6 tennivaló, hogy örüljünk a kertnek

Kisütött a nap, irány a kert, végre mezítláb sétálhatunk a füvön, vagy lógathatjuk lábunkat a hűvösben. De valóban simogatja majd a talpunkat a melegedő lapburkolat? Működik az árnyékoló, egyben van még a nyugágy? Megtartja a medence a vizet, vagy mocsárrá változtatjuk a környéket? Mielőtt átengednénk magunkat a rég várt pihenésnek, sok tennivalónk adódhat a kertben, a teraszon.

03

1. burkolatok és fugák

A lapburkolatok, legyen az kő, tégla, égetett kerámia, illetve kőporcelán burkolat beton aljzatra dolgozva, mindig kikent hézagokkal, fugával készülnek. A burkolat gondos tervezés esetén fagyálló, de a fuga minden esetben érzékeny. A fagyás-olvadás, a jelentős hőingadozás kikezdheti a fugákat, a lapok alá jutó, majd megfagyó víz felemeli, elrepeszti a lapokat. Éles töréseket, elmozdult elemeket, letört lépcsőlapokat, kongó, mozgó felületet eredményezhet a tél. A teraszon, szegélyen, támfalon a kis hibákat egy-egy lap cseréjével, visszaragasztásával, újrafugázással javíthatjuk, a nagy felületen jelentkező gondokat viszont csak az egész burkolat cseréjével oldhatjuk meg eredményesen. Csakis kültérre javasolt járólapot, rugalmas ragasztót, fugázóanyagot válasszunk, és a megfelelő lejtésre, vízelvezetésre is fordítsunk gondot.

2. faburkolatok

A fa teraszburkolat minden évben gondozást igényel. A fa élő anyag, nedvesség hatására mozog, formálódik, rossz esetben vetemedik. A szerkezetében, de leginkább a felületén lévő gyanta, beeresztés folyamatosan távozik, a fa kiszárad, szálkásodik, törékennyé válik. A felhasadt, szálkásodott felületet le kell csiszolni, és a rugalmasságot, vízállóságot adó eltűnt természetes gyantát pótolni szükséges; ez jelenthet lakkozást, speciális beeresztő anyagot, azaz „olajozást”, de favédő pácolást is. Vigyázat, a meggondolatlanul egymásra felhordott anyagok több kárt okozhatnak, mint az elmaradt munka!

3. szárazon rakott burkolatok

Itt egyszerű a feladat. A kőzúzalékba ágyazott kő vagy műkő járólapokat felfagyás, elmozdulás esetén csak fel kell emelnünk, és új ágyazóanyagot alátömörítve vissza is helyezhetjük. Előnye, hogy nagyobb hiba, rossz vízelvezetés esetében sem kell a teljes felületet cserélni. Folyamatos, kis ráfordítást igénylő gondozással tartós felületet kapunk.

4. mobil bútorok

Ha a tárolásra megfelelően szellőző, egyenletes hőmérsékletű, nem túl száraz helyet választottunk, a bútorok jó állapotban kerülnek a napfényre. Egyetlen teendőnk ekkor a felületek ápolása, a napfény okozta károsodás helyrehozatala. Jó esetben ezt már ősszel elvégeztük, de most sem késő. A rosszul megválasztott tárolóhely azonban akár a végét is jelentheti kedvenc kerti székünknek. A szétszáradt vagy gombásodásnak indult bútoroktól érdemesebb megválni. A trópusi keményfák hosszú évekig ellenállóak, szépek maradnak, a hazai keményfák gyorsabban öregednek, de a gondos ápolás jelentősen megnöveli élettartamukat.

5. árnyékoló

A fix árnyékoló szerkezeteit, egy méretes csuklókaros napellenzőt nem szokás le-, illetve szezon előtt felszereltetni, ezért is jó, ha védőtokba tekeredik fel a ponyva. A mobil vagy fix talpra szerelt kerti napernyők mozgó alkatrészeit, rögzítését ellenőrizzük. A ponyvát is érdemes átvizsgálni, és ha elöregedett, sérült, találunk olyan gyártót, amelyik a jó szerkezetre új textíliát készít.

6. medence

A melegben hatalmas kincs a hűsvizű medence, amelyet épített szerkezetként vagy szerelt könnyű elemekből állíthatunk össze. Az előbbi esetén a téli takarás eltávolítása után jöhet a burkolat, a vízelvezetés ellenőrzése. A szükséges javításokat, felületi egyenetlenségeket, törött lapokat ki kell cserélni. A beépített gépészeti elemek felülvizsgálata is tanácsos. A szerelt medencék aljzatát gondosan vízszintes felületűre kell kialakítanunk. A medence vázszerkezetének felállítása után, a feltöltés közben folyamatosan ellenőriznünk kell az állékonyságot. A fertőtlenítést követően a víz savasság-lúgosság arányát, Ph-értéket az előírtak szerint be kell állítani az algaképződés megakadályozására.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop