Fecskék és angyalok

Fecskék és angyalok

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Budapest közvetlen szomszédságában, egy kis falu utolsó utcájában áll egy ház. Első pillantásra olyan, mint a többi, de már a kertkapuban meglepetéssel vár: egy rendkívül barátságos boxer, na és a falon kerámia angyalok és fecskék fogadnak bennünket. Két, a budai dombokon felnőtt fiatal költözött ide tizennyolc évvel ezelőtt, s mint kiderül, nem bánták meg.

 

 

Levendula és mézike illata tölti meg a levegőt a kertben. A növények rendezett virágágyásokban nyújtóznak buján a nap felé, s nagyra nőtt fák lombkoronái adnak enyhet. A telek végében egy vadszőlővel befuttatott pergolát fedezünk fel, amely csodás színtere a baráti összejöveteleknek, esti sütögetéseknek.


A ház a hetvenes években épült másfél szobás „kockaház” volt, amit tulajdonosai a család bővülése után két gyerekszobával toldottak meg. Kertet, új fürdőszobát és teraszt építettek, kicseréltették az összes víz- és villanyvezetéket, burkolatot. Tömött pénztárca híján határt kellett szabni a fantáziájuknak, de olyan otthont alakítottak ki, ami tükrözi az ízlésüket, és ahol mindannyian jól érzik magukat. A bejárat előtti terasz a lakás szerves része, a négytagú család itt tölti szabadidejének egy részét tavasztól őszig, éppen ezért vendéglátóink szobaszerűen rendezték be: étkezőasztallal, kényelmes fonott székekkel, a cipők tárolására alkalmas komóddal, sok-sok mécsessel és egyéb kiegészítőkkel. Helyet kapott itt egy festőállvány, rajta a háziasszony húgának első komoly alkotásával.

 • f01
 • f02
 • f03
 • f04
 • f05
 • f06
 • f07
 • f21
 • f22Megkapó látvány fogadja a bejárati ajtón belépőt: az áttört fallal optikailag megnagyobbított tér antik bútorai, a századfordulós csillár, a puha szőnyegek, a klasszikus és modern dísztárgyak jól megférnek a kényelmet szolgáló, letisztult skandináv kanapéval. A régi és az új stílusok, tárgyak találkozása cseppnyi feszültséget sem teremt bennünk, látszik, hogy hozzáértő kéz illesztette őket egymáshoz, harmóniát teremtve az eklektikus enteriőrben. A világos tölgy laminált padlóhoz és a semleges színű hidegburkolathoz jó választás volt a Dulux pisztáciazöld falfestéke. Nem sokat vesződtek a gletteléssel a háziak, mielőtt nekiálltak a festésnek, így a falakon - a ház tájolása miatt - minden napszakban más és más struktúra jelenik meg. Az étkezőben a gyönyörű, sötétbarna gyöngyházberakásos szecessziós tálalószekrény metszett üvege mögött talpas poharak, századfordulós Zsolnay étkészlet kapott helyet.

 

A szekrény és mellette az összecsukható likőrtartó remekül harmonizál a stílusában eltérő, kissé rusztikus, nyersfa étkezőgarnitúrával. Mindezekből kiderül vendéglátóink mérhetetlen vonzalma a régi tárgyak iránt. Hisznek abban, hogy ezeknek a tárgyaknak lelke van, s hogy letűnt korról mesélnek. A gyűjtögetés egyébként egy családi örökséggel kezdődött, és azóta is tart. Bármerre is járjanak a világban, első útjuk a bolhapiacokra vezet, ahonnan még soha nem tértek haza üres kézzel. Említésre méltó a háziasszony angyalgyűjteménye: a bájos figurákkal a legváratlanabb helyeken találkozhatunk, a kerti virágágyásban a fürdőszobafalon, és a konyhapolcról is mosolyog ránk egy-egy kedvenc.

 

Az otthon lelke a konyha. Ezt az elvet követve, s mert igazán egyik kapható konyhaszekrény sem nyerte el vendéglátóink tetszését, nekiláttak ők maguk a munkának. Fúrtak-faragtak, festettek, csempéztek, és így kevés pénzből, de annál nagyobb lelkesedéssel megalkották konyhájukat. A végeredménnyel igazán akkor lettek elégedettek, amikor Kun Éva keramikusművész alkotásai is felkerültek a falra. A művésznő alkotói világa teljesen elvarázsolta a családot, a terrakotta színű hálószobafal „Életfa” című festménye a háziak büszkesége. A nem mindennapi faldekoráció jól érvényesül a sarokszobában, amelynek mindkét külső falán nyílik ablak, így a nap körbejárja. 

 

 

 • a01
 • a02
 • a03
 • a04
 • a05
 • a06
 • a07
 • a08
 • a09
 • a10
 • a11
 • a12
 • a13

 

A hálószobából egy keskeny közlekedőn át jutunk a fürdőszobába. Ez a közlekedő volt eredetileg a főbejárat, amelyet a háziak megszüntettek, és egy pici dolgozó részt alakítottak ki, ahol rengeteg könyv elfér. A fürdőszoba apró mérete miatt fokozott figyelmet fordítottak a jó térkihasználásra. A háziasszony nem szereti a száradó ruhák látványát, ezért a mosógépre szárítógép került. A falak fehérek, a burkolat pasztell, de a sötétbarna fapolc és a sok apróságot elnyelő fonott kosárkák melegebbé teszik az összhatást. A gyerekszobákba, a hozzáépítést követően, a konyhából jutunk be, de a főiskolás lány szobájába külön bejárat is vezet. A kicsi alapterület miatt mindkét helyiség galériát kapott, ahová felkerült a hálórész és a tanuláshoz szükséges íróasztal. A mályva színű falak, a fa lépcsők és a galéria burkolására használt parafa igazán kuckóssá teszi a szobákat.

 

Talán nem is tudják a háziak, hogy az angyalok először tizennyolc évvel ezelőtt mosolyogtak rájuk és súgták meg, hogyan lehet kevés pénzből, aprólékos munkával, sok szeretettel, türelemmel és ötlettel otthont teremteni. Vendéglátóink olyannyira szeretik kis házukat, hogy a háziasszony legújabb átalakítási ötleteire egyhangú „Nem.” volt a válasz. Egyelőre…

 

Ploderer Andrea lakberendező
Névjegy
Hosszú évek óta gyakorolt hobbiból lett hivatás, miután elvégezte az Art Veresegyházi Oktatási Stúdió kurzusát. Megtanulta, hogy az otthon lelke a jól megkomponált részletekben rejlik, így munkája során a kisebb enteriőrök kialakítására is odafigyel, nagy szerepet szán a megfelelő kiegészítőknek. Emellett vonzza a színház, a szállodák, az üzletek világa, berendezése is.
A Werk Akadémián tanul, enteriőr stylist szakon.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyát

2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. 2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. A fertődi Esterházy-kastély patkó alakú főépületének emeletes nyugati szárnyában egykor az Esterházyakkal rokon családok lakosztályai sorakoztak, illetve a főbejáratig futó földszintes térsorral (nyugati patkó) összekapcsolva néhány inasszoba mellett itt kaptak helyet a különböző hercegi gyűjtemények, például a könyvtár és a porcelán gyűjtemény. A szárnyból nyugat felé húzódó hosszú, nagy belmagasságú tér volt a képtár, amelyben a műalkotások száma – az egykori krónikás szerint – 350 körül lehetett. A fertődi Esterházy-kastély felújítását 2013-ban a helyszínen Orbán Viktor miniszterelnök hirdette meg. A magyar kormányt az a cél vezérelte, hogy az ország legnagyobb barokk kastélya visszanyerje régi pompáját, de az az elképzelés is vezette, hogy a megújított épület, a magyar kultúrának ne csak egy szimbolikus, hanem egy valódi, élő helyszíne legyen. Ehhez a célhoz pedig az egymásra épülő fejlesztések sora vezetett el, hogy a kastély egykori régi pompájához méltóan fogadhassa a magyar és külföldi látogatókat. A rekonstrukció kivitelezési munkálatai 2016. tavaszán kezdődtek meg a 3H Építésziroda Kft. tervezésében, illetve a West Hungária Bau Kft. ZÁÉV Zrt. kivitelezésében. Az I. nagy ütem építési eleme a földszintes épületrész, az úgynevezett patkószárny felújítását tartalmazta, ezen belül is két egymásra épülő kivitelezés történt meg. Az I. ütem alatt elkészítették a II. ütemhez szükséges infrastruktúrát. Közel 1100 négyzetméterben megvalósult a képtár, valamint a porcelán kabinet, a patkószárny egybenyíló kiállító térsora és kiszolgáló helyiségek kialakítása. Az első szakasz 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg, további kormányzati támogatással csaknem 1,8 milliárd forint a fejlesztésre szánt forrás. A munkálatok során mindösszesen 1274,85 négyzetméteres terület újult meg. Eszterháza nagyon hosszú időn keresztül Európa egyik virágzó kulturális központja volt, amely az átadó ünnepség után újra betöltheti ezt a szerepet. A megnyitott Arcok és tekintetek - Esterházy-képtár, a közel 400 műtárgyat bemutató Esterházy-porcelánkabinet, továbbá az IDŐVONZATOK - MODULATED TIME, BOLDI szobrászművész és Incze Mózes festőművész kortárs kiállítása méltó és grandiózus az eszterházai csodavilághoz.   További információk a fertődi Esterházy-kastély Facebook-oldalán és az eszterhaza.hu weboldalon.  

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.