Finom elegancia a babaszobában

Íme, a példa arra, hogy egy kislány szobája nem csak rózsaszínben tündökölhet. A nyugodt árnyalatok jól szolgálják a baba pihenését, és megfelelő alapot adnak a tarkabarka játékoknak. Ugye, hercegnői így is?

 

02

 

Dóra baba lánytestvéreinek „lakosztályát” áprilisi számunkban mutattuk be, s már akkor utaltunk arra, hogy májusban a kishúg szobája következik. A nagylányok ragaszkodtak a rózsaszínhez, a babaszobát a szülők más színvilágúra hangolták. A tervezés oroszlánrészét az édesanya vállalta magára; a bútorok és a kiegészítők e helyiségben is a Babyexpress választékából kerültek ki.
A szülők elképzelése az volt, hogy egy nyugodt hangulatú, komfortos, a baba minden igényét kielégítő szoba szülessen. A katalógusok hosszas szemrevétele után végül emellett a fehér bútorcsalád mellett döntöttek, amelynek nagyobb elemeit egy-egy macis táblácska díszíti. Ekkor dőlt el, hogy a szoba hangulatának megteremtésében továbbviszik a macis dizájnt, a falakat pedig bézs tapétával burkolják. A falfelületek monotóniáját azzal előzték meg, hogy két szemközti falra pöttyös, az ágy felőli oldalra csíkos, míg az ablakosra egyszínű tapétát ragasztottak. A bútorok közül csupa praktikus darabot választottak: kiságyat, kisebb játéktárolót, pelenkázót. Utóbbi a kihúzható fiókokkal gyakorlatias, hiszen minden, a baba pelenkázásakor szükséges holmit elnyel. A ruhákat és játékokat egy szinte egész falat betöltő beépített gardrób rejti. Ez hasznos lesz a későbbiekben is, hiszen Dóra egyre több holmit gyűjt majd. Gyönyörűek a textilek: a tetőtéri ablak függönyözését minőségi anyagokkal oldották meg. A karnisok egy-egy macis masnit is kaptak, sőt, az elkötőkön is medvék díszelegnek. A nagyméretű, világos szőnyeg szinte a szoba egészét beteríti, a baba szabadon kúszhat-mászhat rajta. Nagyon szerencsés, hogy a szoba teret ad a gyermeknek, a szőnyeggel kijelölt szobaközép már most a játék, a hancúrozás fő helyszíne.
A szülők elégedettek, hiszen a babaszoba praktikus, emellett finomra és elegánsra sikerült. A lényeg pedig, hogy csemetéjük is kiválóan érzi itt magát, és napról napra egyre többet fedez fel birodalmából.

Mit mond a szakértő?

Dr. Balogh Andrea gyermekpszichológus szerint az első életév nagy szerepet játszik a fejlődésben. A baba ekkor még szimbiózisban él az anyával, a szoptatás pszichológiai hatásai meghatározóak számára. Az egészséges fejlődésben fontos a testi érintés, ezért érdemes az apukát is bevonni az esti programokba. Végezheti ő a fürdetést, ez segít a szorosabb kötődés kialakításában. Hasznos kialakítani a babaszobát, de amíg szopik a baba, érdemesebb a szülői hálószobában elhelyezni a kiságyát. A babaszoba legfontosabb kellékei az ágy, a pelenkázóasztal és egy komód, ennél több bútor nem is szükséges. Nem kell túl sok játék sem, de amit választunk, legyen készségfejlesztő és különböző anyagú (fa, plüss).
A babaszoba az ajtóból betekintve. Szerencsés az elrendezés: a kiságy az ajtó felőli falhoz, míg a többi bútor a szoba távolabbi részeibe került. A világos színek, minőségi anyagok összképe szemet gyönyörködtető.
Dóra baba ágya igazán elegáns baldachint kapott, apró pöttyös, masnis díszítéssel. A textília nem csak szép, de egyben a legjobb megoldás is arra, hogy a babát ne zavarja a túl erős napfény. Ehhez persze arra is figyelni kell, hogy ne kerüljön az ágy közvetlenül az ablakhoz.   

Pelenkázóhelyet így alakítsunk ki

A kiságy mellett a második legfontosabb kellék a babaszobában a pelenkázóasztal, hiszen a gyermek tisztába tétele naponta többszöri program. Érdemes tehát körültekintően választani a kínálatból!
A pelenkázóasztal az édesanya magasságához mérten ideális legyen: ne kelljen se ágaskodni, se hajlongani. Praktikus a fiókos szekrény: így van hová tenni a pelenkákat, törlőt, kenőcsöt. Ha fiók nélkülit választunk, akkor karnyújtásnyira elérhető magasságban szereltessünk fel egy polcot, és tároljuk azon a kellékeket.

Így lehet elegáns a babaszoba

A fehér színű bútor kitűnő választás, hiszen kislánynak és fiúnak is illik, és bármilyen árnyalattal párosítható. A fehér tisztaságot, üdeséget, finomságot sugall, és nem utolsósorban megunhatatlan.
Ha elegáns szobát szeretnénk, ne ragaszkodjunk az állatfigurás, mesefigurás tapétához! Válasszunk inkább pasztellszínű árnyalatokat (bézst, púderrózsaszínt, halványkéket, pasztellzöldet), amelyek finom környezetet teremtenek a kicsinek. A túl színes, mintás padlószőnyeg helyett borítsuk laminált padlóval a szobát, arra fektessünk szőnyeget.
Az elegancia titka a minőség: válasszunk minőségi bútorokat, kiegészítőket, amelyek akár több gyermeket is kiszolgálhatnak.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop