Pihe-puha

Fontos, hogy a csecsemő milyen minőségű matracon fekszik. A pihentető alváshoz a test formáját felvevő derékaljra van szükség, amely kényelmes, de tartást is ad a kicsi testének.és ez még nem minden, ha a babát körülvevő textíliákról akarunk szólni.

 

 

A legpraktikusabb, legkedveltebb a lepedők közül a pamut, illetve frottír strech, mivel ezt gumis szegélye segítségével könnyen ráhúzhatjuk a matracra, és nem gyűrődik, nem mozdul el az izgő-mozgó apróság alatt. Az ágynemű huzata is lehetőleg száz százalék pamutból készüljön. A töltőanyagnál választhatunk pehely, toll, szintetikus és gyapjú töltet között is. Az állati eredetű töltetek gyakrabban válthatnak ki asztmatikus megbetegedést, viszont jobban párologtatják magukból a nedvességet, míg a szintetikus poliészter anyagokat könynyebb tisztán tartani, egyszerűbben moshatók.

 

A párna formája is változó, annak függvényében, hogy a baba milyen pózban alszik szívesen. Amennyiben hason fekve, úgy lapos párnát tegyünk a feje alá. Ha háton, akkor normál magasságú; ha oldalt, akkor magas párnára van szüksége ahhoz, hogy nyaka, feje, gerincoszlopa kényelmes támaszt kapjon.
Akik vigyáznak a baba bőrére, a gyapjú ágyneműt részesítik előnyben, hiszen az feldolgozáskor megőrzi természetes védőrétegét, a lanolint, és így annak minden jó tulajdonságát, frissességét, kényelmét. A gyapjú képes akár saját súlyának 30 százalékáig nedvességet felvenni anélkül, hogy az anyagot nyirkosnak éreznénk. Lélegzik, a nedvességet a légtérbe továbbítja, így szabályozza a test hőháztartását. Mindemellett asztma- és allergiaellenes. Természetes lanolintartalma nyugtatja a bőrt, ezért a takarót nem feltétlenül szükséges huzatba húzni. A pamutbevonatú és poliészter töltetű ágyneműk sem igényelnek külön ágyneműhuzatot. Természetes anyagúak, puha tapintásúak, használhatók kiságyban, babakocsiban, sőt autóban is. Könnyen tisztíthatók, mosógépben moshatók.
A selyem ágynemű kíméletes a kicsik bőréhez, a selyemtöltet kiegyenlíti hőháztartásukat, követi a test vonalát, nem maradnak levegős részek körülötte, és pár perc alatt felmelegít.
Mielőtt úgy tűnne, hogy semmi szükség sincs ágyneműhuzatokra, tekintsük gyermekszemmel az ágyneműkérdést. A legkisebbeknek hihetetlen boldogságot jelent egy-egy teljesen személyre szabott ágytakaró, falvédő, rácsvédő, pelenkázó a kedvenc meselény képével. Később a lányok babás huzatok után áhítoznak, fejük felett muszlin baldachin függönynyel, míg a fiúk pilótává álmodják magukat repülős takaróik alatt.
Lényeges, hogy az ágynemű színben és mintában harmonizáljon a szoba többi textíliájával, a fal színével, a szőnyeggel. Divatos a figurális huzat, ami egyszínű hátteret kíván. Gyakori, hogy egész termékcsaládok készülnek ugyanazzal a mintával, azaz tapétacsík, függöny, szőnyeg, ágyhuzat, játékfigura, lámpabúra, képkeret. Mindig vannak éppen divatban lévő mesefigurák, futball- és kosárlabdasztárok, amelyek tág teret adnak a lurkók fantáziájának. Ne felejtsük el azonban, hogy az ágy a pihenés, a nyugalom kis szigete, amely felkészülést biztosít egy újabb, eseményekkel teli napra!

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop