Nappali a télikertben

Zámborszky Éva lakberendezőt egy kedves, kedélyes, de kicsinek bizonyuló családi ház lakói keresték meg: baráti összejöveteleikhez szűknek bizonyult a ház, és a nagy kert egyre gyarapodó növényeinek téli tárolására sem ideális a kisablakos pince. Mindez arra inspirálta a lakókat, hogy bővítsék a házat egy tágas télikerttel.

 

 

A sokáig élvezhető, szép és praktikus télikertet érdemes alaposan átgondolni, és gondosan megtervezni. E télikert esetében is végiggondoltuk az alábbiakat, nemcsak azért, mert önmagában sem kis beruházás, hanem hogy ünnep legyen minden ott töltött perc.

 

 

BURKOLAT. Jót tesz a térnek, ha játszunk a lapokkal. Lehet ugyanannak a lapnak kisebb-nagyobb változatait variálni. Színei lehetőleg legyenek semlegesek, hagyjuk érvényesülni a növények és a kert színeit. Ha különleges látványra vágyunk, annak megtervezését jobb szakemberre bízni, mert a sokféle különböző elemet harmonikus egésszé komponálni – a fantázián kívül – speciális tudást is feltételez. Érdekessé tehetjük a teret, ha hangsúlyozunk egy funkciót – itt például az ülőgarnitúrával berendezett részletet eltérő színű burkolattal emeltük ki. Magától értetődik, hogy csúszásmentes, de nem „rücskös”, könnyen takarítható lap az ideális megoldás.

 

 

TIPP

 

A fehér, csillogó vagy világos járólapok a napsütésben kápráztatják a szemet, ezért sötétebb tónusokat és selyemfényű vagy matt felületeket vásároljunk. Legjobbak a kemény gres vagy gránit lapok, a mázas agyag könnyen sérül. A széles fuga könnyen piszkolódik, ha mégis így burkoltatunk, legalább víztaszító anyagból legyen (és természetesen fagyálló – az alatta lévő ragasztó is -, hogy jól bírják a hőingadozást).

 

ÁRNYÉKOLÁS. Többféle anyagból készülhet, fő, hogy színei és textúrája passzoljon a berendezéshez. Ha megtehetjük, motoros mozgatószerkezetet alkalmazzunk, lehetőség szerint automatizálva a nap járásának megfelelően.

TÁROLÁS. A növényápolás szerszámait, anyagait, télen pedig a gumókat, virágtöveket jól szellőző, rácsbetétes/matt üvegajtós (esetleg nyitott tetejű vagy mutatós mintájú dróthálós) szekrényekben is tarthatjuk, hogy elkerüljék a nedvesedést, és a növények valamennyi fényhez is jussanak.

BÚTORZAT. A legoptimálisabb, ha kerti bútort választunk, amelynek nem árt a napfény és pára, és könnyen tisztán tartható. A párnákat, esetleg az asztalterítőket is ilyen szempontok szerint válasszuk ki. Mivel a lakáshoz tartozó térről beszélünk, a bútorok is inkább fából és más természetes anyagokból legyenek. Ha mégis a műanyag mellett döntünk, húzzunk rá pamuthuzatot, amelyet akár évszakonként is cserélgethetünk.

TIPP
Képzeljük el a karácsonyt a télikertben – a fa jobban érzi magát, ha elég helyünk van a számára, és az ünnepi hangulatot a csillagok fénye csak fokozza.

VILÁGÍTÁS. A télikert szerkezetétől függően akár a gerendákról is belógathatunk általános világítást adó, odaillő csillárt, akár fénytömlőkkel vagy fényfüzérekkel is körberajzolhatjuk a kontúrokat. A rejtett fények, gyertyák, lampionok igazi kerti hangulatot teremtenek.

TIPP
A szép növényeket alulról, hátulról megvilágítva igazi drámai hatásokat érhetünk el.

DEKORÁCIÓ. Legyen a télikertnek is stílusa, kissé hasonlítson a lakáséhoz, így harmóniát teremtünk a kettő között, szerves egésszé olvasztva össze a tereket.
Nyáron kivihetjük a madárkalitkát, így csicsergő kedvencünk is közelebb kerül a természethez. Persze gondosan válasszuk meg a helyét, állandó félárnyékba kerüljön. Egy míves, ízléses kalitka kellemes látványt nyújt. Télikertbe szőnyeg – Igen, például szizál vagy gyékény. Kedves agyagszobrocskákkal, drótvázra futtatott növényekkel, szép virágcserepekkel, mutatós dézsákkal is dekorálhatunk. Jobb, ha kevés, de hangsúlyos elemet alkalmazunk, melyek vonzzák a tekintetet, de nem tolakodóak. A jobb virágboltokban rengeteg ötletet gyűjthetünk.
Nincsen (téli)kert víz nélkül, ezért akár egyszerű csobogót, akár akváriumot is elhelyezünk benne.

TIPP
Időnként átcsoportosíthatjuk a dekorációkat, növényeket, ha nincs elég türelmünk vagy pénzünk újak után szaladgálni. Az átrendezéssel gyakran egészen új látványt teremthetünk a télikertben.

Ha van elég helyünk, a télikertben kint is alhatunk, amikor a hőmérséklet ezt megengedi. Egymásra rakható székekkel könnyű helyet csinálnunk a nyugágynak, lábon álló függőágynak.
Mi lehet annál varázslatosabb, mint a csillagokat bámulva elaludni a szeretett növények között, és aranyat lelni a kelő nap fényében. Ilyenkor télen, a hűvös, borús nappalokon különösen jólesik erről ábrándozni. Ha most elkezdünk tervezni, az álomból valósággá is válik a télikert.

Névjegy
Zámborszky Éva okleveles lakberendező már tanulmányai idején is arra koncentrált, hogy egészséges embereknek és fogyatékkal élőknek egyaránt ideálisan használható, szép lakókörnyezetet teremtsen. Kerüli a sablonos, bevált módszereket, és minden nehézsége ellenére élvezi a kivitelezésben való közreműködést. E munkában remek csapatra támaszkodik, akik megvalósítják a terveit, hozzátéve saját szaktudásukat. Kitűnő nyelvtudása miatt külföldiek megbízásának is eleget tud tenni.
Elérhetőségek:
E-mail: avenet@marketorg.hu
Tel.: 29/ 517 040, 70/451 7574 20/ 968 8175


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop