Családi ház alapozása és vízszigetelése – elkerülendő hibák

Családi ház alapozása és vízszigetelése – elkerülendő hibák

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Amikor elkészültek a tervek, és végre eljutunk házunk építésének megkezdéséig, ne dőljünk hátra, mert az alapozásnál és vízszigetelésénél nagyon sok hibát véthetünk. Ezért is bízzuk a munkát jól képzett szakemberre, mert még így is előfordulhatnak olyan kivitelezési hibák, amelynek utólagos javítása igencsak drága mulatság.

csaladihazalapozasaesvizszigeteleseelker 720


A családi ház alapozására azért van szükség, hogy épületünk terheit átadjuk a teherbíró talajnak, és meggátoljuk a ház vízszintes irányú elmozdulását. Anyaguk szerint az alapok többfélék lehetnek: a kő- és téglaalapokkal már csak régi épületeknél találkozunk, manapság általában beton és vasbeton alapok készülnek. Típusuk szerint lehetnek sík vagy mély alapok, mély alapozásokat családi házaknál csak igen ritkán, igen kis mértékben használnak, leggyakoribb a sávalap.

Melyek a gyakori alapozási hibaforrások?
A hibák adódhatnak a nem megfelelő alapozási mélységből, a nem megfelelő geometriából, a rossz anyaghasználatból, a nem megfelelő minőségű anyag használatából, végül a rossz technológiából. Elsőként a legfontosabb a megfelelő mélységben történő alapozási sík kialakítása. Alápincézett épületnél ez csak a megfelelő teherhordó talaj elérését, az arra történő alapozást jelenti. Alápincézetlen épületnél azonban figyelni kell a talaj átfagyására is: a fagyhatár Magyarországon 80 cm (300 m), 500 m felett 1,00 méter. Manapság, megfelelő talajviszonyok esetén általában 80 cm mélyre tervezik a kisebb épületek, családi házak alapozásának mélységét. Itt előfordulhat, hogy ha a földmunka egy kicsit pontatlan, és a mélység csak egy-két helyen van 70-75 cm mélyen, akkor nagy hideg esetén az alap „felfagyhat”, megemelkedhet, akár a ház bizonyos részeivel együtt is. És sajnos az is általános, hogy a földmunkánál mindenki spórolni akar, ne keljen annyi betont bedolgozni az alapokba, csak amit kiszámoltak. Ez persze a mai betonárak mellett érthető, de az elrontott alapozás javítása igen sokba kerül, jóval többe, mint amit meg tudunk takarítani, érdemes hát házunkat stabil alapokra építeni.
A beton, vasbeton sávalapok keresztmetszete általában téglalap alakú (trapéz keresztmetszetűt ma már nem nagyon készítenek.) A vízszintes–függőleges oldal aránya általában 1-1,5 legyen. Az alaptest szélessége mindig legyen nagyobb, mint a rá kerülő fal szélessége, átlag 5-5 cm legyen a túlnyúlás. Az alaptest teteje minden irányban vízszintes legyen (kivéve, ha a terv másként nem rendelkezik), ne lejtsen/emelkedjen egyik sarok felé sem. A tervező által előírt anyagminőségen a tervező hozzájárulása nélkül ne változtassunk, nem véletlenül írta ki az adott betonminőséget! Hiába csábító az olcsóbb (gyengébb minőségű) beton, esetleg a mixeres tud egy kis maradékot olcsón, ne azt építsük be! Lehet, hogy a szomszéd házánál az is jó volt, de az a szomszéd háza, és nem a miénk. Manapság betonüzemből hozatjuk a betont, de megkeverhetjük a helyszínen is: ilyen esetben figyeljünk az összetételre, a víz/cement arányára. Beton receptúrák elérhetők az interneten is, de saját kezűleg csak akkor végezzünk betonkeverést, ha legalább egy szakember jelen van a helyszínen.
Jó minőségű, terv szerinti megrendelésű és kiszállítású beton esetén is, „kis odafigyeléssel” tudunk rossz minőségű anyagot csinálni belőle. A kiszállított betont ne várakoztassuk a mixerben, azonnal kezdjük meg a bedolgozását. Ehhez már jó előre biztosítsunk megfelelő létszámot, és készüljünk föl az esetleges esőzésre is, mert az eső, védelem nélkül, tönkreteheti a friss beton alapokat. Romlik a túlkevert/sokáig kevert beton minősége is, ha tehát transzport betont rendelünk, a reggel leborított betont délben már ne dolgozzuk be, azt már általában csákányozni kell. Ha a helyszínen keverjük a betont, az alap betonozásánál ne vagy csak rövid szünetet tartsunk, a betonozás legyen folyamatos! Munkahézagot lehet hagyni, de azt beszéljük meg a tervezővel. Figyeljünk rá, hogy a munkaárok ne dőljön be, a tetejéről se jusson föld a beton közé, ne keveredjen vele, mert igencsak gyengíti a beton minőségét.

csaladihazalapozasaesvizszigeteleseelker 1

Mire figyeljünk a vízszigetelés során?

A vízszigetelés a másik olyan dolog, amit csak egyszer lehet elrontani, javítása drága és körülményes. Próbáljuk meg elkerülni, hogy épületünk félig legyen alápincézve: ha pincét építünk, az legyen a teljes épület alatt! Természetesen félig alápincézett épületet is lehet készíteni, de itt a szigetelési csomópontok/átvezetések igen bonyolultak, könnyen elronthatók a kivitelezés alatt, és a tapasztalatok szerint túlnyomó részben el is rontják. A vízszigetelést bízzuk szakemberre! A munkálatok megkezdése előtt nézzük meg a talajmechanikai (geo technikai) szakvéleményt, ahol leírják, hogy adott helyen milyenek a talajvízviszonyok, mire számíthatunk.
Az állandó talajvíznyomás elleni szigetelést három rétegbe készítsük: az egyik réteg mindenképpen PV erősítésű legyen, a bitumentartalom legalább 4 kg/m2. Időszakos talajvíznyomás esetén célszerű szivárgót építeni, gondoskodjunk a szivárgó víz elvezetéséről. Nagyon fontos a szigetelés megfelelő fogadófelületének kialakítása, az legyen lesimított, pormentes és száraz aljzat/felület.
Figyeljünk a beépítendő szigetelőanyagok helyes megválasztására: elengedhetetlen a vízszigetelő anyagok jó minősége, nagy nyomó és szakítószilárdsága, legalább 4 mm-es vastagsága. Fontos, hogy poliészterszövet-hordozójú (PV), modifikált, bitumenes szigetelő lemezeket, minőségi felületkellősítő emulziót használjunk. És figyeljünk az átfedésekre! Több réteg esetén arra is, hogy megfelelően eltolt átfedéssel dolgozzunk. A lemezek lerakását csak hozzáértő szakemberrel végeztessük, egyébként komoly problémákkal találhatjuk szembe magunkat az első esős időszak után. Nagy szerepe van a precíz szigetelés kivitelezésének is: ide tartozik a megfelelő hegesztőláng-használat, a kifolyatási-elkenési szabályok betartása, lemezátfedési követelmények figyelembevétele, hajlaterősítések beépítése. Ne feledkezzünk meg a szigetelőanyagok szakszerű tárolásáról sem: a tekercseket száraz, hűvös helyen, állítva tároljuk a beépítésig, elkészülte után pedig gondoskodjunk a szigetelés megóvásáról.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}