Engedjük be a fényt!

Engedjük be a fényt!

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A fény az ember éltető eleme, ezért nem kell hosszan magyarázni, miért is jó, ha minél többet engedhetünk be otthonunk falai közé. Azt persze mindannyian tudjuk, hogy a természetes fény csak bizonyos napszakban jut lakásunkba, de ez minél több, annál kevesebb szükséges a mesterségesből. Így nemcsak közérzetünk javul, de költségeink is jelentősen csökkennek. Engedjük hát be a legtöbb fényt élettereinkbe, és élvezzük áldásos hatását!

engedjukbeafenyt 720 HOUSE BEAUTIFUL 

Beltéri üvegfalak
A beltéri üvegfalaknak számtalan előnye van. Segítenek a hő- és hangszigetelésben, nem akadályozzák a fény áramlását az enteriőrben, leválasztanak funkciókat anélkül, hogy sérülne a térélmény, ellentétben a téglafalakkal, nem juttatnak nagy mennyiségű vizet a lakásba és az épületszerkezetekbe, így akár egy nap alatt készen vannak festéssel együtt, végül, de nem utolsósorban, remek dizájnelemeivé válnak otthonunknak.


engedjukbeafenyt 1
COPENHAGEN WILDERNESS


TÖBB FÉNY, KEVESEBB ÁTLÁTHATÓSÁG
Még a födémeket is áttörhetjük üvegfelületekkel a plusz fény érdekében. Amennyiben viszont olyan helyiséget választunk le, ahová nem szeretnénk, hogy belássanak, lehet az üveget „homokfújni”, „savmarni”, vagy egyszerűen mintás üveget választani.

engedjukbeafenyt 2
DULUX

 Homlokzati nyílászárok 

A legtöbb fény értelemszerűen a homlokzati nyílászárókon keresztül érkezik, legyen a fal függőleges, vízszintes vagy éppen ferde. A bemutatott képek remek példák a fény bejuttatásának maximalizálására. Amennyiben fontos a panoráma, lehetőség szerint osztás nélkül tervezzük meg az üvegfelületeket, de ha némi játék belefér, nagyon izgalmas, hangulatos megoldásokkal is öltöztethetjük házunkat.


KÜLSŐ ÁRNYÉKOLÁSSAL
A függönymentes lét évek óta divat hazánkban, de természetesen ez nem azt jelenti, hogy semmilyen árnyékoló nincs üvegfelületeink előtt vagy mögött. Energetikai szempontból sokkal hatákonyabb a külső árnyékolás, ráadásul gondolkodhatunk zsalugáterben, zsaluziában, rolettában, napellenzőben, napernyőben és természetesen redőnyben is.


engedjukbeafenyt 3 
EMILY HENDERSON

Extra nyílászárók
Időnként csak ferde fal- vagy tetősíkokon, illetve mennyezeten keresztül tudjuk bevezetni a fényt. Ilyenkor a tetősíkba integrálható nyílászárók vagy a fényalagutak segíthetnek a fény bejuttatásában. Természetesen a tetőtéri nyílászárók esetében még inkább oda kell figyelni az árnyékolásra, de komplett rendszerek esetében ez nem okozhat gondot.

 

engedjukbeafenyt 4 
VELUX

KÜLÖNLEGES FORMÁJÚ TEREK
Manapság már semmi sem gátolhat meg bennünket abban, hogy összenyissuk a természettel otthonunkat, legyen szó bármilyen furcsa alakú felületről is. A terasz vagy kert nélküli lakások esetében praktikus, akár még erkéllyé alakítható nyílászárókban is gondolkodhatunk.

engedjukbeafenyt 5 VELUX

Belső árnyékolással
Bár mostanra már tudjuk, hogy trendi a függöny nélküli lét, a legtöbben ragaszkodnak hozzá, hiszen öltözteti az ablakot, dekorálja a teret a belső árnyékolás. A külső árnyékolókhoz hasonlóan számtalan típusból választhatunk, kezdve a klasszikus függönyön át a rolóig, római rolóig, a beltéri spalettán át egészen a reluxáig, a rolettáig, a pliszé árnyékolóig vagy a szalagfüggönyig.

engedjukbeafenyt 6
FRAHER AND FINDLAY

ROLÓ VAGY RÓMAI ROLÓ
A roló formájából adódóan leegyszerűsíti a teret, így inkább modern lakásokba javasolt. A római roló egy kicsi romantikát csempész a térbe, ezért inkább eklektikus, rusztikus stílushoz illik, de a modern lakásokat érdekesebbé varázsolja, ezért számoljunk vele!

engedjukbeafenyt 7
HEPHAISTOS

engedjukbeafenyt 9 
KRONFOTO

TOP 5 TREND

engedjukbeafenyt 8

  • A BELTÉRI ÜVEGFALAKAT, TÉRELVÁLASZTÓKAT nem csak fekete keretekkel, osztásokkal képzelhetjük el! Sőt, igazi osztásokra sincs feltétlenül szükség, az üvegbetétet pedig mintázhatjuk, színezhetjük vagy cserélhetjük sima vagy bordázott plexire is, így érdekessé, izgalmassá, némileg szeparáltabbá válik a tér.
  • A FÉNYALAGUTAK nappali világosságot varázsolnak a térbe, de nem kell megijednünk attól sem, hogy sötétedés után vakoskodni kell, mert ezekbe fényforrás is integrálható, így egyszerű lámpaként is funkcionálnak.
  • AMENNYIBEN ELTÉRŐ FORMÁJÚ, díszítettségű ablakaink vannak, érdekes megoldás, ha az egyszerűbb nyílászárókra függönyöket teszünk, míg a különlegesebbek saját szépségükben díszítik az enteriőrt.
  • AZ ÜVEGFELÜLETEK FÓLIÁZÁSA is mind hatékonyabbá válik. Egyre jobb az UV-szűrési és a hővisszaverési képességük az új generációs védőfóliáknak.
  • IGAZÁN KÜLÖNLEGES látványt eredményez, ha az ablakokra függönyt és spalettát is teszünk.

 

 

 
 
 
 
 

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.