Fessük át!

Fessük át!

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Komor, szürke, monoton minden hétköznapunk, hétvégén pedig nincs kedvünk a hidegben kirándulgatni? Dobjuk fel az otthonunkat színekkel! Fessük át tárgyainkat, kisbútorainkat, s ha már belelendültünk, jöhetnek a nagyobb darabok, a beépített szekrények és végül a falak, sőt, a padló is! Menet közben pedig rájövünk, hogy bár a munka nem mindig gyors és egyszerű, a végeredmény mindenért kárpótol bennünket. Egy mintásra festett bútor, egy üde, színes sarok vidámságot hoz az életünkbe, a saját kezünk alkotta munka pedig akárcsak egy terápia, jó közérzetet teremt.

fessukat 720

 

Ne álljunk meg a falaknál!
Egy átlósan csíkos padló, egy sötétzöldre festett mennyezet, egy saját kezünk által dekorlécezett és festett zöld fal, egy sárga ajtó, egy lila kandalló, egy vidám mintás fürdő mind-mind hozzájárulhat ahhoz, hogy szuperül érezzük magunkat otthonunkban. Azonban bánjunk mértékkel a színekkel és mintákkal, nehogy fordítva süljön el egy-egy projekt, és az áhított nyugalom helyett nyugtalan környezetet hozzunk létre magunk körül!


fessukat 1
ARCHITECTURAL DIGEST 

Felöltöztetett felületek

Minden anyagra kapható festék a barkács- vagy hobbiboltokban, így gyakorlatilag bármilyen felületet átszínezhetünk. Lehet az fal, fém, fa és műanyag. A fa esetében az sem baj, ha lakkozott vagy politúrozott, ráadásul még csiszolnunk sem kell festés előtt!

fessukat 2 
REAL HOMES 

Bútorok újjávarázsolva

Amennyiben bútoraink jó állapotban vannak, éppen csak színük, erezetük nem tetszik vagy nem divatosak már, nyugodtan fessük át őket tetőtől talpig. Hogy azután öregíteni, mintázni fogjuk-e, vagy végül egyszerűen egyszínű festést kapnak, azt előre is eldönthetjük, de menet közben is inspirálhat bennünket az ilyenkor újjászülető bútor. Amikor a végleges festés elkészült, nincs már más dolgunk, mint kitalálni, milyen textil vagy fém kiegészítő dobja fel leginkább.

fessukat 3 
SUGAR & CLOTHES

Személyre szabva
Kedvenc színeinket szeretnénk viszontlátni enteriőrjeinkben? Szeretnénk végigvezetni ezeket az összes bútoron? Egy-egy helyiségben ügyes tervezéssel remek vizuális kapocs lehet néhány szép, harmonizáló színárnyalat.

fessukat 4 
DOMINO

Szokatlan megoldások

Festékszóróval, teddy hengerrel, ecsettel, lakkfilccel vagy bármilyen más, időtálló végeredményt adó eszközzel is dolgozhatunk egy-egy átalakítás alkalmával. Bátrabbak vegyíthetik is ezeket a technikákat, hiszen jó érzékkel igazán izgalmas eredmények születnek.

fessukat 5
AUDENZA

Egyedi gyerekbirodalom
A gyerekek annyi mindennek tudnak örülni! Elegendő, hogy izgalmas, vidám felületek, tárgyak vegyék őket körül, és lehetőség szerint játékra is lehetőséget nyújtsanak ezek a színes vagy éppen semleges színűre kent alkalmatosságok. A legjobb, ha nem állunk meg a két dimenziónál, és kimerészkedünk a térbe is a gyerekek számára készített alkotásainknál.

 

fessukat 7 
MYKARMASTREAM

Vonzó gyerekszobák
Mi mástól is lehetne igazán vonzó egy gyerekszoba, minthogy az apróságok kedvenc színeit, mintáit vagy figuráit festjük fel a padlóra, falakra vagy éppen egy képkeretbe tett lapra? Igazán vonzó pedig akkor lesz egy ilyen helyiség, ha saját maguk, a gyermekek készítik el ezeket az alkotásokat.

 

TOP 5 TREND

fessukat 9

  • A KRÉTAFESTÉKKEL ELLÁTOTT FALAK évek óta divatosak, és mostanra már tucatnyi színből választhatunk. Még mindig menő a mágnesfal, de az extra egészségesség jegyében most már itt vannak a tejfestékek is!
  • SAJÁT ÉS GYERMEKEINK ALKOTÁSAIT,  festményeit dekortapasszal is föltehetjük a falra, nem kell feltétlenül keretbe foglalni.
  • TRENDINEK SZÁMÍT, ha a falakon, bútorokon sávokat jelölünk ki festékkel. Egy ilyen színsáv futhat vízszintesen keresztül a falakon, bútorokon, dekorációkon, de akár függőlegesen is.
  • EGY FESTÉKSZÓRÓVAL LEFÚJT élethű stílusban készült műalkotás vagy repró is igencsak trendinek számít.
  • A CSEMPE FELÚJÍTÁSA ÁTFESTÉSSEL, mintázással szintén mind nagyobb teret hódít a felújítások során, de népszerű a fuga frissítése is fugafestékkel, fugafilccel.

 

 

 
 
 
 
 

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.