Fürdőszobai komfort növelése – műszaki tanácsok az Oventroptól

Az épületenergetikai felújítások legalapvetőbb lépései általában a kazán és a nyílászárók cseréje, illetve a külső hőszigetelés megoldása, amelyek számos további kérdést érintenek. Például egy fűtéskorszerűsítés során alapvető elvárás a fürdőszobai komfortérzet növelése, ezért annak érdekében, hogy ez célszerűen és hatékonyan valósulhasson meg, érdemes figyelembe venni az Oventrop műszaki tanácsait.

furdoszobaikomfortnoveleseoventrop 720

A kazán nem megfelelő kiválasztásával a későbbi fűtéskorszerűsítési munkák során rossz megoldások születhetnek, mint például a törölközőszárítós radiátor visszatérő csővezetékének „megtekerése” a padlóban, amely megoldás túlfűtést vagy magas felületi hőmérsékletet, azaz diszkomfortérzetet is eredményezhet, nem beszélve az esetleges oxigéndiffúziós hatásokról. Ahhoz, hogy a fürdőszobai komfortot növeljük, ma már jogos igény, hogy a fürdőkádból, zuhanyzóból meleg felületű burkolatra léphessünk ki.

furdoszobaikomfortnoveleseoventr1709 2

Ennek megoldására több lehetőség is van, íme néhány.

  • Melegvízfűtési rendszerről leválasztott padlófűtési kör. külön szabályozással, esetleg hőcserélővel, külön szivattyúval. Egyik legtökéletesebb megoldás, bár felújításnál ez kerül a legutoljára szóba. Oka a megnövekedett beruházási és üzemeltetési költség, valamint a nagy beépítési magasság. Méretezése bonyolultabb, szakember közreműködése szükséges.
  • Elektromos padlófűtés. Az elektromos padlófűtés szabályozhatósága kitűnő, gyors a felfűtése, az elektromos rendszer miatt viszont célszerű az elektromos hálózat felülvizsgálata, illetve szakszerelő bevonása. Fontos az érintésvédelemi és biztonsági szabályok, előírások betartása.
  • Törölközőszárítós radiátor visszatérőjének „megtekerése” a padlóban. A törölközőszárítós radiátor visszatérőjének „megtekerése” a padlóban a szerelők, illetve beruházók egyik kedvelt műszaki megoldása. Előnye, hogy a meleg padló és a ruhaszárítás is gyorsabb lesz, hátránya viszont, hogy szabályozhatósága nehézkes, alul-, illetve túlfűtés jelentkezhet. Kazán időszakos üzeme mellett szabályozatlan a rendszer, jellemzően csak temperálásra alkalmazzák, méretezés nélkül.

 

Nagyon fontos kérdés a csőanyag megválasztása, mert például rézcső esetén probléma lehet a hosszból adódó toldásnál, ezért kizárólag a keményforrasztásos technológia javasolt ilyen esetben. Nagy felületek esetén a kazánba visszaérkező víz hőmérséklete a kondenzációs határ alatt lehetséges csak, amennyiben azonban a kazán nem kondenzációs, idővel problémák adódhatnak. E műszaki megoldás helyett egy jobb példa a mellékelt ábrákon bemutatott kapcsolási rajz, melyet a fürdőszobai radiátor kiegészítő szerelvényével könnyen megoldhatunk.

furdoszobaikomfortnoveleseoventr1709 1
Ebben az esetben megoldást jelent a külön szabályozható törölközőszárítós radiátor és a padlófűtés. A termék neve Multiblock T-RTL szelep, amely kivitelében többféle díszburkolattal, illetve termosztatikus szelepfejjel választható. Fehér, króm burkolat, fehér, króm Uni SH, illetve Pinox H termofejjel egyaránt kapható. A termék az „Iconic Awards 2017” díjazott terméke.

Elérhetőségeink:

Oventrop GmbH & Co. KG magyarországi Iroda

Tel.: 1/280 6720, 30/411 3570

www.oventrop.hu, mail@oventrop.huEzt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop