A szabadban

A szabadban

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A kert egy jól körülhatárolt része a bennünket körülvevő természetnek, valójában a földi létformák apró lenyomata. Tavasztól tavaszig az élet minden szakaszát nyomon követhetjük benne. Ha nincs olyan szerencsénk, hogy a természet sokszínűségét egy kertben élvezhessük, az erkélyeinken, teraszainkon, vagy akár ablakpárkányainkon akkor is módunkban áll testközelből figyelni az élet kicsiny rezdüléseit.

 

05

 

A kint és bent egysége tavasztól őszig különösen fontos, hiszen a kitárt ajtókon, ablakokon át összekapcsolódik a látvány. Ha lakótereink és teraszunk stílusa megegyezik a szabadtéri szoba, a kertberendezés hangulatával, harmonikus egységgé olvadnak össze.

Ha a teraszt a lakótértől csupán egy nagy üveges tolóajtó, földig érő nyílászáró választja el, a beltér optikailag kitágul. A teraszok kedvező fekvése általában déli vagy délkeleti tájolású. Ha ettől eltérő, meleg fekvés esetén árnyékolásról, hűvösebb fekvés esetén pedig szélfogó paravánok elhelyezéséről kell gondoskodnunk. Északi oldalra lehetőleg ne tervezzünk teraszt, mert az minden esetben rideg, hideg, huzatos hely. A zajokat és a nem kívánt kíváncsi pillantásokat dézsás, terebélyes dísznövények beültetésével sikeresen kivédhetjük. Haszonkertet akár pár négyzetméteren vagy egy virágtartóban is létesíthetünk, így nem kell lemondanunk a fűszerkertről, csak mert nincs családi házunk. A tűz ösztönösen vonzza az embert. Ha nincs lehetőségünk kültéri kandallót építeni, akkor sem kell lemondani a tűz élményéről. A folyékony tüzelésű bioetanol kandallók egy kisebb teraszon is elférnek.

Tippek

Igazán szép, ha a terasz, a kerti lépcső, a beépített kerti pad, virágtartó azonos burkolattal készül. Egyre kedveltebbek a trópusi fa, Thermowood és kompozit (WPC) burkolatok.
A teraszon kialakíthatunk kerti nappalit, konyhát, étkezőt. Ma már léteznek a beltéri bútorainkhoz hasonlatos, de a kültéri kívánalmaknak megfelelő anyagokból készült kerti kanapék, fotelek, lerakóasztalok. A speciális kültéri szőnyegek bírják a fokozott igénybevételt és UV-állók. A funkcióknak megfelelő teraszméretet válasszunk, és igaz ez fordítva is.
Túlzott napsütés ellen érdemes árnyékolni. Ez lehet épített szerkezet (előtető, pergola), de a napellenzo mellett egyre népszerűbb a napvitorla is. Figyeljünk arra, hogy ezek is illeszkedjenek a kert, a lakóház színvilágához. A teraszt párával hűtő légkondicionáló berendezéssel is komfortosabbá tehetjük. A teraszt a kerti világítás teszi igazán hangulatossá, egyben megnöveli az esti használhatóságot is.
A tavaszi-őszi hűvösebb estéken teraszfűtő berendezéssel, fűthető lábú kerti asztallal hosszabbíthatjuk meg a szezont.

A kő ősi építőanyagunk, természetes hatású és modern közegben egyaránt alkalmazható. A szabályosra vágott kőlapokkal az épített, a szabálytalan formákkal a természetes jelleget hangsúlyozhatjuk. Lehetőleg egyfélét vigyünk a kertbe, vagy ha többfélére vágyunk, akkor úgy helyezzük el ezeket, hogy egyszerre csak az egyik fajta legyen látható. A megmunkálástól és a rakástól függően készülhet belőle burkolat, tipegő, csobogó, sziklakert, támfal, lépcső, pad, és önmagában, mint szobor is kiemelheti a kert hangsúlyos pontját.

fa

A fa szintén az egyik legősibb építőanyagunk, egyben az egyik legbarátságosabb és legsokoldalúbban felhasználható is. Itt is érvényes, hogy lehetőleg egyfélét vigyünk kertünkbe. A kültéren elhelyezett fa esetében gondoskodnunk kell a megfelelő felületkezelésről. A időjárás viszontagságainak kitett fa felületeket csiszolás és portalanítás után először favédővel, majd nem mérettartó fa esetében vékonylazúrral vagy rugalmas lazúrral, a mérettartó fa szerkezeteket vastaglazúrral kezeljük. Járófelületekre használhatunk kopás- és csúszásálló lazúrt. Pác használatakor a felületek lakkozást is igényelnek. Gyermekjátékok alapozásánál és festésénél környezetbarát terméket használjunk.

fém

A fémet többnyire korlátként, teraszbútorként vagy kerti létesítmények szerkezeteként használjuk, de nem szokatlan ma már a fém szobrok elhelyezése sem a kertekben. Ha nem szeretnénk időről időre a festéssel bajlódni, használjunk rozsdamentes acélt, kovácsolt vasat, vagy krómoztassuk fémszerkezeteinket

beton

A beton rendkívül hálás, sokoldalúan felhasználható anyag. A megfelelő minőségben kivitelezett látszóbeton felületek időtlen eleganciát kölcsönöznek a minimalista kertnek. Szinte az összes kerti építmény, szerkezet elképzelhető betonból, úgymint burkolat, lépcső, kerítés, támfal, térelválasztó, pad, medence, lépőkő, tipegő, szegély, kerti építmény, szobor. A beton erős, strapabíró anyag, ellenáll az időjárás kihívásainak. Megfelelően kialakított zsaluzattal tetszőleges formájúra alakítható, nem utolsósorban pedig színezhető is.

kerámia

A terasz, az erkély burkolásához fa hatású kerámiát is választhatunk: fagyálló, könnyen tisztítható, karbantartható, a fa természetes látványát és a kerámia ellenállóságát ötvözi. Színben és textúrában egyaránt gazdag a választék, így a kerámialapok a beltér fa burkolatának meghosszabbításaként hathatnak.

Cor-Ten® acél

A Cor-Ten® acél speciális, korrózióálló acélminőséget takar. Légköri korrózióálló képességét speciális ötvöző anyagainak (magasabb foszfor-, réz-, króm-, nikkeltartalmának) köszönheti. Rozsdás felülete egy speciális eljárás eredménye, melynek során csak a felületet engedik patinásodni. A patinaréteg 3–36 hónap alatt alakul ki a levegő és a csapadékvíz hatására, színe kezdetben élénk rozsdabarna, idővel sötétedik. A Cor-Ten® acél lemezek hajlíthatók, vághatók, szerelhetők, hegeszthetők. Utóbbihoz speciális hegesztőanyagra van szükség, ami szintén patinásodik. Készülhet belőle lépcső, kerítés, támfal, kerti szegély, rézsű, növénykazetta, csobogó, kerti pad, szobor.

kompozit anyagok

Egyre népszerűbbek a fára emlékeztető, fa vagy bambusz és PVC keverékéből álló kompozit anyagok, hiszen a fa és a műanyag legjobb tulajdonságainak ötvözésével hosszú élettartamú, környezetbarát, minimális karbantartási igényű, dekoratív felületek hozhatók létre. A kompozit felület ellenáll a penésznek, a kártevőknek, a fakárosító gombáknak. Alkalmasak terasz kialakítására, járda, lépcső építésére, homlokzatburkolásra. A rögzítésnél figyelni kell a viszonylag jelentős hőmozgásra. A vetemedés elkerülése érdekében saját rendszerelemeket (párnafa, rögzítő klipsz) használjunk a kompozit anyag rögzítéséhez.

 

Tedd Ne tedd
» Egyes kompozitok a csúszásgátló, gyorsan száradó felületüknek köszönhetően kiválók medencék környékének burkolására.
» Ültessünk színes, illatos, finom tapintású és ízű növényeket, a hangélményt pedig a csobogó víz és a susogó levelek szolgáltathatják, így mind az öt érzékszervünkre hat a környezetünk. » Építsünk magas vagy kiemelt ágyásokat, így nem kell annyit hajolgatni, feltöltéssel a jó termőföld is könnyen biztosítható, ráadásul az épített szerkezetekben a veteményes rendezett képet mutat.
» Válasszunk az éghajlatunknak, környezeti adottságainknak megfelelő növényeket. Kevesebb ápolással jobb eredményt érhetünk el.
» Bár drágának tunhet az automata öntözőrendszer, hosszú távon mindenképpen megéri. Az egyenletes öntözéssel elkerülhetjük a vízpazarlást, és a növényeinket is ritkábban kell cserélni kiszáradás/ túlöntözés miatt.
» Kerti tó helyett telepítsünk csobogót. Ezzel is különleges atmoszférát teremthetünk, ugyanakkor fenntartásuk lényegesen könnyebb.
» Ne vigyük túlzásba az örökzöldeket, mivel monotonná teszik a kertet. Részesítsük előnyben a lomblevelű örökzöldeket, amik termésükkel, virágukkal követik az évszakok változásait.
» Óvakodjunk a zsúfoltságtól. Vegyük sorra, hogy mik azok a funkciók, amiket feltétlenül szeretnénk a kertben, gondolkozzunk ezek helyigényén, és a kevésbé fontosakat hagyjuk el, ha úgy találjuk, nincs rá hely.
» Ne akarjunk minden áron spórolni. Az igénytelen megoldásokért sokszorosan többet fizetünk. Válasszunk jó minőségű, strapabíró bútorokat, burkolatokat, elkerülve a folyamatos karbantartási munkákat, az esetleges bútorcserét.
» Öntözőrendszerek telepítését bízzuk szakemberre. A rosszul telepített rendszer javítása, cseréje meglehetősen költséges.
» Ne használjunk mérgező levelű vagy termésű növényeket, ott, ahol kisgyermekek is laknak, vagy megfordulhatnak.

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}