A csecsemőtől a kamasz korig

A csecsemőtől a kamasz korig

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Gyermekünk életében, fejlődésében különösen nagy szerepe van a környezetnek, a lakásnak, szobának, a tárgyaknak. Lakberendezési kérdés is, hogy a kis élet milyen körülmények között indul, hol alszik, játszik, hogyan biztosítjuk a pihenést, a mozgást, a tisztaságot, csendet. Attól, hogy mit ismer meg, nagymértékben függ, hogy később mit tart természetesnek, szépnek.

 

04

 

Gyerekszoba

A gyerekszoba egy lényeges pontban különbözik a többi helyiségtől: a gyerek szobájával szemben támasztott igények állandóan változnak. A csecsemők, kisgyerekek ugyanolyan ütemben növik ki ruháikat, játékaikat, mint a bútorokat. A csecsemők számára kialakított szoba semmi izgalmat nem kínál egy fantáziadús hároméves gyereknek, az ötéves számára választott dekoráció már jóval tízéves kor előtt gyerekesnek hat. Jó tervezéssel megelőzhetjük a fölösleges kiadásokat, és rugalmasan követhetjük a gyermek testi-lelki fejlődését.
Csodás a gyermeki fantázia! Egész mesevilágot képesek maguk köré képzelni. Partnerek ebben a Lifetime bútorok és a gyönyörű lakástextíliák. A dán bútorok zsenialitása a funkcionalitásban és a finom, de annál fantáziadúsabb díszítésben rejlik.
A krétafalért minden gyerek odavan! Firkálhat rá, kiélheti kreativitását, és egy mozdulattal újrarajzolhatja a falat. Saját kezűleg is kivitelezhető!

www.gyerekbutor.com, www.bababoo.hu

Gyerekszoba

A gyerekszoba egy lényeges pontban különbözik a többi helyiségtől: a gyerek szobájával szemben támasztott igények állandóan változnak. A csecsemők, kisgyerekek ugyanolyan ütemben növik ki ruháikat, játékaikat, mint a bútorokat. A csecsemők számára kialakított szoba semmi izgalmat nem kínál egy fantáziadús hároméves gyereknek, az ötéves számára választott dekoráció már jóval tízéves kor előtt gyerekesnek hat. Jó tervezéssel megelőzhetjük a fölösleges kiadásokat, és rugalmasan követhetjük a gyermek testi-lelki fejlődését.
Csodás a gyermeki fantázia! Egész mesevilágot képesek maguk köré képzelni. Partnerek ebben a Lifetime bútorok és a gyönyörű lakástextíliák. A dán bútorok zsenialitása a funkcionalitásban és a finom, de annál fantáziadúsabb díszítésben rejlik.
A krétafalért minden gyerek odavan! Firkálhat rá, kiélheti kreativitását, és egy mozdulattal újrarajzolhatja a falat. Saját kezűleg is kivitelezhető!Babaágy

A csecsemő fekvőhelyének az első hónapokban megfelel egy textillel bélelt nagyméretű kosár is, benne kemény matraccal. Előnye, hogy hordozható, levegős, bármilyen magasságba helyezhető. Természetesen fektethetjük a kisbabát kezdettől fogva ágyba is. A legkisebb méretű gyerekágy 50x100 centiméter, ami egy-kétéves korig elegendő. Egy 60x120 centiméteres ágy általában 4-5 éves korig használható. Ennél tovább a gyereknek nincs szüksége rácsos ágyra. A növelhető, átalakítható ágyak praktikusak, de a kisgyerek a testméreténél sokkal nagyobb ágyban nem érzi magát  biztonságban.

Pólyázóasztal

Az első időben a babakelengye és babaápolószerek tárolását is meg kell oldani. Szükség van általában egy, az anya számára kényelmes magasságban elhelyezett pólyázófelületre, és könnyen hozzáférhető, tisztítható tárolóhelyre. Erre a legjobb a pólyázóasztal, egy alul fiókos, polcos szekrény, felül pólyázólappal. A fiókos rész a későbbiekben akár fehérnemű, akár játék tárolására is alkalmas.
A fából készült játékoknak, gyerekbútoroknak lelkük van. Elég egy-két kézműves igényességgel kidolgozott és díszített darab a gyerekszobába, hogy hangulata betöltse a szobát. A hintalovat és a guruló ládikát az Aita Stúdióban keressük! (Bp. IX., Lónyay u. 24.)
A Kölyökvár.hu online áruházban polár mesefalvédőkre, babatakarókra, tárolókra és egyéb gyermekholmikra bukkanunk, és még valami különlegességre! Az egyedi falvédők között akad olyan, amelyhez saját történet is jár a csemetéknek! Miközben Kalóz Edit meséjét olvassuk, a falvédőn megelevenednek a figurák. Az izgalmas mesesorozatot ingyen letölthetjük a honlapról. Mesés!

www.kolyokvar.hu
Ha görgőkben végzodik az ágyláb, könnyen mozgatható, álló helyzetben rögzíthető. Ha a fekvőfelület állítható, az első hónapokban magasra, majd amikor a gyerek feláll, lejjebb lehet tenni. A rácsmagasság körülbelül 60 cetiméter legyen, így a gyerek állva sem esik ki. A rácsok közti távolság legfeljebb 7,5 centiméter legyen, hogy ne dughassa ki köztük a fejét.

A kisgyerek  szobája

3-6 éves korban a gyerek épít, gyűjt, rámol, szerel, és mindehhez szüksége van megfelelő helyre. Megtanul elmerülni a játékban, képes hosszabb ideig koncentrálni, sőt igényli, hogy az egyik nap félbehagyott játékot másnap ugyanott folytathassa. Későbbi életére, tanulási és munkamódszerére igen erős hatással vannak az ebben az életkorban szerzett tapasztalatok. Ekkor van a legtöbb helyre, padlófelületre, asztalra szüksége a gyereknek. Tartsuk tiszteletben a játékait, és szoktassuk rendrakásra. A gyerek számára könnyen hozzáférhető, áttekinthető tárolóhelyek kellenek. Alacsonyan elhelyezett játékpolcok, könnyű, színes műanyag dobozok, faládák alkalmasak erre.
A dán Lifetime kollekció egyik legtetszetősebb darabja ez a házikóra emlékeztető emeletes ágy. Alul, a földszinten elegendő egy színes szivacs és néhány párna a játékhoz, az elsőre, az alvóhelyhez létra vezet, a tetőre cserép helyett finom textília került. Íme, minden gyerek álma!
www.gyerekbutor.com, www.bababutor.com, www.bababoo.hu
Tengerre fel! A Cilek Mariner bútorkollekciója minden kiskalóz szívét megdobogtatja: emeletes ágy vitorlával, csónakként használható kihúzható vendégágy, óceánkék gardrób hajókabinablakkal… Biztonságos, professzionális kivitelezésben! Ha épp ilyen tengerészszobát képzeltünk el csemeténknek, június 30-ig 20 százalék árkedvezményt kapunk a megrendelésre.

www.cilek.hu

Egészség

Az allergia kialakulását elkerülendő, portalanítsunk gyakran, válasszunk természetes rostokból készült textíliákat, ágyneműt, gyerekbarát festéket. Kerüljük az olajalapú festékeket, mivel száradás után is még sokáig kellemetlen anyagot bocsáthatnak ki, inkább vízalapú, vagy természetes festéket válasszunk. A padlóburkolat legyen meleg, könnyen tisztán tartható és tartós: a parketta, a linóleum, a parafa mind megfelel erre a célra.

Bútorválasztás

A magas ágykeret értékes padlófelületet szabadít fel. Alatta kialakítható játékkuckó, ami a gyerek titkos búvóhelye lehet, vagy egy másik fekvőhelynek is teret adhat. Az emeletes ágy felső szintjére mindenképpen szereljünk biztonsági korlátot, a lépcsőre pedig csúszásmentes bevonatot. Az emeletes ágyra erősíthetünk különféle köteleket, hálókat, csúszdát, s már kész is a mini játszótér. Lehetőleg olyan gardróbszekrényt válasszunk, amelynek a ruhaakasztó rúdja áthelyezhető, vagyis, ahogy nő a gyerek, úgy tehetjük magasabbra. A gyermekméretű asztalok, székek kitűnően megfelelnek rajzoláshoz, gyurmázáshoz, zsúrokhoz. Az asztallap az ülő gyermek könyökmagasságában legyen, és a széken ülve a gyerek lába érintse a padlót.
Kézműves technológiával, kőrisfából készíti bájos bútorait – ágyat, kisszéket, asztalt, ládikát, fogast – és lámpákat a Gabeliz. A bútorok díszítő elemeiből mi magunk választhatjuk ki a legkedvesebbet! A Gabeliz bútorok az első pillanattól követik a gyerek cseperedését, olyan természetességgel, ahogyan csemeténk is szemléli a világot.

www.gabeliz.hu

Nincs  kisfiú, aki ne szeretne autóversenyző lenni! Nekik készült a Racer bútorcsalád és a hozzá passzoló szőnyeg és egyéb textíliák. A versenyautó formájú ágyat áramvonalas leesésgátlóval szerelték fel, a bútorok élei finoman lekerekítettek, és mind tűzpirosban pompázik. A látvány lekörözhetetlen!
www.cilek.hu

Iskolás kor

Ekkor kezdődik az önállósodás, amihez hozzátartozik az is, hogy saját kis környezetére vigyázni kezd. Őrzi tárgyait, értékeit, gyűjteményeit, amelyeket cserél, rendezget. A tanuló-munkaasztal mellett a külön tárolóhely is fontossá válik. A kisebb gyerekek szeretik a közös szobából fakadó társaságot, de az iskolás kor körül a gyerekeknek alakítsunk ki külön tanuló- és/vagy játszósarkot. A kinőtt gyerekágyat nyugodtan felválthatjuk felnőtt méretű heverővel, csak szereljünk rá biztonsági korlátot.
Kevés egyszerűbb, praktikusabb és divatosabb módja van a dekorálásnak a fali matricánál. Különösen jó választásnak bizonyul a gyerekszobában, ahol pillanatok alatt lecserélhetjük a mesefigurákat, motívumokat, hogy cseperedő csemeténk aktuális kedvencei kerülhessenek a falra.
www.falimatrica.5mp.eu
Az egészen kicsiktől a felnőttekig, aki kipróbálja, imádja a babzsákfotelt!
Magas kopásállóságú, tartós anyagból készülnek, töltetük víztaszító, antiallergén polisz-tirolgyöngy. A babzsákoknak dupla huzatuk van, így a felsot levehetjük és moshatjuk.
www.babzsakpeva.hu

Tanulóasztal

Minden gyereknek legyen saját asztala, amelyhez bármikor leülhet, ahol zavartalanul tanulhat, játszhat, barkácsolhat. Az asztal lehetőleg legyen állítható magasságú (6 és 14 év között átlag 55-60 centimétert nő a gyerek, ennek megfelel az 52-76 centiméter közötti állítási lehetőség). Használjunk nagyméretű asztallapot (90-120 centiméte széles, 50-70 centiméter mély), felülete ne legyen fényes, ne ne verje vissza a fényt.
A 6-16 fokban beállítható asztallap jobb testtartást tesz lehetővé. Legyen elegendő tárolóhely az asztallap alatt vagy az ott elhelyezett fiókos szekrényben, de ne zavarja a kényelmes ülést.
A Bianco Fiori egyet jelent a lányszobák habkönnyű fehérségével. A gyöngyszerű virágminta kihangsúlyozza a kollekció utánozhatatlanságát, magában hordozza a kinyíló kamaszlány egyéniségét. A modern, ívekkel lágyított bútorok finomságot sugallnak.

www.meblikbutor.hu

Kamaszok

A kamaszkorú gyerek önállóságát, egyéniségét nemcsak a viselkedésével, öltözködésével, hanem környezetének alakításával is ki akarja fejezni. A külön szoba megkönnyíti a felnőtté válást. A kamaszok nagyobb függetlenségre vágynak, és olyan szobára, amelyben dolgozhatnak, barátokat fogadhatnak, alhatnak, zajt csaphatnak. Az ágy ne legyen ágyszerű: a heverőn ülni, feküdni lehet, többnyire tárolóhely is marad alatta. Praktikusak a nagy párnák, az összecsukható ágy és kanapé. Az íróasztalt egészítsük ki iratszekrénnyel. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a szoba a gyereké, hagyjuk, hogy a posztereket, bútorokat maga válassza ki.
Kockás, csíkos, virágmintás, mesefigurás együtt Igen, a gyerekszobában minden megengedett! A Designers Guild tervezőcsapata bátran merített a gyermeki fantáziából, és ezúttal sem tévedett: vidámságot, életörömöt sugárzó textil- és tapétapárosítokat ajánl.

www.hephaistos.hu

Textíliák

Olyan függönyt válasszunk, amely kizárja a fényt, elkerülendő a korai ébredést vagy a nyár esti alvászavarokat, és segítségével a délutáni alváshoz is elsötétíthető a szoba. Kerüljük a borongós hangulatot keltő sötét függönyöket. Jobban megfelel a célnak a speciális fényszűrő roló vagy a bélelt függöny. A kemény padlót borítsuk szőnyeggel. Kisebb gyerek szobájában az ablakpárkányig érjen a függöny, mivel a padlóig érő drapériákat szívesen ráncigálják csemetéink.
Méretre gyártott vagy elemes
Miért praktikus a méretre gyártott gyerekbútor        
Mit kínálnak az elemes bútorcsaládok
Milyen ma a gyerekeknek szánt divatos bútor        
Különleges, korosztályonként változó igények, megoldások

  1. Nincs két egyforma gyerekszoba, viszont a bútorok többsége azonos méretezéssel készül, illetve csak néhány mérettartományban. Ez húzza alá a méretre gyártott gyerekbútorok jelentőségét. Tapasztalatunk szerint leginkább a megfelelő ágy megtalálása jelent problémát, aminek gyakran az a vége, hogy „felnőtt” ágyat vásárolnak a szülők. Ennek kiváltására évek óta nagy siker a növelhető hosszúságú gyerekágy. Ha méretre készítjük a bútort, arra is lehetőség van, hogy egy egyébként kihasználatlan sarkot, beugrót a szoba értékes részévé tegyünk. Egyedi tervezéssel rugalmasan követhetjük a tér adottságait és fényviszonyait is.
  2. A gyerekszobában egy stílusban készült bútorok kapjanak helyet, a legapróbb részletekig kidolgozva, a gyerekek kedvelt színeit használva. Bár divatja a gyerekbútoroknak is van, talán fontosabb, hogy évekig jól bírják és biztonságosak legyenek. A tömör fából készült bútorok hosszú távra szólnak, fontos szemponttá válik ezért a tiszta, klasszikus formavilág és színhasználat is, ami évekig kellemes környezetet teremt csemeténknek. A legsikeresebb a fehér, a natúr és sötét cseresznye színű bútor.
  3. A kisebbek nagyon kedvelik a búvóhelyül is szolgáló emelt, illetve magas ágyat, valamint ezek kombinálását csúszdával, az íróasztalokban a „kincset” rejtő titkos rekeszeket, fiókokat. A másik nagy kedvenc a várkastélyt imitáló ágykombináció bástyával, létrával. A kamaszok már szeretnek a „földhöz közel” aludni. A szekrényeknél is fontos a gyerekléptékű tervezés, az a jó, ha a polcokat a kisebb gyerek is könnyen eléri.
  4. Az elemes bútorcsaládokat tetszetős formák, kreatív kombinációs lehetőségek jellemzik, praktikusak és biztonságosak. Optimális térformáló eszközök, a szoba tágasnak hat, ugyanakkor minden funkciót betölt. Egyszerre csak annyi bútort szükséges megvásárolni, amennyit a gyermek életkora indokol. Elemes bútorok különböző korosztályok számára készülnek: bébi-, gyermek-,
    tini- és ifjúsági bútorcsaládok kaphatók, amelyeket különböző színekben, formákban és elemválasztékban gyártanak.
  5. A divatos gyerekbútorok különböző stílust mutatnak: van klasszikus, retro, hercegnős, mesefigurás, dizájn, afrikai dzsungel- és kalandszoba is. Lányoknál a fehér, pink és a lila dominál, a fiúknál a bükk, nyír, barna, szürke, kék, fehér. A gyerekbútorokra különösen igaz, hogy a divat mellett elsőrendű a kiváló minőségű alapanyag, amely környezet- és gyerekbarát technológiával készül, nem tartalmaz ártalmas anyagokat, és megfelel a szigorú előírásoknak és szabványoknak.  
  6. A korosztályonként változó igényeket a gyártók kiemelten kezelik, hogy a kedvenc bútor minél tovább szolgálhasson. Több olyan bútor is van, amely átalakítható, így lesz pelenkázószekrényből komód, kiságyból junior ágy és éjjeli szekrény, kapható hosszabbítható kiságy. Népszerűségéből nem veszít a játszóágy, ami egyszerre ágy és játszótér, csúszdával, alul kuckóval. Nagy kedvenc az autó formájú ágy, ami már a kis hölgyeknek is elérhető, hiszen rózsaszínben is gyártják. A nagyobbak kedvelik a 3&1-ben ágyat, ami ágy, szekrény és íróasztal egyben.

A gyerekszoba sztárjai!

Indi, a kis-nagylányok szobájába!
Az Indi vonalvezetése, praktikus bútorelemei, szekrényei és komódjai, világos tátra bükk színe miatt hosszú évekre szóló választást ígér. És cseppet sem unalmasat, hiszen a kiegészítők, dekortárgyak csemeténk kedvenc színében pompázhatnak, az Indi pedig marad.
Lendi, a kis természetbúvároknak!
Hogyan változtathatjuk természetközeli játszótérré a gyerekszobát Sok-sok lepkematricával, virágfejű fogantyúkkal, fűmintával nyomott bútorfrontokkal. A Lendi bútorkollekció élettel és fantáziával tölti meg a szobát, barátságos és kreatív környezetet teremt.
Ringo, a kisfiúk körében sztár!
Minden kisfiú álma egy olyan szoba, ahol repülőgép lóg a mennyezetről és vonat pöfög a bútorajtón! A Ringo bútorcsalád fényes fehér lakk ajtófrontjaihoz erőteljes rajzolatú morioka elemek dukálnak. A kiságyhoz találunk íróasztalt, gardróbszekrényt és tárolóelemeket is.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}