A csecsemőtől a kamasz korig

A csecsemőtől a kamasz korig

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Gyermekünk életében, fejlődésében különösen nagy szerepe van a környezetnek, a lakásnak, szobának, a tárgyaknak. Lakberendezési kérdés is, hogy a kis élet milyen körülmények között indul, hol alszik, játszik, hogyan biztosítjuk a pihenést, a mozgást, a tisztaságot, csendet. Attól, hogy mit ismer meg, nagymértékben függ, hogy később mit tart természetesnek, szépnek.

 

04

 

Gyerekszoba

A gyerekszoba egy lényeges pontban különbözik a többi helyiségtől: a gyerek szobájával szemben támasztott igények állandóan változnak. A csecsemők, kisgyerekek ugyanolyan ütemben növik ki ruháikat, játékaikat, mint a bútorokat. A csecsemők számára kialakított szoba semmi izgalmat nem kínál egy fantáziadús hároméves gyereknek, az ötéves számára választott dekoráció már jóval tízéves kor előtt gyerekesnek hat. Jó tervezéssel megelőzhetjük a fölösleges kiadásokat, és rugalmasan követhetjük a gyermek testi-lelki fejlődését.
Csodás a gyermeki fantázia! Egész mesevilágot képesek maguk köré képzelni. Partnerek ebben a Lifetime bútorok és a gyönyörű lakástextíliák. A dán bútorok zsenialitása a funkcionalitásban és a finom, de annál fantáziadúsabb díszítésben rejlik.
A krétafalért minden gyerek odavan! Firkálhat rá, kiélheti kreativitását, és egy mozdulattal újrarajzolhatja a falat. Saját kezűleg is kivitelezhető!

www.gyerekbutor.com, www.bababoo.hu

Gyerekszoba

A gyerekszoba egy lényeges pontban különbözik a többi helyiségtől: a gyerek szobájával szemben támasztott igények állandóan változnak. A csecsemők, kisgyerekek ugyanolyan ütemben növik ki ruháikat, játékaikat, mint a bútorokat. A csecsemők számára kialakított szoba semmi izgalmat nem kínál egy fantáziadús hároméves gyereknek, az ötéves számára választott dekoráció már jóval tízéves kor előtt gyerekesnek hat. Jó tervezéssel megelőzhetjük a fölösleges kiadásokat, és rugalmasan követhetjük a gyermek testi-lelki fejlődését.
Csodás a gyermeki fantázia! Egész mesevilágot képesek maguk köré képzelni. Partnerek ebben a Lifetime bútorok és a gyönyörű lakástextíliák. A dán bútorok zsenialitása a funkcionalitásban és a finom, de annál fantáziadúsabb díszítésben rejlik.
A krétafalért minden gyerek odavan! Firkálhat rá, kiélheti kreativitását, és egy mozdulattal újrarajzolhatja a falat. Saját kezűleg is kivitelezhető!Babaágy

A csecsemő fekvőhelyének az első hónapokban megfelel egy textillel bélelt nagyméretű kosár is, benne kemény matraccal. Előnye, hogy hordozható, levegős, bármilyen magasságba helyezhető. Természetesen fektethetjük a kisbabát kezdettől fogva ágyba is. A legkisebb méretű gyerekágy 50x100 centiméter, ami egy-kétéves korig elegendő. Egy 60x120 centiméteres ágy általában 4-5 éves korig használható. Ennél tovább a gyereknek nincs szüksége rácsos ágyra. A növelhető, átalakítható ágyak praktikusak, de a kisgyerek a testméreténél sokkal nagyobb ágyban nem érzi magát  biztonságban.

Pólyázóasztal

Az első időben a babakelengye és babaápolószerek tárolását is meg kell oldani. Szükség van általában egy, az anya számára kényelmes magasságban elhelyezett pólyázófelületre, és könnyen hozzáférhető, tisztítható tárolóhelyre. Erre a legjobb a pólyázóasztal, egy alul fiókos, polcos szekrény, felül pólyázólappal. A fiókos rész a későbbiekben akár fehérnemű, akár játék tárolására is alkalmas.
A fából készült játékoknak, gyerekbútoroknak lelkük van. Elég egy-két kézműves igényességgel kidolgozott és díszített darab a gyerekszobába, hogy hangulata betöltse a szobát. A hintalovat és a guruló ládikát az Aita Stúdióban keressük! (Bp. IX., Lónyay u. 24.)
A Kölyökvár.hu online áruházban polár mesefalvédőkre, babatakarókra, tárolókra és egyéb gyermekholmikra bukkanunk, és még valami különlegességre! Az egyedi falvédők között akad olyan, amelyhez saját történet is jár a csemetéknek! Miközben Kalóz Edit meséjét olvassuk, a falvédőn megelevenednek a figurák. Az izgalmas mesesorozatot ingyen letölthetjük a honlapról. Mesés!

www.kolyokvar.hu
Ha görgőkben végzodik az ágyláb, könnyen mozgatható, álló helyzetben rögzíthető. Ha a fekvőfelület állítható, az első hónapokban magasra, majd amikor a gyerek feláll, lejjebb lehet tenni. A rácsmagasság körülbelül 60 cetiméter legyen, így a gyerek állva sem esik ki. A rácsok közti távolság legfeljebb 7,5 centiméter legyen, hogy ne dughassa ki köztük a fejét.

A kisgyerek  szobája

3-6 éves korban a gyerek épít, gyűjt, rámol, szerel, és mindehhez szüksége van megfelelő helyre. Megtanul elmerülni a játékban, képes hosszabb ideig koncentrálni, sőt igényli, hogy az egyik nap félbehagyott játékot másnap ugyanott folytathassa. Későbbi életére, tanulási és munkamódszerére igen erős hatással vannak az ebben az életkorban szerzett tapasztalatok. Ekkor van a legtöbb helyre, padlófelületre, asztalra szüksége a gyereknek. Tartsuk tiszteletben a játékait, és szoktassuk rendrakásra. A gyerek számára könnyen hozzáférhető, áttekinthető tárolóhelyek kellenek. Alacsonyan elhelyezett játékpolcok, könnyű, színes műanyag dobozok, faládák alkalmasak erre.
A dán Lifetime kollekció egyik legtetszetősebb darabja ez a házikóra emlékeztető emeletes ágy. Alul, a földszinten elegendő egy színes szivacs és néhány párna a játékhoz, az elsőre, az alvóhelyhez létra vezet, a tetőre cserép helyett finom textília került. Íme, minden gyerek álma!
www.gyerekbutor.com, www.bababutor.com, www.bababoo.hu
Tengerre fel! A Cilek Mariner bútorkollekciója minden kiskalóz szívét megdobogtatja: emeletes ágy vitorlával, csónakként használható kihúzható vendégágy, óceánkék gardrób hajókabinablakkal… Biztonságos, professzionális kivitelezésben! Ha épp ilyen tengerészszobát képzeltünk el csemeténknek, június 30-ig 20 százalék árkedvezményt kapunk a megrendelésre.

www.cilek.hu

Egészség

Az allergia kialakulását elkerülendő, portalanítsunk gyakran, válasszunk természetes rostokból készült textíliákat, ágyneműt, gyerekbarát festéket. Kerüljük az olajalapú festékeket, mivel száradás után is még sokáig kellemetlen anyagot bocsáthatnak ki, inkább vízalapú, vagy természetes festéket válasszunk. A padlóburkolat legyen meleg, könnyen tisztán tartható és tartós: a parketta, a linóleum, a parafa mind megfelel erre a célra.

Bútorválasztás

A magas ágykeret értékes padlófelületet szabadít fel. Alatta kialakítható játékkuckó, ami a gyerek titkos búvóhelye lehet, vagy egy másik fekvőhelynek is teret adhat. Az emeletes ágy felső szintjére mindenképpen szereljünk biztonsági korlátot, a lépcsőre pedig csúszásmentes bevonatot. Az emeletes ágyra erősíthetünk különféle köteleket, hálókat, csúszdát, s már kész is a mini játszótér. Lehetőleg olyan gardróbszekrényt válasszunk, amelynek a ruhaakasztó rúdja áthelyezhető, vagyis, ahogy nő a gyerek, úgy tehetjük magasabbra. A gyermekméretű asztalok, székek kitűnően megfelelnek rajzoláshoz, gyurmázáshoz, zsúrokhoz. Az asztallap az ülő gyermek könyökmagasságában legyen, és a széken ülve a gyerek lába érintse a padlót.
Kézműves technológiával, kőrisfából készíti bájos bútorait – ágyat, kisszéket, asztalt, ládikát, fogast – és lámpákat a Gabeliz. A bútorok díszítő elemeiből mi magunk választhatjuk ki a legkedvesebbet! A Gabeliz bútorok az első pillanattól követik a gyerek cseperedését, olyan természetességgel, ahogyan csemeténk is szemléli a világot.

www.gabeliz.hu

Nincs  kisfiú, aki ne szeretne autóversenyző lenni! Nekik készült a Racer bútorcsalád és a hozzá passzoló szőnyeg és egyéb textíliák. A versenyautó formájú ágyat áramvonalas leesésgátlóval szerelték fel, a bútorok élei finoman lekerekítettek, és mind tűzpirosban pompázik. A látvány lekörözhetetlen!
www.cilek.hu

Iskolás kor

Ekkor kezdődik az önállósodás, amihez hozzátartozik az is, hogy saját kis környezetére vigyázni kezd. Őrzi tárgyait, értékeit, gyűjteményeit, amelyeket cserél, rendezget. A tanuló-munkaasztal mellett a külön tárolóhely is fontossá válik. A kisebb gyerekek szeretik a közös szobából fakadó társaságot, de az iskolás kor körül a gyerekeknek alakítsunk ki külön tanuló- és/vagy játszósarkot. A kinőtt gyerekágyat nyugodtan felválthatjuk felnőtt méretű heverővel, csak szereljünk rá biztonsági korlátot.
Kevés egyszerűbb, praktikusabb és divatosabb módja van a dekorálásnak a fali matricánál. Különösen jó választásnak bizonyul a gyerekszobában, ahol pillanatok alatt lecserélhetjük a mesefigurákat, motívumokat, hogy cseperedő csemeténk aktuális kedvencei kerülhessenek a falra.
www.falimatrica.5mp.eu
Az egészen kicsiktől a felnőttekig, aki kipróbálja, imádja a babzsákfotelt!
Magas kopásállóságú, tartós anyagból készülnek, töltetük víztaszító, antiallergén polisz-tirolgyöngy. A babzsákoknak dupla huzatuk van, így a felsot levehetjük és moshatjuk.
www.babzsakpeva.hu

Tanulóasztal

Minden gyereknek legyen saját asztala, amelyhez bármikor leülhet, ahol zavartalanul tanulhat, játszhat, barkácsolhat. Az asztal lehetőleg legyen állítható magasságú (6 és 14 év között átlag 55-60 centimétert nő a gyerek, ennek megfelel az 52-76 centiméter közötti állítási lehetőség). Használjunk nagyméretű asztallapot (90-120 centiméte széles, 50-70 centiméter mély), felülete ne legyen fényes, ne ne verje vissza a fényt.
A 6-16 fokban beállítható asztallap jobb testtartást tesz lehetővé. Legyen elegendő tárolóhely az asztallap alatt vagy az ott elhelyezett fiókos szekrényben, de ne zavarja a kényelmes ülést.
A Bianco Fiori egyet jelent a lányszobák habkönnyű fehérségével. A gyöngyszerű virágminta kihangsúlyozza a kollekció utánozhatatlanságát, magában hordozza a kinyíló kamaszlány egyéniségét. A modern, ívekkel lágyított bútorok finomságot sugallnak.

www.meblikbutor.hu

Kamaszok

A kamaszkorú gyerek önállóságát, egyéniségét nemcsak a viselkedésével, öltözködésével, hanem környezetének alakításával is ki akarja fejezni. A külön szoba megkönnyíti a felnőtté válást. A kamaszok nagyobb függetlenségre vágynak, és olyan szobára, amelyben dolgozhatnak, barátokat fogadhatnak, alhatnak, zajt csaphatnak. Az ágy ne legyen ágyszerű: a heverőn ülni, feküdni lehet, többnyire tárolóhely is marad alatta. Praktikusak a nagy párnák, az összecsukható ágy és kanapé. Az íróasztalt egészítsük ki iratszekrénnyel. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a szoba a gyereké, hagyjuk, hogy a posztereket, bútorokat maga válassza ki.
Kockás, csíkos, virágmintás, mesefigurás együtt Igen, a gyerekszobában minden megengedett! A Designers Guild tervezőcsapata bátran merített a gyermeki fantáziából, és ezúttal sem tévedett: vidámságot, életörömöt sugárzó textil- és tapétapárosítokat ajánl.

www.hephaistos.hu

Textíliák

Olyan függönyt válasszunk, amely kizárja a fényt, elkerülendő a korai ébredést vagy a nyár esti alvászavarokat, és segítségével a délutáni alváshoz is elsötétíthető a szoba. Kerüljük a borongós hangulatot keltő sötét függönyöket. Jobban megfelel a célnak a speciális fényszűrő roló vagy a bélelt függöny. A kemény padlót borítsuk szőnyeggel. Kisebb gyerek szobájában az ablakpárkányig érjen a függöny, mivel a padlóig érő drapériákat szívesen ráncigálják csemetéink.
Méretre gyártott vagy elemes
Miért praktikus a méretre gyártott gyerekbútor        
Mit kínálnak az elemes bútorcsaládok
Milyen ma a gyerekeknek szánt divatos bútor        
Különleges, korosztályonként változó igények, megoldások

  1. Nincs két egyforma gyerekszoba, viszont a bútorok többsége azonos méretezéssel készül, illetve csak néhány mérettartományban. Ez húzza alá a méretre gyártott gyerekbútorok jelentőségét. Tapasztalatunk szerint leginkább a megfelelő ágy megtalálása jelent problémát, aminek gyakran az a vége, hogy „felnőtt” ágyat vásárolnak a szülők. Ennek kiváltására évek óta nagy siker a növelhető hosszúságú gyerekágy. Ha méretre készítjük a bútort, arra is lehetőség van, hogy egy egyébként kihasználatlan sarkot, beugrót a szoba értékes részévé tegyünk. Egyedi tervezéssel rugalmasan követhetjük a tér adottságait és fényviszonyait is.
  2. A gyerekszobában egy stílusban készült bútorok kapjanak helyet, a legapróbb részletekig kidolgozva, a gyerekek kedvelt színeit használva. Bár divatja a gyerekbútoroknak is van, talán fontosabb, hogy évekig jól bírják és biztonságosak legyenek. A tömör fából készült bútorok hosszú távra szólnak, fontos szemponttá válik ezért a tiszta, klasszikus formavilág és színhasználat is, ami évekig kellemes környezetet teremt csemeténknek. A legsikeresebb a fehér, a natúr és sötét cseresznye színű bútor.
  3. A kisebbek nagyon kedvelik a búvóhelyül is szolgáló emelt, illetve magas ágyat, valamint ezek kombinálását csúszdával, az íróasztalokban a „kincset” rejtő titkos rekeszeket, fiókokat. A másik nagy kedvenc a várkastélyt imitáló ágykombináció bástyával, létrával. A kamaszok már szeretnek a „földhöz közel” aludni. A szekrényeknél is fontos a gyerekléptékű tervezés, az a jó, ha a polcokat a kisebb gyerek is könnyen eléri.
  4. Az elemes bútorcsaládokat tetszetős formák, kreatív kombinációs lehetőségek jellemzik, praktikusak és biztonságosak. Optimális térformáló eszközök, a szoba tágasnak hat, ugyanakkor minden funkciót betölt. Egyszerre csak annyi bútort szükséges megvásárolni, amennyit a gyermek életkora indokol. Elemes bútorok különböző korosztályok számára készülnek: bébi-, gyermek-,
    tini- és ifjúsági bútorcsaládok kaphatók, amelyeket különböző színekben, formákban és elemválasztékban gyártanak.
  5. A divatos gyerekbútorok különböző stílust mutatnak: van klasszikus, retro, hercegnős, mesefigurás, dizájn, afrikai dzsungel- és kalandszoba is. Lányoknál a fehér, pink és a lila dominál, a fiúknál a bükk, nyír, barna, szürke, kék, fehér. A gyerekbútorokra különösen igaz, hogy a divat mellett elsőrendű a kiváló minőségű alapanyag, amely környezet- és gyerekbarát technológiával készül, nem tartalmaz ártalmas anyagokat, és megfelel a szigorú előírásoknak és szabványoknak.  
  6. A korosztályonként változó igényeket a gyártók kiemelten kezelik, hogy a kedvenc bútor minél tovább szolgálhasson. Több olyan bútor is van, amely átalakítható, így lesz pelenkázószekrényből komód, kiságyból junior ágy és éjjeli szekrény, kapható hosszabbítható kiságy. Népszerűségéből nem veszít a játszóágy, ami egyszerre ágy és játszótér, csúszdával, alul kuckóval. Nagy kedvenc az autó formájú ágy, ami már a kis hölgyeknek is elérhető, hiszen rózsaszínben is gyártják. A nagyobbak kedvelik a 3&1-ben ágyat, ami ágy, szekrény és íróasztal egyben.

A gyerekszoba sztárjai!

Indi, a kis-nagylányok szobájába!
Az Indi vonalvezetése, praktikus bútorelemei, szekrényei és komódjai, világos tátra bükk színe miatt hosszú évekre szóló választást ígér. És cseppet sem unalmasat, hiszen a kiegészítők, dekortárgyak csemeténk kedvenc színében pompázhatnak, az Indi pedig marad.
Lendi, a kis természetbúvároknak!
Hogyan változtathatjuk természetközeli játszótérré a gyerekszobát Sok-sok lepkematricával, virágfejű fogantyúkkal, fűmintával nyomott bútorfrontokkal. A Lendi bútorkollekció élettel és fantáziával tölti meg a szobát, barátságos és kreatív környezetet teremt.
Ringo, a kisfiúk körében sztár!
Minden kisfiú álma egy olyan szoba, ahol repülőgép lóg a mennyezetről és vonat pöfög a bútorajtón! A Ringo bútorcsalád fényes fehér lakk ajtófrontjaihoz erőteljes rajzolatú morioka elemek dukálnak. A kiságyhoz találunk íróasztalt, gardróbszekrényt és tárolóelemeket is.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.