Gyerekszoba

Gyerekszoba

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Nagy kihívást jelent egy olyan szoba berendezését megtervezni, amelynek lakója, lakói folyamatosan nőnek, fejlődnek, állandóan aktívak, kreatívak. Azzal is egyetérthetünk, hogy a játék a gyermek fejlődéséhez alapvetően szükséges. Olyan játéktérre van szükségük, ahol kicsit függetleníthetik magukat a szüleiktől, emellett a legnagyobb biztonságban tudhatjuk oket. Legyen elegendő hely a tárolásra is, később pedig a tanulósarok kialakítására. Szakavatottak beszélnek a gyerekszoba-tervezés csínjából-bínjáról.

 

09

 

"Rossz gyakorlat szerint a legkisebb szobát kapja a gyerek, pedig egy nagyobb szobával elkerülhetjük, hogy játéktérré változzon az egész lakás."

karakterek és hangulatok

Az újszülött babák szobáit leggyakrabban valamely karakter köré építjük fel, lehet ez egy igazán vidám, szinte cirkuszhangulatú, színes, játékos enteriőr, de akár semleges színű, pihe-puha mesefigurákra épülő szobahangulat is. A stílusos kék és rózsaszín szobákat is hozzá illő babák, mókás, vidám, olykor kissé romantikus figurák vezérlik. Ilyenkor ezen karaktereket a szoba több kiegészítőjén is viszontláthatjuk, akár a tapétán, a takarókon, a zenélő körforgón. Persze nem muszáj a szülőnek egy-egy enteriőr mellett dönteni, a bútorok és kiegészítők tetszőlegesen társíthatók, így válik egyedivé az összkép.

színek és aprólékos finomság

A gyerekszobában nem szabad félni a színektől, de lehetőleg kerüljük a túl sok intenzív árnyalatot. Egy karakteres vezérszínt lágyítsunk barátságos pasztellel. Érdemes olyan praktikus bútorokat vásárolni, amelyeket sokáig használni tud a baba, emellett pedig a kiságytól az etetőszékig, mindenre érvényes, hogy a könnyű, egyszerűen és kis helyen tárolható, strapabíró, minőségi termékeket ajánlatos választani.

A szülők nosztalgiával, a gyermekek pedig varázslattal pillantanak rá egy ilyen körhintára. A huszonkét centiméter magas, fából faragott és festett körhintát felhúzhatjuk, hogy kedves dallama megnyugtassa, elaltassa csemeténket. Ez a körhinta és még sok szép gyerekjáték beszerezhető az Aita Studio Budapest IX., Lónyay u. 24. szám alatti bemutatótermében.

Könnyű vázú, könnyen összecsukható babakocsit válas?- szunk, ahol gyermekünk menetiránynak megfelelően, vagy annak háttal is ülhet. Praktikus, ha mózeskosárral, sportrésszel, illetve babahordozóval is használható a váz. A bolygókerekek könnyen kezelhetővé teszik a babakocsit, akár egy ujjal is eltolható, fordítható.

"A jó minőségű, visszafogott színvilágú, „örök” darabok később könnyen feldobhatók egy új szőnyeggel, lámpával…"

padlótól a plafonig

A legtöbb szülő praktikus és szép dolgokat szeretne gyermekének. Bútorok esetében a kombinálható, masszív, tömör fából készült darabokat részesítsük előnyben, amelyeket néhány év elteltével sem kell lecserélni. Kerüljük az oldószeres páccal vagy festékkel kezelt bútorokat. Mivel a kicsik leginkább a földön játszanak, fontos, hogy a szobába melegburkolat kerüljön, strapabíró laminált padló vagy parketta. Padlószőnyeg helyett darabszőnyeget terítsünk le, és tegyünk alá csúszásgátlót. És még valami: mosható tapétával díszítsük a falakat, még hálásak leszünk érte…

méretek és bútorok

A gyerekszobában az évek múlásával egyre több féltve őrzött kincs, játék, könyv halmozódik fel, amelynek meg kell találni a megfelelő helyet egy kisméretű szobában is, úgy, hogy megmaradjon a játéktér. Ugyanakkor a gyermekeink igénye és ízlése folyamatosan változik, amellyel próbálunk lépést tartani. Mindezt figyelembe véve a szoba adottságaihoz, méretéhez passzoló, egyedileg gyártott bútorral járunk a legjobban, amely később kiegészíthető plusz elemekkel.

szép álmok

A gyerekek szeretik az állandóságot, a megszokott kuckót. Ágyukban sok időt töltenek, és fontos, hogy szeressék is. Praktikus, ha a rácsos kiságy átalakítható ifjúsági ággyá. 3-4 éves kortól, főleg kicsi szobákba, jó a magasított ágy, amely alá tervezhető íróasztal, gardrób, és játékkuckóként is szolgálhat. Ha több gyerkőc osztozik egy szobán, emeletes ágyat válasszunk. Ez lehet a klasszikus értelemben vett emeletes ágy, de lehet egy szoba falára tervezett szinteltolásos kialakítás is, ahol helyet kapnak az ágyak, illetve polcok, szekrények, egyéb tárolórendszerek is. A kókuszmatrac stabil szerkezeténél fogva megtámasztja a hátgerincet, természetes anyag, szellőzik, így meggátolja a baktériumok és az atkák megtelepedését.

Fontos, hogy a gyerekszoba világos legyen. Ha nem kap elegendő természetes fényt, a nagy fényerejű függőlámpa mellé asztali lámpát is szerezzünk be, amelyek textilburáit kedvünk szerint cserélgethetjük.

A babaszoba berendezésénél különösen érvényesüljön a „mindennek legyen meg a helye” elv.

KooKoo faliórák
A Gyerekvilág falióra segítségével a kisebbek megismerkedhetnek többek között a kutya, a csacsi és kacsa hangjaival. Az Állatkerti óra az első állatkerti kirándulások felidézésre ad lehetőséget: az oroszlán, az elefánt és társaik hangja segíti a tanulást. Az Énekesmadarak falióra pedig kis ornitológusokat képez a szoba lakóiból. Az órába épített fényérzékelő a sötétedéssel azonos arányban csökkenti a hangerőt, sötétben pedig elhallgatnak az állatok.
www.kookoo.hu

vidám és variálható

Ma már a legtöbb szülő belátja, hogy a gyermekek világának megfelelő környezet sokat jelent, különben a felnőttek méretéhez, igényeihez szabott bútorok között hosszú évekig nehezen megismerhető, számukra csak alig használható, és cseppet sem játékos környezetben élnének. Hasznos, ha a kicsinek már kezdettől saját teret, de legjobb, ha saját szobát rendezünk be, a tervezés fázisában érdemes ebből kiindulni. Fontos, hogy a szoba meghittséget, kényelmet, biztonságot sugalljon, az anyuka számára pedig praktikumot. Tehát a baba és a szülő igényeit egyaránt figyelembe kell venni a tervezés során.

praktikusan, célszerűen

Lényeges a bútorok variálhatósága és az életkornak megfelelő, célszerű kombináció összeállíthatósága, hogy a szülőknek egyszerre csak annyi elemet kelljen megvásárolni, amennyi a kicsi életkora alapján indokolt. Sok termék önmagában is átalakítható, mondhatni képes arra, hogy együtt nőjön a gyerekkel. A csecsemők élettere az első 6-8 hónapban lényegében a fekhelyükre koncentrálódik, tehát ennek a kiválasztása nagy körültekintést igényel. Nélkülözhetetlen egy kiságy és egy pelenkázó. Fekvőhelynek az állítható magasságú rácsos ágy a legjobb, amelynek szabványmérete 60 x 120 cm, bár meg kell jegyezni, hogy egy 70 x 140 cm-es kiságy később kis heverővé alakítható. Praktikus polcot szerelni a pelenkázó fölé, elhelyezésekor ügyeljünk arra, hogy a baba ne érhesse el a rajta tárolt eszközöket. A jó ízléssel, kényelmesen berendezett babaszoba ingergazdag környezet, jó hatással van a pici fejlődésére.

Ne áldozzuk fel az alacsony ár oltárán gyermekünk biztonságát, ügyeljünk a bútorok felületkezelésére és az EU-szabványok betartására.

Mivel a gyermekek játékterepe gyakran a parketta, ráadásul korunk népbetegsége az immunrendszer gyengesége, az allergia, költői a kérdés: miért jó gyerekszobába az antibakteriális parketta?! A Befag készparkettájának fedőlakkjába a legkorszerűbb nanotechnológiai eljárással építik be az ezüst ionokat tartalmazó kerámia részecskéket, amelyek meggátolják a felületre került baktériumok és gombák anyagcseréjét, és ezzel szaporodásukat.
www.befagparketta.hu

Mi a divat?

Vilavu
Egyre többen döntenek a tömör fából készült tartós bútorok mellett. A fehér továbbra is az egyik legdivatosabb bútorszín, illetve a természetes fa színű bútorok, páccal. Kiegészítőknél a klasszikus rózsaszín, kék és bézs mellett kedvelt a zöld, a lime, a szürke, a piros, a narancs, a lila. A tapéták is követik ezt a színvilágot, illetve vannak gyöngyházfényű, csillogós és flokkolt darabok is. A csíkos, kockás, patchwork, népi vagy virágmintás tapéták, illetve az óriásposzterek is divatosak.

Mamas&Papas
Nagy divat az egyik falat más színűre festeni, vagy tapétázni, amit még egyedibbé lehet tenni képekkel, dekorelemekkel. A gyermekeknek szánt termékek esetében is fontos az egyedülálló dizájn, a színvilág és a minőségi anyagok – plüss, velúr, 100% pamut –, és örök érvényu a részletgazdagság, a kidolgozottság is.

Faktum Bútor
A fehér, illetve a törtfehér divatos alapszínek a gyerekszobák berendezésében, amit párosíthatunk pasztell árnyalatokkal, de telített színekkel is, például zölddel, naranccsal, fukszia és kék árnyalatokkal. Utóbbiakat kisebb felületeken alkalmazzuk.

Kaland, titkok, utazás a világ körül… És mindez a négy fal között, ha a LifeTime kollekciójából választunk csemeténknek. Az ágy egyszeriben hajóládává változik, a deszkákon feliratokkal, ahol már megfordult a „rakomány”. A dán LifeTime bútorok legfontosabb jellemzői a kidolgozottság, a letisztult design, a célszerűség és a variálhatóság. Az ágyakhoz számtalan kiegészítő elérhető: íróasztalok, polcok, szekrények.
www.gyerekbutor.com, www.bababoo.hu

 

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}