Halló, ez a ház eladó!

„Áruljuk a házunkat. Azt gondoljuk, mindent megtettünk: kiadtuk ingatlanosoknak, reális áron, fent van a neten, a kapun ELADÓ tábla. Viszont a házunk marad. Mi is. Egy év múlva is. El kell gondolkodnunk, vajon miért.”Ezekkel a gondolatokkal kezdte a home staginget – azaz a szakszerű ingatlanfelkészítést – előkészítő beszélgetésünket e családi ház tulajdonosa, Móni. Pedig a Pesthidegkút egyik gyönyörű, csendes kis utcájában álló 15 éves ingatlan szerencsés helyzetben van: a tulajdonosok folyamatosan gondot fordítottak az állagmegóvásra. Ennek ellenére bőven akadt a home staging során tennivalónk. Az ingatlanfelkészítés célja most is: az ingatlan mihamarabb találja meg az új gazdáját!

 

 

Élni és eladni

Amint a házba léptem, hangulatos, valódi családi otthon fogadott: gyermekrajzok a falon, milliónyi könyv, újság, a fiúk első síbakancsa a nappali polcán, nyaralási fotók, és sok-sok más emlék. A tulajdonosok személyes ízléséről árulkodott a vörös fal a nappaliban, a lakás különféle részeiben elhelyezett karakteres képek, lakásdíszek és emléktárgyak. Láttam a mindennapi élet kellékeit, a ház lakóit kiszolgáló konyhát, fürdőszobát, dolgozószobát. Azaz, egy nyüzsgő család hétköznapi színterét. Hogy miért hangsúlyozom mindezt? Mert a home staging első számú szabálya a következő: másképp élünk egy ingatlanban, és máshogyan adjuk el!

„Azt gondoltam, hogy elegendő a takarítás és a rendrakás. De az is kellene, hogy külső szemmel tudjunk az otthonunkra és a dolgainkra nézni. Hogy meg tudjuk és merjük változtatni az eddig megszokottat. És ez nagyon nehéz!” – mondja Móni a beszélgetésünkkor. Az ingatlan felkészítése során tehát az egyik legfontosabb feladatom a személyes „ujjlenyomatok” eltávolítása volt. A teendőkről listát készítettem, amelyet közösen megbeszéltünk. Így a tulajdonosok pontosan tudták, kinek milyen feladat jutott.

Értékbecslő

„A vásárlók zömének csak az az összeg áll rendelkezésére, amit a lakásvásárlásra költ, nincs extranagy keret az átalakításra, új bútorokra. Emiatt nagy előnyben vannak azok a házak, lakások, amelyeket egy profi Home Stager felkészít, mert az érdeklődők úgy érzik, ide bármikor beköltözhetnek, és nem kell költeniük rá. Ebből adódóan az eladási ár is magasabb lehet 2-5 százalékkal. Jó befektetés, és az eladáskor megtérül ez a viszonylag kis kezdeti ráfordítás: gyorsabban vagy magasabb áron értékesíthető az ingatlan.” Kovács Gabriella ingatlanszakértő

Step by step

A kisebb javításokat és némi festést követően elkezdődhetett a csomagolás, a lomtalanítás. Van, ami dobozba, van, ami a hulladékgyűjtőbe került, vagy éppen elajándékozásra vár. A kertről sem feledkeztünk meg, és a bejárati rész – mint az első benyomás helyszíne – is kiemelt figyelmet kapott. Néhány bútordarabot át is helyeztünk. A színes falak helyett a szobák berendezésének szín- és stílusvilágához passzoló, de kevésbé erőteljes falszíneket választottunk. Így a nappali vörösét lecseréltük olyan színre, amely várhatóan a legtöbb érdeklődőnek is elnyeri a tetszését. Jöhetett egy kevés, de megfelelően elhelyezett dekoráció, és a fotós elkészítette összeállításunk és a fényképes hirdetés anyagát. Rengeteg időt spórolhatunk meg azzal, ha már az első hirdetés előtt szakszerűen „stageljük” és fotózzuk az ingatlant; az érdeklődők ugyanis első körben a fotók alapján választanak! A vevőjelölteket most már egy olyan ház fogadja, amelyben könnyen el tudják saját magukat képzelni. Nincs más hátra, mint ezt a kissé „szokatlan” állapotot az eladásig fenntartani, még akkor is, ha ez a mindennapokban kicsivel több odafigyelést igényel. Megbeszéltük azt is, milyen ötletek, praktikák segíthetik ebben a családot.

Tény és tapasztalat

A (még jelenlegi) tulajdonosnak az ingatlan felkészítése után megfogalmazott gondolatai tanulsággal szolgálhatnak: „A home staging gondolata jó ötlet. Kriszta megjelenésével, és a régi tárgyak bedobozolásával, a személyes dolgaink, képeink elpakolásával, és az általa javasolt többi teendő elvégzése után azonnal más lett a ház. Fizikai szinten elindult a változás. Hirtelen olyan lett, mintha új otthonba kerültem volna: tárgyilagosba, letisztultba, tágasabba és fényesebbe. Most már valóban egy múltjától megszabadított, újszerű házba léphetnek be leendő ismeretlen lakói, akikre egy teljesen új, örömteli élet vár. Ugyanígy ránk is – egy másik helyen.”

Mi hoz a konyhára?

A feltűnő helyen keletkezett falhiba, a megviselt parketta alapvetően rontja az összképet, pedig többségüket igazán nem nagy munka megjavítani. A repedéseket érdemes glettelni, a „csorba” sarkokat gipsszel javítani – még ha nem is élvédőzzük. A zsírfoltokat oldószeres festékkel (valkid) kezelhetjük le, majd jöhet a festés. A felkészítés fontos része az összeszáradt régi szalagparketta megjavítása. A parketta színének megfelelő sziloplaszttal tömíthetjük a lapok között a réseket. Ha feljött a parketta, jobban tesszük, ha felszedjük, és aljzatjavítás után laminált padlót rakunk le. Ha karcos a laminált padló, a színének megfelelő vizes bázisú páccal kenjük át, pár másodpercig hagyjuk beszívódni a sérült részbe, a felesleget pedig töröljük le a felületről. Sokat hozhat a konyhára!

Figyelem, fotóhibák!

Ne legyenek ferdék a falak fényképen! Addig billentsük a kamerát, amíg párhuzamosak nem lesznek! A megfelelő színhőmérsékletet állítsuk be, így elkerüljük a sárgászöldes „torz” színeket. A túl sötét felvételeket az ISO érzékenység és a vaku megfelelő beállításával előzhetjük meg. A leggyakoribb problémát az értelmezhetetlenül kicsi részletek, szűk képkivágások okozzák. Fotózzunk megfelelő látószöggel és távolabbról!


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop