13+1 tipp gyerekszobára

Ûrhajók, pónilovak, csillagos ég és virágmezők egy ajtónyitásra. A gyerekszobában vagyunk, amely inspirálója a képzeletnek, álmok tudója, plüssállatkák lakhelye. Szóval saját bejáratú világ a világban, amelyet mi szülők teremtünk meg gyermekeinknek.

 

 

1. Biztonság: A veszélyérzet legcsekélyebb szikrájával sem bíró „energiabombák” szobájában elsődleges szempont a biztonság. Ne vásároljunk éles sarkú bútorokat, vagy rögtön szerezzünk be sarokvédőket. A konnektorokba kerüljenek gyerekdugók. Gondosan válasszuk meg az árammal működő készülékek helyét, ne lehessen a zsinórját rángatni, a hosszabbítót is rejtsük el. Szobanövényt se helyezzünk a földre, mert biztosan megkóstolja a gyerek egy óvatlan pillanatban. A szőnyeg alá kerüljön csúszásgátló, a fiókok fogantyúja legyen lekerekített… Hogy csak a legfontosabbakat említsük.

 

 

2. Falak és dekorációk: A mosható falfestékek és tapéták nagy segítséget jelenthetnek, ha művészi hajlamait a falon élné ki csemeténk. Az újszülöttek szobájába nem ajánljuk a feltűnően nagy motívumokat, mert egyszerűen unalmassá válnak. Később jöhetnek a színes, játékos tapéták és falfestések. Bordűr helyett kreatívabb és egyedibb, ha az egyszínű falrészekre matricákat teszünk, illetve különböző textúrájú falborításokat kombinálunk. Panorámacsíkokat is helyezhetünk a falra, olyan magasságba, hogy a gyermek látómezőjébe kerüljön. Az is jó megoldás, ha nem gletteljük simára a falakat festés előtt: a tapintási érzéket is fejleszti, ha nem tükörsima a falfelület.

 

 

3. Variálható bútorok: Bár mélyebbre kell nyúlni a zsebünkbe, mégis érdemes variálható bútorokat vásárolnunk: így nem növik ki a gyerekek két-három év leforgása alatt, és könnyen kijelölhetjük a játék, az alvás és a tanulás helyét is. Az elemekkel bővíthető modellekkel az életkori sajátosságoknak megfelelően alakíthatjuk a szobát.

 

4. Színek és minták: A színterápia alapigazságaira akkor is építhetünk, ha a szoba tónusait gyermekünk személyiségére szeretnénk szabni. Az örökmozgó típusoknak a pasztell árnyalatok a megfelelők. A sportos és terepszínű ruhákat kedvelő fiúknál beválik a keki, a barna. A kislányok a rózsaszín és a lila „nagykövetei”. A kicsik szívesen veszik, ha kedvenc elfoglaltságuk motívumai visszaköszönnek a falakról, a tárolódobozókról, a függönyről.

5. Padló: Az egyik legfontosabb „berendezési tárgy”. Válasszunk könnyen tisztán tartható burkolatot: parkettát, laminált vagy parafa padlót. A padlószőnyeg esetében fokozottan ügyeljünk a tisztaságra, hogy elejét vegyük az allergiának. Jó, ha a tudjuk: a keményebb padlón hamarabb tanulnak meg járni a picik, és biztonságosabb játékteret nyújt.

6. Fények: Fontos, hogy világos legyen a szobában, de a tűző nap ellen jól szellőző sötétítő is kerüljön az ablak elé. A mennyezeti világítás helyett helyi fényforrásokat helyezzünk el a szobában, a fényt megszűrő lámpaernyővel. Így elkerülhetjük, hogy a kiságyban fekvő babát kellemetlenül erős fény érje. A játékot és a tanulást is zavarhatja, ha nem kellő körültekintéssel választjuk meg a fényforrást. Az íróasztali lámpa akkor jó, ha a természetes fényt megközelítő, megfelelő fényerejű (250 lux), és állítható, hogy ne vessen árnyékot az asztallapra.

7. Élettér: Ne zsúfoljuk tele a szobát bútorokkal és játékokkal, hiszen a gyermeknek idő kell ahhoz, hogy felfedezze az őt körülvevő tárgyakat. Ehhez az is szükséges, hogy jól látható és elérhető helyen legyenek a játékai, kedves tárgyai. A rend nyugodt légkört teremt, és biztos pontokat teremt a szobában, ha mindig ugyanott vár ránk a kisautó. Épp ezért ne változtassunk túl gyakran a berendezésen, mert ezzel csak fölösleges stresszélménye lesz a gyereknek. Ha átrendezzük a szobát, legyen az családi program, vonjuk be csemetéinket is a munkába.

8. Több gyerek egy szobában: Nem ritka, hogy egy szobán osztoznak a testvérek. Fontos, hogy a közösen használt területek mellett a gyerekeknek jusson egy kis privát sarok, ami csak az övéké. Leválasztásokkal, térbe állított bútorokkal elkülöníthetjük az élettereket egymástól. Enteriőr rovatunkban erre az élethelyzetre is kapunk tetszetős megoldást.

9. Ágy, emeletes ágy: Ha egy gyerek lakja a szobát, könnyebb a dolgunk, bár akkor is jól jöhet a megemelt ágy, amely alatt tárolórész alakítható ki. Több gyerek esetén a hely szűkösségét emeletes ággyal oldhatjuk fel. Az így nyert értékes négyzetméterekre kerülhet tárolórendszer, játékkuckó. A hagyományos elrendezéstől izgalmasabb, ha az ágyakat elforgatjuk egymáshoz képest, akár a térbe állítva. A játékvárrá „épített” ágyrendszerek mindig nyerők a gyerekek körében. A kuckósítás később, kamaszkorban is kedvelt: baldachin kerülhet az ágy fölé.

10. Asztal és szék: Már kétéves korban asztal mellé ülnek a gyermekek. Akkor még rajzolni, gyurmázni, később tanulni. A jó íróasztal dönthető lappal készül, állítható magasságú, hogy együtt nőhessen a gyermekkel. Ha a szék magassága is állítható, valóban ergonomikus, a gerincet sem terhelő, kényelmes környezetet teremthetünk. A legjobb, ha a szék ülőlapja, karfája, illetve támlája is lekerekített, illetve párnázott.

11. Textília: A textília adja meg az alaphangot a gyerekszobában (is), kezdve a padlóra lerakott ülőpárnától, a függönyön át egészen az ágyneműig. Fontos, hogy természetes, magas hőfokon is mosható textilt válasszunk. A párnahuzatokra ne gombot és ne cipzárt, inkább csinos masnikká köthető anyagcsíkokat varrjunk, ami nem balesetveszélyes, ha netán párnacsatára kerül sor.

12. Tárolás: Akkora tárolódobozokat, kosarakat vásároljunk, amelyet a kisgyermek maga is könnyen mozgathat, kihúzhat a helyéről. Csak így fogja szívesen elővenni, és oda visszatenni a dolgait. Később nemcsak a játékoknak, de a cédéknek, a magazinoknak, a hobbieszközöknek is praktikus tárolóegységeket kell találnunk, különben lerakattá változik a szoba.

13. Technikai eszközök: Számítógép, televízió, hifi, telefon a legtöbb kamasz szobájában megtalálható. Anélkül, hogy kardoskodnánk a „trend” ellen, kompromisszumot ajánlunk: ha gyermekeinknek külön szoba jutott, alakítsunk ki közös médiasarkot számukra. Mit nyerünk – Elég egy műszaki cikket beszereznünk mindenből, ráadásul megszokják a testvérek, hogy egyeztetni kell az elképzeléseiket: milyen műsort nézzenek, melyik albumot hallgassák…

+1 tipp
Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, de a legjobbat szeretnénk gyermekünknek, kérjük lakberendező segítségét. A szakmai útmutatást és az illusztrációkat köszönjük a Vibel francia gyermeklakberendezési üzlet hazai képviseletének.
Budapest V.,
Nagy Ignác u. 16.
Tel.: 1/312 2525
www.vibel.com

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop