Római roló vagy függöny?

Otthonunk hangulatát nagyban meghatározza, hogy mivel dekoráljuk az ablakot. Megfelelő dekorációval nem csak szebbé varázsoljuk otthonunkat, hanem segítségével szabályozhatjuk a ki- illetve a belátást, a bejövő fény mennyiségét és hidegben még szigetelésként is funkcionál. Nem egyszerű azonban meghozni a döntést, hiszen sokféle variációból választhatunk.

 

dekoria01

 

Római roló, raffroló, függöny roló – Mi a különbség?

A római roló, raffroló és függönyroló egymás szinonimái, ezért bármelyiket olvassuk, látjuk valahol, ugyanazokról a termékekről van szó. Ez a fajta ablakdekoráció függönyanyagból készül és az anyagot egy mozgatórendszer segítségével harmonikaszerűen tudjuk felhúzni.  Ami viszont különbözik tőlük az a klasszikus roló, amely egy rúdra tekeredik fel különböző mozgatórendszerek segítségével.

A rolók minden fajtája ugyanazt a funkciót tölti be. Szabályozzák a hőmérsékletet, csökkentik a zajt és gondoskodnak a meghitt hangulatról. Egyszerű, tiszta vonalaik lehetővé teszik, hogy az ablakunk ne keltsen zsúfolt hatást. A rolóknál előtérben van a funkció, mindig célszerűek és megfelelőek. Kevésbé hivalkodóak, egyszerűbbek, mint a függönyök és viszonylag olcsó módszerei az ablakdíszítésnek. Ha kicsi az ablakunk különösen jó választás, mert a kis ablakokon nagyon jól mutatnak.

Füles függöny, ráncolt függöny, ringlis függöny, bujtatós függöny – Mi a különbség?

A függönyöket különböző módokon tehetjük fel a karnisra. Ha rúdkarnisunk van, választhatjuk bármelyik fajtát. Ha azonban sínkarnisunk van, arra elsősorban a ráncoló szalaggal ellátott, azaz ráncolt függöny a megfelelő választás.

Függöny vagy raffroló – melyiket válasszuk?

A függöny és a raffroló közötti döntés elsősorban ízlés kérdése, azonban van néhány kérdés, amit érdemes megfontolni. Ha sok helyünk van, és optikailag szeretnénk a szobát befolyásolni egy jó választással, akkor inkább válasszuk a függönyt. Ha kisebb a helyünk és ráadásul az ablak alatt ott egy konvektor vagy radiátor, amire nem szeretnénk ha rálógna a függöny, praktikusabb választás a raffroló.

Ha viszont az aktuális divattrendeket szeretnénk követni, a legjobb választás, ha mind a kettőt alkalmazzuk.

Ha szeretnél sokféle függöny és raffroló közül válogatni, ajánljuk a dekoria.hu online lakberendezési butik oldalát.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!

 


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop