Nappali a télikertben

Nappali a télikertben

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Zámborszky Éva lakberendezőt egy kedves, kedélyes, de kicsinek bizonyuló családi ház lakói keresték meg: baráti összejöveteleikhez szűknek bizonyult a ház, és a nagy kert egyre gyarapodó növényeinek téli tárolására sem ideális a kisablakos pince. Mindez arra inspirálta a lakókat, hogy bővítsék a házat egy tágas télikerttel.

 

 

A sokáig élvezhető, szép és praktikus télikertet érdemes alaposan átgondolni, és gondosan megtervezni. E télikert esetében is végiggondoltuk az alábbiakat, nemcsak azért, mert önmagában sem kis beruházás, hanem hogy ünnep legyen minden ott töltött perc.

 

 

BURKOLAT. Jót tesz a térnek, ha játszunk a lapokkal. Lehet ugyanannak a lapnak kisebb-nagyobb változatait variálni. Színei lehetőleg legyenek semlegesek, hagyjuk érvényesülni a növények és a kert színeit. Ha különleges látványra vágyunk, annak megtervezését jobb szakemberre bízni, mert a sokféle különböző elemet harmonikus egésszé komponálni - a fantázián kívül - speciális tudást is feltételez. Érdekessé tehetjük a teret, ha hangsúlyozunk egy funkciót - itt például az ülőgarnitúrával berendezett részletet eltérő színű burkolattal emeltük ki. Magától értetődik, hogy csúszásmentes, de nem „rücskös”, könnyen takarítható lap az ideális megoldás.

 

 

TIPP

 

A fehér, csillogó vagy világos járólapok a napsütésben kápráztatják a szemet, ezért sötétebb tónusokat és selyemfényű vagy matt felületeket vásároljunk. Legjobbak a kemény gres vagy gránit lapok, a mázas agyag könnyen sérül. A széles fuga könnyen piszkolódik, ha mégis így burkoltatunk, legalább víztaszító anyagból legyen (és természetesen fagyálló - az alatta lévő ragasztó is -, hogy jól bírják a hőingadozást).

 


ÁRNYÉKOLÁS. Többféle anyagból készülhet, fő, hogy színei és textúrája passzoljon a berendezéshez. Ha megtehetjük, motoros mozgatószerkezetet alkalmazzunk, lehetőség szerint automatizálva a nap járásának megfelelően.

TÁROLÁS. A növényápolás szerszámait, anyagait, télen pedig a gumókat, virágtöveket jól szellőző, rácsbetétes/matt üvegajtós (esetleg nyitott tetejű vagy mutatós mintájú dróthálós) szekrényekben is tarthatjuk, hogy elkerüljék a nedvesedést, és a növények valamennyi fényhez is jussanak.

BÚTORZAT. A legoptimálisabb, ha kerti bútort választunk, amelynek nem árt a napfény és pára, és könnyen tisztán tartható. A párnákat, esetleg az asztalterítőket is ilyen szempontok szerint válasszuk ki. Mivel a lakáshoz tartozó térről beszélünk, a bútorok is inkább fából és más természetes anyagokból legyenek. Ha mégis a műanyag mellett döntünk, húzzunk rá pamuthuzatot, amelyet akár évszakonként is cserélgethetünk.

TIPP
Képzeljük el a karácsonyt a télikertben - a fa jobban érzi magát, ha elég helyünk van a számára, és az ünnepi hangulatot a csillagok fénye csak fokozza.

VILÁGÍTÁS. A télikert szerkezetétől függően akár a gerendákról is belógathatunk általános világítást adó, odaillő csillárt, akár fénytömlőkkel vagy fényfüzérekkel is körberajzolhatjuk a kontúrokat. A rejtett fények, gyertyák, lampionok igazi kerti hangulatot teremtenek.

TIPP
A szép növényeket alulról, hátulról megvilágítva igazi drámai hatásokat érhetünk el.

DEKORÁCIÓ. Legyen a télikertnek is stílusa, kissé hasonlítson a lakáséhoz, így harmóniát teremtünk a kettő között, szerves egésszé olvasztva össze a tereket.
Nyáron kivihetjük a madárkalitkát, így csicsergő kedvencünk is közelebb kerül a természethez. Persze gondosan válasszuk meg a helyét, állandó félárnyékba kerüljön. Egy míves, ízléses kalitka kellemes látványt nyújt. Télikertbe szőnyeg - Igen, például szizál vagy gyékény. Kedves agyagszobrocskákkal, drótvázra futtatott növényekkel, szép virágcserepekkel, mutatós dézsákkal is dekorálhatunk. Jobb, ha kevés, de hangsúlyos elemet alkalmazunk, melyek vonzzák a tekintetet, de nem tolakodóak. A jobb virágboltokban rengeteg ötletet gyűjthetünk.
Nincsen (téli)kert víz nélkül, ezért akár egyszerű csobogót, akár akváriumot is elhelyezünk benne.

TIPP
Időnként átcsoportosíthatjuk a dekorációkat, növényeket, ha nincs elég türelmünk vagy pénzünk újak után szaladgálni. Az átrendezéssel gyakran egészen új látványt teremthetünk a télikertben.

Ha van elég helyünk, a télikertben kint is alhatunk, amikor a hőmérséklet ezt megengedi. Egymásra rakható székekkel könnyű helyet csinálnunk a nyugágynak, lábon álló függőágynak.
Mi lehet annál varázslatosabb, mint a csillagokat bámulva elaludni a szeretett növények között, és aranyat lelni a kelő nap fényében. Ilyenkor télen, a hűvös, borús nappalokon különösen jólesik erről ábrándozni. Ha most elkezdünk tervezni, az álomból valósággá is válik a télikert.

Névjegy
Zámborszky Éva okleveles lakberendező már tanulmányai idején is arra koncentrált, hogy egészséges embereknek és fogyatékkal élőknek egyaránt ideálisan használható, szép lakókörnyezetet teremtsen. Kerüli a sablonos, bevált módszereket, és minden nehézsége ellenére élvezi a kivitelezésben való közreműködést. E munkában remek csapatra támaszkodik, akik megvalósítják a terveit, hozzátéve saját szaktudásukat. Kitűnő nyelvtudása miatt külföldiek megbízásának is eleget tud tenni.
Elérhetőségek:
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel.: 29/ 517 040, 70/451 7574 20/ 968 8175


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}