Gyerekszoba

Gyerekszoba

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Nagy kihívást jelent egy olyan szoba berendezését megtervezni, amelynek lakója, lakói folyamatosan nőnek, fejlődnek, állandóan aktívak, kreatívak. Azzal is egyetérthetünk, hogy a játék a gyermek fejlődéséhez alapvetően szükséges. Olyan játéktérre van szükségük, ahol kicsit függetleníthetik magukat a szüleiktől, emellett a legnagyobb biztonságban tudhatjuk oket. Legyen elegendő hely a tárolásra is, később pedig a tanulósarok kialakítására. Szakavatottak beszélnek a gyerekszoba-tervezés csínjából-bínjáról.

 

09

 

"Rossz gyakorlat szerint a legkisebb szobát kapja a gyerek, pedig egy nagyobb szobával elkerülhetjük, hogy játéktérré változzon az egész lakás."

karakterek és hangulatok

Az újszülött babák szobáit leggyakrabban valamely karakter köré építjük fel, lehet ez egy igazán vidám, szinte cirkuszhangulatú, színes, játékos enteriőr, de akár semleges színű, pihe-puha mesefigurákra épülő szobahangulat is. A stílusos kék és rózsaszín szobákat is hozzá illő babák, mókás, vidám, olykor kissé romantikus figurák vezérlik. Ilyenkor ezen karaktereket a szoba több kiegészítőjén is viszontláthatjuk, akár a tapétán, a takarókon, a zenélő körforgón. Persze nem muszáj a szülőnek egy-egy enteriőr mellett dönteni, a bútorok és kiegészítők tetszőlegesen társíthatók, így válik egyedivé az összkép.

színek és aprólékos finomság

A gyerekszobában nem szabad félni a színektől, de lehetőleg kerüljük a túl sok intenzív árnyalatot. Egy karakteres vezérszínt lágyítsunk barátságos pasztellel. Érdemes olyan praktikus bútorokat vásárolni, amelyeket sokáig használni tud a baba, emellett pedig a kiságytól az etetőszékig, mindenre érvényes, hogy a könnyű, egyszerűen és kis helyen tárolható, strapabíró, minőségi termékeket ajánlatos választani.

A szülők nosztalgiával, a gyermekek pedig varázslattal pillantanak rá egy ilyen körhintára. A huszonkét centiméter magas, fából faragott és festett körhintát felhúzhatjuk, hogy kedves dallama megnyugtassa, elaltassa csemeténket. Ez a körhinta és még sok szép gyerekjáték beszerezhető az Aita Studio Budapest IX., Lónyay u. 24. szám alatti bemutatótermében.

Könnyű vázú, könnyen összecsukható babakocsit válas?- szunk, ahol gyermekünk menetiránynak megfelelően, vagy annak háttal is ülhet. Praktikus, ha mózeskosárral, sportrésszel, illetve babahordozóval is használható a váz. A bolygókerekek könnyen kezelhetővé teszik a babakocsit, akár egy ujjal is eltolható, fordítható.

"A jó minőségű, visszafogott színvilágú, „örök” darabok később könnyen feldobhatók egy új szőnyeggel, lámpával…"

padlótól a plafonig

A legtöbb szülő praktikus és szép dolgokat szeretne gyermekének. Bútorok esetében a kombinálható, masszív, tömör fából készült darabokat részesítsük előnyben, amelyeket néhány év elteltével sem kell lecserélni. Kerüljük az oldószeres páccal vagy festékkel kezelt bútorokat. Mivel a kicsik leginkább a földön játszanak, fontos, hogy a szobába melegburkolat kerüljön, strapabíró laminált padló vagy parketta. Padlószőnyeg helyett darabszőnyeget terítsünk le, és tegyünk alá csúszásgátlót. És még valami: mosható tapétával díszítsük a falakat, még hálásak leszünk érte…

méretek és bútorok

A gyerekszobában az évek múlásával egyre több féltve őrzött kincs, játék, könyv halmozódik fel, amelynek meg kell találni a megfelelő helyet egy kisméretű szobában is, úgy, hogy megmaradjon a játéktér. Ugyanakkor a gyermekeink igénye és ízlése folyamatosan változik, amellyel próbálunk lépést tartani. Mindezt figyelembe véve a szoba adottságaihoz, méretéhez passzoló, egyedileg gyártott bútorral járunk a legjobban, amely később kiegészíthető plusz elemekkel.

szép álmok

A gyerekek szeretik az állandóságot, a megszokott kuckót. Ágyukban sok időt töltenek, és fontos, hogy szeressék is. Praktikus, ha a rácsos kiságy átalakítható ifjúsági ággyá. 3-4 éves kortól, főleg kicsi szobákba, jó a magasított ágy, amely alá tervezhető íróasztal, gardrób, és játékkuckóként is szolgálhat. Ha több gyerkőc osztozik egy szobán, emeletes ágyat válasszunk. Ez lehet a klasszikus értelemben vett emeletes ágy, de lehet egy szoba falára tervezett szinteltolásos kialakítás is, ahol helyet kapnak az ágyak, illetve polcok, szekrények, egyéb tárolórendszerek is. A kókuszmatrac stabil szerkezeténél fogva megtámasztja a hátgerincet, természetes anyag, szellőzik, így meggátolja a baktériumok és az atkák megtelepedését.

Fontos, hogy a gyerekszoba világos legyen. Ha nem kap elegendő természetes fényt, a nagy fényerejű függőlámpa mellé asztali lámpát is szerezzünk be, amelyek textilburáit kedvünk szerint cserélgethetjük.

A babaszoba berendezésénél különösen érvényesüljön a „mindennek legyen meg a helye” elv.

KooKoo faliórák
A Gyerekvilág falióra segítségével a kisebbek megismerkedhetnek többek között a kutya, a csacsi és kacsa hangjaival. Az Állatkerti óra az első állatkerti kirándulások felidézésre ad lehetőséget: az oroszlán, az elefánt és társaik hangja segíti a tanulást. Az Énekesmadarak falióra pedig kis ornitológusokat képez a szoba lakóiból. Az órába épített fényérzékelő a sötétedéssel azonos arányban csökkenti a hangerőt, sötétben pedig elhallgatnak az állatok.
www.kookoo.hu

vidám és variálható

Ma már a legtöbb szülő belátja, hogy a gyermekek világának megfelelő környezet sokat jelent, különben a felnőttek méretéhez, igényeihez szabott bútorok között hosszú évekig nehezen megismerhető, számukra csak alig használható, és cseppet sem játékos környezetben élnének. Hasznos, ha a kicsinek már kezdettől saját teret, de legjobb, ha saját szobát rendezünk be, a tervezés fázisában érdemes ebből kiindulni. Fontos, hogy a szoba meghittséget, kényelmet, biztonságot sugalljon, az anyuka számára pedig praktikumot. Tehát a baba és a szülő igényeit egyaránt figyelembe kell venni a tervezés során.

praktikusan, célszerűen

Lényeges a bútorok variálhatósága és az életkornak megfelelő, célszerű kombináció összeállíthatósága, hogy a szülőknek egyszerre csak annyi elemet kelljen megvásárolni, amennyi a kicsi életkora alapján indokolt. Sok termék önmagában is átalakítható, mondhatni képes arra, hogy együtt nőjön a gyerekkel. A csecsemők élettere az első 6-8 hónapban lényegében a fekhelyükre koncentrálódik, tehát ennek a kiválasztása nagy körültekintést igényel. Nélkülözhetetlen egy kiságy és egy pelenkázó. Fekvőhelynek az állítható magasságú rácsos ágy a legjobb, amelynek szabványmérete 60 x 120 cm, bár meg kell jegyezni, hogy egy 70 x 140 cm-es kiságy később kis heverővé alakítható. Praktikus polcot szerelni a pelenkázó fölé, elhelyezésekor ügyeljünk arra, hogy a baba ne érhesse el a rajta tárolt eszközöket. A jó ízléssel, kényelmesen berendezett babaszoba ingergazdag környezet, jó hatással van a pici fejlődésére.

Ne áldozzuk fel az alacsony ár oltárán gyermekünk biztonságát, ügyeljünk a bútorok felületkezelésére és az EU-szabványok betartására.

Mivel a gyermekek játékterepe gyakran a parketta, ráadásul korunk népbetegsége az immunrendszer gyengesége, az allergia, költői a kérdés: miért jó gyerekszobába az antibakteriális parketta?! A Befag készparkettájának fedőlakkjába a legkorszerűbb nanotechnológiai eljárással építik be az ezüst ionokat tartalmazó kerámia részecskéket, amelyek meggátolják a felületre került baktériumok és gombák anyagcseréjét, és ezzel szaporodásukat.
www.befagparketta.hu

Mi a divat?

Vilavu
Egyre többen döntenek a tömör fából készült tartós bútorok mellett. A fehér továbbra is az egyik legdivatosabb bútorszín, illetve a természetes fa színű bútorok, páccal. Kiegészítőknél a klasszikus rózsaszín, kék és bézs mellett kedvelt a zöld, a lime, a szürke, a piros, a narancs, a lila. A tapéták is követik ezt a színvilágot, illetve vannak gyöngyházfényű, csillogós és flokkolt darabok is. A csíkos, kockás, patchwork, népi vagy virágmintás tapéták, illetve az óriásposzterek is divatosak.

Mamas&Papas
Nagy divat az egyik falat más színűre festeni, vagy tapétázni, amit még egyedibbé lehet tenni képekkel, dekorelemekkel. A gyermekeknek szánt termékek esetében is fontos az egyedülálló dizájn, a színvilág és a minőségi anyagok – plüss, velúr, 100% pamut –, és örök érvényu a részletgazdagság, a kidolgozottság is.

Faktum Bútor
A fehér, illetve a törtfehér divatos alapszínek a gyerekszobák berendezésében, amit párosíthatunk pasztell árnyalatokkal, de telített színekkel is, például zölddel, naranccsal, fukszia és kék árnyalatokkal. Utóbbiakat kisebb felületeken alkalmazzuk.

Kaland, titkok, utazás a világ körül… És mindez a négy fal között, ha a LifeTime kollekciójából választunk csemeténknek. Az ágy egyszeriben hajóládává változik, a deszkákon feliratokkal, ahol már megfordult a „rakomány”. A dán LifeTime bútorok legfontosabb jellemzői a kidolgozottság, a letisztult design, a célszerűség és a variálhatóság. Az ágyakhoz számtalan kiegészítő elérhető: íróasztalok, polcok, szekrények.
www.gyerekbutor.com, www.bababoo.hu

 

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}