Rögös út az összkomfortig

Amikor építési telket vásárolunk, érdemes utánanézni, hogy az ingatlan rendelkezik-e megfelelő közcsatorna-hálózattal, földgáz- ellátással, illetve víz- és elektromos hálózattal. Ha igen, akkor nincs más dolgunk, mint a csatlakozáshoz megszerezni az elvi engedélyt az illetékes szolgáltatótól.

 

 

mikor lakóépület terveztetésébe kezdünk, fel kell keresnünk valamennyi közműszolgáltató irodát, és elvi engedélyt kell szereznünk ahhoz, hogy a lakóépület csatlakozhasson a közműhálózatra. (Ezt a munkát természetesen a tervezőre is rábízhatjuk.) Az ingatlan térképmásolatát, illetve helyszínrajzát mellékelve – egy erre rendszeresített adatlap kitöltésével – meghatározzuk a várható igényünket.

 

Várható fogyasztás
A vízművek elvi engedélyének megszerzéséhez fel kell tüntetni a várható vízfogyasztást, meghatározva a fogyasztási helyek számát, a WC-k, mosdók, fürdőkádak, zuhanyzók stb. számát, illetve a beköltöző személyek számát. Az utóbbi években gyakori az úszómedencék építése, azonban ezek építéséhez is be kell szerezni a vízmű, illetve a csatornázási művek elvi engedélyét. A felhasználandó víz mennyisége után általában közműfejlesztési hozzájárulást kell befizetnünk.
A lakóépület építési engedélyéhez szükséges csatorna elvi engedély megszerzéséhez is fel kell keresni a helyi csatornázási műveket térképmásolattal, illetve helyszínrajzzal. Itt is adatlapot kell kitölteni a fogyasztási helyek megjelölésével, és más szükséges információkkal. A várható szennyvíz mennyisége közel azonos lesz az elfogyasztandó víz mennyiségével – kertes házak esetében azonban, egyéni kérésre, csökkenthető ez a mennyiség, locsolási kedvezményként. A kibocsátandó szennyvíz mennyisége alapján általában itt is közműfejlesztési hozzájárulást kell fizetni.
A gázhálózatra történő rácsatlakozás is csak elvi engedély alapján történhet, amelyhez szintén fel kell keresni a gázszolgáltatót, és ott helyszínrajz benyújtásával, illetve adatlap kitöltésével meg kell határozni a fogyasztási helyeket – tűzhely, kazán stb. – , illetve a várható gázigény mennyiségét, melynek alapján – általában – szintén közműfejlesztési hozzájárulást kell fizetni.
A fent említett közműirodák néhány hét alatt elbírálják kérelmünket, és közműnyilatkozatban értesítenek a csatlakozás elvi lehetőségéről.

Fizetség az igények szerint
Az elektromos elvi engedély kérelmet a területileg illetékes ELMÜ kirendeltségéhez kell benyújtani, meghatározva pontos igényünket, a várható fogyasztás nagyságát.
Amennyiben elektromos forróvíztárolót, kerámialapos tűzhelyet, illetve elektromos sütőt kívánunk használni, akkor jelentősebb mennyiségű áram felhasználásával kell számolnunk, ami viszonylag jelentős közműfejlesztési hozzájárulás megfizetésével járhat. Az elvi engedélyt általában azonnal kiadják, esetleg néhány napot kell rá várnunk.
A közmű elvi engedélyeket építési kérelmünkhöz csatolnunk kell.
Ezek az engedélyek általában két évre szólnak, a határidő lejárta után érvényüket vesztik. Az elvi engedély mellett közlik az esetlegesen befizetendő hozzájárulások összegét is.
Közlik továbbá, hogy a tényleges közműcsatlakozásokhoz kiviteli tervek elkészítetése szükséges, melyet SZG besorolású épületgépész tervező készíthet el, és amelyeket megfelelő példányszámban be kell nyújtani a közműszolgáltatókhoz.
Az engedélyek birtokában lehet elkezdeni az épületen belüli kivitelezési munkákat. A szerelési igazolás benyújtásával a közműszolgáltatók a szerelést átveszik, és hozzájárulásukat adják a használatbavételi engedély kiadásához.

Közterületen
csak a kijelöltek
A közterületen lévő közműcsatlakozásokat, bekötéseket csak az arra kijelölt személy, illetve cég végezheti el.
A közterületen lévő vezetékek általában a közutak alatt húzódnak. Amennyiben a telekre új közműbekötés készül, a közutat fel kell bontani, a forgalmat pedig el kell terelni.
Erre azonban az év nem minden szakaszában van lehetőség, a téli fagyos hónapokban e munkákra burkolatbontási tilalom van érvényben. A felbontott útburkolat helyreállítási költsége jelentős összegbe kerülhet.
A mérőórák felszerelése, illetve a megfelelő nyomáspróbák elvégzése után a külső bekötővezetéket és a belső vezetékeket összekötik, biztosítva ezzel az épület teljes közműellátását.
Ha valamennyi elvi engedélynek birtokában vagyunk, akkor fordulhatunk a helyi önkormányzathoz, hogy kiadja a használatbavételi engedélyt lakóépületünkre.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop