Új építőanyagok: napelemes tetőfedők, cool és okosüveg, hangszigetelő burkolatok…

Új építőanyagok: napelemes tetőfedők, cool és okosüveg, hangszigetelő burkolatok…

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Az innováció az építőanyagok terén is folyamatos, napjainkban különösen a Föld klimatikus viszonyainak változása kényszeríti ki az újabb és újabb megoldásokat (és még hol van az igazi áttörés?), hogy végre pontot tegyünk az energiafaló épületek korszakára. Természetesen az építőiparban hosszabb idő egy-egy új alapanyag, technológia elterjedése, hiszen mindenki csak megbízható anyagot szeretne beépíteni házába, ám a mai információáramlás segíti a folyamatot.

ujepitoanyagoknapelemes 720

Újdonságok a tetőn
Napjainkban még a hagyományos kiselemes tetőfedés a legelterjedtebb, ám már kopogtat ajtónkon az innováció, az újszerű tetőfedőanyagok megjelenése. Ilyenek például az alacsony hajlásszögű tetőre kifejlesztett tetőfedők, a világos színű tetőfedők, vagy a tetőbe integrált napelemek. Manapság nagyon népszerűek családi házakon is az alacsony, kis hajlásszögű tetők, ám mivel a cserépfedések csak vízzárók, de nem vízhatlanok, azaz a fedés hézagain, szellőzőcserepeken keresztül bejuthat nedvesség a héjazat alá, fontos a megfelelő alátéthéjazat megválasztása. Bizonyos hajlásszög alatt azonban már olyan nagymértékű nedvességet engedhet át egy-egy cserépfedés, aminek elvezetését nem lehet pusztán az alátéthéjazatra bízni, ezért speciális tetőcserépre van szükség. Egyes gyártók már kifejlesztettek 7 fokos hajlásszögre alkalmas tetőcserepet és hozzá kapcsolódó rendszert, amelynek kialakítása megakadályozza, hogy ezen a hajlásszögön több nedvesség jusson át, mint egy hagyományos tetőcserépen, 12-17 fokos tartományban.
Nemcsak az energiapazarlás visszaszorítása vált trenddé, hanem a sötétebb színű cserepek is mind több ház tetején jelennek meg. Ezek a színek azonban jobban elnyelik a meleget, ezért nyáron intenzívebben melegszik fel a tetőtér, mint a világosabb színű cserepek esetén. Az újonnan kifejlesztett tetőcserepek, felületkezelésüknek köszönhetően visszatükrözik az infravörös sugárzást, emiatt a cserép hátoldalán mért hőmérséklet a korábban használt fedőanyagokhoz képest akár 20˚C-kal is alacsonyabb lehet. Érdekes lehet majd az építészek nyomására kifejlesztett világos, akár fehér színű tetőfedő anyagok megjelenése, amivel homogén, átforduló homlokzatokat lehet képezni. Mivel a tetők már most, a szolár berendezések fogadójaként alkotói az energiatermelésnek, innen már csak egy lépés ezen elemek automatizálása, okosítása.

Napelemes tetőcserepek
A napelemes tetőcserepek közé sorolhatók a napelemes cserepek, napelemes zsindelyek és komplett tetőfedést helyettesítő megoldások. Ezek mindegyikéből több tucat gyártó található világszerte. A hagyományos napelemek áraihoz képest ezek a megoldások általában 2-3-szoros árat jelentenek, ami még a kiváltott cserép és tetőfedés árát leszámítva is jelentősen költségesebb megoldást jelentenek. Emiatt e megoldás ma még nagyon ritka, általában csak bemutató vagy reprezentatív célból épül, ahol a gazdaságosság és megtérülés nem szempont. Szintén a magas áruk miatt nem terjedtek még el nálunk a tetőbe integrált napelemes megoldások, amelyek bár építészetileg érdekesek, várhatóan csak 10-15 év múlva lesz jelentősebb részesedésük, ha a hagyományos építőanyag áraival is versenyképessé válnak.

ujepitoanyagoknapelemes 1


Hangszigetelő dekorburkolatok
A dekor hangszigetelő burkolatok a léghanggátlás csökkentésére alkalmasak. A legtöbb hangszigetelő burkolatot akár magunk is elkészíthetjük, de vannak, amelyek szakemberek bevonását igénylik. A nútféderes és hagyományos illesztésnek köszönhetően a panelek felhelyezése akár házilag is kivitelezhető. A fali- és mennyezeti dekorpanelek építési kartusos ragasztóval könnyen, közvetlenül helyezhetők téglafalra, betonra vagy gipszkartonra, tapétázott felületre. Átlagos állapotú fal esetében semmilyen előkészítés (glettelés, felületjavítás) nem szükséges, nagyobb egyenetlenség esetén párnafa használata ajánlott.
A hatékony hangszigetelés elérése nem egyszerű, a hangforrástól és a zajszint mértékétől függ. Komoly hangszigetelési igény esetén a helyiség falfelületei mellett nem szabad megfeledkezni a nyílászárókról (ablakok és ajtók) sem, ezek egyedi, külön történő hangszigetelése nélkül nem érhető el hatékony hangszigetelés. Az ajtók hangszigetelésekor az ajtó lapján túl az ajtó és a tok találkozási – érintkezési Az okosüveg – legyen az átlátszó, opálos vagy színezett, új színt hoz környezetünkbe. Alkalmazásával olyan többfunkciós tereket hozhatunk létre, amelyek nagymértékben alkalmazkodnak igényeinkhez.


ujepitoanyagoknapelemes 3
Cool-üveg, okosüveg
Míg az üveget az ókortól a XIX. század elejéig leginkább ékszerként, dísztárgyként, tárolóedényként használták, mára eljutottunk oda, hogy egyik legfontosabb építőanyagunk. Készülnek belőle nagyméretű nyílászáró üvegtáblák, üvegkorlátok, üvegfödémek, üveghidak stb. A cool-üveg egy olyan, bevonattal ellátott üveg, amelyre jellemző a kiváló nap- és hővédelem, alacsony sugárzásáteresztő képesség (bevonat miatt), kellemes fényáteresztés (30-60%), jó hőszigetelő és fényvisszaverő képesség. Ez a megoldás védi a belső teret a felmelegedéstől, amíg a legtöbb fényt beengedi a lakásba (fenntarthatóan), hosszú távon csökkenti a hűtés, fűtés és világítás költségeit. Nemcsak télen tartja melegen a lakásunkat, hanem nyáron is hűvösebb a belső tér, mint a hagyományos hőszigetelő üvegek beépítése esetén.
Ismerünk ma már természetes tisztítóhatással rendelkező üveget is. Amikor esik az eső, a külső üvegfelületen a lefolyó vízcseppeken megtörő fény nem biztosít rendes kilátást, az eső elállta után pedig az üvegfelület szennyeződik/koszos marad. Ilyen esetben hasznos az ilyen természetes tisztítóhatással rendelkező üveg: zavartalan kilátást nyújt, kevesebb szennyeződés rakódik le rá, ritkábban vagy egyáltalán nem kell a külső ablaktáblát tisztítani. Hatalmas üvegfelületű családi házak esetén már a tervezésekor mérlegeljük, hogy a könnyen tisztuló bevonatos üvegezés mennyire könnyíti majd meg mindennapjainkat. S hogy miért is tisztul önmagától az üveg? Mert külső felületére vékony filmréteget visznek fel, a szerves szennyező anyagok az UV-sugárzás hatására felbomlanak, maguktól leválnak, majd a feloldódó szennyeződéseket az eső lemossa. Ezért terül szét a víz az üvegen (nem alakulnak ki cseppek), és az üveg gyorsabban is szárad.
Az okosüveg – legyen az átlátszó, opálos vagy színezett, új színt hoz környezetünkbe. Alkalmazásával olyan többfunkciós tereket hozhatunk létre, amelyek nagymértékben alkalmazkodnak igényeinkhez. Az okosüveg minden esetben egyedileg készül, személyes elvárásaink szerint. Az okosüveg exkluzív, diszkrét és stílusos kiegészítője lesz lakásunknak vagy irodánknak, reluxa és függöny helyett alkalmazható térelválasztóként, ablakokon, ajtókon, egyetlen kapcsolással változtathatjuk, alkalmazható fürdőszobák térelválasztására, nappali-dolgozó szoba közé és még sok-sok helyre. És hogy hogyan működik? Egy transzformátorral vezérelt fólia segítségével – amit két üveglap közé helyeznek – az átlátszó üvegfelület tejszínűvé változik. A kapcsolás történhet fali kapcsolóval, távirányítóval, mozgásérzékelővel, időzítővel, illetve mobiltelefonnal is. Megjelenése sokféleképpen alakítható, lehet színezett, tűzálló, egyedi alakú vagy edzett. Az okosüveggel tehát még személyesebbé tehetjük a bennünket körülvevő teret redőny, reluxa, szalagfüggöny nélkül, izgalmas, látványos megoldásokkal.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Hol tart a Liget Budapest projekt?

Már a múlt évben elkezdődtek a Városligetben az építkezési munkálatok, a tervezett fejlesztések kétharmada zajlik, folyamatban a park felújítása is, s ha ez az ütem tartható, 2022-re valamennyi új épület áll, 2023-ig pedig az összes új intézmény megnyílik, és teljes szépségében elkészül a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is. Már a múlt évben elkezdődtek a Városligetben az építkezési munkálatok, a tervezett fejlesztések kétharmada zajlik, folyamatban a park felújítása is, s ha ez az ütem tartható, 2022-re valamennyi új épület áll, 2023-ig pedig az összes új intézmény megnyílik, és teljes szépségében elkészül a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is. A Liget Budapest Projekt keretében a Városliget saját, több mint százéves történelmi hagyománya folytatódik: a Liget egyszerre nyújtja a kultúra, a szórakozás és a zöldfelületi kikapcsolódás páratlanul gazdag kínálatát. Átfogó megújítása után a Városliget egy egészen különleges névjegye lesz Magyarországnak, hiszen Európában sehol nincs még egy olyan városi park, ahol ilyen mennyiségű és színvonalú kulturális intézmény és rekreációs lehetőség várja majd a látogatókat” – mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Májusban a projekt részeként átadták Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb múzeumi háttérintézményének, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központnak az épületét a Városliget melletti Szabolcs utcában, az egykori kórház területén a múzeumi szakma képviselőinek. Befejeződött az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója, ősszel nyit Millennium Házaként Befejeződött a több mint 130 éves, az elmúlt évtizedekben egyre leromlottabb állapotba került Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója is. Idén ősszel a Városliget legrégibb és egyik legszebb épülete új néven, Millennium Házaként a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítással nyitja meg kapuit, később pedig egy állandó, interaktív tárlattal idézi meg az újkori Magyarország történetének legsikeresebb időszakát, a millennium korát, a századfordulós Budapestre fókuszálva. A homlokzaton restaurálták a gazdag Zsolnay díszítéseket és hamarosan befejeződik a belsőépítészeti kialakítás valamint az ideiglenes kiállítás installálása is. A Rózsakert felöli bejárat közepén egy egyedi szökőkutat helyeznek el, melynek gyártása a napokban kezdődött meg a Zsolnay gyárban, Pécsett. Az épülethez kapcsolódó Rózsakert kialakítása folyamatban van, a rózsatövek augusztusban fognak a helyszínre érkezni. A Millennium Háza 3 milliárd forintos, 2017 év végén indult helyreállítása az eredeti építészeti dokumentációnak megfelelően valósul meg. „A Millennium Háza a megújuló Városliget egyik ékköve lesz, mely egyben jelképe is a Liget Budapest projekt célkitűzéseinek. A tradíciót óvó, a múltra a jelen legkorszerűbb eszközeivel emlékező, a park és a kultúra kapcsolatát integráló tudás- és élményközpontnak valamint egy különleges hangulatú kávéháznak biztosít majd teret a Liget egyik legrégibb és legszebb épülete” – mondta a fejlesztésről Baán László. Jelenleg a Néprajzi Múzeum kivitelezésének a mélyépítési szakasza zajlik (Fotó: Városliget Zrt.) 2017 év vége óta zajlik a Néprajzi Múzeum ikonikus épületének a kivitelezése, amely tavaly az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai versenyen elnyerte az „Európa legjobb középülete” elismerést, illetve a „World’s Best Architecture” különdíjat, mely világszerte az egyik legrangosabb ingatlanszakmai elismerés. Jelenleg az épület kivitelezésének mélyépítési szakasza zajlik, a cölöpözési munkálatokat követően jelenleg az alaplemez és a szigetelés kialakítása zajlik, majd megkezdődik magasépítés. A Néprajzi Múzeum a jövő év végére már szerkezetkész állapotban lesz. A mélyépítési szakaszt követően javában zajlanak a Magyar Zene Háza kivitelezésének magasépítési munkálatai, az alaplemez és a belső oldali szigetelés már elkészült, jelenleg a bélésfal és az oszlopok vasalása van folyamatban. Egy éven belül szerkezetkész lesz a világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. A Magyar Zene Háza egy éven belül szerkezetkész állapotban lesz (Fotó: Városliget Zrt.) Előrehaladott állapotban van a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése is, a tavaly nyáron indult építkezésnél az alaplemez kialakítása mellett jelenleg az épület vasbeton szerkezetének kialakítása zajlik. A három szinten, mintegy 800 autót befogadni képes mélygarázst várhatóan már jövő nyártól használhatják majd a Ligetbe látogatók, illetve kedvezményesen vehetik igénybe a környéken lakók. Az autómentes Városliget elérése érdekében további földalatti parkolók is épülnek, az Állatkerti körúton 700, míg a Hermina úton egy 275 férőhelyes létesítmény épül. A Kós Károly sétányt pedig valódi, forgalommentes sétánnyá alakul át, ezzel napi 10-15.000, a parkon keresztül haladó autótól szabadul meg a Liget. Jól halad a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése (Fotó: Városliget Zrt.) Videó megtekintése ITT! Elkészült már a Vakok Kertje, az Ifjúsági Sportpályák vagy a Kutyás Élménypark, amelyek mind-mind nagyon népszerűek, utóbbi látogatottsága már átlépte a 300 ezer főt, és látogatottsági rekordokat dönt a történetének legnagyobb, a Liget Budapest projekt keretében megvalósult rekonstrukciója után tavaly október végén újra megnyílt a Szépművészeti Múzeum is. A parkfejlesztés első ütemének részeként megvalósult beruházások már mutatják azt az Európában is egyedülálló színvonalat és átgondoltságot, amely az egész tájépítészeti rehabilitációt jellemzi majd. A 2019-ben elindult a parkfejlesztés második üteme is, melynek során az ország egyik legnagyobb és legkorszerűbb játszóterét valósítják meg a Ligetben, melyet szintén 2019 őszén vehetnek birtokba a gyermekek. A kivitelezések előrehaladott állapotban vannak, a legkisebbeknek szóló területre már beépítették a játszóelemeket, melyeket biztonságos, eséscsillapító burkolatokkal vettek körbe. A következő munkafázisban az idősebb korosztályok játszóelemeit szerelik fel. A Nagyjátszótéren minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítenek több mint 13 000 négyzetméteren. A családbarát fejlesztések keretében összesen 7 új illetve megújított játszótér kap majd helyet a Városligetben. A parkfejlesztés második ütemében kialakítanak több sportpályát és egy két kilométeres, kivilágított futókört is. Jövőre kezdődhetnek a Magyar Innováció Háza és a Új Nemzeti Galéria munkálatai További ikonikus fejlesztések az év végén, a jövő év elején veszik kezdetüket. A világ egyik legjobb építészirodájaként elismert japán SANAA által tervezett új Nemzeti Galéria és a hazai feltalálói géniusz előtt tisztelgő Magyar Innováció Háza kivitelezése, valamint az 1952-ben lebontott, szecessziós stílusú Városligeti Színház újjáépítése esetében az intézményekkel egyeztetett tervezési folyamat a végéhez közelít, és az eredményes közbeszerzési eljárást követően a kivitelezés, ez év végén, jövő év elején kezdődhet el. Elkezdődött a park beton- és aszfaltfelületek csökkentése is, elsőként az indokolatlanul széles, 14 méter szélességű Olof Palme sétány útburkolatát szűkítik le 6 méterre, csak ezzel közel 1600 négyzetméternyi zöldfelületet adnak vissza a parknak. A gyalogos és kerékpáros közlekedés a kivitelezés ideje alatt végig biztosított marad a 6 méter szélességben megmaradó burkolt felületen. A teljes park felújítása során további több ezer négyzetmétert zöldítenek vissza a ligeti betonutak rovására. „A Liget Budapest Projekt olyan világszínvonalú mágnesberuházás, amely kiemelkedő jelentőséggel bír, mind a turizmus fejlődése, mind pedig a városi ingatlanszövet felértékelődése szempontjából. A befektetők már érdeklődnek, a környékbeli lakások felértékelődnek, hotelek tervei jelennek meg. A megújult Városliget környéke Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő része lesz” – összegezte Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}