Bevárom a lelkemet

Bevárom a lelkemet

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Berkes János operaénekes igazi reneszánsz ember. Kimagasló tehetségű művész, aki a Toscától a Bohéméleten és Traviátán át a Bánk Bán-ig énekli a legnagyobb tenorszerepeket. Sydneytől Tokióig Bejárta a világ operaszínpadait. Életét a múlt és a család mérhetetlen tisztelete és szeretete vezérli.

 

 

A Pesti Broadwayn nőttem fel. Ha kinéztem az ablakon, az Operett Színházra és a Moulin Rouge-ra láttam rá. Eleinte olyan társbérletben laktunk, amely lakás eredeti tulajdonosa Joób Dániel, az Operaház egykori igazgatója volt. Örülök, hogy ismerhettem a nagy öreget. Édesapám az Operaház kórusában énekelt, úgyhogy a zene mindig jelen volt, és fontos szerepet töltött be az életünkben.

 

Burokban cseperedtem fel, mondhatni kibélelt gyermekkorom volt, testvérrel, szülőkkel, nagyszülőkkel. A családunkban például soha senki nem vált el, ami ma már szinte kuriózum. Az unoka?nagyszülő kapcsolat meghatározó volt az életemben, ettől az élménytől egyetlen gyereket sem szabadna megfosztani.
Nálunk a múlt és az ősök mérhetetlen tisztelete nagyon fontos volt, a múlt számomra olyan, mint a szentírás, nélküle minden és mindenki gyökértelen. Nincs is annál csodálatosabb a világon, mint amikor a konyhában a nagy család körülüli az asztalt! Nem véletlen, hogy régen a konyha a családok életében központi szerepet töltött be, a legfontosabb dolgok mind ott dőltek el. Az emberi kapcsolatokban, barátságokban is jelentős szerepe volt, hisz ételt adni a másiknak a legnagyobb szeretetet jelentette. Nekünk is nagy konyhánk van, de nem bánnám, ha még ennél is nagyobb lenne. Tennék bele egy díványt is, amelyre ebéd után leheveredhetnék.

Kerülöm a modernséget, inkább hagyománytisztelő vagyok. Érdekes módon, ahogyan eljár az ember feje felett az idő, úgy idéződnek fel az emlékek, élmények, és egyre jobban vágyódunk utánuk. Gyermekkoromban a nagyszüleimnél vidéken például volt kemence. A kemence egyszerű építmény, és én egyre inkább az egyszerű dolgokra törekszem, egy karosszékre, egy díványra - Nem vágyom többre. Szeretem, ha egy háznak vastag falai vannak, valahogy nyugtatóan hat rám. De a legpihentetőbb, ha a házban van egy kör alakú, szép, nagy búboskemence. Lehet benne kenyeret sütni, befeküdni a sutba, és kitart száz-kétszáz évig. Olyan, mint az anyaméh: gömbölyű, befogadó, melegséget sugároz. Bizonyára ebben a vágyban benne van az ősi tűzhöz való ragaszkodás. Családi tűzhely, háztűznéző - Ezek a szavak réges-régóta léteznek, és jóval több és fajsúlyosabb a jelentésük. Szentkuthy Miklós mondta egyszer: - Krisztustól napjainkig ez csak weekend".
A kert sarkában építettünk egy fedett szaletlit, és spanyolsaroknak neveztük el. A diólevél hullásáig ott zajlik az életünk. Ebédek, vacsorák, születésnapok, vendég-ségek - Krúdy a bibliám. A vendégek fogadása és jól tartása fontos dolog számomra. Esténként egy pohárka bor társaságában szeretek a kertben megpihenni, de a legnagyobb kikapcsolódás, ha leheveredek. Márciusban, amikor az első tavaszi napsugarak próbálgatják az erejüket, bebugyolálom magam egy plédbe, és kiülök a nyugágyba.
A neves énekes, Leo Slezak mondta egyszer: - Egy tenorista vagy a színpadon áll, vagy otthon fekszik. - Ezt azzal szoktam kiegészíteni, hogy ráadásként én még füvet is nyírok. Slezaknak igaza volt, valóban, amikor az ember órákon át próbál a színpadon, csak arra vágyik, hogy hazamenjen és leheveredjék.
Soha nem felejtem el amit akkor éreztem, amikor beköltöztünk első önálló otthonunkba. Mindössze másfél szoba volt, de a miénk. Első reggel felébredtünk, verőfényes napsütésben, kinéztünk az ablakon, és azt mondtuk: ez a mi otthonunk. Ahhoz tudnám hasonlítani leginkább ezt az érzést, mint amikor karácsony első reggelén felébredt a kisgyerek, és mosolygó lélekkel felsóhajtott: Jé, kaptam színes ceruzát!
Sajnálom a mai fiatalokat, mert kimarad az életükből a klasszikus játék. A számítógép átvette a társasjátékok és az építőkockák helyét. Gyermekkorom meghatározója volt például a gombfoci... az valami csuda dolog! Megvan még a régi gombfocicsapatom, de néhány éve csináltam újakat. Ha néha úgy adódik, játszunk is a barátaimmal. Azt hiszem, a gombfocival együtt sikerült megőriztem a gyermeki lelkemet is.
Kellemes, nyugodt világra vágyódom! Kávéházak teraszán üldögélni, jókat beszélgetni, ráérősen sétálni - Visszasírom a régi időket. Annak idején a szüleim nagy társasági életet éltek. Megültük a névnapokat, készültünk rá, és a lelkünket ünneplőbe öltöztettük. Az ünnepekre szükség van, legyen az születésnap vagy karácsony, és a rákészülés ugyanolyan fontos, mint az ünnep utáni lecsengés. Akkoriban az emberek összejöttek, házimuzsikáltak, kamarakoncerteket adtak. Hagyták, hogy a saját menetükben múljanak a dolgok. A mai világban mindig mindenki rohan valahová. És ez már megállíthatatlan világjelenség, pedig egy kis - Pató Pálság" elkelne az embereknek. Hisz mi értelme van a rohanásnak?! Az életben hagyni kell megtörténni a dolgokat. Egyes természeti népek például gyaloglásuk során egyszer csak leülnek, és egy ideig nem hajlandók továbbmenni. Úgy mondják, bevárják a lelküket.
Talán nem ártana, ha néha mi is ezt tennénk. Megpihennénk, és megvárnánk a lelkünket.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.