Számvetés az építőanyag-iparról

Számvetés az építőanyag-iparról

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

2001 I. félévében 8200 befejezett lakásra adtak ki használatbavételi engedélyt az építési hatóságok, és 21 ezer új lakás építése kezdődhetett el a kiadott új építési engedélyek alapján. A felépített lakások száma 43 százalékkal, az új építési engedélyeké 18 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában volt.

 

 

A lakásépítés a városokban 2001 I. félévében - az előző évinél kisebb lendülettel - tovább folytatódott, Budapesten 43 százalékkal, a megyei jogú városokban 34 százalékkal több új lakásra kértek építési engedélyt, mint 2000 I. félévében, mialatt a községekben nem nőtt az új engedélyek száma. Ebben az időszakban a nagyobb növekedési ütem a befejezett lakásokra jellemző. Budapest kivételével, megyei jogú városokban 80 százalékkal, a többi városban 50 százalékkal nőtt a felépített lakások száma 2000 hasonló időszakához képest. Az építőanyag-ipar 2001. I. negyedévi összes értékesítése folyó áron 144,4 milliárd forint volt, ami 5 százalékkal magasabb az előző év hasonló időszakához képest. A belföldi értékesítés (101,1 milliárd forint) 7,2 százalékkal növekedett, az exportértékesítés (43,3 milliárd forint) a 2000. I. félévi szinten maradt.

 

Tégla - és cserép
Az építőanyag-ipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a tégla- és cserépipar (égetett agyag építőanyag gyártása) szakágazatban bővült a termelés, 28,6 százalékkal, de kiemelkedő növekedés (27,6 százalék) tapasztalható a máshova nem sorolt egyéb nem fémtermékek gyártása szakágazatban is.
Cement
A hivatalos cementimportadatok szerint az országban 2001 I. félévében 271 342 tonna importcement érkezett, a legtöbb Ukrajnából, ezt követi Oroszország és a Szlovák Köztársaság. A hazai termelést négy gyár (Vác, Beremend, Hejőcsaba, Lábatlan) teljesítette. A piacon megfelelő választékban, mennyiségben, minőségben kapható a cement, a tervezett kemenceindítások miatt a jövőben sem várható hiány. 2001. I. félévben az országban 1299,89 ezer köbméter transzport betont gyártottak, az előző év azonos időszakához képest 10,7 százalékkal többet. Ezt a termelési mennyiséget kb. 100 betonüzem állítja elő, amely a magyar termelés 65-70 százalékát adja, a hiányzó mennyiséget további 300 kisüzem állítja elő.
Falburkoló anyagok
2001 I. félévében 3047,3 ezer négyzetméter falburkolót (csempét) és 1682,3 ezer négyzetméter padlóburkoló lapot gyártottak a 4 nagy hazai gyártóüzemben. A kerámia alapanyagú burkolólapok importja 2001. I. félévében 7450,2 ezer négyzetméter volt, miközben a hazai termelés 4729,6 ezer négyzetméter. Az importnövekedés - 2000 I. félévéhez viszonyítva - 16,5 százalékos. A legtöbb importmennyiség Olaszországból érkezett (4951,5 ezer négyzetméter), Spanyolországból 1003,5 négyzetméter, Csehországból 378,5 ezer négyzetméter, a Szlovák Köztársaságból 365,2 ezer négyzetméter.
Üveg
Az építőanyag-ipari ágazat egyötödét képviselő üveg- és üvegtermékek szakágazat termelése a 2000. I. félévi szinten maradt. A csomagolóüveg-gyártás helyzete stabilizálódott, a termelés 7,4 százalékkal, a belföldi értékesítés 1,2 százalékkal, az exportértékesítés 7,4 százalékkal növekedett.
Várható tendenciák
Az építőanyag-ipari termelés, értékesítés növekedése elsősorban annak köszönhető, hogy továbbra sem csökkent a beruházások üteme. A hazai, illetve külföldi szakértők elemző tanulmányaiból az olvasható ki, hogy a külföldi befektetők érdeklődése idén tovább folytatódik, amelynek eredményeként elsősorban a fővárosban és környékén, valamint az ország nagyobb településein számos új ipari és kereskedelmi, illetve egyéb célú létesítmény, beruházás valósul meg. A lakásépítési kedv növekedésének, az árvíz sújtotta beregi térségben ez évben megépülő kb. 700 db új családi ház felépítésének, valamint mintegy 3056 sérült ingatlan helyreállításának következtében ez a növekedés 2001 II. félévében is tartható lesz. Az építőanyag-ipari termékek átlagárai 2001 első hat hónapjában 10 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának árindexeit. Ezen belül a legjelentősebb mértékben a tégla- termékcsoport indexe emelkedett (19,6 százalék), az ajtók-ablakok termékcsoport árindexe 6,6 százalékkal, a falburkolók termékcsoport árindexe 7,6 százalékkal, a tetőcserepek árindexe 8,7 százalékkal, a cement árindexe 8,7 százalékkal, az előkevert beton termékcsoport árindexe 10,7 százalékkal emelkedett. Az építőanyag-iparban 2001 év végéig 8?10 százalék körüli termelésbővülésre lehet számítani. Az értékesítés a termelés üteméhez igazodóan alakul. Egyes területeken bizonyos termékeknél (például égetett cserépnél) építőanyag-hiánnyal, illetve a megrendelés későbbi teljesítésével kell számolni. Amennyiben ez a keresletnövekedés tartósnak bizonyul, a jövőben a tégla- és cserépiparban is kapacitásnövelő beruházásokra lehet számítani.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új városrész születik: Déli Városkapu

Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új városrész születik: több ezer fős egyetemváros épül, alulhasznosított barnamezős területek újulnak meg. Sport- és rekreációs létesítmények – a többi között egy 15 ezer férőhelyes atlétikai központ, evezőspálya és extrém park – épülnek, széles körű sport- és szabadidős lehetőségeket kínálva a Diákváros lakóinak, a helyi lakosságnak és a tágabb városi térség lakóinak. A Diákváros a magyar felsőoktatás profilját évtizedekre fogja meghatározni, sportlétesítményei egyszerre biztosítják majd a magyar élsport és a lakosság szabadidős sportolását – fogalmazott Fürjes Balázs államtitkár, a tervpályázat bírálóbizottságának elnöke az eredményhirdetést követően. A Déli Városkapu projekt célja a korábban elhanyagolt észak-csepeli és dél-pesti övezet megújításával egy olyan városnegyed kialakítása, amely új jelentőséget ad a korábban csak részben kihasznált, értékes övezetnek – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes. Hozzátette: a kormány és a főváros a tervezési feladatok megvalósítására olyan pályaműveket várt, amelyek a Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros terület beépítésének átfogó tervezésére irányulnak. A Déli Városkapu projekt illeszkedik a főváros jövőkép-stratégiájába – fogalmazott a főpolgármester-helyettes, emlékeztetve arra, hogy a Budapest 2030 hosszú távú városfejlesztési koncepciót most aktualizálja a nemrégiben megalakult Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, a koncepció elfogadásánál pedig a főpolgármesternek vétójoga van. Észak-Csepel és Dél-Pest soroksári Duna-ága mentén olyan élhető, egészségtudatos városfejlesztés indul, amelyben a „zöld megoldások", parkfejlesztés és a Duna-part rendbe tétele és élhetővé alakítása kerül előtérbe, továbbá műemlék és helyi védettségű épületek kerülnek felújításra. A 2018. július 5-én kiírt meghívásos tervpályázatra 17 pályamű érkezett, az első díjat a - többek között - Calgary-i központi könyvtárat, a norvég nemzeti operaházat, valamint a svéd egyetemváros, Umea kulturális központját is tervező SNØHETTA tervezőiroda nyerte el. A világszerte több mint 200 munkatársat foglalkoztató, oslói székhelyű építészműhelynek irodái vannak többek között Párizsban, New York-ban, San Franciscóban és Innsbruckban, a tervpályázaton a cég innsbrucki irodája indult. (A látványtervek megtekinthetők itt, itt és itt.) A zsűri értékelése szerint a nyertes pályamű megfelel annak az elvárásnak, hogy Dél-Pest és Észak-Csepel jelenleg elhanyagolt és ezért kevesek által látogatott Duna-partja, nagy szabad területei bekapcsolódjanak a dinamikusan fejlődő Budapest vérkeringésébe. Az új parkok, közösségi terek és sportlétesítmények egyszerre szolgálják a sportolókat és a sportolni, kikapcsolódni, családi programokra vágyó budapestieket.  

Európa legjobb szabadidős épülete: Pannon Park Biodóm

A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A Paulinyi-Reith & Partners immár az ötödik International Property Awards elismerését szerezte meg a Pannon Park Biodóm saját tervezésű projektjével. A Pannon Park a Kárpát-medence ősi élővilágát eleveníti fel a világ legkorszerűbb állattartó megoldásainak segítségével, s az ennek részeként megvalósuló Biodóm tervezésekor a teljes körű látogatói élmény megteremtése, a lehető legoptimálisabb és legracionálisabb megépíthetőség és üzemeltethetőség érdekében a legújabb technológiákat és tervezési eszközöket alkalmaztuk” – emelte ki Dr. Reith András fenntarthatóságért felelős igazgató. Lágy íveivel lankás dombként simul környezetébe a városba költöztetett ősi állat- és növényvilágnak otthont adó Biodóm, amelynek oldalán zöld növények törnek a nap felé, míg tetejét nagyrészt fényáteresztő felület borítja. A buborékba zárt világ egy szubtrópusi klímájú, állatokkal és növényekkel benépesített közösségi tér lesz, mely több mint 17000 m2 alapterületet foglal magába. A tervezők koncepciója alapján egy olyan dombszerű csarnokszerkezet épül, amely szabályozott élőház jellegű klímával rendelkezik. Sőt, minden évszakban képes bemutatni egy zárt ökoszisztémaként működő világot, ami azért is jó, mert a Biodóm flórája és faunája a lehető legtermészetesebb környezeti feltételek között létezhet majd. A Biodóm építkezése jól halad, decembertől már látogatható a Fővárosi Állat- és Növénykert cápasuli elnevezésű új létesítménye is, amely hatalmas tengeri medence a Pannon Park kiszolgálásához szükséges. Eddig az állatkert nem rendelkezett, sőt, ez Magyarországon a második legnagyobb állattartásra alkalmas medence, ahol a fiatal cápák az egymással és más halakkal való együttélést tanulják meg, hogy később, a Pannon Park több mint 2 millió literes tengeri akváriumának medencéjében megfelelő módon tudjanak majd létezni, ahová átlagosan a kétméteres hosszt elérő állatok kerülnek majd át. {igallery id=4799|cid=1003|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}