A csecsemőtől a kamasz korig

A csecsemőtől a kamasz korig

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Gyermekünk életében, fejlődésében különösen nagy szerepe van a környezetnek, a lakásnak, szobának, a tárgyaknak. Lakberendezési kérdés is, hogy a kis élet milyen körülmények között indul, hol alszik, játszik, hogyan biztosítjuk a pihenést, a mozgást, a tisztaságot, csendet. Attól, hogy mit ismer meg, nagymértékben függ, hogy később mit tart természetesnek, szépnek.

 

04

 

Gyerekszoba

A gyerekszoba egy lényeges pontban különbözik a többi helyiségtől: a gyerek szobájával szemben támasztott igények állandóan változnak. A csecsemők, kisgyerekek ugyanolyan ütemben növik ki ruháikat, játékaikat, mint a bútorokat. A csecsemők számára kialakított szoba semmi izgalmat nem kínál egy fantáziadús hároméves gyereknek, az ötéves számára választott dekoráció már jóval tízéves kor előtt gyerekesnek hat. Jó tervezéssel megelőzhetjük a fölösleges kiadásokat, és rugalmasan követhetjük a gyermek testi-lelki fejlődését.
Csodás a gyermeki fantázia! Egész mesevilágot képesek maguk köré képzelni. Partnerek ebben a Lifetime bútorok és a gyönyörű lakástextíliák. A dán bútorok zsenialitása a funkcionalitásban és a finom, de annál fantáziadúsabb díszítésben rejlik.
A krétafalért minden gyerek odavan! Firkálhat rá, kiélheti kreativitását, és egy mozdulattal újrarajzolhatja a falat. Saját kezűleg is kivitelezhető!

www.gyerekbutor.com, www.bababoo.hu

Gyerekszoba

A gyerekszoba egy lényeges pontban különbözik a többi helyiségtől: a gyerek szobájával szemben támasztott igények állandóan változnak. A csecsemők, kisgyerekek ugyanolyan ütemben növik ki ruháikat, játékaikat, mint a bútorokat. A csecsemők számára kialakított szoba semmi izgalmat nem kínál egy fantáziadús hároméves gyereknek, az ötéves számára választott dekoráció már jóval tízéves kor előtt gyerekesnek hat. Jó tervezéssel megelőzhetjük a fölösleges kiadásokat, és rugalmasan követhetjük a gyermek testi-lelki fejlődését.
Csodás a gyermeki fantázia! Egész mesevilágot képesek maguk köré képzelni. Partnerek ebben a Lifetime bútorok és a gyönyörű lakástextíliák. A dán bútorok zsenialitása a funkcionalitásban és a finom, de annál fantáziadúsabb díszítésben rejlik.
A krétafalért minden gyerek odavan! Firkálhat rá, kiélheti kreativitását, és egy mozdulattal újrarajzolhatja a falat. Saját kezűleg is kivitelezhető!Babaágy

A csecsemő fekvőhelyének az első hónapokban megfelel egy textillel bélelt nagyméretű kosár is, benne kemény matraccal. Előnye, hogy hordozható, levegős, bármilyen magasságba helyezhető. Természetesen fektethetjük a kisbabát kezdettől fogva ágyba is. A legkisebb méretű gyerekágy 50x100 centiméter, ami egy-kétéves korig elegendő. Egy 60x120 centiméteres ágy általában 4-5 éves korig használható. Ennél tovább a gyereknek nincs szüksége rácsos ágyra. A növelhető, átalakítható ágyak praktikusak, de a kisgyerek a testméreténél sokkal nagyobb ágyban nem érzi magát  biztonságban.

Pólyázóasztal

Az első időben a babakelengye és babaápolószerek tárolását is meg kell oldani. Szükség van általában egy, az anya számára kényelmes magasságban elhelyezett pólyázófelületre, és könnyen hozzáférhető, tisztítható tárolóhelyre. Erre a legjobb a pólyázóasztal, egy alul fiókos, polcos szekrény, felül pólyázólappal. A fiókos rész a későbbiekben akár fehérnemű, akár játék tárolására is alkalmas.
A fából készült játékoknak, gyerekbútoroknak lelkük van. Elég egy-két kézműves igényességgel kidolgozott és díszített darab a gyerekszobába, hogy hangulata betöltse a szobát. A hintalovat és a guruló ládikát az Aita Stúdióban keressük! (Bp. IX., Lónyay u. 24.)
A Kölyökvár.hu online áruházban polár mesefalvédőkre, babatakarókra, tárolókra és egyéb gyermekholmikra bukkanunk, és még valami különlegességre! Az egyedi falvédők között akad olyan, amelyhez saját történet is jár a csemetéknek! Miközben Kalóz Edit meséjét olvassuk, a falvédőn megelevenednek a figurák. Az izgalmas mesesorozatot ingyen letölthetjük a honlapról. Mesés!

www.kolyokvar.hu
Ha görgőkben végzodik az ágyláb, könnyen mozgatható, álló helyzetben rögzíthető. Ha a fekvőfelület állítható, az első hónapokban magasra, majd amikor a gyerek feláll, lejjebb lehet tenni. A rácsmagasság körülbelül 60 cetiméter legyen, így a gyerek állva sem esik ki. A rácsok közti távolság legfeljebb 7,5 centiméter legyen, hogy ne dughassa ki köztük a fejét.

A kisgyerek  szobája

3-6 éves korban a gyerek épít, gyűjt, rámol, szerel, és mindehhez szüksége van megfelelő helyre. Megtanul elmerülni a játékban, képes hosszabb ideig koncentrálni, sőt igényli, hogy az egyik nap félbehagyott játékot másnap ugyanott folytathassa. Későbbi életére, tanulási és munkamódszerére igen erős hatással vannak az ebben az életkorban szerzett tapasztalatok. Ekkor van a legtöbb helyre, padlófelületre, asztalra szüksége a gyereknek. Tartsuk tiszteletben a játékait, és szoktassuk rendrakásra. A gyerek számára könnyen hozzáférhető, áttekinthető tárolóhelyek kellenek. Alacsonyan elhelyezett játékpolcok, könnyű, színes műanyag dobozok, faládák alkalmasak erre.
A dán Lifetime kollekció egyik legtetszetősebb darabja ez a házikóra emlékeztető emeletes ágy. Alul, a földszinten elegendő egy színes szivacs és néhány párna a játékhoz, az elsőre, az alvóhelyhez létra vezet, a tetőre cserép helyett finom textília került. Íme, minden gyerek álma!
www.gyerekbutor.com, www.bababutor.com, www.bababoo.hu
Tengerre fel! A Cilek Mariner bútorkollekciója minden kiskalóz szívét megdobogtatja: emeletes ágy vitorlával, csónakként használható kihúzható vendégágy, óceánkék gardrób hajókabinablakkal… Biztonságos, professzionális kivitelezésben! Ha épp ilyen tengerészszobát képzeltünk el csemeténknek, június 30-ig 20 százalék árkedvezményt kapunk a megrendelésre.

www.cilek.hu

Egészség

Az allergia kialakulását elkerülendő, portalanítsunk gyakran, válasszunk természetes rostokból készült textíliákat, ágyneműt, gyerekbarát festéket. Kerüljük az olajalapú festékeket, mivel száradás után is még sokáig kellemetlen anyagot bocsáthatnak ki, inkább vízalapú, vagy természetes festéket válasszunk. A padlóburkolat legyen meleg, könnyen tisztán tartható és tartós: a parketta, a linóleum, a parafa mind megfelel erre a célra.

Bútorválasztás

A magas ágykeret értékes padlófelületet szabadít fel. Alatta kialakítható játékkuckó, ami a gyerek titkos búvóhelye lehet, vagy egy másik fekvőhelynek is teret adhat. Az emeletes ágy felső szintjére mindenképpen szereljünk biztonsági korlátot, a lépcsőre pedig csúszásmentes bevonatot. Az emeletes ágyra erősíthetünk különféle köteleket, hálókat, csúszdát, s már kész is a mini játszótér. Lehetőleg olyan gardróbszekrényt válasszunk, amelynek a ruhaakasztó rúdja áthelyezhető, vagyis, ahogy nő a gyerek, úgy tehetjük magasabbra. A gyermekméretű asztalok, székek kitűnően megfelelnek rajzoláshoz, gyurmázáshoz, zsúrokhoz. Az asztallap az ülő gyermek könyökmagasságában legyen, és a széken ülve a gyerek lába érintse a padlót.
Kézműves technológiával, kőrisfából készíti bájos bútorait – ágyat, kisszéket, asztalt, ládikát, fogast – és lámpákat a Gabeliz. A bútorok díszítő elemeiből mi magunk választhatjuk ki a legkedvesebbet! A Gabeliz bútorok az első pillanattól követik a gyerek cseperedését, olyan természetességgel, ahogyan csemeténk is szemléli a világot.

www.gabeliz.hu

Nincs  kisfiú, aki ne szeretne autóversenyző lenni! Nekik készült a Racer bútorcsalád és a hozzá passzoló szőnyeg és egyéb textíliák. A versenyautó formájú ágyat áramvonalas leesésgátlóval szerelték fel, a bútorok élei finoman lekerekítettek, és mind tűzpirosban pompázik. A látvány lekörözhetetlen!
www.cilek.hu

Iskolás kor

Ekkor kezdődik az önállósodás, amihez hozzátartozik az is, hogy saját kis környezetére vigyázni kezd. Őrzi tárgyait, értékeit, gyűjteményeit, amelyeket cserél, rendezget. A tanuló-munkaasztal mellett a külön tárolóhely is fontossá válik. A kisebb gyerekek szeretik a közös szobából fakadó társaságot, de az iskolás kor körül a gyerekeknek alakítsunk ki külön tanuló- és/vagy játszósarkot. A kinőtt gyerekágyat nyugodtan felválthatjuk felnőtt méretű heverővel, csak szereljünk rá biztonsági korlátot.
Kevés egyszerűbb, praktikusabb és divatosabb módja van a dekorálásnak a fali matricánál. Különösen jó választásnak bizonyul a gyerekszobában, ahol pillanatok alatt lecserélhetjük a mesefigurákat, motívumokat, hogy cseperedő csemeténk aktuális kedvencei kerülhessenek a falra.
www.falimatrica.5mp.eu
Az egészen kicsiktől a felnőttekig, aki kipróbálja, imádja a babzsákfotelt!
Magas kopásállóságú, tartós anyagból készülnek, töltetük víztaszító, antiallergén polisz-tirolgyöngy. A babzsákoknak dupla huzatuk van, így a felsot levehetjük és moshatjuk.
www.babzsakpeva.hu

Tanulóasztal

Minden gyereknek legyen saját asztala, amelyhez bármikor leülhet, ahol zavartalanul tanulhat, játszhat, barkácsolhat. Az asztal lehetőleg legyen állítható magasságú (6 és 14 év között átlag 55-60 centimétert nő a gyerek, ennek megfelel az 52-76 centiméter közötti állítási lehetőség). Használjunk nagyméretű asztallapot (90-120 centiméte széles, 50-70 centiméter mély), felülete ne legyen fényes, ne ne verje vissza a fényt.
A 6-16 fokban beállítható asztallap jobb testtartást tesz lehetővé. Legyen elegendő tárolóhely az asztallap alatt vagy az ott elhelyezett fiókos szekrényben, de ne zavarja a kényelmes ülést.
A Bianco Fiori egyet jelent a lányszobák habkönnyű fehérségével. A gyöngyszerű virágminta kihangsúlyozza a kollekció utánozhatatlanságát, magában hordozza a kinyíló kamaszlány egyéniségét. A modern, ívekkel lágyított bútorok finomságot sugallnak.

www.meblikbutor.hu

Kamaszok

A kamaszkorú gyerek önállóságát, egyéniségét nemcsak a viselkedésével, öltözködésével, hanem környezetének alakításával is ki akarja fejezni. A külön szoba megkönnyíti a felnőtté válást. A kamaszok nagyobb függetlenségre vágynak, és olyan szobára, amelyben dolgozhatnak, barátokat fogadhatnak, alhatnak, zajt csaphatnak. Az ágy ne legyen ágyszerű: a heverőn ülni, feküdni lehet, többnyire tárolóhely is marad alatta. Praktikusak a nagy párnák, az összecsukható ágy és kanapé. Az íróasztalt egészítsük ki iratszekrénnyel. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a szoba a gyereké, hagyjuk, hogy a posztereket, bútorokat maga válassza ki.
Kockás, csíkos, virágmintás, mesefigurás együtt Igen, a gyerekszobában minden megengedett! A Designers Guild tervezőcsapata bátran merített a gyermeki fantáziából, és ezúttal sem tévedett: vidámságot, életörömöt sugárzó textil- és tapétapárosítokat ajánl.

www.hephaistos.hu

Textíliák

Olyan függönyt válasszunk, amely kizárja a fényt, elkerülendő a korai ébredést vagy a nyár esti alvászavarokat, és segítségével a délutáni alváshoz is elsötétíthető a szoba. Kerüljük a borongós hangulatot keltő sötét függönyöket. Jobban megfelel a célnak a speciális fényszűrő roló vagy a bélelt függöny. A kemény padlót borítsuk szőnyeggel. Kisebb gyerek szobájában az ablakpárkányig érjen a függöny, mivel a padlóig érő drapériákat szívesen ráncigálják csemetéink.
Méretre gyártott vagy elemes
Miért praktikus a méretre gyártott gyerekbútor        
Mit kínálnak az elemes bútorcsaládok
Milyen ma a gyerekeknek szánt divatos bútor        
Különleges, korosztályonként változó igények, megoldások

  1. Nincs két egyforma gyerekszoba, viszont a bútorok többsége azonos méretezéssel készül, illetve csak néhány mérettartományban. Ez húzza alá a méretre gyártott gyerekbútorok jelentőségét. Tapasztalatunk szerint leginkább a megfelelő ágy megtalálása jelent problémát, aminek gyakran az a vége, hogy „felnőtt” ágyat vásárolnak a szülők. Ennek kiváltására évek óta nagy siker a növelhető hosszúságú gyerekágy. Ha méretre készítjük a bútort, arra is lehetőség van, hogy egy egyébként kihasználatlan sarkot, beugrót a szoba értékes részévé tegyünk. Egyedi tervezéssel rugalmasan követhetjük a tér adottságait és fényviszonyait is.
  2. A gyerekszobában egy stílusban készült bútorok kapjanak helyet, a legapróbb részletekig kidolgozva, a gyerekek kedvelt színeit használva. Bár divatja a gyerekbútoroknak is van, talán fontosabb, hogy évekig jól bírják és biztonságosak legyenek. A tömör fából készült bútorok hosszú távra szólnak, fontos szemponttá válik ezért a tiszta, klasszikus formavilág és színhasználat is, ami évekig kellemes környezetet teremt csemeténknek. A legsikeresebb a fehér, a natúr és sötét cseresznye színű bútor.
  3. A kisebbek nagyon kedvelik a búvóhelyül is szolgáló emelt, illetve magas ágyat, valamint ezek kombinálását csúszdával, az íróasztalokban a „kincset” rejtő titkos rekeszeket, fiókokat. A másik nagy kedvenc a várkastélyt imitáló ágykombináció bástyával, létrával. A kamaszok már szeretnek a „földhöz közel” aludni. A szekrényeknél is fontos a gyerekléptékű tervezés, az a jó, ha a polcokat a kisebb gyerek is könnyen eléri.
  4. Az elemes bútorcsaládokat tetszetős formák, kreatív kombinációs lehetőségek jellemzik, praktikusak és biztonságosak. Optimális térformáló eszközök, a szoba tágasnak hat, ugyanakkor minden funkciót betölt. Egyszerre csak annyi bútort szükséges megvásárolni, amennyit a gyermek életkora indokol. Elemes bútorok különböző korosztályok számára készülnek: bébi-, gyermek-,
    tini- és ifjúsági bútorcsaládok kaphatók, amelyeket különböző színekben, formákban és elemválasztékban gyártanak.
  5. A divatos gyerekbútorok különböző stílust mutatnak: van klasszikus, retro, hercegnős, mesefigurás, dizájn, afrikai dzsungel- és kalandszoba is. Lányoknál a fehér, pink és a lila dominál, a fiúknál a bükk, nyír, barna, szürke, kék, fehér. A gyerekbútorokra különösen igaz, hogy a divat mellett elsőrendű a kiváló minőségű alapanyag, amely környezet- és gyerekbarát technológiával készül, nem tartalmaz ártalmas anyagokat, és megfelel a szigorú előírásoknak és szabványoknak.  
  6. A korosztályonként változó igényeket a gyártók kiemelten kezelik, hogy a kedvenc bútor minél tovább szolgálhasson. Több olyan bútor is van, amely átalakítható, így lesz pelenkázószekrényből komód, kiságyból junior ágy és éjjeli szekrény, kapható hosszabbítható kiságy. Népszerűségéből nem veszít a játszóágy, ami egyszerre ágy és játszótér, csúszdával, alul kuckóval. Nagy kedvenc az autó formájú ágy, ami már a kis hölgyeknek is elérhető, hiszen rózsaszínben is gyártják. A nagyobbak kedvelik a 3&1-ben ágyat, ami ágy, szekrény és íróasztal egyben.

A gyerekszoba sztárjai!

Indi, a kis-nagylányok szobájába!
Az Indi vonalvezetése, praktikus bútorelemei, szekrényei és komódjai, világos tátra bükk színe miatt hosszú évekre szóló választást ígér. És cseppet sem unalmasat, hiszen a kiegészítők, dekortárgyak csemeténk kedvenc színében pompázhatnak, az Indi pedig marad.
Lendi, a kis természetbúvároknak!
Hogyan változtathatjuk természetközeli játszótérré a gyerekszobát Sok-sok lepkematricával, virágfejű fogantyúkkal, fűmintával nyomott bútorfrontokkal. A Lendi bútorkollekció élettel és fantáziával tölti meg a szobát, barátságos és kreatív környezetet teremt.
Ringo, a kisfiúk körében sztár!
Minden kisfiú álma egy olyan szoba, ahol repülőgép lóg a mennyezetről és vonat pöfög a bútorajtón! A Ringo bútorcsalád fényes fehér lakk ajtófrontjaihoz erőteljes rajzolatú morioka elemek dukálnak. A kiságyhoz találunk íróasztalt, gardróbszekrényt és tárolóelemeket is.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}