Napenergia – nem csak bioházakhoz

Több tévhit is nehezíti, hogy az alternatív energiaforrások közül a világ más részein leginkább hasznosított napenergia Magyarországon is betölthesse az őt megillető helyet. Pedig a modern napkollektorok, napelemek bőséggel hagynak teret a – testreszabható” rendszer kialakítására, ami nem csak környezetvédelmi, de már középtávon anyagi megfontolásokból is előnyöket jelent.

 

 

Első és legfontosabb tévhit, hogy Magyarországon kevés a napsütés ahhoz, hogy hatékonyan működjenek a napenergiát hasznosító rendszerek. Ennek megcáfolására elég csak Németországot felhozni példaként, ahol a kevesebb éves besugárzási szint ellenére bőséggel használják a napenergiát fűtésre, használati melegvíz előállítására és áramtermelésre egyaránt.

 

A napkollektorok nemcsak nyáron, de hűvösebb időjárásban is képesek hatékonyan működni. Egy modern, lapos és éppen ezért még látványában sem zavaró lapkollektort elég kevéssé befolyásol a léghőmérséklet. A levegő, víz, esetleg sóoldat közeget használó rendszerek 50-150 Celsius fok közötti hőt képesek szállítani a hőcserélőknek, függetlenül attól, hogy tél van, vagy nyár. Csupán napsugárzásra van szükségük, lehetőleg minél direktebb, nagy beesési szögű napsugárzásra, így a kollektorok déli tájolásának fontos szerepe van hatékonyságukban.
Szintén nem létezik olyan technológiai korlát, amely csak új épületek esetében tenné lehetővé a napenergia hasznosítását. Egy kollektor akkor is képes a használati melegvíz előállítására, ha egy nem téliesített nyaralót kell kiszolgálnia. Ahhoz sem kell sokkal több, hogy a fűtésben is hatékony szerepet vállaljon a napenergia, csupán az épület szigeteléséről kell gondoskodni, amely más fűtési rendszernél is követelmény a hatékony működéshez. Utólagos beépítésnél nagy könnyebbséget jelent, ha nem radiátoros, hanem padló-, vagy még inkább falfűtés működik a házban. A relatív alacsony hőmérsékletű nap alapú fűtés ezekhez a rendszerekhez gépészeti beavatkozással is könnyen hozzáadható.
Az épület kialakítását csak abban az esetben kell alárendelni a napenergia használatának, ha autonóm, vagyis a külső energiaforrásoktól teljes egészében független házat kívánunk építtetni. Ekkor azonban jelentősen megnőnek a költségek, nemcsak az energiagyűjtő felület nagy méretei, de a felhős időszakok áthidalásához szükséges hő- és áramtároló gépészeti elemek miatt is. Használati melegvíz és fűtéskiegészítés céljaira, a napfénymentes időszakokban hagyományos energiaforrásokat használva, az építési költségek jelentősen megszelídíthetők, ugyanakkor a napfényes időszakok jótékonyan csökkentik a rezsiköltséget.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop