Kutya, macska, kisbaba

A Jóban Rosszban című sorozat színésznője egy kis dőre eltűnt a képernyőről, ennek oka, hogy megszületett első kisbabája. Luca már hét hónapos, és érkezése egy kicsit átalakította a kényelmes zöldövezeti társasházban lakó család életét. A lakás eredetileg Fruzsina férjének nagymamájáé volt, majd legénylakásként szolgált, utána pedig jó ideig ketten éltek benne.

 

03

 

A konyha–nappali–étkező egyterű helyiségéhez tartozott egy télikertként szolgáló kisebb szoba, tulajdonképpen inkább benyíló. Az érkező kisbabának ezt alakították át, így közvetlenül a közös élettérhez kapcsolódik a helyiség. A baba ugyan még a szülők hálószobájában alszik egy kiságyban, ami praktikus és fontos szempont egy keveset alvó kismamának. Hosszú távon, a második baba érkezésekor ismét átalakítások várhatóak, ezt a megoldást igazából átmenetinek gondolják Fruzsináék, és két gyerek számára már nem is lesz kényelmes. A lakáshoz tartozik egy még beépítetlen tetőtér, ahol idővel kényelmes gyerekszobákat alakíthatnak ki. Hogy mikor, az persze a jövő zenéje, de Fruzsina még egy néhány hónapig biztosan nem tér vissza a sorozatba, a tervek szerint otthon marad Luca egyéves koráig.

Mit mond a szakértő?

Kutatások bizonyítják, hogy a gyermek intelligenciája, későbbi életének sikeressége a géneknél is nagyobb mértékben függ az első néhány életév tevékenységeitől. A babával töltött idő mennyisége és minősége nagyon fontos tehát a gyermek fejlődése szempontjából. A baba-mama kapcsolat fő jellemzője a már magzati korban kialakult erős tudati-érzelmi kapcsolat, amely egészen 5-7 éves korig fennáll. A baba számára a legfontosabb a lét- és az érzelmi biztonságára vonatkozó igényeinek rendszeres és következetes kielégítése, és az alapszintű „kommunikáció”. Mindezek megléte bizalmat kelt a babában, és erősíti biztonságérzetét.
Dr. Balogh Andrea pszichológus, a PszichoFészek munkatársa szerint a gyerekek számára a háziállatok nemcsak örömforrást jelentenek, hanem segítik testi, lelki, érzelmi, intellektuális és szociális fejlődésüket is. Gondozás közben a gyerekek sok mindent megtanulnak az állatokról, több mozgásra ösztönzik őket, felelősségre, gondoskodásra tanítanak, felvidítanak, ráadásul hűséges játszótársak is. Az állatokat minden gyerek szereti, és leköti a figyelmüket is: hiszen az állat mozog, hangot ad ki,
és sokkal érdekesebb, mint egy brummogó plüssmackó. Lehet etetni, gondozni, simogatni, terelgetni. Alapvetően minden háziállat alkalmas a gyerekekkel való kapcsolat kialakítására, de fontos, hogy illjenek egymáshoz. Érdekesség, hogy a visszahúzódó, félénk gyerekek hamarabb közel engedik magukhoz az állatokat, mint az embereket.

Fruzsináéknál családtag a cica és a kutyus is

Bár  a szoba átrendezését viszonylag zökkenőmentesen megoldották, mégis  jelentős átszervezésekkel járt a csa­ládban. Fruzsináékkal él ugyanis  egy szürke cica és egy majd tízéves, de még mindig roppant játékos  bolognese kutya, Gleccser is. Sokan azt vallják, hogy a csecsemő és a  háziállatok nem férnek meg egy háztartásban. Itt a példa arra, hogy  odafigyeléssel és kis átalakításokkal mégsem megoldhatatlan. A puha  játszószőnyeg a cica számára is vonzó volt, szívesen heverészett rajta,  így ő ki­került a lakásból, és most egy kényelmes udvari dobozban lakik.  A kutya, a szintén tízéves Gleccser számára pedig területekre osztották  a lakást: oda, ahol a baba a földön csúszkál, ő most nem léphet be. Ezt  az ajtóknál elhelye­zett alacsony „kerítésekkel” oldották meg, amelyet  egy ember még könnyen átlép, a kutya azonban nem.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop