Előszoba két világ közt

Előszoba két világ közt

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Kicsi is, szűkös is, lehetőleg rövid ideig tartózkodunk itt, és csupán néhány dolog tárolására szolgál. Legtöbbünk fejében ez az előszoba definíciója. Tévesen. Az előszoba mind funkcionális, mind lélektani szempontból fontos része a lakásnak. Mivel kis alapterületről van szó, és átalakítása bonyolultabb technológiai kialakítást nem igényel, így viszonylag olcsón, magunk is felújíthatjuk.

 

 

Az előtér a külvilág és a személyes belső élettér közötti átmeneti övezet, ahol nemcsak kinti ruháinkat vetjük le, de az utcán ért hatásoktól is megszabadulunk. Itt fogadjuk a hozzánk érkezőket, itt várakoztatjuk azokat, akiket esetleg nem engedünk beljebb (például a postást), és itt tároljuk a levetett kabátokat, cipőket. Egyben szélfogóként is funkcionál, kizárja a külső környezeti hatásokat a lakásból, és persze otthonunk többi helyiségét is csak ezen keresztül közelíthetjük meg.

 

 

Gardróbszekrény

 

 

Az előszoba berendezésében méretéből fakadóan talán a ruhásszekrény elhelyezése okozza a legnagyobb gondot, hisz az előtérből számos ajtó nyílik, amelyek lecsökkentik a szabad falfelületeket, és nyitásirányuk is meghatározza a bútorozhatóságot. Ráadásul nehéz mindennek akkora tárolóhelyet találni, hogy ne zsúfoljuk túl a teret. Jó, ha van egy fiókos része is a 60 centiméter mély akasztós szekrénynek, ahol a kesztyűk, sálak, sapkák kapnak helyet. Ha erre nincs mód, bélelt kosárban is tarthatjuk őket.

 

 

Cipőszekrény

 

 

A lábbelik, cipőápoló szerek számára vásárolhatunk a keskeny előszobákba ideális, 17-20 centiméter mély billenős cipőtárolót, vagy készíttethetjük méretre asztalossal is; ekkor a szekrény mélységét 40-45 centiméterre tervezzük, az ajtó alján szellőzőráccsal. A vizes cipőket emelt, rácsos cipőtárolón tároljuk, hogy a talpuk is megszáradhasson.

 

 

Ruhafogas, előszobafal

A ruhásszekrényen túl praktikus a falra szerelt vagy álló ruhafogas, ahova a vendégek kabátjait, a száradó kinti öltözéket akasztjuk. Ahol kevés a hely, ott az előszobafal kénytelen önmagában betölteni a tároló funkciót. Olyan falat válasszunk, amelyen van kalaptartó, tükör és fogas, ez utóbbi lehetőleg alacsonyan is, gyerekek számára is könnyen elérhető magasságban.

Lepakoló, ülőalkalmatosság

Ne feledkezzünk meg a polcról, lerakóasztalkáról, ahova hazatérve a táskát, kisebb csomagot, leveleket, újságot tehetjük. Ez lehet egy pad is, amely a cipőhúzáshoz, gyereköltöztetéshez az ülőalkalmatosság szerepét is ellátja. Helyszűke esetén egy párnákkal bélelt felhajtható tetejű tárolópad az ideális.

Tükör

Elengedhetetlen tartozéka az előszobának egy egész alakos tükör, ahol még egyszer ellenőrizhetjük öltözékünket, illetve ahol a vendégek is megigazíthatják toalettjüket. A falitükrök, tükrös szekrényajtók remek szolgálatot tesznek a szűkös tér optikai tágításában és a fényviszonyok javításában.

Esernyőtartó

Gyakran megfeledkezünk az esernyőtartóról, pedig praktikusabb megoldás, mint a lépcsőházban vagy a fürdőkádban szárítgatni a vizes ernyőt.

Bejárati ajtó

Funkcióját tekintve véd az időjárástól, s a nemkívánatos személyektől. Ezért megéri áldozni egy jól szigetelő, több ponton záródó biztonsági ajtóra. Érdemes odafigyelni, hogy a bejárati ajtó és a beltéri nyílászárók színben és formában közel azonosak legyenek.

Fűtőtest

Fontos, hogy az előszobát is fűtsük. Egyrészt, mivel zsilipként működik a külső és belső tér között, másrészt, hogy a vizes kabátok, cipők minél hamarabb megszáradhassanak. Az esztétikusabb megjelenés érdekében a fűtőtestet radiátortakaróval tegyük láthatatlanná, amelynek tetejét lerakó asztalként is használhatjuk. Keskeny, hosszúkás radiátor esetén az áttört takarás adhatja magát az előszobafalat is, így az elé felakasztott vizes kabátok garantáltan megszáradnak.

Burkolat

Ne felejtsük el, hogy sok esetben közvetlenül az utcáról, kertből lépünk a lakásba. Jól tisztítható, strapabíró, csúszásmentes, semleges színű burkolatot keressünk. Lehet ez kerámia, természetes kő, linóleum vagy PVC, de ha fahatású melegburkolatot szeretnénk, akkor a parafa a legjobb választás. Érdemes az előtérből nyíló nappali burkolatát „kihozni”az előszobába, hiszen az egységes anyagválasztás térnövelő hatású.

Szellőzés

Mivel a legtöbb helyiség, így a konyha, a mellékhelyiségek az előszobából nyílnak, biztosítanunk kell a folyamatos szellőzést. A látvány mellett az illatok ugyanolyan döntőek a belépő számára: az orrunkat megcsapó szagok összekapcsolódnak a lakásról kialakított vizuális képpel, s meghatározzák benyomásainkat.

Kulcstartó szekrény, rusztikus pad

Nincs kellemetlenebb dolog, mint a reggeli rohanásban eredménytelenül keresgélni az előző este letett kulcscsomót. A bejárati ajtó közelében, egy esztétikus szekrénykében a helyük.
A La Meridianában ezt a „kétszemélyes”, dupla változatot és rusztikus párját, a padot is megtaláljuk.
www.lameridiana.hu

Világítás, színek
Amennyire csak lehet, legyen világos és barátságos az előszoba, színeiben harmonizáljon az innen nyíló helyiségekkel. Kevésbé kelt kaotikus hatást, ha a falak színe és az innen nyíló ajtók azonos színhatásúak. A mennyezeten elhelyezett központi világítás mellett használjunk irányított fényforrást a tükör mellett és a szekrények közelében.

Mozaikok, tükrök
Kellemes hangulatú és kreativitásunknak is teret ad az olasz Sicis gyár egyedi, gyöngyházas felületű mozaikkeveréke. Az Aita Stúdióban megtaláljuk a márványból, inoxból és agyagból készült társait is, hogy kedvünkre játsszunk a színekkel. Ha nem vagyunk elég magabiztosak, hogy egyedül megtervezzük a burkolat mintáját, a stúdióban segítséget kapunk a megvalósításban. Éke lehet az előtérnek a fehér díszes, illetve a virág motívummal díszített fa tükör is.
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Visnyei Renáta lakberendező
Vendégeink első benyomásaikat otthonunkról az előszobában szerzik, s az sem utolsó szempont, hogy egy fárasztó nap után hazatérve milyen kép fogad bennünket. Egy ötletesen és stílusosan kialakított előszoba előrevetíti egész lakásunk hangulatát, és már tudat alatt meghatározza a többi helyiséghez való viszonyulásunkat is.
Tel.: 30/530 5537 • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. • www.a-lak-art.hu

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.