Festés, mázolás, tapétázás

Festés, mázolás, tapétázás

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Amikor új házat építünk, és végre eljutottunk a festési munkákig, fellélegzünk, hogy ez már könnyű, mindjárt itt a vége, akár magunk is megcsináljuk. A festő-mázoló munkák valóban nem túlságosan nehezek, de a kivitelezés minőségével és a színek kiválasztásával mégis nagyon elronthatjuk, hiszen csak a szakszerű, precíz munkától, az ízléses színektől válik különösen széppé otthonunk.

festesmazolastapetazas 720


Színek és hatások
Szinte bármilyen színt vagy árnyalatot választhatunk otthonunk falaira, de gondoljuk jól át, vegyük figyelembe a színek pszichológiai hatásait. Minél erősebbek a színek, annál óvatosabban kell velük bánni, ezért körültekintően válasszunk festéket, célszerű akár még szakember tanácsát is meghallgatni. Lássunk néhány példát, mire is képesek a színek!
Alacsony belmagasságú helyiséget világos színekkel fessünk, a a mennyezetet fehérrel, így magasabbnak érezzük a falakat, mert a fehér „kitágítja” a szobát. Még növelhetünk a magasságérzeten, ha valamelyik falat függőleges csíkozással látjuk el. A sötét színekkel éppen ellenkező hatást érünk el, szobánknak meghittebb és intimebb légkört adunk. A piros energiát jelent, összeköti az embereket, beszélgetésre motivál, így ha az ebédlőt vagy a nappalit ilyenre festjük, élénk társalgásra inspiráljuk a résztvevőket. A pasztellsárgát rakhatjuk étkezőbe, konyhába vagy akár a fürdőszobába is, kiemeli a teret, a kisebb helyiségeket vagy folyosókat világosabbá, tágabbá teszi. A kék színt nyugtató hatásúnak tartják, csökkenti a vérnyomást, lassul a pulzusunk, emiatt elsősorban hálószobába ajánlott, de fürdőszobát is festhetünk vele. A színeknek még számos pszichológiai hatása létezik, ezért bánjunk velük óvatosan. Általánosságban elmondható, hogy inkább pasztell vagy semleges színeket használjunk, és csak egy-egy falat fessünk élénkre, átgondoltan, és azok feltétlenül harmonizáljanak a padló és bútorok színeivel, ám kellő ízléssel bizonyos esetekben az ellentmondások is célra vezetnek.

festesmazolastapetazas 1
Festést megelőző munkák
Mi szükséges a festőmunkákhoz, és hogyan fogjunk hozzá? Elsőként is szerezzük be a megfelelő szerszámokat és anyagokat: glettelő vas, spakli, festőhenger (általában lehúzóval együtt adják, bár nem mindig), ecsetek, csiszolóvászon, rongy, vödör, keverőalkalmatosság a glettanyaghoz, keverőpálca a festék felkeveréséhez. Ne feledkezzünk meg az előkészítésről sem, ehhez maszkolószalag, takarófólia és egy megfelelő magasságú létra kell (hokedliről stb. semmiképpen ne kezdjünk hozzá a festéshez, hacsak nincs igen jó biztosításunk…), végül ne feledkezzünk meg a festékről, amelynek mennyiségét előzetesen gondosan kiszámoltunk, és a glettelőgipszről sem, valamint a „festő” élvédőkről a pozitív sarkokba. Festékből az előre kikevert színt vegyük, magunk ne nagyon próbálkozzunk színkeveréssel, nem lesz sikeres. Ha mindent beszereztünk, kezdődhet a munka, de más a munkafolyamat, ha új vakolatra festünk, és megint más, ha régi falra kell festeni.
Új vakolatnál a glettanyag megkeverése után egyenletes mozdulatokkal hordjuk fel a falra és a mennyezetre a gipszet, helyezzük el az élvédőket, ha vannak pozitív sarkok. Ezt követően először durva, majd finom csiszolópapírral csiszoljuk le a felületeket. A második réteget glettvassal rágletteljük az első rétegre, amelyet száradás és szilárdulás után vékonyan lecsiszolunk. Ekkor szép, sima, egyenletes, sorjától mentes felületet kell kapnunk. Most következhet a festés: először a sarkokat és a maszkolások melletti felületet fessük át ecsettel, ezután a a többi részt hengerrel. Ne vigyünk fel túl sok festéket (ne vastagon) egyszerre, mert lepereghet, és úgyis többször festjük át a felületet. Oldalról is nézzük át a falakat, hogy látunk-e benne hibákat, ha igen, azokat foltszerűen gletteljük át és csiszoljuk meg. Ezt követően jöhet a végleges festés, az előbb leírtak szerint: erős színnél előfordulhat, hogy akár háromszor is át kell festenünk a felületet. Száradás után óvatosan távolítsuk el a maszkolásokat. Figyeljünk arra is, hogy az üres festékes doboz, vödör, használt festőszerszám veszélyes hulladéknak minősül, ne a kukába dobjuk. Ha nincs más lehetőség, lomtalanításnál ki lehet rakni.

festesmazolastapetazas 2
Régi falak festése, tapétázása
Régi falak festésénél ugyanígy járunk el, két különbséggel. Először is a meglévő, többrétegű régi festéket le kell kaparnunk a falról. Ehhez a falat mossuk át szappanos vízzel (azaz kenjük át ecsettel), és spaklival kaparjuk le a festékrétegeket, majd utána kenjük át a falat vakolaterősítővel. Célszerű a régi vakolatot végigkopogtatni, mert ahol elvált a faltól, ott a vakolaterősítő nem elég, ott bizony vakolnunk is kell (előfordulhat, hogy három-négy fél vagy egy négyzetméteres foltban kell javítanunk a vakolatot). Ha díszítő mintázatot is fel akarunk vinni a falra hengerezéssel, hívjunk inkább szakembert, ebbe saját magunk ne vágjunk bele!
Tapétázásnál is először a régi tapétát kell eltávolítanunk, amennyiben azonban a régi tapéta megfelelő állapotban van, jól ragad a falra, akár fent is maradhat, és ráragaszthatjuk az újat. A tapéta eltávolítása után az előkészítési munkálatok megegyeznek a festésével, azzal a különbséggel, hogy célszerű eltávolítani a fa falszegélyléceket a padlónál és a PVC-szegélyeket is, amelyeket a munkálatok végén vissza kell szerelni. A tapétázás megkezdése előtt a falat még át kell kenni mélyalapozóval, hogy a tapétaragasztóból ne szívja el a vizet, és egyenletes szívóképességet biztosítson az egész felületnek. Persze a falak alapozásához a tapétaragasztókat megfelelő hígítási arányban is lehet használni.
Papír vagy papírhátú tapéták ragasztásánál mindig szükséges makulatúrát raknunk. A makulatúra alátéttapéta feladata az, hogy megakadályozza az illesztéseknél a tapéta száradás közbeni szétnyílását, felpöndörödését. A makulatúrát mindig ugyanolyan vagy erősebb tapétaragasztóval ragasszuk, mint a felragasztandó tapétát. A tapéta ragasztását a makulatúra teljes száradása és szilárdulása után kezdhetjük meg. A ragasztót széles kockaecsettel vagy hengerrel vigyük fel úgy, hogy először a tapétacsík közepén hosszanti irányban, majd rá merőlegesen keresztirányban kenjük a ragasztót. A legalkalmasabb erre a célra gyártott tapétázóasztal. A bekent tapétacsíkokat pihentetni kell, hogy a papírfelületük a felrakás előtt megduzzadjon. A ragasztó túl gyors száradásának megakadályozás miatt a ragasztóval bekent tapétát hajtsuk össze úgy, hogy a ragasztós fele befelé legyen. A tapétázást a saroknál kezdjük 2-3 cm átnyúlással a másik falra, és a felragasztást fentről lefelé végezzük. Felragasztás és illesztés után kemény szőrű kefével, tapétasimító spatula segítségével nyomjuk a tapétát a falhoz, simítsuk ki úgy, hogy a tapéta alatt levő légbuborékok kiszoruljanak alóla A nagyobbra vágott tapétákat száradás után vághatjuk le.

festesmazolastapetazas 3
Mázolás
A mázolás szintén kétféle lehet, aszerint, hogy új vagy régi nyílászárót festünk át. Az ajtó/ablakszárnyakat akasszuk le, fektetve csiszoljuk át, majd spaklival toljuk le azt a régi festéket, ami le akar jönni. Jó állapotú, nemrég festett nyílászárónál elegendő a csiszolás is. A kialakult mélyedéseket, hiányokat, egyenetlenségeket tapaszoljuk át mestertapasszal, majd csiszoljuk meg, és ha még látunk hibákat, azon a részen a folyamatot ismételjük meg. Ezután kenjük át a felületet alapozóval az egyik oldalon, száradás után a másikon. Ha a felület nem szép egyenletes, finom csiszolópapírral még egyszer menjük át rajta, és alapozzunk. Ez után jöhet a zománcozás, azaz a fedőfestés. Fontos, hogy minden folyamat után várjuk meg a száradást!

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.