Jól válasszunk burkolatragasztót!

A megfelelő ragasztó kiválasztása nem egyszerű feladat, tervezést, tájékozódást, szakmai tanácsadást igényel. Nem mindegy ugyanis, hogy hol használjuk (kint, benn, falon, padlón), milyen méretű lapot szeretnénk lerakni, és milyen a burkolandó felület.

jolvalasszunkburkolatrag 720

Ha kültérben burkolunk
Ha kültérben burkolunk, legyen flexibilis és fagyálló a burkolatragasztó. Ez nagyon fontos, ha ugyanis fagyálló, de nem felxibilis (flex) ragasztót használunk, az első tél után szomorúan tapasztalhatjuk, hogy a burkolat elválik a felülettől, felpattogzik, felfagy. Kültéri hidegburkolat ragasztását bízzuk inkább szakemberre, mert egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan rakjuk le. Ha a terasznak nem alakítanak ki kellő lejtést, esőzéskor folyamatosan megáll rajta a víz, és fagyállóság ide vagy oda, nagy az esély, hogy teraszburkolatunk rövid időn belül tönkremegy. Egyéb fedetlen területek burkolásánál (erkélyek, teraszként is funkcionáló pincelejáratok teteje) is nagyon fontos a vízszigetelő anyagok alkalmazása.

Burkolás belső terekben
Kicsit talán könnyebb dolgunk lesz a beltéri burkolással, de itt is elengedhetetlen a körültekintő választás. Általában elegendő az alap (bázis) ragasztó használata, bár ez sem mindig igaz. Fontos az igénybevétel, a burkolandó lapok tulajdonsága is. S hogy mikor bázis, mikor flex? A bázis és flexibilis ragasztóknak különböző a teherbírásuk. A fali csempék többnyire kisebbek, könnyebbek a padlólapoknál, hiszen még ha nagyobb méretet is választunk, vékonyabbak. Egy alapcsempénél (pl. 20×30 cm) elegendő a bázis (alap) ragasztó használata, ha azonban nagyméretű csempét választunk a falra (pl. 25×40 cm, 30×60 cm stb.) mindenképp egyeztessünk szakemberrel a vásárlás előtt, hogy a ragasztó a falon is tartsa majd a lapot. Nagyméretű fali csempékhez, természetes hatású burkolatokhoz ajánlatosabb flexibilis ragasztót vásárolni. Beltéri padlóburkolathoz sokszor elegendő a bázis csemperagasztók használata, azonban olykor ajánlottabb a flexibilis csemperagasztó. Például flexragasztót kell használni, ha greslappal burkolunk, vagy a nagyobb méretű padlólapoknál is mindenképp flexibilis csemperagasztót válasszunk. Nagy forgalmú helyiségek, vendéglátóipari egységek padlóburkolásánál pedig fokozottan fontos a flexibilis burkolatragasztó használata.

Várható terhelés, nedvesség
Mi alapján döntsük el, hogy fagyálló csemperagasztó vagy flexibilis csemperagasztó alkalmas-e a munkálatainkra? Mielőtt kiválasztanánk a burkolatot és a burkolóanyagot, csemperagasztót, vegyük számításba a terhelést, ami a felületet éri majd a használat során. A szobákban általában nem nagy, így a ragasztó leginkább a csempe vagy járólap tulajdonságától függ. Ha mégis nagy mechanikai terhelésre számítunk, a legjobb választás a flexibilis csemperagasztó. Garázsok aljzatához kizárólag ilyet használjunk. Leggyakrabban azonban a vizes helyiségek burkolása során hibázhatunk, amikor nem vesszük figyelembe a fürdő, a konyha burkolatát érő nedvességet. A speciális flexibilis csemperagasztó jól bírja az extrém vízterhelést. Ennek fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: nagyon kellemetlen egy frissen felújított, de elrontott fürdőszoba, mert a beázással még az alattunk lakónak is kárt okozunk.

Legjobb mindenhová a rugalmas
A magas minőségű, márkás flexibilis csemperagasztókkal sok kellemetlenségtől, és később, a használat során előbukkanó, csak költségesen orvosolható hibától kímélhetjük meg magunkat. A jó flexibilis csemperagasztóra fordított négyzetméterenkénti többletköltség a burkolás közben tapasztalható előnyök miatt a ráfordított munkában hamar megtérül. A frissen felragasztott csempék nem csúsznak el a helyükről, ugyanakkor van még lehetőségünk finoman igazítani. A csemperagasztó megválasztása különösen fontos a padlók esetében. A fogasléccel egyenletesen felhordott csemperagasztónak a burkolólap minden pontját alá kell támasztania.
Mielőtt a burkolótól átvennénk a munkát, ajánlatos egyenként, finoman végigkopogtatni a lapokat, vagy egyszerűen kemény sarkú cipőben végigsétálni rajtuk. A spórolásból foltokban, hézagosan felkent csemperagasztótól burkolatunk kongó hangot ad., ahol néhány hónap múlva bizonyosan megrepedt, letört sarkú lapokkal találkozunk majd. Kültéri teraszok, erkélyek burkolatainál, a hézagok mentén beszivárgó víz a hiányzó csemperagasztó helyén felgyülemlik, és jéglencsét alkotva felfeszíti az egyébként megfelelő fagyállósággal bíró burkolólapot.

Tudnivalók parkettához
A parketta padlóra rögzítésének leggyakoribb módja a ragasztás. A modern vizes bázisú ragasztók alacsony víztartamúak, nem okozzák a készparketta deformálódását, ezért a vékonyabb, hagyományos csaphornyos, lamella, mozaik és intarzia parkettákhoz is alkalmasak. Jól kenhetők, könnyen bedolgozhatók, gyorsan száradnak, stabilan kötnek. Választhatunk az egykomponensű és kétkomponensű poliuretán kötőanyagú, valamint az oldószeres ragasztók közül is, amelyek vízmentessége teljesen kizárja a parketták feldagadását. E ragasztók a kötés során gumiszerűvé változnak, kiegyenlítik a feszültségeket, hangcsillapító hatásuknak köszönhetően pedig mérséklik a kopogó hangokat is. Rugalmas kötésük miatt padlófűtésnél is alkalmazhatók. PVC, kvarcvinil, gumi, linóleum ragasztására is többféle, rugalmas kötést biztosító termékek közül választhatunk.

jolvalasszunkburk 1
Fontos szempontok

  • VEGYÜK FIGYELEMBE, hogy a burkolandó felület kültérben vagy beltérben található-e. Bár a csemperagasztók többsége univerzális, kint és bent is használható, függetlenül attól, hogy zsákos vagy diszperziós („vödrös”) kiszerelésű-e, azért utóbbiak között előfordulnak csak beltérben használhatók.
  • AZ SEM MINDEGY, hogy falra vagy padlóra kívánunk-e burkolni, mert vannak olyan anyagok is, amelyek csak falra, vagy csak padlóra jók.
  • FIGYELJÜNK ARRA IS, hogy milyen burkolólaphoz milyen ragasztót választunk. A mázas kerámia lapoknak (pl. csempék és a nem gres padlólapok) nagyobb a vízfelvétele, ezért belső helyekre gyakorlatilag mindegy, milyen csemperagasztót választunk. Mivel a gres lapok tömörre égetettek, és sokkal kisebb a vízfelvételük (0, 5% alatt), hozzájuk ajánlott a flexibilis ragasztó.
  • HA PADLÓFŰTÉS VAN A BURKOLAT ALATT, csak flexibilis ragasztó használható, hogy a burkolat bírja a fűtés okozta hőingadozást, továbbá mindenütt, ahol az aljzatban dilatációs, mozgó hézag van, ott a burkolaton is képezzünk dilatációs hézagot.
  • OTTHONUNK VIZES HELYISÉGEIBEN (konyha, fürdőszoba, toalett) olyan ragasztót használjunk, amely bírja a nagyobb vízterhelést.
  • A CSEMPERAGASZTÓK ÁLTALÁBAN CEMENT TARTAMÚAK, azért ha gipszes vakolású felületen vagy gipszkartonon szeretnénk burkolni, előtte a felületet mindenképpen alapozzuk, gipszkartonra burkolásnál pedig a csemperagasztók közül is a flexibilis ragasztót használjuk.
  • GARÁZSBAN MINDENKÉPPEN ÜREGMENTESEN, folyóágyas ragasztóba fektessük a padlólapokat, vagy ha flexragasztót használunk, kétoldali kenéssel dolgozzunk (mind a lapot, mind az aljzatot kenjük be ragasztóval), hogy a burkolat ellenálljon a parkoló autó terhelésének.

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop