Tetőtér beépíthetősége, lépcsőház, hőszigetelés, nyílászárók

Tetőtér beépíthetősége, lépcsőház, hőszigetelés, nyílászárók

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Miért okos dolog már a házunk tervezésekor úgy kialakítani a szerkezeteket, hogy ha az építésnél nem is, de később be tudjuk építeni a tetőterünket, ha az élet úgy kívánja? És miért is éri meg? Mert egyetlen tetővel majdnem kétszer akkora teret tudunk lefedni, jelentős költségcsökkentő, hogy csak egy alapot kell készíteni, egyszer kell falaznunk is, ám természetesen több dolog viszi a pénzt, mint például a lépcső stb.

tetoterbeepithetosegelepcsohaz 720


Beépíthető tetőforma, tartószerkezeti anyaghasználat
A tetőtér beépítése esetén általában a nyeregtető a legcélszerűbb választás, de alkalmas lehet a manzárd is vagy egyéb, extrémebb tetőforma, ahol a tető már szinte teljesen függőleges (ilyenkor a tető középső része alacsonyabb hajlásszögű vagy akár lapostető is lehet). A sátortetők, kontyolt nyeregtetők, fél nyeregtetők nem igazán beépíthetők. Nagyobb épület esetén tehetünk a tetőre kisebb tornyokat, de ezek jobbára csak díszek, nem lakhatók, egyéb amorf, íves vagy félgömb tetőformák pedig családi házaknál nem használatosak. Magasabb nyeregtető esetén csonka kontyolással zárhatjuk a tetőt, ami még megengedi a kontyolás felőli homlokzaton a nyílászárók, esetleg erkély elhelyezését, de optikailag csökkenti tetőnk méreteit.
A tetők szerkezete az esetek nagy részében fa, ebből szinte mindenféle tetőforma elkészíthető, még az íves is. Bizton állítható, hogy a hagyományos, több ezer éves ácsszerkezetek kiállták az idők próbáját, de készülhet a tető acélból, vagy készíthetünk ún. vasbeton koporsófödémet vagy héjszerkezetet is (utóbbiak családi házaknál ritkák). Bármelyik anyagot is választjuk, f igyeljünk egy-két dologra: ha lehet, oszlopok, kitámasztások ne legyenek a tetőtérben a könnyebb berendezhetőség érdekében. Ha mégis szükségesek kitámasztások, próbáljuk meg falsarokban elrejteni az oszlopokat, de persze egyfajta látványként meg is hagyhatunk belőlük néhányat. Ahhoz, hogy beépíthessük a tetőterünket, szükségünk lesz egy 90-110 cm magas térdfalmagasításra a körítő főfalaknál (természetesen ez lehet magasabb is).
Ezzel elérhetjük, hogy a tetőlejtés irányában is használható teret kapunk. Másként kell eljárnunk, ha egy 3-4 emeletes régi bérház tetőterét vásároljuk meg beépítés céljára: itt nem bonthatjuk el a tetőt, hogy térdfalat építsünk, általában a zárófödém – ami vagy vasbeton vagy még csapos gerendafödém – felett helyezkednek el a kötőgerendás fedélszék kötőgerendái, kb. 40-50 cm-re a zárófödémtől. Ekkor egy ún. vendégfödémet kell beépítenünk a kötőgerendák fölé.

tetoterbeepithetosegelepcsohaz 2
Hogyan csatlakozzon a lépcső, és milyen legyen?
Ahogy a bevezetőben írtuk, a házat a legcélszerűbb egyszerre építeni a tetőtér-beépítéssel, így a lépcső is egyidejűleg készülhet el. Amennyiben a tetőteret még nem akarjuk beépíteni akár anyagi erőforrások hiányában, akár más okból, gondolkodjunk el azon, hogy érdemes-e a lépcsőt is elkészíteni. Csináljuk meg el a födémkihagyást a megfelelő lezárással, valamint a lépcsőnk alapját, ezzel akár 10-15 évre is kapunk a földszinten egy használható területet, máskülönben csak a befőttek állnának a használaton kívüli lépcsőn. A lépcsőt készíthetjük vasbetonból, acélból és fából, ha erre utólag kerül sor, akkor inkább utóbbi kettőből. A lépcső ugyanolyan szerkezet, illetve hasonló, mint a födém. A lépcsőt statikus tervezővel terveztessük, az egyéni ötleteinket csak a tervezővel egyeztetve adjuk hozzá. A lépcső elhelyezése – a tervezés szintjén – nagyon alapos átgondolást igényel. Ne tegyük a szélső főfal mellé, azzal párhuzamosan, mert felérve a tetőtérbe, bizony-bizony le kell majd hajolnunk. Próbáljuk meg beljebb rakni, a szélső főfalra merőlegesen.
A lépcsőnk lehet kétkarú vagy háromkarú, a négykarú lépcső a belmagasság miatt egy családi háznál nehezen jön össze. Ha íves lépcsőt szeretnénk, legyünk tisztába vele, hogy nehezebb elkészíteni, és valamivel többe is kerül. Viszont, ha elszánjuk magunkat, lehetőleg ne „dugjuk el” a lépcsőt, tegyük látható helyre, tervtől függően akár a térbe szabadon is, mert egy jól elkészített, szép íves lépcső dísze a lakásnak. A lépcső szélességénél vegyük figyelembe, hogy ott bútorokat is fel kell majd vinnünk, ezért a minimum 1,10 méter szélességű lépcsőt lehet jól használni.

tetoterbeepithetosegelepcsohaz 3
A tetőtér dupla gipszkarton-burkolása megakadályozza a repedések kialakulását. A toldásoknál az alsó réteget is gletteljük át, a felső réteget pedig eltolással rakjuk és gletteljük, bandázsoljuk. Tüntessük el a csavarfejeket, ellenőrizzük az elektromos kiállásokat, és már kezdődhet a festés.

A tetőtér hőszigetelése
A tetőtér hőszigetelése nem egyszerű dolog. Az elmúlt évezred során meghatározó volt a magas tetős épületek építése, ennek ellenére a tetőtér-beépítés csak a XIX.- XX. században kezdődött, ezt megelőzően a tetőket többnyire kéthéjú hidegtetőként, elsősorban tárolásra használták. A beépített tetőtér, mivel könnyű, kis hőtároló tömegű szerkezet, ezért a nyári kánikulában a legjobb hőszigetelés ellenére is hamar felmelegszik, télen pedig hamar ki is hűl, ha a fűtést leállítjuk. Az ilyen szerkezet még a leghatékonyabb hőszigetelés mellett sem nyújt tökéletes komfortot. Mivel szükséges a belső párafékező réteg kialakítása, így a tetőtér ferde síkjai nem „lélegeznek”, ami gépi vagy szakaszos szellőztetést feltételez. A nyári hűtésre is gondolnunk kell, amit szintén meg kell oldanunk, ezért a hőszigetelés vastagsága, hatékonysága már lényegesen befolyásolja a fűtési és hűtési költségeket.

A hőszigetelés helyzete lehet:

  • szarufák közötti;
  • szarufák közötti és alatti;
  • szarufák feletti hőszigetelés.


A tetőtereket általában kőzetgyapot hőszigeteléssel látják el, mi is tegyünk így. A szarufák közötti hőszigetelés csak szarufavastagságú lehet, kb. 15 cm. Amellett, hogy ez nem elég vastag és nem elég hatékony, a szarufák megjelennek, mint hőhidak is, ezért ezt tovább vastagíthatjuk befelé, ellenlécekkel. Ez már viszonylag jónak mondható, de az igazán biztos megoldás, ha a hőszigetelést a szarufákon kívülre tesszük. Ekkor 20-25 cm vagy még vastagabb hőszigetelést is rakhatunk a tetőbe, nem beszélve arról, hogy ilyen esetben belülről látszódhat a szép fa ácsszerkezet is.

tetoterbeepithetosegelepcsohaz 1
Tetőtéri ablakok
A tetőtér ferde síkú részén beépített ablakokra sokféle megoldás kínálkozik. Beépíthetünk hagyományos álló ablakot, de ekkor ez vagy „kilóg” a tetősíkunkból, vagy „belóg” a tetőtérbe. Ez függ a tervtől, az elképzeléstől. A tetősíkból kiálló ablakokhoz külön oldalfalat és tetőt kell készítenünk, ami megbontja a tető egységes síkját, de lehet, hogy éppen ez az elképzelésünk. Választhatunk tetősíkablakokat is, amit két szarufa közé kell beépítenünk. Ezeket már sorolhatjuk is egymás mellé, akár mind a két irányba. Az ablakok lehetnek felnyíló és billenő tetőtéri ablakok, lehetnek középen billenők, megemelt forgástengelyűek, panorámaablakok, tetőerkélyablakok, függőleges térdfalba beépíthető ablakok, tetszőleges szerkezetű tetősíkablakkal összeépíthetők, nedvességnek erősen kitettek, térdfalablakok, felülvilágítók, tetőkijárati felülvilágító ablakok: a választék egyre szélesebb. A ma gyártott tetőablakok jó minőségűek, helyes beépítés esetén nem áznak be, hacsak nyitva nem hagyjuk őket. A minél több fény érdekében beépített, túl magasra kerülő nyílászárók sem jelentenek már akadályt, motoros távnyitóval kényelmesen nyithatjuk-zárhatjuk.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyát

2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. 2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. A fertődi Esterházy-kastély patkó alakú főépületének emeletes nyugati szárnyában egykor az Esterházyakkal rokon családok lakosztályai sorakoztak, illetve a főbejáratig futó földszintes térsorral (nyugati patkó) összekapcsolva néhány inasszoba mellett itt kaptak helyet a különböző hercegi gyűjtemények, például a könyvtár és a porcelán gyűjtemény. A szárnyból nyugat felé húzódó hosszú, nagy belmagasságú tér volt a képtár, amelyben a műalkotások száma – az egykori krónikás szerint – 350 körül lehetett. A fertődi Esterházy-kastély felújítását 2013-ban a helyszínen Orbán Viktor miniszterelnök hirdette meg. A magyar kormányt az a cél vezérelte, hogy az ország legnagyobb barokk kastélya visszanyerje régi pompáját, de az az elképzelés is vezette, hogy a megújított épület, a magyar kultúrának ne csak egy szimbolikus, hanem egy valódi, élő helyszíne legyen. Ehhez a célhoz pedig az egymásra épülő fejlesztések sora vezetett el, hogy a kastély egykori régi pompájához méltóan fogadhassa a magyar és külföldi látogatókat. A rekonstrukció kivitelezési munkálatai 2016. tavaszán kezdődtek meg a 3H Építésziroda Kft. tervezésében, illetve a West Hungária Bau Kft. ZÁÉV Zrt. kivitelezésében. Az I. nagy ütem építési eleme a földszintes épületrész, az úgynevezett patkószárny felújítását tartalmazta, ezen belül is két egymásra épülő kivitelezés történt meg. Az I. ütem alatt elkészítették a II. ütemhez szükséges infrastruktúrát. Közel 1100 négyzetméterben megvalósult a képtár, valamint a porcelán kabinet, a patkószárny egybenyíló kiállító térsora és kiszolgáló helyiségek kialakítása. Az első szakasz 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg, további kormányzati támogatással csaknem 1,8 milliárd forint a fejlesztésre szánt forrás. A munkálatok során mindösszesen 1274,85 négyzetméteres terület újult meg. Eszterháza nagyon hosszú időn keresztül Európa egyik virágzó kulturális központja volt, amely az átadó ünnepség után újra betöltheti ezt a szerepet. A megnyitott Arcok és tekintetek - Esterházy-képtár, a közel 400 műtárgyat bemutató Esterházy-porcelánkabinet, továbbá az IDŐVONZATOK - MODULATED TIME, BOLDI szobrászművész és Incze Mózes festőművész kortárs kiállítása méltó és grandiózus az eszterházai csodavilághoz.   További információk a fertődi Esterházy-kastély Facebook-oldalán és az eszterhaza.hu weboldalon.  

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.