Gyerekszoba

Gyerekszoba

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Nagy kihívást jelent egy olyan szoba berendezését megtervezni, amelynek lakója, lakói folyamatosan nőnek, fejlődnek, állandóan aktívak, kreatívak. Azzal is egyetérthetünk, hogy a játék a gyermek fejlődéséhez alapvetően szükséges. Olyan játéktérre van szükségük, ahol kicsit függetleníthetik magukat a szüleiktől, emellett a legnagyobb biztonságban tudhatjuk oket. Legyen elegendő hely a tárolásra is, később pedig a tanulósarok kialakítására. Szakavatottak beszélnek a gyerekszoba-tervezés csínjából-bínjáról.

 

09

 

"Rossz gyakorlat szerint a legkisebb szobát kapja a gyerek, pedig egy nagyobb szobával elkerülhetjük, hogy játéktérré változzon az egész lakás."

karakterek és hangulatok

Az újszülött babák szobáit leggyakrabban valamely karakter köré építjük fel, lehet ez egy igazán vidám, szinte cirkuszhangulatú, színes, játékos enteriőr, de akár semleges színű, pihe-puha mesefigurákra épülő szobahangulat is. A stílusos kék és rózsaszín szobákat is hozzá illő babák, mókás, vidám, olykor kissé romantikus figurák vezérlik. Ilyenkor ezen karaktereket a szoba több kiegészítőjén is viszontláthatjuk, akár a tapétán, a takarókon, a zenélő körforgón. Persze nem muszáj a szülőnek egy-egy enteriőr mellett dönteni, a bútorok és kiegészítők tetszőlegesen társíthatók, így válik egyedivé az összkép.

színek és aprólékos finomság

A gyerekszobában nem szabad félni a színektől, de lehetőleg kerüljük a túl sok intenzív árnyalatot. Egy karakteres vezérszínt lágyítsunk barátságos pasztellel. Érdemes olyan praktikus bútorokat vásárolni, amelyeket sokáig használni tud a baba, emellett pedig a kiságytól az etetőszékig, mindenre érvényes, hogy a könnyű, egyszerűen és kis helyen tárolható, strapabíró, minőségi termékeket ajánlatos választani.

A szülők nosztalgiával, a gyermekek pedig varázslattal pillantanak rá egy ilyen körhintára. A huszonkét centiméter magas, fából faragott és festett körhintát felhúzhatjuk, hogy kedves dallama megnyugtassa, elaltassa csemeténket. Ez a körhinta és még sok szép gyerekjáték beszerezhető az Aita Studio Budapest IX., Lónyay u. 24. szám alatti bemutatótermében.

Könnyű vázú, könnyen összecsukható babakocsit válas?- szunk, ahol gyermekünk menetiránynak megfelelően, vagy annak háttal is ülhet. Praktikus, ha mózeskosárral, sportrésszel, illetve babahordozóval is használható a váz. A bolygókerekek könnyen kezelhetővé teszik a babakocsit, akár egy ujjal is eltolható, fordítható.

"A jó minőségű, visszafogott színvilágú, „örök” darabok később könnyen feldobhatók egy új szőnyeggel, lámpával…"

padlótól a plafonig

A legtöbb szülő praktikus és szép dolgokat szeretne gyermekének. Bútorok esetében a kombinálható, masszív, tömör fából készült darabokat részesítsük előnyben, amelyeket néhány év elteltével sem kell lecserélni. Kerüljük az oldószeres páccal vagy festékkel kezelt bútorokat. Mivel a kicsik leginkább a földön játszanak, fontos, hogy a szobába melegburkolat kerüljön, strapabíró laminált padló vagy parketta. Padlószőnyeg helyett darabszőnyeget terítsünk le, és tegyünk alá csúszásgátlót. És még valami: mosható tapétával díszítsük a falakat, még hálásak leszünk érte…

méretek és bútorok

A gyerekszobában az évek múlásával egyre több féltve őrzött kincs, játék, könyv halmozódik fel, amelynek meg kell találni a megfelelő helyet egy kisméretű szobában is, úgy, hogy megmaradjon a játéktér. Ugyanakkor a gyermekeink igénye és ízlése folyamatosan változik, amellyel próbálunk lépést tartani. Mindezt figyelembe véve a szoba adottságaihoz, méretéhez passzoló, egyedileg gyártott bútorral járunk a legjobban, amely később kiegészíthető plusz elemekkel.

szép álmok

A gyerekek szeretik az állandóságot, a megszokott kuckót. Ágyukban sok időt töltenek, és fontos, hogy szeressék is. Praktikus, ha a rácsos kiságy átalakítható ifjúsági ággyá. 3-4 éves kortól, főleg kicsi szobákba, jó a magasított ágy, amely alá tervezhető íróasztal, gardrób, és játékkuckóként is szolgálhat. Ha több gyerkőc osztozik egy szobán, emeletes ágyat válasszunk. Ez lehet a klasszikus értelemben vett emeletes ágy, de lehet egy szoba falára tervezett szinteltolásos kialakítás is, ahol helyet kapnak az ágyak, illetve polcok, szekrények, egyéb tárolórendszerek is. A kókuszmatrac stabil szerkezeténél fogva megtámasztja a hátgerincet, természetes anyag, szellőzik, így meggátolja a baktériumok és az atkák megtelepedését.

Fontos, hogy a gyerekszoba világos legyen. Ha nem kap elegendő természetes fényt, a nagy fényerejű függőlámpa mellé asztali lámpát is szerezzünk be, amelyek textilburáit kedvünk szerint cserélgethetjük.

A babaszoba berendezésénél különösen érvényesüljön a „mindennek legyen meg a helye” elv.

KooKoo faliórák
A Gyerekvilág falióra segítségével a kisebbek megismerkedhetnek többek között a kutya, a csacsi és kacsa hangjaival. Az Állatkerti óra az első állatkerti kirándulások felidézésre ad lehetőséget: az oroszlán, az elefánt és társaik hangja segíti a tanulást. Az Énekesmadarak falióra pedig kis ornitológusokat képez a szoba lakóiból. Az órába épített fényérzékelő a sötétedéssel azonos arányban csökkenti a hangerőt, sötétben pedig elhallgatnak az állatok.
www.kookoo.hu

vidám és variálható

Ma már a legtöbb szülő belátja, hogy a gyermekek világának megfelelő környezet sokat jelent, különben a felnőttek méretéhez, igényeihez szabott bútorok között hosszú évekig nehezen megismerhető, számukra csak alig használható, és cseppet sem játékos környezetben élnének. Hasznos, ha a kicsinek már kezdettől saját teret, de legjobb, ha saját szobát rendezünk be, a tervezés fázisában érdemes ebből kiindulni. Fontos, hogy a szoba meghittséget, kényelmet, biztonságot sugalljon, az anyuka számára pedig praktikumot. Tehát a baba és a szülő igényeit egyaránt figyelembe kell venni a tervezés során.

praktikusan, célszerűen

Lényeges a bútorok variálhatósága és az életkornak megfelelő, célszerű kombináció összeállíthatósága, hogy a szülőknek egyszerre csak annyi elemet kelljen megvásárolni, amennyi a kicsi életkora alapján indokolt. Sok termék önmagában is átalakítható, mondhatni képes arra, hogy együtt nőjön a gyerekkel. A csecsemők élettere az első 6-8 hónapban lényegében a fekhelyükre koncentrálódik, tehát ennek a kiválasztása nagy körültekintést igényel. Nélkülözhetetlen egy kiságy és egy pelenkázó. Fekvőhelynek az állítható magasságú rácsos ágy a legjobb, amelynek szabványmérete 60 x 120 cm, bár meg kell jegyezni, hogy egy 70 x 140 cm-es kiságy később kis heverővé alakítható. Praktikus polcot szerelni a pelenkázó fölé, elhelyezésekor ügyeljünk arra, hogy a baba ne érhesse el a rajta tárolt eszközöket. A jó ízléssel, kényelmesen berendezett babaszoba ingergazdag környezet, jó hatással van a pici fejlődésére.

Ne áldozzuk fel az alacsony ár oltárán gyermekünk biztonságát, ügyeljünk a bútorok felületkezelésére és az EU-szabványok betartására.

Mivel a gyermekek játékterepe gyakran a parketta, ráadásul korunk népbetegsége az immunrendszer gyengesége, az allergia, költői a kérdés: miért jó gyerekszobába az antibakteriális parketta?! A Befag készparkettájának fedőlakkjába a legkorszerűbb nanotechnológiai eljárással építik be az ezüst ionokat tartalmazó kerámia részecskéket, amelyek meggátolják a felületre került baktériumok és gombák anyagcseréjét, és ezzel szaporodásukat.
www.befagparketta.hu

Mi a divat?

Vilavu
Egyre többen döntenek a tömör fából készült tartós bútorok mellett. A fehér továbbra is az egyik legdivatosabb bútorszín, illetve a természetes fa színű bútorok, páccal. Kiegészítőknél a klasszikus rózsaszín, kék és bézs mellett kedvelt a zöld, a lime, a szürke, a piros, a narancs, a lila. A tapéták is követik ezt a színvilágot, illetve vannak gyöngyházfényű, csillogós és flokkolt darabok is. A csíkos, kockás, patchwork, népi vagy virágmintás tapéták, illetve az óriásposzterek is divatosak.

Mamas&Papas
Nagy divat az egyik falat más színűre festeni, vagy tapétázni, amit még egyedibbé lehet tenni képekkel, dekorelemekkel. A gyermekeknek szánt termékek esetében is fontos az egyedülálló dizájn, a színvilág és a minőségi anyagok – plüss, velúr, 100% pamut –, és örök érvényu a részletgazdagság, a kidolgozottság is.

Faktum Bútor
A fehér, illetve a törtfehér divatos alapszínek a gyerekszobák berendezésében, amit párosíthatunk pasztell árnyalatokkal, de telített színekkel is, például zölddel, naranccsal, fukszia és kék árnyalatokkal. Utóbbiakat kisebb felületeken alkalmazzuk.

Kaland, titkok, utazás a világ körül… És mindez a négy fal között, ha a LifeTime kollekciójából választunk csemeténknek. Az ágy egyszeriben hajóládává változik, a deszkákon feliratokkal, ahol már megfordult a „rakomány”. A dán LifeTime bútorok legfontosabb jellemzői a kidolgozottság, a letisztult design, a célszerűség és a variálhatóság. Az ágyakhoz számtalan kiegészítő elérhető: íróasztalok, polcok, szekrények.
www.gyerekbutor.com, www.bababoo.hu

 

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.