Szeptemberben felgyorsul az élet, megkezdődik az iskola, kicsit nehézkesek még a hétköznapok, amíg be nem áll a napi rutin. Ebben segítenek ezek a gyors szendvicsek, amelyek alapanyagait hétvégén előre elkészíthetjük, hogy könnyen összeállítható finomságokat varázsoljunk egy-egy hétköznap esti vacsorára.
Házi bazsalikomos, olajos mozzarellás
Hozzávalók: egy kis csokor bazsalikom, 1 dl olívaolaj, mozarella, paradicsom, kenyér, vagy ciabatta szeletek, só, frissen őrölt bors
A bazsalikomolajhoz a bazsalikomot aprítóval pépesítjük, majd hozzáadjuk az olajat, és az aprítóval összekeverjük. Hűtőben tároljuk fogyasztásig. A felhasználás előtt ki kell venni a hűtőből, mert az olívaolaj megkristályosodhat a hidegben. A szendvicshez a kenyeret megpirítjuk, majd vékonyan megkenjük a bazsalikomos olajjal. Erre helyezzük a mozzarella- és a paradicsomszeleteket. A szendvics tetejét meglocsoljuk a bazsalikomolajjal, és egy kis frissen őrölt borssal. Ízlés szerint nagy szemű sóval is ízesíthetjük.
Kéksajtos, pirított diós szendvics
Hozzávalók: kéksajt, dió, dióolaj (elhagyható), kenyérszeletek, frissen őrölt fehér bors
A kenyérszeleteket kenyérpirítóban, a diót pedig serpenyőben megpirítjuk. A szendvicshez a kenyeret megkenjük dióolajjal, majd kéksajttal, és megszórjuk a tetejét a pirított dióval. Ízlés szerint frissen őrölt bors is mehet rá. Sóra nincs szükség, mivel a sajt önmagában is nagyon sós és ízes. A szendvics tetejét meglocsoljuk a bazsalikomolajjal, és egy kis frissen őrölt borssal. Ízlés szerint nagy szemű sóval is ízesíthetjük.
Füstölt fürjtojás sajtkrémmel
Hozzávalók: 1 doboz natúr sajtkrém, 1 üveg füstölt fürjtojás, 1 gerezd fokhagyma, kenyérszeletek, frissen őrölt bors, só
A kenyérszeleteket megpirítjuk kenyérpirítóban. A natúr sajtkrémhez hozzáadunk egy evőkanál füstölt olajat (amelyben a tojások voltak). A fokhagymagerezdet megpucoljuk, és azt is a sajtkrémbe reszeljük. Először csak a felét, majd megkóstoljuk, és ha elbírja a másik felét, akkor azt is belereszeljük (a fokhagyma intenzitása fajtától, érettségtől is függ, ezért kell kóstolni). A krémet jól elkeverjük, megkenjük vele a kenyérszeleteket, a tojásokat félbevágjuk, és a kenyerekre helyezzük. Igény szerint ízesítjük frissen őrölt borssal, esetleg sóval.
Aszalt paradicsomos, parmezános
Hozzávalók: 4 db aszalt paradicsom, 4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál fenyőmag, 5 dkg parmezán sajt, kenyér szeletek, parmezán szeletek
Az aszalt paradicsomot, az olajat, a fenyőmagot és a parmezán sajtot robotgéppel pépesre keverjük, felhasználásig hűtőben tároljuk. A kenyérszeleteket megpirítjuk, majd megkenjük az aszalt paradicsomos krémmel, a tetejére pedig parmezán szeleteket helyezünk.
Kapribogyós, polipos szendvics
Hozzávalók: polipkonzerv (tonhalkonzervvel is helyettesíthető), kapribogyó, kenyérszeletek
A kenyérszeleteket megpirítjuk, majd vékonyan megkenjük olívaolajjal. Ráhelyezzük a polipot vagy a tonhalat, megszórjuk sózott kapribogyóval. Ha savanyított kapribogyót használunk, akkor egy pici sóra ízlés szerint szükség lehet.
Hozzászólások