Gerendás födémek

Elektroszmog, a láthatatlan fantom
Megbízható céget, kiváló terméket válasszunk!
Hőszigetelés, hangszigetelés és dekoráció egyben

A statikus elsődleges feladata az, hogy az új épületeknél a tervezés stádiumában olyan szerkezetet alakítson ki, mely az épület károsodás nélküli üzemelését hosszú távon biztosítja. A szerkezeti problémák utólagos javítása a másodlagos feladat, amelyre alapvetően nem kerülne sor, ha az épület tervezése és kivitelezése során minden rendben folyna. Utólagos szerkezeti beavatkozásokra van szükség még az épület átalakítása vagy funkcióváltása miatt. Ebben az esetben akkor is szükség van statikusra, ha az eredeti szerkezet hibátlanul üzemel. Cikksorozatunkban olyan esetekkel kívánunk foglalkozni, ahol valamilyen hiba vagy környezeti hatás miatt az épület szerkezetén változtatni vagy javítani szükséges. Az olvasóink által felvetett problémákra a választ statikus szakértőnk adja meg.

 

 

Családi házunk E-gerendás födémmel készült – írta egyik olvasónk levelében. – Miután a festéssel elkészültünk, beköltöztünk. Szinte azonnal repedések jelentek meg a mennyezeten, a gerendák vonalában (1. kép). Ezek a repedések bizonyos helyeken egészen jelentősek. Tartanunk kell esetleg valamilyen komolyabb problémától, vagy ez általános jelenség – A repedéseket el lehet-e tüntetni véglegesen –

 

 

Beépítés, hibajavítás

 

 

Az E-gerendás födémek problémái megegyeznek az előre gyártott gerendás födémekével, ezért bővebben az összes ilyen típusú födémmel kapcsolatos tapasztalatról szólunk.

 

Újabban ezeket a födémeket úgy alakítják ki, hogy alul-felül sík födémet képezzenek (2. kép, 3. kép). Korábban ez nem mindig történt így, mert a padlástérben nem ragaszkodtak a felső rész sík befejezéséhez (4. kép, 5. kép). Napjainkban azonban a tetőtér-beépítés szinte teljesen általánossá vált.

 

Az előre gyártott gerendák többféle módon is beépíthetők. Készíthető csak a kész gerenda teherbírására alapuló födém (4. kép, 5. kép), ezek a hagyományos tálcás, helyszínen öntött vasbeton lemezes megoldások (3. kép). Az újabb, béléstestes födémeknél két eset lehetséges: a béléstestek és a gerenda közének kibetonozása, illetve együtt dolgozó vasalt, fejlemezes megoldás. Ezeknek a teherbírása és merevsége már jelentősen nagyobb a gerendáénál.

 

Az előre gyártott gerendás födémeknél tapasztalható repedések eléggé általánosak, de nem törvényszerűek. Megjelenésük és főként a méretük különféle beépítési, illetve tervezési hibából (helyesebben a tervezés hiányából) adódnak. Tervezési hibaként róható fel, ha a válaszfal és székállás terheit a födémek kialakításánál nem veszik figyelembe.

 

Beépítési hibák például:
– nem megfelelő felfekvés (3. kép, 6. kép);
– rossz kapcsolat a koszorúkhoz, amit a koszorú nem megfelelő vasalása okoz (7. kép);
– nem megfelelő bedolgozás, nem megfelelő minőségű beton alkalmazása (durva szemcsés) (7. kép);
– az előre gyártott gerendák konzolos kilógatása (8. kép).
A födémek monolitbeton-részeinek készítése és kötése alatt a szerkezetet fel kell támasztani. Megemlítendő még, hogy a régi födémek utólagos tetőtér-beépítés esetén együtt dolgozó fejlemez készítésével jelentősen megerősíthetők (9. kép).
A repedések eltüntetése szálerősítéses vakolattal, illetve gletteléssel megoldható, de előtte a probléma kialakulásának okát kell megszüntetni.

Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop