Fűtés, ha porallergiában szenvedünk

A porallergia roppant kellemetlen tünetekkel jár, egyre nehezebb lélegzetvétel, feszítő érzés a mellkasban, amit minden be- és kilégzésnél hörgő hang kísér. Szélsőséges esetekben éjszakánként arra a kétségbeejtő érzésre riadhatunk fel, hogy egyszerűen nem kapunk levegőt.

futeshapolallegriaban 720

A fűtési szezon kezdete sajnos sok embernél idézi elő újra a nemkívánatos tünetek megjelenését, ugyanis a levegő melegítése kapcsán használt módszer nagyban befolyásolja az allergiában szenvedők állapotát. Alábbi írásunkban tanácsot adunk azzal kapcsolatban, hogy miként oldjuk meg a fűtést akkor, ha magunk vagy családunk bármely tagja porallergiában szenved.

Összefüggés a porallergia és a fűtés között
Az egyik legfontosabb ok a páratartalom alakulásában keresendő. A fűtési szezon beköszöntével ugyanis a legtöbb lakásban ez az érték nagyon távol kerül az optimálistól, ami negatívan befolyásolja a porallergiában szenvedő állapotát. Ha túlságosan magas lesz a páratartalom, az kedvez a különféle kórokozók megtelepedésének, a folyamat végül penészesedést eredményezhet, aminek a következményeként számos egészséggel kapcsolatos probléma jelentkezhet. A másik véglet, vagyis a páratartalom túlzottan alacsony szintje is nemkívánatos jelenség, ekkor ugyanis a túlzottan száraz levegő hatására kiszáradás, illetve irritáció léphet fel, ami szintén

A baj okozói, a poratkák
A porallergiások szenvedéseiért nem is a hagyományos értelemben szálló por tehető leginkább felelőssé, hanem a lakásban lévő poratkák. Az allergiás tüneteknek ők a legfőbb forrásai. Amikor kezdetét veszi a fűtési szezon, egy keringető folyamat indul el a levegőben, amelynek hatására tovább fokozódik az irritáció, a poratkák ürüléke is a légtérbe kerül. Ha az egyes fűtési módozatokat vesszük figyelembe, akkor sajnos a radiátorok használata fokozza leginkább az allergiás tüneteket.

Megoldások porallergiában szenvedőknek
A cél olyan módozatot találni, ami a legkisebb mértékben fogja a lakás légterében felkavarni a port. Az egyik lehetséges megoldást a padlófűtés alkalmazása jelenti. Ez főként a mai modern kazánok nagyszerű teljesítményének köszönhető, amelyet az alacsonyabb vízhőmérséklettel is megfelelő komfortérzetet nyújtó padlófűtéssel kombinálva megkerülhető a porallergiás irritáció előidézése. (A korábbi kazánok magas hőmérsékletű vízzel dolgoztak, nagy hőmérséklet-különbséggel a levegő és a padló között, alaposan felkavarva a port.)
A másik alternatíva az újabban a köztudatba berobbanó és rendkívül innovatív módon működő infrafűtés lehet. Az infrapaneleknek ugyanis nem szükséges a levegőt közvetítő közegként használniuk, mert direkt módon a testeknek közvetítenek hőt, ennek köszönhetően e módszer megkönnyebbülést jelenthet a porallergiában szenvedők számára is.

 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop