Belső utazás

Belső utazás

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Gundel Takács Gáborral szinte minden nap találkozunk a képernyőn. Olyan közkedvelt műsorokat vezetett, mint a Játék határok nélkül és az Áll az alku. Legutóbb az István, a király című musical szereplőválogatásának műsorával, a Társulattal töltötte ki a televíziónézők estéit, júniusban pedig a futball Európa-bajnokság egyik közvetítője volt. Rendkívül elfoglalt, családszerető ember, aki fontosnak tartja, hogy minél többet beszélgessen a gyermekeivel. Második otthonában, a Magyar Televízió teraszán beszélgettünk vele.

 

 

Édesapám állatorvos volt, négyéves koromig egy major, az Imre-major volt az otthonunk, Balatonfenyvestől néhány kilométerre, délre. Igazi vidéki kis ház volt, falusi udvarral és állatokkal. Halovány emlékeim vannak róla, villanások, fotószerű képek. Az egyik ilyen emlékképem, hogy hosszú órákra bezártak a tyúkólba, de mint később kiderült, a szüleim szerint csupán alig egy-két perc volt az egész. Gyermekfejjel mindent másképpen látunk és érzékelünk, jóval monumentálisabbak a dolgok. Az Imre-majori ház is évekig úgy élt az emlékezetemben, mint egy hatalmas épület. Tizenkilenc éves koromban ellátogattunk egykori otthonunkba nosztalgiázni, és nem akartam hinni a szememnek: mennyire más valójában, mint ami az emlékezetemben élt. Érdekes, hogy ugyanaz az életszituáció fogadott bennünket, amiben mi éltünk. Akkor is egy fiatal állatorvos lakott a házban a családjával. Megható volt.

 

Aztán az apai nagymamám megbetegedett, és mi Budapestre, a Péterffy Sándor utcai kórház szomszédságába költöztünk, édesapám „szülői házába”. Ott éltünk az apai nagyapámmal. Gyönyörű, nagy, klasszikus polgári lakás volt, óriási belmagassággal, gipszstukkó díszítéssel a mennyezeten. Ez a lakás ma az édesanyám otthona, a nagyapám többezer kötetes könyvtárával és régi bútorokkal berendezve.
A vidéki élet igazán soha sem hiányzott, mégis vágytam arra, hogy kertes házam legyen. A családommal vásároltunk egy nyolcvan százalékos készültségi fokon lévő házat a főváros szomszédságában, így aztán mi dönthettük el, hogy hová kerüljenek
a falak, és milyenek legyenek a burkolatok. Egy légtérben hagytuk a nappalit, az étkezőt és a konyhát, a falakat meg antik hatásúra festettük. A feleségemnek nagyon jó érzéke van a lakberendezéshez, úgyhogy sikerült megvalósítanunk a vágyainkat. Egy földszintes, kedves mediterrán ház a miénk.
A mediterrán világ közel áll a lelkemhez. Szeretem a mi kis országunkat, de egy tengerpart nagyon hiányzik. Ha azt kérdezné valaki, hogyan képzelem el öreg napjaimat, akkor azt mondanám: egy hajón cirkálva az Adria és az Égei-tenger görög szigetvilága között. Néha átugranék Máltára… Hajó, víz, szigetek, napsütés és, finomabbnál finomabb tengeri ételek. Mi kell még!
Annak idején, amikor az Imre-majorban laktunk, az édesapám az ottani emberektől sohasem fogadott el pénzt. Imádta a régi kacatokat, így inkább megkérte a háziakat, hadd menjen fel a padlásra a kidobásra ítélt lomok közé, keresgélni. Ott aztán összeszedett minden vackot: korsót, törött pengéjű kardot… A háziak még hálásak is voltak, hogy a doktor úr elviszi a sok kacatot. Apám pedig boldog volt újdonsült szerzeményeivel. Hát ezt, a régiségek iránti rajongást én bizony örököltem tőle! Nagy bolhapiacra járó vagyok. Bármerre is járok a világon, első utam a bolhapiacra vezet. Gyűjtöm a régi pénzérméket, képes vagyok órákon át kotorászni a különféle érmékkel teli dobozokban. Az az igazi! Bécsben a Flohmarkt állandó úti célom, és Rómában a folyópart melletti Porta Porteset is nagyon szeretem. A házunk telis-tele van az általam vásárolt, nagy becsben tartott darabokkal. A nappalinkban van egy dupla üveglapú asztalunk, amelybe fiókok csúsznak be, így látni a „kincses rekeszekben” megbújó, régiség-piacokon vásárolt apróságokat.
A régi kacatok mellett rengeteg könyvünk van. Úgy neveltek, hogyha bármi kérdésem volt, az apám vagy a nagyapám
a könyvespolcra mutatott, és azt mondta, vegyem le a megfelelő könyvet, és nézzek utána. Én is igyekszem a három gyermekemet ebben a szellemben nevelni. A feleségem oroszlánrészt vállal a családban, hiszen az én életem rendkívül hektikus, kiszámíthatatlan, hogy mikor kell külföldre utaznom. De igyekszem minél több időt tölteni a családommal. A gyerekeim, hála Istennek, mostanra elég jól tolerálják az utazásaimat. A gyereknevelésben és a családi életben fontosnak tartom, hogy sokat beszélgessünk, hisz a mai világban a gyerekeket nagyon sok inger éri, mi pedig tanuljuk „ezt a világot”, hisz nem ebben nőttünk fel. A beszélgetések során derül ki számunkra, hogy mi történik velük az iskolában, és mi foglalkoztatja éppen őket. Mivel a város mellett lakunk, elég sok időt töltünk autóban, és ez remek alkalmat kínál a beszélgetésekre. Próbálunk egyfajta értékrendet adni a gyermekeinknek, hogy megtanulják, mi az erkölcs, és mi a tartás.
Nagyon szeretek utazni! Nyitott vagyok az idegen kultúrákra, imádok távoli városokban barangolni, és megélni az ottani élettempót. Ebben az évben sokat utazom. Júniusban a futball Európa-bajnokságon közvetítettem, majd Kínában az olimpián lesz dolgom. Kínában ez idáig még nem jártam, csupán egy vietnámi utazásom során a folyó túlpartjáról láttam a földjét, úgyhogy nagy kaland lesz! Kettőezerháromig szinte megállás nélkül dolgoztam. Mögöttem volt tizenöt év kemény munka, négy és fél év hajnali kelés, mert a Danubius Rádió reggeli műsorát vezettem, és megállás nélkül televízióztam. Akkor azt mondtam, hogy muszáj visszavennem a tempóból. Ahogy telnek az évek, az ember rájön, mennyire fontos néha kikapcsolni. Mára megengedhetem magamnak, hogy csak olyan munkát vállaljak el, amiben örömömet lelem.
Célkitűzés azért mindig kell! A delphoi jósdában, amikor megkérdezik a jövőt, a válasz az, hogy ismerd meg önmagad. Ez a feladat még hátravan számomra. Egy belső utazás…

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyát

2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. 2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. A fertődi Esterházy-kastély patkó alakú főépületének emeletes nyugati szárnyában egykor az Esterházyakkal rokon családok lakosztályai sorakoztak, illetve a főbejáratig futó földszintes térsorral (nyugati patkó) összekapcsolva néhány inasszoba mellett itt kaptak helyet a különböző hercegi gyűjtemények, például a könyvtár és a porcelán gyűjtemény. A szárnyból nyugat felé húzódó hosszú, nagy belmagasságú tér volt a képtár, amelyben a műalkotások száma – az egykori krónikás szerint – 350 körül lehetett. A fertődi Esterházy-kastély felújítását 2013-ban a helyszínen Orbán Viktor miniszterelnök hirdette meg. A magyar kormányt az a cél vezérelte, hogy az ország legnagyobb barokk kastélya visszanyerje régi pompáját, de az az elképzelés is vezette, hogy a megújított épület, a magyar kultúrának ne csak egy szimbolikus, hanem egy valódi, élő helyszíne legyen. Ehhez a célhoz pedig az egymásra épülő fejlesztések sora vezetett el, hogy a kastély egykori régi pompájához méltóan fogadhassa a magyar és külföldi látogatókat. A rekonstrukció kivitelezési munkálatai 2016. tavaszán kezdődtek meg a 3H Építésziroda Kft. tervezésében, illetve a West Hungária Bau Kft. ZÁÉV Zrt. kivitelezésében. Az I. nagy ütem építési eleme a földszintes épületrész, az úgynevezett patkószárny felújítását tartalmazta, ezen belül is két egymásra épülő kivitelezés történt meg. Az I. ütem alatt elkészítették a II. ütemhez szükséges infrastruktúrát. Közel 1100 négyzetméterben megvalósult a képtár, valamint a porcelán kabinet, a patkószárny egybenyíló kiállító térsora és kiszolgáló helyiségek kialakítása. Az első szakasz 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg, további kormányzati támogatással csaknem 1,8 milliárd forint a fejlesztésre szánt forrás. A munkálatok során mindösszesen 1274,85 négyzetméteres terület újult meg. Eszterháza nagyon hosszú időn keresztül Európa egyik virágzó kulturális központja volt, amely az átadó ünnepség után újra betöltheti ezt a szerepet. A megnyitott Arcok és tekintetek - Esterházy-képtár, a közel 400 műtárgyat bemutató Esterházy-porcelánkabinet, továbbá az IDŐVONZATOK - MODULATED TIME, BOLDI szobrászművész és Incze Mózes festőművész kortárs kiállítása méltó és grandiózus az eszterházai csodavilághoz.   További információk a fertődi Esterházy-kastély Facebook-oldalán és az eszterhaza.hu weboldalon.  

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.