Előszoba két világ közt

Előszoba két világ közt

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Kicsi is, szűkös is, lehetőleg rövid ideig tartózkodunk itt, és csupán néhány dolog tárolására szolgál. Legtöbbünk fejében ez az előszoba definíciója. Tévesen. Az előszoba mind funkcionális, mind lélektani szempontból fontos része a lakásnak. Mivel kis alapterületről van szó, és átalakítása bonyolultabb technológiai kialakítást nem igényel, így viszonylag olcsón, magunk is felújíthatjuk.

 

 

Az előtér a külvilág és a személyes belső élettér közötti átmeneti övezet, ahol nemcsak kinti ruháinkat vetjük le, de az utcán ért hatásoktól is megszabadulunk. Itt fogadjuk a hozzánk érkezőket, itt várakoztatjuk azokat, akiket esetleg nem engedünk beljebb (például a postást), és itt tároljuk a levetett kabátokat, cipőket. Egyben szélfogóként is funkcionál, kizárja a külső környezeti hatásokat a lakásból, és persze otthonunk többi helyiségét is csak ezen keresztül közelíthetjük meg.

 

 

Gardróbszekrény

 

 

Az előszoba berendezésében méretéből fakadóan talán a ruhásszekrény elhelyezése okozza a legnagyobb gondot, hisz az előtérből számos ajtó nyílik, amelyek lecsökkentik a szabad falfelületeket, és nyitásirányuk is meghatározza a bútorozhatóságot. Ráadásul nehéz mindennek akkora tárolóhelyet találni, hogy ne zsúfoljuk túl a teret. Jó, ha van egy fiókos része is a 60 centiméter mély akasztós szekrénynek, ahol a kesztyűk, sálak, sapkák kapnak helyet. Ha erre nincs mód, bélelt kosárban is tarthatjuk őket.

 

 

Cipőszekrény

 

 

A lábbelik, cipőápoló szerek számára vásárolhatunk a keskeny előszobákba ideális, 17-20 centiméter mély billenős cipőtárolót, vagy készíttethetjük méretre asztalossal is; ekkor a szekrény mélységét 40-45 centiméterre tervezzük, az ajtó alján szellőzőráccsal. A vizes cipőket emelt, rácsos cipőtárolón tároljuk, hogy a talpuk is megszáradhasson.

 

 

Ruhafogas, előszobafal

A ruhásszekrényen túl praktikus a falra szerelt vagy álló ruhafogas, ahova a vendégek kabátjait, a száradó kinti öltözéket akasztjuk. Ahol kevés a hely, ott az előszobafal kénytelen önmagában betölteni a tároló funkciót. Olyan falat válasszunk, amelyen van kalaptartó, tükör és fogas, ez utóbbi lehetőleg alacsonyan is, gyerekek számára is könnyen elérhető magasságban.

Lepakoló, ülőalkalmatosság

Ne feledkezzünk meg a polcról, lerakóasztalkáról, ahova hazatérve a táskát, kisebb csomagot, leveleket, újságot tehetjük. Ez lehet egy pad is, amely a cipőhúzáshoz, gyereköltöztetéshez az ülőalkalmatosság szerepét is ellátja. Helyszűke esetén egy párnákkal bélelt felhajtható tetejű tárolópad az ideális.

Tükör

Elengedhetetlen tartozéka az előszobának egy egész alakos tükör, ahol még egyszer ellenőrizhetjük öltözékünket, illetve ahol a vendégek is megigazíthatják toalettjüket. A falitükrök, tükrös szekrényajtók remek szolgálatot tesznek a szűkös tér optikai tágításában és a fényviszonyok javításában.

Esernyőtartó

Gyakran megfeledkezünk az esernyőtartóról, pedig praktikusabb megoldás, mint a lépcsőházban vagy a fürdőkádban szárítgatni a vizes ernyőt.

Bejárati ajtó

Funkcióját tekintve véd az időjárástól, s a nemkívánatos személyektől. Ezért megéri áldozni egy jól szigetelő, több ponton záródó biztonsági ajtóra. Érdemes odafigyelni, hogy a bejárati ajtó és a beltéri nyílászárók színben és formában közel azonosak legyenek.

Fűtőtest

Fontos, hogy az előszobát is fűtsük. Egyrészt, mivel zsilipként működik a külső és belső tér között, másrészt, hogy a vizes kabátok, cipők minél hamarabb megszáradhassanak. Az esztétikusabb megjelenés érdekében a fűtőtestet radiátortakaróval tegyük láthatatlanná, amelynek tetejét lerakó asztalként is használhatjuk. Keskeny, hosszúkás radiátor esetén az áttört takarás adhatja magát az előszobafalat is, így az elé felakasztott vizes kabátok garantáltan megszáradnak.

Burkolat

Ne felejtsük el, hogy sok esetben közvetlenül az utcáról, kertből lépünk a lakásba. Jól tisztítható, strapabíró, csúszásmentes, semleges színű burkolatot keressünk. Lehet ez kerámia, természetes kő, linóleum vagy PVC, de ha fahatású melegburkolatot szeretnénk, akkor a parafa a legjobb választás. Érdemes az előtérből nyíló nappali burkolatát „kihozni”az előszobába, hiszen az egységes anyagválasztás térnövelő hatású.

Szellőzés

Mivel a legtöbb helyiség, így a konyha, a mellékhelyiségek az előszobából nyílnak, biztosítanunk kell a folyamatos szellőzést. A látvány mellett az illatok ugyanolyan döntőek a belépő számára: az orrunkat megcsapó szagok összekapcsolódnak a lakásról kialakított vizuális képpel, s meghatározzák benyomásainkat.

Kulcstartó szekrény, rusztikus pad

Nincs kellemetlenebb dolog, mint a reggeli rohanásban eredménytelenül keresgélni az előző este letett kulcscsomót. A bejárati ajtó közelében, egy esztétikus szekrénykében a helyük.
A La Meridianában ezt a „kétszemélyes”, dupla változatot és rusztikus párját, a padot is megtaláljuk.
www.lameridiana.hu

Világítás, színek
Amennyire csak lehet, legyen világos és barátságos az előszoba, színeiben harmonizáljon az innen nyíló helyiségekkel. Kevésbé kelt kaotikus hatást, ha a falak színe és az innen nyíló ajtók azonos színhatásúak. A mennyezeten elhelyezett központi világítás mellett használjunk irányított fényforrást a tükör mellett és a szekrények közelében.

Mozaikok, tükrök
Kellemes hangulatú és kreativitásunknak is teret ad az olasz Sicis gyár egyedi, gyöngyházas felületű mozaikkeveréke. Az Aita Stúdióban megtaláljuk a márványból, inoxból és agyagból készült társait is, hogy kedvünkre játsszunk a színekkel. Ha nem vagyunk elég magabiztosak, hogy egyedül megtervezzük a burkolat mintáját, a stúdióban segítséget kapunk a megvalósításban. Éke lehet az előtérnek a fehér díszes, illetve a virág motívummal díszített fa tükör is.
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Visnyei Renáta lakberendező
Vendégeink első benyomásaikat otthonunkról az előszobában szerzik, s az sem utolsó szempont, hogy egy fárasztó nap után hazatérve milyen kép fogad bennünket. Egy ötletesen és stílusosan kialakított előszoba előrevetíti egész lakásunk hangulatát, és már tudat alatt meghatározza a többi helyiséghez való viszonyulásunkat is.
Tel.: 30/530 5537 • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. • www.a-lak-art.hu

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}