Újdonságok a tetőn

Újdonságok a tetőn

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A technika fejlődése épületeink tetőzetét sem hagyta érintetlenül. Új anyagok, építési technológiák teszik gyorsabbá, gazdaságosabbá az építkezést, tartósabbá, biztonságosabbá az elkészült szerkezeteket, és nem utolsósorban szebbé az egész háztetőt. Mozaikunk e változást mutatja be az építkezők, felújítók számára, megkönnyítve döntésüket, választásukat.

ujdonsagateton 720


Tetőszerkezetek 3D modellen
Bár Magyarországon valahogy nincs nagy divatja, a minimál stílusú házhoz a lapos vagy alacsony dőlésszögű sík tető dukál. A különleges, vízzáró mikro-betonból öntött vasbeton monolit födém jó esetben önmagában is megállná helyét az időjárás viszontagságaival szemben, égtájunkon nem hagyható ki a hőszigetelés sem. A lépésállóvá keményedő fújt hőszigetelő hab, tíz tizenöt centi vastag, hézagmentes homogén rétege, tetején az UV bevonattal a magas hőszigetelési mutató mellett teljes vízzárást biztosít. S hogy a zöld tetők kedvelőiről se feledkezzünk meg, a hőszigetelő rétegre jöhet a gyökérálló, vízhatlan PVC-illetve EPDM gumi lemez, végül a 15- 30 cm éltető talajréteg a dísznövényeknek.

A műszaki haladás nagy változást hozott az ácsolt tetőszerkezeteknél is. A könnyűszerkezetes épületek fém tetőszerkezetének előregyártott elemeinek ötletéből merítve a számítógéppel tervezett, üzemben legyártott szeglemezes, megszámozott fa alkatrészek tökéletesen méretpontosak, anyagtakarékosak. Torzulásmentes öszszeszerelésük a bepréselt fémtárcsák, keményfabetétek, kötőelemek segítségével a helyszínre szállítás után legfeljebb néhány napot vesz igénybe. A merítéssel vagy nyomáskamrában tűz- és kártevők elleni védőszerrel való telítési eljárásnak köszönhetően az előkészített faanyag teljes felületén védett (nem úgy, mint amikor a helyszínen kell vágni, megmunkálni), ezért hosszú élettartamú.

A számítógépes modellezésnek köszönhetően a megrendelő háromdimenziós modellen előre megnézheti a megvalósuló szerkezetet, és az esetleges változtatások, korrekciók még a gyártás előtt elvégezhetők, a változatos díszítések megrendelhetők. A statikailag méretezett szerkezetek felesleges anyagot nem tartalmaznak, az anyagtakarékosság elérheti a negyven százalékot is.


Tessék választani: tetőfedő anyagok
Ha már kész az ácsszerkezet, jöhet a fedés, ami megoldható égetett kerámia, beton, illetve műanyag cserepekkel, bányászott, természetes kvarcpalával, korszerű, azbesztmentes, szálcement alapú mesterséges palákkal, vagy a klasszikus cserepek mintázatát utánzó fémlemezekkel. Előtetők, világító folyosók, bevilágító tetőrészek készülhetnek, a nehéz és drága üveget helyettesítő, hosszú élettartamú, átlátszó PET vagy polikarbonát hullámlemezekből.

A terrakotta cserepek élettartamát speciális bevonatok hosszabbították meg, rögzítésüket, szélállóságukat ügyes illesztési megoldások (hornyok, csapok, fülek) erősítik, megjelenésüket újszerű szín- és formaviláguk teszik stílusossá. A nemrég megjelent nagyméretű megacserepekből harmadával kevesebb szükséges egy négyzetméter lefedéséhez. Haladósabb velük a munka, emellett egy átlagos méretű sátortetőn akár egy fél személygépkocsi súlyával könnyebb a cserepek összsúlya, csökkentve az ácsszerkezet árát. A hagyományos cserépfedés előnyeiként sorolható, hogy olcsó, elterjedt, természetes anyag, tűzálló, nem rozsdásodik, nem korhad. Hátránya a munkaigényesség, nehezebb súlya, törékenysége, nem tökéletes vízzárása. Tizenöt fokos hajlásszög alatt már egyáltalán nem használható, ami korlátozza a modern építészeti karakter érvényre juttatását.

Mindezek a hátrányok feledhetők a korszerű fémlemezfedésekkel. A növekvő elvárásokat követve (legyen tartós, színes, változatos, ugyanakkor nem túl drága) piacra kerültek a festett, horganyzott acéllemezek. Továbbmenve, a világon több gyártó is sikerrel fejlesztett ki a klasszikus cserepek formavilágát idéző, alumínium-cink ötvözettel kezelt, akrilgyantarétegekkel és természetes, színes kőzúzalékkal bevont acéllemez tetőfedő anyagokat, amelyek letisztult, modern stílusú, elegáns, egyedi épületeken mutatnak jól. A cserepek szoros egymásba illeszkedése, sajátos kettős zárása még a vízszintesen fújt esőnek is ellenáll, innovatív, vízszintes rögzítésüknek köszönhetően pedig az orkán erejű szeleket is károsodás nélkül elviselik.

Népszerűek a gyárilag szürkésre patinázott titán-cink ötvözet-, valamint a színes, high-tech bevonatú, sokféle küllemben gyártott ötvözött nemes alumínium anyagú tetőfedő lemezek is. Különleges esztétikai, vizuális hatások érhetők el ezekkel a hosszú életű építőanyagokkal, melyek rendszerelemeiként ereszcsatornák is készülnek kör és hasáb keresztmetszetben. Ereszfronton talán a legérdekesebb újítás a helyszínen méretre gyártott, illesztékek nélküli, felületkezelt alumínium esőcsatornák, melyek szépek és örök életűek.


Beépíthető elemek
Két legyet ütnek egy csapásra a tetőhéjalásba illeszthető napelemek. Amellett, hogy áramot termelnek, speciális tartószerkezetük, illetve a modulok laminátum jellegű oldalkiképzésük révén egyfajta mutatós tetőfedő anyagként is funkcionálnak. Vízhatlan tetőfedést képezve organikusan illeszkednek a tetőbe, helyettesítve a fedés jelentős részét.

Nagy innováció történt a kémények témájában is. A falazott, jó esetben alumínium gégecsővel kibélelt füstelvezetőket kezdik kiszorítani az abszolút biztonságos, az épület élettartamáig hibátlanul működő, gyárilag készített elemekből összeállítható, mutatós kémények. Belső samott vagy egyéb sav- és hőálló kerámiából készült béléscsöveik hézagkittel hermetikusan illeszkednek egymásba. Ezeket hőszigetelő kőzetgyapot csőhéj veszi körül, majd egy külső, cementhabarccsal illesztett könnyűbeton köpenyelem védi, merevíti. Tisztítónyílásaikhoz korrózióálló ajtócskákon lehet hozzáférni. A tüzelőberendezéstől függően kerülhet a tetőre nemesacél bélésű, ventillátoros légbeszívású turbókémény is. A tetőn jelenik meg a lakást szellőztető központi páraelszívó rendszer halk, alacsony fogyasztású ventillátora és kivezető csöve is, természetesen olyan kivitelben, hogy a ház ne tűnjön ipari létesítménynek.

1. ÖRÖK FÉMLEMEZFEDÉS
BÁDOGOZÁS HELYETT FÉMLEMEZFEDÉS. A fémfedés óriási előnye, hogy a lapos tetőtől a függőleges falig bármilyen hajlásszögű tető védhető, alkalmas bonyolultabb szerkezeti csomópontok, tetőáttörések, tetőablakok, oromfalak csatlakozásainak kialakításához is. Fémlemezfedésnél ezeket a csomópontokat maga a fém tetőfedőanyag védi. A vörösréz idővel jellegzetes zöldes, a cinklemezburkolatokon kékesszürke patinabevonat alakul ki.

2. MINDENTUDÓ FÓLIÁK
NEDVESSÉG ÉS HŐVÉDŐ FÓLIÁK. Minél laposabb egy tető, annál nagyobb az esélye a beázásnak, így a kis hajlásszögű tetők felújítása esetén körültekintőbb kivitelezés szükséges. A viharok még a tökéletesen kialakított tető cserepei alá is bejuttathatják a nedvességet, a havat, ami gyengíti a tartószerkezetet, s ezen a jól elhelyezett szellőzőcserepek önmagukban sem segítenek. A tető szerkezetét vízzáró, páraáteresztő, párafékező fóliákkal kell óvni a kívülről érkező nedvességtől, valamint a belülről származó párától. Léteznek különleges hőszigetelő, hővisszaverő, tükröző fóliák, valamint önzáró, dupla ragasztóval ellátott alátétfóliák is, amelyek a szegek, csavarok mentén sem engedik át a nedvességet.

3. NAPCSŐ
TERMÉSZETES FEHÉR FÉNNYEL TÖLTI MEG az északi fekvésű vagy ablaktalan helyiségeket, pincéket a fénycsatorna, napkeltétől napnyugtáig. A háztetőn egy nagyítólencsés kupola gyűjti össze és továbbítja a fényt a belső felületén tükröző anyaggal bevont csőbe, ami 10-15 méterre is veszteségmentesen vezeti el a fényt.

4. FELÚJÍTÁS BONTÁS NÉLKÜL
A KÜLÖNBÖZŐ MÁRKANEVEKEN KAPHATÓ nanotechnológiás festékek jóvoltából bontás, javítás, újraépítés nélkül megújulhat a régi beton-, agyagcserép-, pala-, zsindelytető. A rugalmas, erősen tapadó, vízlepergető kötőanyagba ágyazott mikroszkopikus méretű kerámia gömböcskék visszaverik a hősugarak 80-90 százalékát, jelentősen hűtve a tetőteret. A flexibilis kötőanyag hosszantartó repedésmentes, vizálló felületet biztosít. Átfedi a meglévő hajszálrepedéseket, mivel csökkenti a hőingadozásból fakadó feszültséget, megakadályozva újabb repedések kialakulását.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}