Gondozott vizű házi uszodák

Magyarországon több tízezerre tehető a házi úszómedencével rendelkezők száma, s egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy saját fürdőt üzemeltessenek a nyári hónapokra, az udvar közepén összeszerelt néhány köbméteres egyszerűbb medencéktől az üvegmozaikkal kirakott, szaunával, pezsgőfürdővel kiegészített, egész évben használt létesítményekig.

 

 

– Családi házakban a víz tisztaságának biztosítására gazdasági okokból sem járható út a medence rendszeres leeresztése, kizárólag a visszaforgatásos módszer a megfelelő. Ezzel akár egy évig ugyanazt a vizet használjuk, kevés pótlással. Alapvető feltétel azonban a szakszerű vízkezelés – mondta el Száraz Attila, az egyik jelentős uszodatechnikai rt. műszaki igazgatója. – Rendeltetésszerű használat mellett is elszennyeződik a medence, növényi részek, alga, por, homok, rovarok, egyéb szennyeződések kerülnek bele. A vízkezelés összetett feladata magába foglalja a fertőtlenítést, az algák elleni védekezést és a víz egyensúlyban tartását.

 

A kórokozóktól mentes, élvezhető vízminőség alapfeltétele a megfelelő méretű gépészeti rendszer, amely az adott víztömeget meghatározott időn belül képes megszűrni. Ennek hatékony eszközei a jól kiépített vízbevezetési (padló- vagy oldalbefúvók) és vízelvezetési (a fenékleeresztő, a lefölöző vagy vízelvezető vályú) rendszer, valamint az ebbe bekapcsolt homokszűrős vízforgató berendezés. A falevelek, fűszálak, egyebek kézi merítőhálóval is kiszedhetők, az apróbb lebegő szenynyeződéseket a homokszűrő, műanyag szűrőzsák, vagy a kerámia szűrőbetétek fogják meg. A medence aljára leülepedett szennyeződést medenceporszívóval, illetve hosszú nyelű kefékkel – a szűrő-forgató berendezés vízáramoltatásának felhasználásával – a homokszűrőbe, vagy az előszűrőbe juttathatjuk. A medencefenék és az oldalfalak tisztítására önjáró medencetisztító robotok is kaphatók.
A szűréssel és vegyszerezéssel el nem távolítható anyagok feldúsulását kerülhetjük el a napi öt százalékos vízpótlással (hígítással), és az évenként egyszeri teljes vízcserével.
A vízkőlerakódások akadályozzák a lefölözők működését, eltömik a csőrendszert, csökkentik a vízszűrők és vízmelegítők hatásfokát. A medence anyagát nem károsító vízkőmentesítők sósav helyett polikarbonsavat, amidoszulfonsavat, foszforsavat, kationos és nem ionos felületaktív anyagokat (tenzideket) tartalmaznak.

Klórozás, oxidálás
A víz kémiai tisztítása a fertőtlenítést, algamentesítést, pH-érték beállítást jelenti. Fertőtlenítésre az elavult klórmész és a nátrium-hipoklorit helyett leginkább tartós hatású klór vagy bróm tartalmú szerves vegyületeket használnak. A klóros fertőtlenítésnek káros mellékhatásai is lehetnek: kellemetlen szag, szemcsípés, bőrviszketés, kiszáradás, rozsdásodó berendezési tárgyak.
Egyes gyártók gazdaságos, korszerű módszerként hirdetik a konyhasós közegben elektrolízissel folyamatos üzemben klórgázt fejlesztő vízfertőtlenítő eljárást. A hagyományos klórozási metódusokhoz képest ez csakugyan gazdaságosabb, praktikusabb, ám a betonból épített medencéket a tengervíznél jóval hígabb sóoldat is kikezdi hosszabb távon, és végső soron itt is a klór a hatóanyag, pedig ma már klór nélkül is eredményesen fertőtleníthetünk. Legelterjedtebbek a hidrogén-peroxid alapú vegyszerek, melyeknek nagy előnye, hogy nem csípi a szemet, nem okoz bőrkiütést, és a víz is szagtalan marad.
A széllel, esővel vízbe jutó, a klórral szemben ellenálló algaspórák elpusztítására, illetve a melegedő víz, vagy a megnövekedett pH-érték hatására gyorsan szaporodó algák ellen egyhárom hetente algaölő szert adagolnak a medencébe.

Vegyszermentes uszoda
A legmodernebb, legmegbízhatóbb vízfertőtlenítő eljárás az ultraibolya sugárzást alkalmazó ózongenerátor alkalmazása. Ez utóbbi egy magyar feltaláló és gyártó jóvoltából immár itthon is hozzáférhető, megfizethető áron. Az ózon a vízben jól oldódó, bomlékony, háromatomos oxigénmolekula. A bomlás során felszabaduló atomos oxigén minden szerves anyagot (köztük az íz- és szaganyagokat) oxidál, az élő mikroszervezeteket elpusztítja. A vízben oldott ózon gyorsítja bőrünk anyagcsere-folyamatait, gyógyítja a kisebb sérüléseket, horzsolásokat, sőt a bakteriális, vírusos, gombás megbetegedések kezelésére is hatásos. Segíti a bőr alatti zsírok lebomlását, ami által bőrünk rugalmasabb, feszesebb, fiatalosabb lesz. A vízben oldott felesleges ózon egy UVC készüléken átszivattyúzva lebomlik. Az UVC és az ózongenerátor kombinált készülékegyüttese kristálytiszta, algamentes, ivóvíz minőségű fürdővizet biztosít. A berendezés a víz vastalanítására, arzén- és klórmentesítésére is alkalmas.

Fontos
a pH-egyensúly
A víz kémhatásának beállítására a vegyszerek hatékonyságának fokozására, valamint az ember bőrének kímélése érdekében van szükség. A pH-t egy 0-14 közötti skálán mérjük, ahol a 7-es érték a semleges kémhatás. Ez alatt a víz savas, felette lúgos. A medence vizének enyhén bázikusnak kell lennie, ez biztosítja a vízben a komfortérzetet, a szem pH-ja például 7,5. A víz kémhatását elektronikus mérő- és adagolószerkezetek tartják folyamatos ellenőrzés alatt, illetve állítják be a kívánt értékűre.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop