Feng Shui a tér pszichológiája

Bonsaiok és alakfák
Tél a kertben, a balkonon
Növények a télikertben

A Feng Shui évezredes tudomány, a térrendezés ősi kínai művészete, mely szerint életünket, egészségünket alapvetően befolyásolja az a ház, lakás, amelyben élünk. E divatos téma sok vitát gerjeszt, van, aki hisz benne, van, aki nem. Az alábbiakban egy avatott szakember, Szilvásy Judit építőmérnök, feng shui tanácsadó és oktató – segít rávezetni olvasóinkat a fontosabb szempontokra. Elsőként a feng shui szemlélet lényegét ismertetjük, bemutatva egyúttal egy e szerint berendezett családi ház kertjét is, a következő részben pedig egy újonnan épült ház helyiségein, berendezésein illusztráljuk a lakberendezés tudományát.

 

 

– Hogyan került kapcsolatba a feng shuival – – kérdezzük Szilvásy Juditot, aki e témáról könyvet is írt.

 

– Ezt a féltve őrzött, titkos tudományt Angliában, a Feng Shui Network International keretében tanultam. Lakberendezési elvek alapján az ősi kínai császárok olyan energiákat mozgattak meg, hogy általa évszázadokon át hatalmon tudták tartani a dinasztiájukat. Én azért kedveltem meg, mert általa, nagyon egyszerű ötletekkel, emberek tucatjait lehet boldoggá tenni. Jó hallani, amikor felhívnak telefonon, hogy “úgy érzem, teljesen kicserélődtem”, vagy “képzeld el, ez és ez történt velem, pedig nem is gondoltam volna, hogy a feng shui-nak ez lesz a hatása”. A feng shui a térrendezés ősi kínai művészete. Magam is állandóan rendezgetem a lakásomat, háromévenként van festés. Mindig az aktuális érzésvilágomnak megfelelő színűre festetem a lakást, hogy minél jobban érezzem magam benne. Festhető bútoraim vannak, így azoknak a színét is meg tudom változtatni. A lakásom modern és antik tárgyak egyvelege, mégsem üti egymást a kettő.

 

– Miben különbözik a feng shui a többi lakberendezési elvtől?

 

– Abban, hogy úgy alakítja a teret, hogy célzottan az ott lakók személyiségére figyel. Az az elsődleges, hogy a háziak jól érezzék magukat a lakókörnyezetben. A feng shui tudományos módszer: a teret égtájakra osztja fel, és minden égtájnak egy-egy energiatípust ad, s ezeknek az energiáknak megfelelően segít berendezni a lakást. Tehát nem mindegy, hogy a falakat milyen színűre festjük, a fürdőszobának, a konyhának milyen a burkolata, illetve hogy a lakáson belül hol van a lépcső, és az miként van kiképezve. A feng shui a tér pszichológiájával foglalkozik. Elmélete szerint, hogyha jól érzem magam az otthonomban vagy a munkahelyemen, sokkal gyorsabban tudok a napi munka fáradalmaiból regenerálódni, és kiegyensúlyozottabbak lesznek a kapcsolataim, azáltal, hogy kipihentebben, jobban oda tudok figyelni másokra, és javul a munkavégző képességem is. Ebben különbözik a feng shui az egyéb lakberendezési elvektől, de hangsúlyozom, hogy ettől még nem vetélytársak, hanem ki kell egészíteniük egymást. Én minden lakberendezőnek ajánlom, hogy ismerkedjen meg a feng shuival, mert nem elég azt elérni, hogy szép legyen a tér, hanem praktikusnak is kell lennie, és a célnak megfelelően kell a helyiségeket használni.

 

– Elég átrendezni a lakást ahhoz, hogy sikeresebben éljünk?
– A feng shui nem csodamódszer, tehát nem kell arra gondolni, hogy ha e szerint rendezem be vagy át a lakásomat, akkor azonnal megjavul a párkapcsolatom, vagy ötöst nyerek a lottón. Csak az számít, hogy abban a térben, ahol élünk, jól érezzük magunkat. Hogy ezt hogyan érjük el, az a személyiségünktől függ, tehát mindig egyénre szabott, de az is meghatározó, hogy ki melyik elemhez tartozik. A kínai kultúra megkülönböztet fa, tűz, föld, fém és víz elemeket, az öt őselemet. A feng shui tanai szerint az emberek csak ott érzik jól magukat, ahol mind az öt elem megtalálható, s egyensúlyban van.
– Hogyan alakult ki a feng shui?
– Kezdetben megfigyeléseken alapult, babonák gyűjteménye volt. Nem csak Kínában működik, megtalálható a magyar és európai kultúrában is: néphagyományoknak, népszokásoknak hívják. A kínai kultúrában a feng shui ennél többet jelent, mert a Kelet embere tisztában van a meditáció hatásaival, a népi gyógyászattal és ezek összefüggéseivel. A keletiek a néphagyományok segítségével jobban oda tudnak figyelni saját magukra és társaikra. De nincs tökéletes feng shui, mert minden csak egy bizonyos ideig tart. A világ változik körülöttünk, és mi magunk is átalakulunk. Ezért fontos, hogy változtassunk az otthonunkon is, aszerint, ahogy mi változunk, az ízlésvilágunk, a színvilágunk. Legyünk bátrak, és a fehér falunkat fessük át sárga vagy barackvirágszínűre.
– Környezetünk változásai mennyire hatnak vissza ránk –
– A feng shuit a terek akupunktúrájának is nevezzük, alapfogalmai közé tartozik az életenergia, a csi. Fontos elvei közé tartozik, hogy a bejárati ajtóval szemben ne legyen hátsó kijárat, mert a csi, ami velünk együtt “közlekedik”, a hátsó ajtón keresztül könnyen kiszökhet. Ezt az éltető energiát a lakáson belül minél hosszabban kell keringetni. A másik alapelv pedig, hogy az íróasztalok elhelyezésénél a hátunk mögött legyen a fal, ami biztonságérzetet, támaszt ad. Nagyon sok helyen ezt nem lehet megtenni, s az íróasztalt a falnak támasztjuk, s az ablak elé ülünk. A feng shui azzal foglalkozik, hogy az ott ülő ember hogyan érezhetné még jobban magát, s hogyan növelhetnénk meg a teljesítőképességét. Az asztal formája is nagyon fontos: egy lágyan ívelő asztalformánál ülve sokkal kreatívabbak lehetünk, könnyebben alkotunk, mert az asztal körbe ölel minket, nem pedig ellök magától.
A csi mozgását a mi mozgásunk szimbolizálja. A kaputól a házig soha ne egyenes út vezessen, törjük meg az egyenes vonalú utakat. Ha kanyargós az út, az jó hatással van a csi áramlására, és így életérzésünkre is. Ilyen esetben nem támadóan hat a házba vezető út, hanem hívogatóan kanyarog. A kapun keresztül engedjük be a csit, ezért nagyon fontos a bejárat környezete. Családi házaknál általában a kapu közelébe helyezik a kukákat, a szeméttárolót ajánlott befedni.
– A felvételeken bemutatott háznál mindez hogyan valósul meg?
– A bejárat mellett virágágyás van, s hozzá közel egy csobogó. A csobogó a gazdagságot szimbolizálja, de északi területre helyezve a karriert, előmenetelt is aktivizálja. Nem merev formákkal, hanem ívesen tervezték, így még jobban megerősíti a víz elemét.
– Hogyan függ össze a csobogó északi elhelyezése a karrierrel?
– Mivel a feng shui a kertet és a házat az emberi szervezet hasonmásának tekinti, ezért égtájak szerint egyenlő részekre osztja, így alakul ki az úgynevezett bágua térkép. Minden egyes terület egy-egy életterületet szimbolizál, így az észak a Karrier, az északkelet a Tudás, a kelet az Egészség, a délkelet a Gazdagság, a dél a Hírnév, a délnyugat a Párkapcsolat, a nyugat a Kreativitás és a Gyerek, és az északnyugat a Segítőkész emberek és az Utazás területe. A kertben is ezt az elméletet követhetjük, vagyis úgy érdemes elhelyezni a tárgyakat, hogy ezeknek az energiáknak feleljen meg az elhelyezkedésük.
– Mi volt az első benyomása, amikor belépett ebbe a kertbe?
– A kapunál lándzsaszerű végződést figyelhetünk meg, ami őrzést, védést jelent az itt lakóknak. A feng shui a szimmetrikus formákat és elrendezést kedveli, ezért például jobb lett volna, ha a kaput szimmetrikusra tervezik, akkor ugyanis harmóniát sugározna a hazatérőknek. A bejárati ajtónak mindig tágasnak kell lennie. E háznál a kapu elég keskeny, de a közelében lévő garázsajtó kiegészíti.
– Megfelelőnek tartja a kerti épületek elrendezését?
– A kertben elhelyezkedő nyári konyha és étkező a Párkapcsolat területére esik. Nagyon fontos, hogy az étkezőasztal körül mindig páros számú széket helyezzünk el, ahogy az itt látható. Ez erősíti a terület energiáját. A kínai kultúrában mindig tető, ernyő alá ülnek, ez azért fontos, mert így megmarad az energia, nem szökik el. A fa elem egyébként az Egészség és a Család területét erősítené, de mivel a barna szín – ami a Föld elemhez tartozik – dominál még a padlóburkolatban is, erősíti a szerelem csijét. A kerti épületekből a télikertbe vezető kanyarodó út nagyon jól vezeti a csit. A szintkülönbség is azt eredményezi, hogy a csi a kertből le, a ház felé árad.
– Jó, ha egy kertben változik a szintkülönbség?
– A feng shui a lágy íveket, formákat kedveli és szorgalmazza, ezért a kertben is előnyös, ha kis dombok, lankák színesítik a terepet. Ez elősegíti a csi áramlását. Itt a domboldalon helyezték el a gyerekek játszóterét. Fontos, hogy az édesanya mindig rálásson arra a területre, ahol a kicsik játszanak. Ez ebben az esetben megvalósul, a télikertből és a ház emeletéről is rálátás nyílik a csúszdára és a mászókára, de szinte az egész kertet be lehet látni. A játszótér kialakítása biztonságos, s a fa természetes anyag. De a feng shui elveinek megfelelő az elhelyezése is, hiszen a kert nyugati oldalán, a Kreativitás-Gyerek területen található.
– Mivel tehetjük még hangulatosabbá a kertet?
– A kerti lámpák nagyon jó hangulatot árasztanak, nagyon jó csi-vezetők. Segítségükkel rengeteget lehet javítani a ház feng shuiján, tehát mindenképpen ajánlom. A kertben a fából, fémből készült szélcsengők vonzzák az energiákat. De a szomszédokra is tekintettel kell lenni, ugyanis nagy szélben a szélcsengők hangja zavaró lehet. A virágágyások ne legyenek kerekek, inkább amorf alakúakat vagy négyszögleteseket alakítsunk ki. A kerek forma a fém elemet képviseli, a növény pedig a fa elemet, s emiatt a növény sokkal kevésbé nő a kerek virágágyásban. A kerek cserép csak a bonszajnak tesz jót. Aki bonszajokat gyűjt, külön helyiségben kell tartania őket: a feng shui szerint a bonszaj nem lakhat ugyanott, ahol mi.
Akik nem családi házban laknak, azoknak a télikert nagyon jó megoldás arra, hogy közelebb hozzák magukhoz a természetet. Különösen a városban jó, hogy még a panellakás erkélyét is be lehet építeni télikertnek. Vigyázzunk arra, hogy a déli fekvésű télikerteknél az erős napfény nem tesz jót a növényeknek, itt árnyékoljunk. Inkább a nyugati, északi és északkeleti hely kedvező erre a célra.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop