Résekbe bújt fények

Néhány éve a végkimerülésig járt új otthon után Kálmán Olga és férje. aMikor félévnyi csalódáshullámot követően már teljesen reménytelennek látszott a helyzet, felbukkant egy kis ház a pilisi domboldalban. aránylag kicsi volt, nem is túl szép, a kertje rendezetlen, de ők tudták: megtalálták álmaik otthonát, legalábbis annak alapját.

 

 

– Közös életünket Pest mellett, a nagymama lakásában kezdtük – meséli Olga. – Később első saját otthonunk egy szombathelyi panellakás volt, hiszen a párom onnan származik. Ám nem sokkal azután, hogy odaköltöztünk, elkezdtem az MTV-ben dolgozni, és ingáznom kellett Budapestre. Ezt egy darabig bírtuk, de ahogy Luca iskolás lett, nagyobb szüksége lett rám, és lépnünk kellett. Közelebb akartunk jönni a fővároshoz, de az nem volt vitás, hogy nem lépjük át a Duna vonalát. Már majdnem vettünk a közelben egy lakást, mikor az eladó meggondolta magát, és az ingatlanközvetítő azzal vigasztalt bennünket, hogy megmutatta ezt a házat. Azonnal beleszerettünk. Akkor 80 négyzetméteres, négyéves épület volt, panorámás telken, hosszanti elrendezéssel és átláthatatlan terekkel. Mi mégis tudtuk, hogy tökéletes alap lesz egy majdani álomházhoz. Egy nyár alatt átalakítottuk. Amikor a mesterek levették a tetőt, s csonka falak meredtek az égnek, szinte sírtam.

 

Boszniai képeken láttam hasonlót: szanaszét rombolt falak között kikandikált a gyerekszoba tapétája a szabad ég alatt.

 

Aztán lassan felszámolódtak a háborús körülmények. Az eredetileg 4×11 méteres házhoz hozzátoldottak néhány helyiséget, a kisméretű nyílászárókat földig érő tolóablakokra és lőrésszerű nyílásokra cserélték. A tetőtéri bővítés során született meg a háló, a gyerekszoba és a fürdő. Pontosabban fürdőszoba, hiszen e helyiséget méreténél és kialakításánál fogva is szobaszerűnek szerették volna látni a lakók. Az emeleten két további pazar élettér, egy panorámás, fa padlózatú erkély és egy vendégfogadásra és játszásra alkalmas óriás terasz is életre kelt.

 

A térszervezés alapját a házaspár szabta meg, tudniillik mindenhonnan mindenhova át akartak látni. A fölszinten ezért nincs is beltéri ajtó, egyik helyiségből a másikba spotokkal megvilágított falnyílásokon szűrődik át a fény, az illat, a nevetés. Még a fa járófelületű lépcsőházban sincs oldalkorlát, a csigalépcső legszélesebb íve mentén szabadon le lehet látni a nappaliba. Az otthon visszatérő motívumai a lőrések. Ilyen alakúak a nappali ablakai, az étkező falmélyedései, az előszoba és a nappali közti átlátható nyílások és a pakolható fülkék, a fürdő- és gyerekszobában is. A földszint fehérre meszelt falai között bükkszínű lamináltpadló, hasonló szekrények, vajszínű ülőbútorok és sötétkék kiegészítők kalauzolják a látogatót. A laminált lap egy bátor megoldással még a konyhapadlóra is odakerült, így harmonikusabbá és folyamatosabbá teszi a járófelületet. Luca művészhajlamokkal megáldott, humán beállítottságú 12 éves kisleány, aki amellett, hogy nagyon szép, táncol, fuvolázik, szobrászkodik is. Díjnyertes agyagmunkái a lakás több pontján felbukkannak, mint ahogy elmaradhatatlan kiegészítők Olgi kedvenc gyertyái: padlón, asztalon, ablakban, vagy levegőben lógva. A lakás világítótesteinek többsége fémből készült, így a földszinten hajólámpák és spotok, az emeleten mívesebb csillárok adnak fényt.

 

– A konyhámat nagyon szeretem – büszkélkedik a háziasszony. – Egy része itt volt, amikor megvettük a házat, de mire beköltöztünk, az eredeti ajtófrontot már nem lehetett kapni. Így hasonló küllemű és minőségű elemeket választottunk, ugyanabból az áruházból, de az elrendezés és a díszítés az én terveim szerint alakult. Hétközben nem marad időm a főzésre, hacsak hirtelen nem kívánunk meg valami extrát. Hétvégén azonban szívesen főzőcskézünk.

 

Tavasztól őszig a család kiköltözik a szabadba. Megkezdődik András éves szenvedése: kihordani a leandereket a zöldbe. Ezen minden évszakváltáskor – házasság-újragondoló” vitákat vívnak Olgával. Õ ugyanis a növények szerelmese, a világ különböző tájairól is hajtásokat hoz emlékül. Ahogyan ő fogalmaz, nincs ebben semmi bűnös dolog, ezek a szegény zöldek menedékjogot kérnek nála, legyenek bár tövises kaktuszok vagy hibiszkuszok. A növények között kiemelkedő rangja van Bunga Bélának, azaz a bouganvillea elnevezésű növénynek, amely tavasztól őszig az első terasz legszebbje. A sok zöldnek köszönhetően a kert mára irigylésre méltó bujasággal büszkélkedhet. A korábban rendezetlen terepre földet hordattak, füvesítettek, grillezőt és sziklakertet alakítottak ki. A család weimari vizslája, Barack is elszeparált birodalmat kapott, hiszen korábban azt a rossz szokást vette fel, hogy szökdösött. Amíg a papa a testvérével nádfedeles játszóteret és hintaágyat épített, addig Olga és Luca teakszínűre pácolták a natúr kerti bútort. Most is óriási változtatás előtt állnak: a máig betonfelületű földszinti teraszok terrakotta színű, rusztikus kiképzésű padlólapot kapnak, ami külsőleg teljessé és befejezetté teszi majd a házat. A belső térben azonban még tucatnyi terv vár megvalósításra, bár, ha a nagymama jóslata beválik, mire a végére érnek, minden kezdődhet elölről.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop