Három tipp a praktikus konyháért

Ha éppen új konyhát terveznénk, vagy felújítjuk a régit, bizonyára hónapokkal a munka megkezdése előtt ezernyi gondolat kavarog a fejünkben. Hogyan kezdjünk neki? Milyen anyagokat válasszunk? Mindezek fontosak, de ne csak a küllemre gondoljunk, a praktikumot is tartsuk szem előtt. Mire figyeljünk még?

1. Mélységek és magasságok – avagy vegyük komolyan a méreteket
Egy konyha akkor használható a legjobban, ha a konyhapult és a szekrény számunkra ideális magasságban van. Sajnos sokan pontos mérések helyett könnyelműen hagyatkoznak az átlagos méretekre, pedig a megfelelő magasságot érdemes a családtagokhoz mérni. Mi a teendő? A tervezés során vegyük számba a családtagok magasságát, leginkább azt a személyt, aki a leggyakrabban használja a konyhát. Ha mi vagyunk azok, akik rendszeresen elpakolják az edényeket a felső polcra, úgy számoljunk, hogy lehetőleg nekünk legyen a legkényelmesebb. Meglepődünk majd, néha teljesen más magasságok jönnek ki a standardhoz képest.

2. Valóban praktikus lesz az elrendezés?
A jó konyha minket szolgál, és nem fordítva. Az elrendezés megtervezésekor magasságunk mellett érdemes a testi adottságokat is figyelembe venni. Ha derékfájósok vagyunk, semmiképp se olyan konyhát tervezzünk, ahol örökké hajlongani kell az eszközökért. Ha pedig szeretünk úgy főzni, hogy jó sok edényt használunk, ez esetben tágas pultot tervezzünk a sütő közelébe. A sütő és a hűtő helyét is kalkuláljuk a saját igényeinkhez. Ha beépíthető hűtő vagy sütő a cél, akkor gondoljunk arra, hogy később nagyon nehéz és költséges lesz átrakni másik helyre. Szánjunk az átgondolásra elegendő időt, gondoljuk át, hogyan főzünk, miket, mekkora mennyiségeket, szoktunk-e befőzni, gyakran sütünk-e süteményt stb., hogy elegendő legyen ezekre a tevékenységekre a kialakított felületrész.

3. Gondoljunk a jövőre is!
Az új konyha nem pár évre szól, hanem akár több évtizedre. Lehet, hogy most még éppen csak a karrierünk építésénél járunk, alig van időnk főzni, később viszont ez a helyzet változhat, sőt, odáig is juthat, hogy ráérünk bonyolultabb ételeket is elkészíteni. A tervezés során gondoljuk át, mi a hosszú távú tervünk? Biztos, hogy mindig csak a gyorsan elkészíthető étel lesz a cél, vagy tíz év múlva már szeretnénk befőzni a bio gyümölcsöt? Nagyon nem mindegy tehát, hogyan döntünk ma, mert a konyhánk tíz év múlva is ugyanazokkal a paraméretekkel áll majd rendelkezésünkre.


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop