Divatos falak és padlók

Divatos falak és padlók

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Legnagyobb felületeink egy lakásban a falak és a padlók, ezért nagyon fontos, hogy jól válasszunk színeket és mintázatokat, hiszen a színek pszichológiája tudat alatt is hat. Sokan tisztában vannak ezzel, emiatt igénybe is veszik szakértők, lakberendezők, belsőépítészek, színtervezők segítségét, hiszen minden szín és minden forma más-más hatást vált ki az emberi szervezetből. A divat tehát csak egy dolog, sokkal fontosabb, hogy a trendek közül azt válaszszuk ki, amely irányzatot magunkénak érezzük, így lesz otthonunk számunkra inspiráló, megnyugtató, vagy amit csak szeretnénk.

divatosfalakespadlok 720

 

Az igazi fa varázsa
A melegburkolatok tekintetében – amennyiben csak a fa- vagy fahatású burkolatokat vizsgáljuk – elmondható, hogy a természetes hatás a divatos. Hogy burkolatunk tömörfa-parketta, furnérozott, laminált vagy éppen vynil, az manapság csak az igények és a pénztárca függvénye, hiszen minden típus kapható vízálló verzióban is. Így ha valakinek a fahatás az otthonos, akkor minden helyiségbe tehet bátran melegpadlót.


divatosfalakespadlok 1
HEPHAISTOS 

 

Díszek a falon
Az igazi fához remekül passzolnak a falra helyezett díszek az enteriőr stílusától teljesen függetlenül. Minimál, klasszikus, glamour, ipari vagy épp vintage stílusú otthonokban is nagyon jól mutatnak a falra tett lécek, osztások, falpanelek, rozetták, gipszdíszek és holker díszlécek is. A díszlécek, osztások lehetnek a fallal egyező színűek, vagy azzal erős kontrasztban állók, keretezhetnek például egy képet, posztertapétát vagy sima tapétát is.

divatosfalakespadlok 2 
FARROW&BALL 

 

Mozgalmas tapéták
A tapéták ideje egyelőre úgy tűnik, hogy nem járt le. Sőt! A trendek szerint egyre divatosabb a feltűnő, karakteres tapétákba csomagolt lakás, ahol nemcsak egy vagy több, hanem akár az összes helyiséget tapéta borítja. Utóbbi esetben azonban mégis jó arra törekedni, hogy ahol sokat időzünk, ott minél megnyugtatóbb legyen a tapéta szín- és mintavilága.

divatosfalakespadlok 3 HEPHAISTOSdivatosfalakespadlok 4
POLI-FARBE

Különleges falfestések
Korábban leginkább csak tapétával hangsúlyoztunk ki egy-egy falat vagy falszakaszt, mostanában azonban már festéssel is bátran ráirányíthatjuk a fókuszt egy-egy területre. Kiemelhetünk egy-egy tárgyat, mozgalmassá tehetünk egy teljes szobát az összes falával, legyen az akár a nappali, a hálószoba vagy a gyerekszoba. A módszerben az a legjobb, hogy akár mi magunk is hozzáfoghatunk a feladatnak egy-egy dizájnváltás alkalmával.

divatosfalakespadlok 5
FARROW&BALL

Egyedi megoldások
Konyhában, közlekedőben, gyerekszobában a mosható festék vagy tapéta, fürdőszobában a páraálló tapéta, nappaliban, hálószobában a gazdagon díszített gipszrátétek, rozetták, stukkók, díszlécek használata egyszerre praktikus, izgalmas, és egy csapásra otthonossá teszi az enteriőrt.

Sötét tónusok
Megfelelően tervezett világítás mellett továbbra is nagyon divatosnak számítanak az egészen sötét helyiségek, s ahogy a mellékelt ábrák mutatják, ez a trend akár még a kamrára is érvényes lehet.

divatosfalakespadlok 6

FARROW&BALL

 

TOP 5 TREND

divatosfalakespadlok 8

  • A LEGTÖBB GYÁRTÓ ügyel arra, hogy a fahatású termékekből a vevő választhasson a rusztikusabb, a csomómentesebb és a csomó nélküli, illetve a fehérített változatokból. Elérhetők továbbá a nútos és nút nélküli verziók is, hogy az összes fajtából ki-ki megtalálja a kedvére valót.
  • TOVÁBBRA IS DIVATOSAK a kréta- és mágnesfestékek, amelyek leginkább gyerekszobában használhatók igazán jól. Ha a mágnesfestékre kerül a krétafesték, gyermekeink könnyűszerrel élhetik ki kreativitásukat, s mindehhez jön még a leszedhető dekortapaszok mérhetetlenül nagy választéka is.
  • A PARKETTÁK KÖZÜL már nemcsak a szalagparketta, hanem a halszálka, francia halszálka, fonott vagy egyéb más mintában lerakott parketta is menő, és továbbra is dívik a magas, elütő színű lábazat.
  • IGAZI PARKETTÁNKAT házilag is felfrissíthetjük, fehérre, színesre vagy mintásra festve. Ügyes kivitelezés esetén akár lábazatot sem szükséges használni.
  • A FALPANELEK egyre nagyobb reneszánszukat élik, ami azért jó, mert nemcsak szépek, de praktikusak is.

 

 

 
 
 
 
 

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.