Újdonságok a tetőn

A technika fejlődése épületeink tetőzetét sem hagyta érintetlenül. Új anyagok, építési technológiák teszik gyorsabbá, gazdaságosabbá az építkezést, tartósabbá, biztonságosabbá az elkészült szerkezeteket, és nem utolsósorban szebbé az egész háztetőt. Mozaikunk e változást mutatja be az építkezők, felújítók számára, megkönnyítve döntésüket, választásukat.

ujdonsagateton 720

Tetőszerkezetek 3D modellen
Bár Magyarországon valahogy nincs nagy divatja, a minimál stílusú házhoz a lapos vagy alacsony dőlésszögű sík tető dukál. A különleges, vízzáró mikro-betonból öntött vasbeton monolit födém jó esetben önmagában is megállná helyét az időjárás viszontagságaival szemben, égtájunkon nem hagyható ki a hőszigetelés sem. A lépésállóvá keményedő fújt hőszigetelő hab, tíz tizenöt centi vastag, hézagmentes homogén rétege, tetején az UV bevonattal a magas hőszigetelési mutató mellett teljes vízzárást biztosít. S hogy a zöld tetők kedvelőiről se feledkezzünk meg, a hőszigetelő rétegre jöhet a gyökérálló, vízhatlan PVC-illetve EPDM gumi lemez, végül a 15- 30 cm éltető talajréteg a dísznövényeknek.

A műszaki haladás nagy változást hozott az ácsolt tetőszerkezeteknél is. A könnyűszerkezetes épületek fém tetőszerkezetének előregyártott elemeinek ötletéből merítve a számítógéppel tervezett, üzemben legyártott szeglemezes, megszámozott fa alkatrészek tökéletesen méretpontosak, anyagtakarékosak. Torzulásmentes öszszeszerelésük a bepréselt fémtárcsák, keményfabetétek, kötőelemek segítségével a helyszínre szállítás után legfeljebb néhány napot vesz igénybe. A merítéssel vagy nyomáskamrában tűz- és kártevők elleni védőszerrel való telítési eljárásnak köszönhetően az előkészített faanyag teljes felületén védett (nem úgy, mint amikor a helyszínen kell vágni, megmunkálni), ezért hosszú élettartamú.

A számítógépes modellezésnek köszönhetően a megrendelő háromdimenziós modellen előre megnézheti a megvalósuló szerkezetet, és az esetleges változtatások, korrekciók még a gyártás előtt elvégezhetők, a változatos díszítések megrendelhetők. A statikailag méretezett szerkezetek felesleges anyagot nem tartalmaznak, az anyagtakarékosság elérheti a negyven százalékot is.

Tessék választani: tetőfedő anyagok
Ha már kész az ácsszerkezet, jöhet a fedés, ami megoldható égetett kerámia, beton, illetve műanyag cserepekkel, bányászott, természetes kvarcpalával, korszerű, azbesztmentes, szálcement alapú mesterséges palákkal, vagy a klasszikus cserepek mintázatát utánzó fémlemezekkel. Előtetők, világító folyosók, bevilágító tetőrészek készülhetnek, a nehéz és drága üveget helyettesítő, hosszú élettartamú, átlátszó PET vagy polikarbonát hullámlemezekből.

A terrakotta cserepek élettartamát speciális bevonatok hosszabbították meg, rögzítésüket, szélállóságukat ügyes illesztési megoldások (hornyok, csapok, fülek) erősítik, megjelenésüket újszerű szín- és formaviláguk teszik stílusossá. A nemrég megjelent nagyméretű megacserepekből harmadával kevesebb szükséges egy négyzetméter lefedéséhez. Haladósabb velük a munka, emellett egy átlagos méretű sátortetőn akár egy fél személygépkocsi súlyával könnyebb a cserepek összsúlya, csökkentve az ácsszerkezet árát. A hagyományos cserépfedés előnyeiként sorolható, hogy olcsó, elterjedt, természetes anyag, tűzálló, nem rozsdásodik, nem korhad. Hátránya a munkaigényesség, nehezebb súlya, törékenysége, nem tökéletes vízzárása. Tizenöt fokos hajlásszög alatt már egyáltalán nem használható, ami korlátozza a modern építészeti karakter érvényre juttatását.

Mindezek a hátrányok feledhetők a korszerű fémlemezfedésekkel. A növekvő elvárásokat követve (legyen tartós, színes, változatos, ugyanakkor nem túl drága) piacra kerültek a festett, horganyzott acéllemezek. Továbbmenve, a világon több gyártó is sikerrel fejlesztett ki a klasszikus cserepek formavilágát idéző, alumínium-cink ötvözettel kezelt, akrilgyantarétegekkel és természetes, színes kőzúzalékkal bevont acéllemez tetőfedő anyagokat, amelyek letisztult, modern stílusú, elegáns, egyedi épületeken mutatnak jól. A cserepek szoros egymásba illeszkedése, sajátos kettős zárása még a vízszintesen fújt esőnek is ellenáll, innovatív, vízszintes rögzítésüknek köszönhetően pedig az orkán erejű szeleket is károsodás nélkül elviselik.

Népszerűek a gyárilag szürkésre patinázott titán-cink ötvözet-, valamint a színes, high-tech bevonatú, sokféle küllemben gyártott ötvözött nemes alumínium anyagú tetőfedő lemezek is. Különleges esztétikai, vizuális hatások érhetők el ezekkel a hosszú életű építőanyagokkal, melyek rendszerelemeiként ereszcsatornák is készülnek kör és hasáb keresztmetszetben. Ereszfronton talán a legérdekesebb újítás a helyszínen méretre gyártott, illesztékek nélküli, felületkezelt alumínium esőcsatornák, melyek szépek és örök életűek.

Beépíthető elemek
Két legyet ütnek egy csapásra a tetőhéjalásba illeszthető napelemek. Amellett, hogy áramot termelnek, speciális tartószerkezetük, illetve a modulok laminátum jellegű oldalkiképzésük révén egyfajta mutatós tetőfedő anyagként is funkcionálnak. Vízhatlan tetőfedést képezve organikusan illeszkednek a tetőbe, helyettesítve a fedés jelentős részét.

Nagy innováció történt a kémények témájában is. A falazott, jó esetben alumínium gégecsővel kibélelt füstelvezetőket kezdik kiszorítani az abszolút biztonságos, az épület élettartamáig hibátlanul működő, gyárilag készített elemekből összeállítható, mutatós kémények. Belső samott vagy egyéb sav- és hőálló kerámiából készült béléscsöveik hézagkittel hermetikusan illeszkednek egymásba. Ezeket hőszigetelő kőzetgyapot csőhéj veszi körül, majd egy külső, cementhabarccsal illesztett könnyűbeton köpenyelem védi, merevíti. Tisztítónyílásaikhoz korrózióálló ajtócskákon lehet hozzáférni. A tüzelőberendezéstől függően kerülhet a tetőre nemesacél bélésű, ventillátoros légbeszívású turbókémény is. A tetőn jelenik meg a lakást szellőztető központi páraelszívó rendszer halk, alacsony fogyasztású ventillátora és kivezető csöve is, természetesen olyan kivitelben, hogy a ház ne tűnjön ipari létesítménynek.

1. ÖRÖK FÉMLEMEZFEDÉS
BÁDOGOZÁS HELYETT FÉMLEMEZFEDÉS. A fémfedés óriási előnye, hogy a lapos tetőtől a függőleges falig bármilyen hajlásszögű tető védhető, alkalmas bonyolultabb szerkezeti csomópontok, tetőáttörések, tetőablakok, oromfalak csatlakozásainak kialakításához is. Fémlemezfedésnél ezeket a csomópontokat maga a fém tetőfedőanyag védi. A vörösréz idővel jellegzetes zöldes, a cinklemezburkolatokon kékesszürke patinabevonat alakul ki.

2. MINDENTUDÓ FÓLIÁK
NEDVESSÉG ÉS HŐVÉDŐ FÓLIÁK. Minél laposabb egy tető, annál nagyobb az esélye a beázásnak, így a kis hajlásszögű tetők felújítása esetén körültekintőbb kivitelezés szükséges. A viharok még a tökéletesen kialakított tető cserepei alá is bejuttathatják a nedvességet, a havat, ami gyengíti a tartószerkezetet, s ezen a jól elhelyezett szellőzőcserepek önmagukban sem segítenek. A tető szerkezetét vízzáró, páraáteresztő, párafékező fóliákkal kell óvni a kívülről érkező nedvességtől, valamint a belülről származó párától. Léteznek különleges hőszigetelő, hővisszaverő, tükröző fóliák, valamint önzáró, dupla ragasztóval ellátott alátétfóliák is, amelyek a szegek, csavarok mentén sem engedik át a nedvességet.

3. NAPCSŐ
TERMÉSZETES FEHÉR FÉNNYEL TÖLTI MEG az északi fekvésű vagy ablaktalan helyiségeket, pincéket a fénycsatorna, napkeltétől napnyugtáig. A háztetőn egy nagyítólencsés kupola gyűjti össze és továbbítja a fényt a belső felületén tükröző anyaggal bevont csőbe, ami 10-15 méterre is veszteségmentesen vezeti el a fényt.

4. FELÚJÍTÁS BONTÁS NÉLKÜL
A KÜLÖNBÖZŐ MÁRKANEVEKEN KAPHATÓ nanotechnológiás festékek jóvoltából bontás, javítás, újraépítés nélkül megújulhat a régi beton-, agyagcserép-, pala-, zsindelytető. A rugalmas, erősen tapadó, vízlepergető kötőanyagba ágyazott mikroszkopikus méretű kerámia gömböcskék visszaverik a hősugarak 80-90 százalékát, jelentősen hűtve a tetőteret. A flexibilis kötőanyag hosszantartó repedésmentes, vizálló felületet biztosít. Átfedi a meglévő hajszálrepedéseket, mivel csökkenti a hőingadozásból fakadó feszültséget, megakadályozva újabb repedések kialakulását.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop