A szabadban

A szabadban

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A kert egy jól körülhatárolt része a bennünket körülvevő természetnek, valójában a földi létformák apró lenyomata. Tavasztól tavaszig az élet minden szakaszát nyomon követhetjük benne. Ha nincs olyan szerencsénk, hogy a természet sokszínűségét egy kertben élvezhessük, az erkélyeinken, teraszainkon, vagy akár ablakpárkányainkon akkor is módunkban áll testközelből figyelni az élet kicsiny rezdüléseit.

 

05

 

A kint és bent egysége tavasztól őszig különösen fontos, hiszen a kitárt ajtókon, ablakokon át összekapcsolódik a látvány. Ha lakótereink és teraszunk stílusa megegyezik a szabadtéri szoba, a kertberendezés hangulatával, harmonikus egységgé olvadnak össze.

Ha a teraszt a lakótértől csupán egy nagy üveges tolóajtó, földig érő nyílászáró választja el, a beltér optikailag kitágul. A teraszok kedvező fekvése általában déli vagy délkeleti tájolású. Ha ettől eltérő, meleg fekvés esetén árnyékolásról, hűvösebb fekvés esetén pedig szélfogó paravánok elhelyezéséről kell gondoskodnunk. Északi oldalra lehetőleg ne tervezzünk teraszt, mert az minden esetben rideg, hideg, huzatos hely. A zajokat és a nem kívánt kíváncsi pillantásokat dézsás, terebélyes dísznövények beültetésével sikeresen kivédhetjük. Haszonkertet akár pár négyzetméteren vagy egy virágtartóban is létesíthetünk, így nem kell lemondanunk a fűszerkertről, csak mert nincs családi házunk. A tűz ösztönösen vonzza az embert. Ha nincs lehetőségünk kültéri kandallót építeni, akkor sem kell lemondani a tűz élményéről. A folyékony tüzelésű bioetanol kandallók egy kisebb teraszon is elférnek.

Tippek

Igazán szép, ha a terasz, a kerti lépcső, a beépített kerti pad, virágtartó azonos burkolattal készül. Egyre kedveltebbek a trópusi fa, Thermowood és kompozit (WPC) burkolatok.
A teraszon kialakíthatunk kerti nappalit, konyhát, étkezőt. Ma már léteznek a beltéri bútorainkhoz hasonlatos, de a kültéri kívánalmaknak megfelelő anyagokból készült kerti kanapék, fotelek, lerakóasztalok. A speciális kültéri szőnyegek bírják a fokozott igénybevételt és UV-állók. A funkcióknak megfelelő teraszméretet válasszunk, és igaz ez fordítva is.
Túlzott napsütés ellen érdemes árnyékolni. Ez lehet épített szerkezet (előtető, pergola), de a napellenzo mellett egyre népszerűbb a napvitorla is. Figyeljünk arra, hogy ezek is illeszkedjenek a kert, a lakóház színvilágához. A teraszt párával hűtő légkondicionáló berendezéssel is komfortosabbá tehetjük. A teraszt a kerti világítás teszi igazán hangulatossá, egyben megnöveli az esti használhatóságot is.
A tavaszi-őszi hűvösebb estéken teraszfűtő berendezéssel, fűthető lábú kerti asztallal hosszabbíthatjuk meg a szezont.

A kő ősi építőanyagunk, természetes hatású és modern közegben egyaránt alkalmazható. A szabályosra vágott kőlapokkal az épített, a szabálytalan formákkal a természetes jelleget hangsúlyozhatjuk. Lehetőleg egyfélét vigyünk a kertbe, vagy ha többfélére vágyunk, akkor úgy helyezzük el ezeket, hogy egyszerre csak az egyik fajta legyen látható. A megmunkálástól és a rakástól függően készülhet belőle burkolat, tipegő, csobogó, sziklakert, támfal, lépcső, pad, és önmagában, mint szobor is kiemelheti a kert hangsúlyos pontját.

fa

A fa szintén az egyik legősibb építőanyagunk, egyben az egyik legbarátságosabb és legsokoldalúbban felhasználható is. Itt is érvényes, hogy lehetőleg egyfélét vigyünk kertünkbe. A kültéren elhelyezett fa esetében gondoskodnunk kell a megfelelő felületkezelésről. A időjárás viszontagságainak kitett fa felületeket csiszolás és portalanítás után először favédővel, majd nem mérettartó fa esetében vékonylazúrral vagy rugalmas lazúrral, a mérettartó fa szerkezeteket vastaglazúrral kezeljük. Járófelületekre használhatunk kopás- és csúszásálló lazúrt. Pác használatakor a felületek lakkozást is igényelnek. Gyermekjátékok alapozásánál és festésénél környezetbarát terméket használjunk.

fém

A fémet többnyire korlátként, teraszbútorként vagy kerti létesítmények szerkezeteként használjuk, de nem szokatlan ma már a fém szobrok elhelyezése sem a kertekben. Ha nem szeretnénk időről időre a festéssel bajlódni, használjunk rozsdamentes acélt, kovácsolt vasat, vagy krómoztassuk fémszerkezeteinket

beton

A beton rendkívül hálás, sokoldalúan felhasználható anyag. A megfelelő minőségben kivitelezett látszóbeton felületek időtlen eleganciát kölcsönöznek a minimalista kertnek. Szinte az összes kerti építmény, szerkezet elképzelhető betonból, úgymint burkolat, lépcső, kerítés, támfal, térelválasztó, pad, medence, lépőkő, tipegő, szegély, kerti építmény, szobor. A beton erős, strapabíró anyag, ellenáll az időjárás kihívásainak. Megfelelően kialakított zsaluzattal tetszőleges formájúra alakítható, nem utolsósorban pedig színezhető is.

kerámia

A terasz, az erkély burkolásához fa hatású kerámiát is választhatunk: fagyálló, könnyen tisztítható, karbantartható, a fa természetes látványát és a kerámia ellenállóságát ötvözi. Színben és textúrában egyaránt gazdag a választék, így a kerámialapok a beltér fa burkolatának meghosszabbításaként hathatnak.

Cor-Ten® acél

A Cor-Ten® acél speciális, korrózióálló acélminőséget takar. Légköri korrózióálló képességét speciális ötvöző anyagainak (magasabb foszfor-, réz-, króm-, nikkeltartalmának) köszönheti. Rozsdás felülete egy speciális eljárás eredménye, melynek során csak a felületet engedik patinásodni. A patinaréteg 3–36 hónap alatt alakul ki a levegő és a csapadékvíz hatására, színe kezdetben élénk rozsdabarna, idővel sötétedik. A Cor-Ten® acél lemezek hajlíthatók, vághatók, szerelhetők, hegeszthetők. Utóbbihoz speciális hegesztőanyagra van szükség, ami szintén patinásodik. Készülhet belőle lépcső, kerítés, támfal, kerti szegély, rézsű, növénykazetta, csobogó, kerti pad, szobor.

kompozit anyagok

Egyre népszerűbbek a fára emlékeztető, fa vagy bambusz és PVC keverékéből álló kompozit anyagok, hiszen a fa és a műanyag legjobb tulajdonságainak ötvözésével hosszú élettartamú, környezetbarát, minimális karbantartási igényű, dekoratív felületek hozhatók létre. A kompozit felület ellenáll a penésznek, a kártevőknek, a fakárosító gombáknak. Alkalmasak terasz kialakítására, járda, lépcső építésére, homlokzatburkolásra. A rögzítésnél figyelni kell a viszonylag jelentős hőmozgásra. A vetemedés elkerülése érdekében saját rendszerelemeket (párnafa, rögzítő klipsz) használjunk a kompozit anyag rögzítéséhez.

 

Tedd Ne tedd
» Egyes kompozitok a csúszásgátló, gyorsan száradó felületüknek köszönhetően kiválók medencék környékének burkolására.
» Ültessünk színes, illatos, finom tapintású és ízű növényeket, a hangélményt pedig a csobogó víz és a susogó levelek szolgáltathatják, így mind az öt érzékszervünkre hat a környezetünk. » Építsünk magas vagy kiemelt ágyásokat, így nem kell annyit hajolgatni, feltöltéssel a jó termőföld is könnyen biztosítható, ráadásul az épített szerkezetekben a veteményes rendezett képet mutat.
» Válasszunk az éghajlatunknak, környezeti adottságainknak megfelelő növényeket. Kevesebb ápolással jobb eredményt érhetünk el.
» Bár drágának tunhet az automata öntözőrendszer, hosszú távon mindenképpen megéri. Az egyenletes öntözéssel elkerülhetjük a vízpazarlást, és a növényeinket is ritkábban kell cserélni kiszáradás/ túlöntözés miatt.
» Kerti tó helyett telepítsünk csobogót. Ezzel is különleges atmoszférát teremthetünk, ugyanakkor fenntartásuk lényegesen könnyebb.
» Ne vigyük túlzásba az örökzöldeket, mivel monotonná teszik a kertet. Részesítsük előnyben a lomblevelű örökzöldeket, amik termésükkel, virágukkal követik az évszakok változásait.
» Óvakodjunk a zsúfoltságtól. Vegyük sorra, hogy mik azok a funkciók, amiket feltétlenül szeretnénk a kertben, gondolkozzunk ezek helyigényén, és a kevésbé fontosakat hagyjuk el, ha úgy találjuk, nincs rá hely.
» Ne akarjunk minden áron spórolni. Az igénytelen megoldásokért sokszorosan többet fizetünk. Válasszunk jó minőségű, strapabíró bútorokat, burkolatokat, elkerülve a folyamatos karbantartási munkákat, az esetleges bútorcserét.
» Öntözőrendszerek telepítését bízzuk szakemberre. A rosszul telepített rendszer javítása, cseréje meglehetősen költséges.
» Ne használjunk mérgező levelű vagy termésű növényeket, ott, ahol kisgyermekek is laknak, vagy megfordulhatnak.

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}