Ha február, akkor fánk!

Február a farsang hava, amikor a terített asztalra finom fánk kerül. Bevallom, én csak ilyenkor sütök fánkot, de bepótolom az egész évet, és igyekszem minél többfélét kipróbálni. Mindig megállapítom, hogy a legfinomabb mégis anyukám fánkja. Elárulom a receptjét!

Mandarinos képviselőfánk sárgabarackhabbal

A klasszikus égetett tésztát, avagy Páté á Choux-t a francia konyha előszeretettel használja, nálunk leginkább képviselőfánkként ismert.

Hozzávalók: * 240 ml víz * 1/4 tk só * 85 gr vaj * 140 g finomliszt * 240 ml tojás (kb. 7 tojás, mérjük meg)

Az égetett tészta lényege, hogy a vizet, a vajat és a sót felforraljuk, majd hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, majd addig keverjük, amíg a legtöbb nedvesség elpárolgott belőle. Ez kb. 5 perc. Folyamatosan kavarni kell, az edény széléhez nyomni, és vigyázni, hogy ne égjen meg, és egy picit se barnuljon be. Minél több folyadék elpárolog, annál jobb, hisz annál több tojást vesz fel a tészta, amitől laza és lyukacsos lesz a szerkezete. Ha kihűlt a tészta, a tojást egyenként kell belekeverni elektromos habverővel. Egy nyúlós masszát kell kapnunk, amiből nagyjából mandarin méretű gömböket méretezzünk, amik a kétszeresüknek nőnek.

A sütőt melegítsük fel 220 Celsius-fokra, és körülbelül 12 percig süssük a puffancsokat. Szépen megemelkednek és enyhén megpirulnak. Vegyük le a hőfokot 190 Celsius-fokra, és süssük további 15 percig. (A sütési idő a puffancsok méretétől függ.) A krémhez 250 ml tejszínt felverünk, és óvatosan belekeverünk 250 ml folyós sárgabaracklekvárt. A megsült és kihűlt, kettévágott fánkok aljába feldarabolt mandarint teszünk, majd betakarjuk a lekváros tejszínhabbal, a tetejére pedig ráültetjük a fánk felső kalapját.

Tipp:
Sütés közben tilos kinyitni a sütőajtót,
mert a hőmérsékletkülönbség miatt összeesik a tészta.
Akkor vegyük ki a sütőből a fánkokat, amikor már szép barna színűek, és érezni a finom sült tészta illatát. Nehéz megégetni, de ha előbb kivesszük, mint ahogy a belseje teljesen átsülne, összeesik a tészta.

„Valami misztikus vonzalom van köztem és a klasszikus fánktészta között. A pihepuha tésztával szeretettel, óvatosan kell bánni…”

Mexikói churro

A churro egy spanyol fánk, amely Franciaországban és Portugáliában is divatos, a latin-amerikai konyha pedig nincs meg nélküle. Reggelire kávé mellé vagy gyümölcsökkel fogyasztják, forró csokiba vagy tejkaramellbe mártogatják. Ahány ország, annyi recept!

Hozzávalók: * 600 ml víz * 2 teáskanál fahéj * 1/4 teáskanál só * 90 g vaj * 250 g teljes kiőrlésű liszt * 100 g friss natúr (nem sós) sajt vagy túró * 2 tojás * 1000 ml olaj a sütéshez * cukor és fahéj

A vízben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a fahéjat, a sót, és felforraljuk. Levesszük a tűzről, és elkeverjük benne a lisztet, homogén nyúlós tésztát kell kapnunk. Hagyjuk kihűlni, adjuk hozzá a tojásokat és a túrót, majd addig keverjük, amíg összeáll a tészta.
Az olajat forrósítsuk fel egy serpenyőben, a tésztát töltsük habzsákba, és a végére tegyünk egy nagy kinyomóvéget. Óvatosan nyomjuk bele a tésztát a forró olajba. Készíthetünk fánkrudakat, de akár klasszikus csigaformát is.
Ha mindkét oldal szépen megsült, vegyük ki, és azonnal szórjuk meg fahéjas cukorral. Legfinomabb forrón. Olvasztott csokit is adhatunk hozzá, de lekvárba mártogatva is isteni finom.

Fánk, ahogy anyukámtól tanultam

Hozzávalók: * 600 ml langyos tej * 50 g élesztő * 2 tojás sárgája * 2 evőkanál cukor * 1 evőkanál rum * 2 nagy csipet só * 2 evőkanál olaj * 900- 1000 g liszt

A tej felébe belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadunk egy evőkanál cukrot. Hagyjuk pihenni 10 percig, ez idő alatt az élesztő felfut a tej tetejére. Ekkor beleöntjük a maradék tejet egy nagy keverőtálba, hozzáadjuk az élesztős tejet, a cukrot, a sót, a tojássárgákat, az olajat, a rumot, majd szép lassan a lisztet. A liszttel óvatosan bánjunk, részletekben adjuk a folyadékhoz, és annyit, amitől nyúlós, de nem folyós tésztát kapunk. El kell válnia az edény falától, de a kezünkre rá kell ragadnia. Ha elértük ezt az állagot, akkor dagasszuk 10-15 percig, majd hagyjuk kelni egy-másfél órát. A tésztát borítsuk vastagon lisztezett munkafelületre, a tetejét is lisztezzük be, és óvatosan lapogassuk ki egy centiméter vastagra. Ha nagyon ragad, gyúrjuk át óvatosan. A kinyújtott tésztából szaggassuk ki a fánkokat, helyezzük lisztezett felületre, és fél órát hagyjuk pihenni. Forrósítsunk fel egy liter olajat, és a megkelt fánkok mindkét oldalát süssük aranybarnára. Melegen, porcukrozva, lekvárral tálaljuk.

Tipp:
Az ujjunkkal nyomjunk mélyedést a fánktészta közepébe, és először ez az oldal kerüljön a forró olajba.

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop