Fényűző luxus egy XVIII. századi villában

Ennek a yorkshire-i vidéki otthonnak minden szeglete az exkluzív enteriőrök szeretetéről szól. S ezúttal nem egy külföldi lakberendező, hanem Tankó Lili magyar tervező jegyzi a munkát, négyéves angliai lakberendezői pályafutásának gyöngyszemét.

fenyuzoluxusegy18szazadivillaban 720

Megbízóim, egy fiatal pár már az ingatlan megvásárlásakor elhatározták, hogy az angol műemlék jellegű villa karakterisztikus stílusjegyeit és építészeti elemeit kiemelve alakítják ki otthonukat. Az 1788-ban épült ház teljes felújításakor ugyanakkor azt is fontosnak tartották, hogy gyermekeik korszerű, családcentrikus környezetben cseperedjenek fel, így a tradíció és a modern kényelem közötti egyensúly megtalálása fontos volt a tervezés folyamán. Az egész házban okosotthon technológiát alakítottunk ki, ami a hangtechnikát, árnyékolást, fűtés- és riasztórendszert is érintette – így napnyugtakor automatikusan engednek le a rolók a hálókban, távolról bekapcsolhatják a fűtést hazautazásukkor, és akár a harmadik emeletről is be lehet engedni a postást egy gombnyomással. A villában minden fal megújult és új színt kapott, mindegyiket türelemmel, többszöri tesztelés után választottunk ki a tulajdonosokkal, hogy az adott helyiség fényviszonyainak megfelelően a maximumot adják. A könyvtárszoba különösen megdöbbenti a vendégeket, de a legtöbben rajonganak a merész árnyalatért.

A villanyhálózat korszerűsítésén túl a világításra különös hangsúlyt fektettünk, rengeteg hangulatvilágítási opciót hozzáadva a meglévő áramkörökhöz. A tulajdonosoknak a világítás igény szerinti variálhatósága is fontos szempont volt, a helyiségek asztali vagy állólámpái központilag kapcsolhatók, fényerejük is külön programozható az okos kapcsolókon keresztül. Számos már meglévő bútort is felhasználtunk a berendezésben, hogy egy eklektikus és valódi személyiséggel bíró enteriőr jöjjön létre. A berendezési tárgyak beszerzésénél a tulajdonosok hosszú távon gondolkodtak, s mivel ez a villa lesz otthonuk az elkövetkező évtizedekre, értékesebb darabokat is megengedtek maguknak. A legextravagánsabb költés a nappali közel egyméteres átmérőjű muránói üvegcsillárja, de még sok különleges, visszafogott, ám értékes berendezési tárgyat használtunk fel, amelyekre különböző árverező weboldalak hosszas böngészése nyomán leltünk, ott lehet igazán egyedi kincseket találni.

A tervezés folyamán mindig szemünk előtt lebegett a funkcionalitás is, hogy az ízig-vérig luxus enteriőröket úgy alakítsuk ki, hogy az itt élők a legjobban használhassák. Példa erre a nappali fekete bárszekrénye, ami italok helyett egy tévét rejt, s amelyet fali konzol segítségével kényelmesen pozícionálhatunk, vagy ilyen a konyhasziget, ahol a gyerekek írhatják a házi feladatot, miközben szüleik a vacsorát készítik. Ebben a munkában kivételes volt, hogy a tulajdonosok a legkisebb részletekre is figyelmet fordítottak, így például az aljazatok és kapcsolók mindenütt az adott helyiség színeihez illeszkednek, a szokásos helyett dekoratív öntöttvas radiátorokat szereltek be, vagyis az utolsó fiókgombig átgondoltuk egyegy helyiség koncepcióját. Élmény volt velük együtt tervezni és szépíteni yorkshire-i családi otthonukat, az eredmény önmagáért beszél.

Négyéves angliai lakberendezői munka után 2017-től dolgozom Budapesten, s mivel itthon is kedvelt a vidéki angolos stílus, tapasztalataim bónuszt jelentenek. Számomra a legfontosabb az esztétikus, de nagyon is praktikus enteriőrök létrehozása, legyen szó magánlakásról, családi házról, irodáról vagy butik szállodáról. fenyuzoluxusegy18szazadivillaban portre
Tankó Lili
dizájner
lakberendező

 

 

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop