Új építőanyagok: napelemes tetőfedők, cool és okosüveg, hangszigetelő burkolatok…

Új építőanyagok: napelemes tetőfedők, cool és okosüveg, hangszigetelő burkolatok…

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Az innováció az építőanyagok terén is folyamatos, napjainkban különösen a Föld klimatikus viszonyainak változása kényszeríti ki az újabb és újabb megoldásokat (és még hol van az igazi áttörés?), hogy végre pontot tegyünk az energiafaló épületek korszakára. Természetesen az építőiparban hosszabb idő egy-egy új alapanyag, technológia elterjedése, hiszen mindenki csak megbízható anyagot szeretne beépíteni házába, ám a mai információáramlás segíti a folyamatot.

ujepitoanyagoknapelemes 720

Újdonságok a tetőn
Napjainkban még a hagyományos kiselemes tetőfedés a legelterjedtebb, ám már kopogtat ajtónkon az innováció, az újszerű tetőfedőanyagok megjelenése. Ilyenek például az alacsony hajlásszögű tetőre kifejlesztett tetőfedők, a világos színű tetőfedők, vagy a tetőbe integrált napelemek. Manapság nagyon népszerűek családi házakon is az alacsony, kis hajlásszögű tetők, ám mivel a cserépfedések csak vízzárók, de nem vízhatlanok, azaz a fedés hézagain, szellőzőcserepeken keresztül bejuthat nedvesség a héjazat alá, fontos a megfelelő alátéthéjazat megválasztása. Bizonyos hajlásszög alatt azonban már olyan nagymértékű nedvességet engedhet át egy-egy cserépfedés, aminek elvezetését nem lehet pusztán az alátéthéjazatra bízni, ezért speciális tetőcserépre van szükség. Egyes gyártók már kifejlesztettek 7 fokos hajlásszögre alkalmas tetőcserepet és hozzá kapcsolódó rendszert, amelynek kialakítása megakadályozza, hogy ezen a hajlásszögön több nedvesség jusson át, mint egy hagyományos tetőcserépen, 12-17 fokos tartományban.
Nemcsak az energiapazarlás visszaszorítása vált trenddé, hanem a sötétebb színű cserepek is mind több ház tetején jelennek meg. Ezek a színek azonban jobban elnyelik a meleget, ezért nyáron intenzívebben melegszik fel a tetőtér, mint a világosabb színű cserepek esetén. Az újonnan kifejlesztett tetőcserepek, felületkezelésüknek köszönhetően visszatükrözik az infravörös sugárzást, emiatt a cserép hátoldalán mért hőmérséklet a korábban használt fedőanyagokhoz képest akár 20˚C-kal is alacsonyabb lehet. Érdekes lehet majd az építészek nyomására kifejlesztett világos, akár fehér színű tetőfedő anyagok megjelenése, amivel homogén, átforduló homlokzatokat lehet képezni. Mivel a tetők már most, a szolár berendezések fogadójaként alkotói az energiatermelésnek, innen már csak egy lépés ezen elemek automatizálása, okosítása.

Napelemes tetőcserepek
A napelemes tetőcserepek közé sorolhatók a napelemes cserepek, napelemes zsindelyek és komplett tetőfedést helyettesítő megoldások. Ezek mindegyikéből több tucat gyártó található világszerte. A hagyományos napelemek áraihoz képest ezek a megoldások általában 2-3-szoros árat jelentenek, ami még a kiváltott cserép és tetőfedés árát leszámítva is jelentősen költségesebb megoldást jelentenek. Emiatt e megoldás ma még nagyon ritka, általában csak bemutató vagy reprezentatív célból épül, ahol a gazdaságosság és megtérülés nem szempont. Szintén a magas áruk miatt nem terjedtek még el nálunk a tetőbe integrált napelemes megoldások, amelyek bár építészetileg érdekesek, várhatóan csak 10-15 év múlva lesz jelentősebb részesedésük, ha a hagyományos építőanyag áraival is versenyképessé válnak.

ujepitoanyagoknapelemes 1


Hangszigetelő dekorburkolatok
A dekor hangszigetelő burkolatok a léghanggátlás csökkentésére alkalmasak. A legtöbb hangszigetelő burkolatot akár magunk is elkészíthetjük, de vannak, amelyek szakemberek bevonását igénylik. A nútféderes és hagyományos illesztésnek köszönhetően a panelek felhelyezése akár házilag is kivitelezhető. A fali- és mennyezeti dekorpanelek építési kartusos ragasztóval könnyen, közvetlenül helyezhetők téglafalra, betonra vagy gipszkartonra, tapétázott felületre. Átlagos állapotú fal esetében semmilyen előkészítés (glettelés, felületjavítás) nem szükséges, nagyobb egyenetlenség esetén párnafa használata ajánlott.
A hatékony hangszigetelés elérése nem egyszerű, a hangforrástól és a zajszint mértékétől függ. Komoly hangszigetelési igény esetén a helyiség falfelületei mellett nem szabad megfeledkezni a nyílászárókról (ablakok és ajtók) sem, ezek egyedi, külön történő hangszigetelése nélkül nem érhető el hatékony hangszigetelés. Az ajtók hangszigetelésekor az ajtó lapján túl az ajtó és a tok találkozási – érintkezési Az okosüveg – legyen az átlátszó, opálos vagy színezett, új színt hoz környezetünkbe. Alkalmazásával olyan többfunkciós tereket hozhatunk létre, amelyek nagymértékben alkalmazkodnak igényeinkhez.


ujepitoanyagoknapelemes 3
Cool-üveg, okosüveg
Míg az üveget az ókortól a XIX. század elejéig leginkább ékszerként, dísztárgyként, tárolóedényként használták, mára eljutottunk oda, hogy egyik legfontosabb építőanyagunk. Készülnek belőle nagyméretű nyílászáró üvegtáblák, üvegkorlátok, üvegfödémek, üveghidak stb. A cool-üveg egy olyan, bevonattal ellátott üveg, amelyre jellemző a kiváló nap- és hővédelem, alacsony sugárzásáteresztő képesség (bevonat miatt), kellemes fényáteresztés (30-60%), jó hőszigetelő és fényvisszaverő képesség. Ez a megoldás védi a belső teret a felmelegedéstől, amíg a legtöbb fényt beengedi a lakásba (fenntarthatóan), hosszú távon csökkenti a hűtés, fűtés és világítás költségeit. Nemcsak télen tartja melegen a lakásunkat, hanem nyáron is hűvösebb a belső tér, mint a hagyományos hőszigetelő üvegek beépítése esetén.
Ismerünk ma már természetes tisztítóhatással rendelkező üveget is. Amikor esik az eső, a külső üvegfelületen a lefolyó vízcseppeken megtörő fény nem biztosít rendes kilátást, az eső elállta után pedig az üvegfelület szennyeződik/koszos marad. Ilyen esetben hasznos az ilyen természetes tisztítóhatással rendelkező üveg: zavartalan kilátást nyújt, kevesebb szennyeződés rakódik le rá, ritkábban vagy egyáltalán nem kell a külső ablaktáblát tisztítani. Hatalmas üvegfelületű családi házak esetén már a tervezésekor mérlegeljük, hogy a könnyen tisztuló bevonatos üvegezés mennyire könnyíti majd meg mindennapjainkat. S hogy miért is tisztul önmagától az üveg? Mert külső felületére vékony filmréteget visznek fel, a szerves szennyező anyagok az UV-sugárzás hatására felbomlanak, maguktól leválnak, majd a feloldódó szennyeződéseket az eső lemossa. Ezért terül szét a víz az üvegen (nem alakulnak ki cseppek), és az üveg gyorsabban is szárad.
Az okosüveg – legyen az átlátszó, opálos vagy színezett, új színt hoz környezetünkbe. Alkalmazásával olyan többfunkciós tereket hozhatunk létre, amelyek nagymértékben alkalmazkodnak igényeinkhez. Az okosüveg minden esetben egyedileg készül, személyes elvárásaink szerint. Az okosüveg exkluzív, diszkrét és stílusos kiegészítője lesz lakásunknak vagy irodánknak, reluxa és függöny helyett alkalmazható térelválasztóként, ablakokon, ajtókon, egyetlen kapcsolással változtathatjuk, alkalmazható fürdőszobák térelválasztására, nappali-dolgozó szoba közé és még sok-sok helyre. És hogy hogyan működik? Egy transzformátorral vezérelt fólia segítségével – amit két üveglap közé helyeznek – az átlátszó üvegfelület tejszínűvé változik. A kapcsolás történhet fali kapcsolóval, távirányítóval, mozgásérzékelővel, időzítővel, illetve mobiltelefonnal is. Megjelenése sokféleképpen alakítható, lehet színezett, tűzálló, egyedi alakú vagy edzett. Az okosüveggel tehát még személyesebbé tehetjük a bennünket körülvevő teret redőny, reluxa, szalagfüggöny nélkül, izgalmas, látványos megoldásokkal.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}