Megújuló nappali: lakástextilek és tapéták

Megújuló nappali: lakástextilek és tapéták

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Bár napjaink uralkodó lakberendezési stílusa a minimalizmus, de még ez a minden idők legletisztultabb, legkevesebb eszközt igénylő stílusa sem feltétlenül nélkülözi a lakástextileket és a tapétákat, hiszen annyira igaz, hogy e dekorációs elemektől lesz otthonos egy-egy enteriőr. Hogy azután a textileket, szőnyegeket és tapétákat a színek vagy formák tekintetében miként hangoljuk össze, attől függően is ezerféle alakot ölthet a lakás. Segítségükkel akár állandóan is megújíthatjuk, így legalább sohasem unjuk meg otthonunkat, az otthonlétet.
megujulonappali 720

 

Virágos hangulatban
A virágminta úgy tűnik, sohasem megy ki a divatból, de jellemzően napjainkban inkább a sötét alapú, összességében sötét színállású termékek árasztották el a piacot. A tapéta kiválasztásánál persze az sem utolsó szempont, hogy mekkorák a terek és mennyi fény van az egyes helyiségekben, de szenvedélyes kontrasztokkal, ügyesen elhelyezett tapétákkal és textilekkel a szobák, nappalik mindenképpen élettel telnek meg.


megujulonappali 11
FABCOLORMintatobzódás
A virágminta csíkossal kombinálva nagyon mutatós összhangot eredményez. Ráadásul, ha a csíkos és virágos mintáknak nem is egy, hanem több színvariációját hangoljuk össze, végtelenül izgalmassá, mégis harmonikussá válik a tér a tobzódó színek, minták ellenére.

megujulonappali 2
HEPHAISTOS


Geometrikus minták
A geometrikus minták szintén örökké divatban vannak, annál is inkább, mert kimeríthetetlen a formavilág, a minták tárháza és a színvariációk száma is végtelen. Arany színben elegánssá, élénk színben üdévé, fiatalossá, színkontrasztokkal mozgalmassá, egészében véve pedig sokkal érdekesebbé válik a tér egy geometrikus tapétával, szőnyeggel, textilekkel borított nappaliban.


megujulonappali 3
BEVLO


Visszafogott színek
A visszafogott színek mindig is visszafogott eleganciát kölcsönöztek egy-egy lakás tereinek, főleg, ha megspékeljük az egész összeállítást csillogó és fémes színekkel, anyagokkal, felületekkel is.

 


megujulonappali 4
BEVLO
 

Függöny nélkül
Stílustól teljesen függetlenül teret hódít a függönymentesség. Ilyen esetben például speciális üveggel, üvegfóliával vagy külső árnyékolással tarthatjuk távol a kíváncsi tekinteteket és a nyári hőséget közösségi tereinktől.

megujulonappali 5
BOCONCEPT

Tapéta és függöny nélkül
Bár cikkünk központi témája a tapéták és lakástextilek aktuális trendje, nem mehetünk el szótlanul amellett sem, hogy napjainkban az is az egyik irányzat, hogy egyáltalán nincs a falon tapéta, nincs függöny az ablakokon, és akár szőnyeg sincs a padlón, hiszen az új építésű lakásokban többnyire külső árnyékolás és padlófűtés van. Hogy mégis otthonos maradjon egy tér, érdemes növényekkel, érdekes fénytestekkel, különleges bútorokkal és persze dísztárgyakkal, díszpárnákkal feldobni az enteriőröket.

megujulonappali 6

ELLEDECOR.COM

 

TOP 5 TREND

megujulonappali 7

  • A DZSUNGELMINTA NAPJAINKBAN nagyon dívik (inda, páfrány, pálmalevél, kaktusz, botanikus minta), és nemcsak a kis raszterű, ismétlődő mintaelemeket tartalmazó verziók, hanem újra reneszánszukat élik például az egész falas posztertapéták.
  • A SZÍNEK ÉS FELÜLETEK tekintetében divatos a fehér, a szürke, a fekete, a fényes és a matt, illetve az őszi szezonban a pasztellek, a púder színek, a mentazöld, a hideg indigókék, a cinóber, a lila, a vörös, a mandarin és a rozsda.
  • GYEREKSZOBÁKBAN továbbra is a papírtapéta javasolt környezetbarátságuk miatt, viszont a vízálló vinylből készült tapéták akár konyhákba, fürdőkbe, sőt zuhanyokba is tehetők, mert könnyen tisztán tarthatók és rendkívül strapabírók.
  • A PARAFA, BAMBUSZ, SZIZÁL ÉS JUTA felületű tapéták extra természetességet kölcsönöznek a tereknek.
  • A KLIMATIZÁLÁST SEGÍTŐ zajcsökkentő és egészséges biotermékek is nagyon gyors fejlődésen mennek keresztül napjainkban.

 

 

 
 
 
 
 

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.