Bérházi lakások átalakításának buktatói

Bérházi lakások átalakításának buktatói

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Ha régi társasházban (korábbi nevén bérházban) vásárolunk lakást, általában a felújításával kezdjük, ám egy 100-150 éves épület felújítása, átalakítása nem egyszerű. Abban biztosak lehetünk, hogy leendő lakótársaink nem örülnek a zajjal-porral járó munkálatoknak, ezért célszerű már a legelején jó viszonyt kialakítani velük, persze egy-két kezelhetetlen lakótárs mindig akad majd.

berhazilakasokatalakitasanak 720


Először is legyünk tisztában azzal, hogy műemléki épületben vettük-e a lakást vagy sem ( jó, ha már a vásárlás előtt egyértelműsítjük!), mert műemlék esetén a felújításhoz is engedély szükséges. Járjunk utána, pontosítsuk a műemlék-felügyelőséggel, hogy mit szabad, mit csak erősen korlátozottan és mit egyáltalán nem szabad tennünk. A felújítást megelőzően jelentsük be a munkálatokat a közös képviselőnek, plakáton hirdessük ki a ház faliújságján, megjelölve a kezdési és befejezési határidőket. Közös területeket nem használhatunk tárolásra, de ha megkérjük a közös képviselőt, engedélyezheti korlátozottan (ideiglenesen sitt és építőanyag tárolása zsákokban).

Szerkezeti átalakítás, válaszfalak, födémerősítés
Nagyon vigyázzunk, mert a 100-150 éves bérházak szerkezete nagyon sok meglepetést rejthet! Előfordul, hogy válaszfalnak tűnő szerkezeteket a pincei dongaboltozatról indították, felment a harmadik emeletig, ezért ha a másodikon elbontanánk a „válaszfalat”, nagy baj történhetne. Szerkezeti átalakításhoz mindig statikus terv szükséges, ám még őket is érhetik meglepetések, ha az épületet nem ismert módon átalakították a két háború között vagy éppen a háború után a háborús károk miatt. Ne feledjük, akkoriban nem állt rendelkezésre túl sok építőanyag, viszont voltak vasúti sínek, készültek acélgerendával váratlanul kombinált fafödémek, egyebek. Sokféle födémmel találkozni régi bérházakban, az azonban bizonyos, hogy a múlt század eleji eredeti vasbeton födémek a mai szabványokhoz képest erősen alulvasaltak (ha egyáltalán monolit vasbetonfödémek, és nem más szerkezetűek!). Ennek próbáljunk meg utánajárni, kérjünk statikai szakvéleményt, ma már műszerekkel meghatározható a födémek vasalása, a beton minősége. Nem tégla válaszfal készítése esetén nem feltétlenül kell födémünket megerősíteni (pl. gipszkarton, ytong), ám ha födémünk megerősítésre szorul, vasalt aljzatot tanácsos készíteni az áthelyezett válaszfal alá, amely megoldható akár fölülről is, azaz a lakásunkból. A födém megerősítése ugyan megemelheti a padlószintet, de mivel régi bérházról van szó, valószínű, hogy elfér a régi feltöltésben.

A tényleges válaszfalak átépítésénél is figyelemmel kell lennünk egy-két dologra. Porosz süvegfödém esetén az acélgerendákkal párhuzamosan elhelyezendő válaszfalak alá gerendát kell beépítenünk, vagy vasalt aljzatot kell készítenünk. Ne feledjük, hogy a régi bérházak belmagassága 3,3–4,5 méter, így a válaszfal terhe is nagyobb. Válaszfalak részleges bontásánál és annak utólagos kiegészítésénél szembetalálkozhatunk azzal a problémával, hogy a régi válaszfal téglaméretét már nem gyártják, nem is tudjuk beszerezni, ezért ha tudjuk, hogyan szeretnénk toldani a válaszfalat, próbáljunk félretenni megfelelő mennyiségű bontott téglát.
Megfelelő belmagasság esetén galériát is építhetünk könnyűszerkezetes elemekből, általában fából, ahol elfért az ágyunk, ez azonban elsősorban kis alapterületű lakásoknál célszerű.

berhazilakasokatalakitasanak 1
Nyílászárók felújítása, hangszigetelés
A szép nyílászárókat – nem véletlenül vettünk régi bérházban lakást – célszerű megtartani. Persze kicserélhetjük új, korszerű fa, műanyag vagy akár acél nyílászáróra is, de azok már nem lesznek olyan mívesek, régiesek, karcsúak, mint a régiek. Jó tudni, hogy a nyílászárók felújíthatóak, mind az ajtók, mind az ablakok. Az ablakokba rakhatunk hőszigetelő üveget, ehhez azonban valószínűleg egy új szárnyra lesz szükség. A rossz fa részek pótolhatók, és festés után jól záródó, újszerű nyílászárókat kapunk. Mindez igaz nemcsak a homlokzati nyílászárókra, hanem a belsőkre is. A hangszigetelést a nyílászárók korszerűsítésével az utca irányába szinte már meg is oldottuk, amennyiben ennél nagyobb hangszigetelést szeretnénk, úgy háromrétegű hőszigetelt üveget kell beépíteni.
Jó tudni, hogy a másik öt irányban sem nagyon komplikált megoldani a hangszigetelést. A két oldalsó szomszéd irányában hangszigetelő gipszkarton válaszfalat építhetünk, ennek már jól kitalált, többféle rendszere létezik, tehetünk a padlóba is lépéshangszigetelést az új aljzat alá (új rétegrend esetén kötelező is!), a mennyezetre pedig hangszigetelő álmennyezet rakható. Mielőtt elkezdenénk a hangszigetelést, érdemes jól átgondolni, hogy mit és hová szertnénk, mert e szerkezetek némelyike nem is kevés pénzbe kerül.

Hőszigetelés, fűtés
A legnehezebb kérdés lakásunk hőszigetelése. Egy régi bérházban, csak a saját lakásunk hőszigetelése megoldhatatlan, de ugyanúgy megoldhatatlan a teljes homlokzat hagyományos hőszigetelése is, mivel ez az összes homlokzati dísz bontásával, megsemmisülésével járna. Léteznek „hőszigetelő” festékek, de ezek még nem váltották be az ajánlásokban ígért végeredményt és igencsak drágák. Homlokzati hőszigetelésre akkor van lehetőségünk, ha a lakóközösség úgy dönt, és nincsenek homlokzati díszek (az esetleges kőburkolat a homlokzaton leszerelhető és visszaépíthető). Még a munka megkezdése előtt járjunk utána, hogy beszerezhető-e azonos kő a pótláshoz, mert bizonyosan szükség lesz rá. A homlokzati hőszigetelés készítésekor/tervezésekor ne feledkezzünk meg a padlás és a belső (udvari) homlokzat szigeteléséről sem.
A fűtési rendszer korszerűsítése során az új gázkazán beépítéséhez a kéményt ki kell bélelnünk, mert az előírások szerint tégla falazatú kéménybe gázkazán füstelvezetését bélelés nélkül bekötni tilos. Gondoljuk végig, hová szeretnénk padlófűtést, felületfűtést, hová radiátort, és ne feledkezzünk meg a konyhai gázbekötésről sem. Vizsgáltassuk át szakemberrel a lakás elektromos hálózatát is, még 1950-60-as évekbeli hálózattal is találkozni, esetleg a két háború között készült részekkel, így bizonyosan teljes csere szükséges.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Hol tart a Liget Budapest projekt?

Már a múlt évben elkezdődtek a Városligetben az építkezési munkálatok, a tervezett fejlesztések kétharmada zajlik, folyamatban a park felújítása is, s ha ez az ütem tartható, 2022-re valamennyi új épület áll, 2023-ig pedig az összes új intézmény megnyílik, és teljes szépségében elkészül a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is. Már a múlt évben elkezdődtek a Városligetben az építkezési munkálatok, a tervezett fejlesztések kétharmada zajlik, folyamatban a park felújítása is, s ha ez az ütem tartható, 2022-re valamennyi új épület áll, 2023-ig pedig az összes új intézmény megnyílik, és teljes szépségében elkészül a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is. A Liget Budapest Projekt keretében a Városliget saját, több mint százéves történelmi hagyománya folytatódik: a Liget egyszerre nyújtja a kultúra, a szórakozás és a zöldfelületi kikapcsolódás páratlanul gazdag kínálatát. Átfogó megújítása után a Városliget egy egészen különleges névjegye lesz Magyarországnak, hiszen Európában sehol nincs még egy olyan városi park, ahol ilyen mennyiségű és színvonalú kulturális intézmény és rekreációs lehetőség várja majd a látogatókat” – mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Májusban a projekt részeként átadták Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb múzeumi háttérintézményének, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központnak az épületét a Városliget melletti Szabolcs utcában, az egykori kórház területén a múzeumi szakma képviselőinek. Befejeződött az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója, ősszel nyit Millennium Házaként Befejeződött a több mint 130 éves, az elmúlt évtizedekben egyre leromlottabb állapotba került Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója is. Idén ősszel a Városliget legrégibb és egyik legszebb épülete új néven, Millennium Házaként a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítással nyitja meg kapuit, később pedig egy állandó, interaktív tárlattal idézi meg az újkori Magyarország történetének legsikeresebb időszakát, a millennium korát, a századfordulós Budapestre fókuszálva. A homlokzaton restaurálták a gazdag Zsolnay díszítéseket és hamarosan befejeződik a belsőépítészeti kialakítás valamint az ideiglenes kiállítás installálása is. A Rózsakert felöli bejárat közepén egy egyedi szökőkutat helyeznek el, melynek gyártása a napokban kezdődött meg a Zsolnay gyárban, Pécsett. Az épülethez kapcsolódó Rózsakert kialakítása folyamatban van, a rózsatövek augusztusban fognak a helyszínre érkezni. A Millennium Háza 3 milliárd forintos, 2017 év végén indult helyreállítása az eredeti építészeti dokumentációnak megfelelően valósul meg. „A Millennium Háza a megújuló Városliget egyik ékköve lesz, mely egyben jelképe is a Liget Budapest projekt célkitűzéseinek. A tradíciót óvó, a múltra a jelen legkorszerűbb eszközeivel emlékező, a park és a kultúra kapcsolatát integráló tudás- és élményközpontnak valamint egy különleges hangulatú kávéháznak biztosít majd teret a Liget egyik legrégibb és legszebb épülete” – mondta a fejlesztésről Baán László. Jelenleg a Néprajzi Múzeum kivitelezésének a mélyépítési szakasza zajlik (Fotó: Városliget Zrt.) 2017 év vége óta zajlik a Néprajzi Múzeum ikonikus épületének a kivitelezése, amely tavaly az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai versenyen elnyerte az „Európa legjobb középülete” elismerést, illetve a „World’s Best Architecture” különdíjat, mely világszerte az egyik legrangosabb ingatlanszakmai elismerés. Jelenleg az épület kivitelezésének mélyépítési szakasza zajlik, a cölöpözési munkálatokat követően jelenleg az alaplemez és a szigetelés kialakítása zajlik, majd megkezdődik magasépítés. A Néprajzi Múzeum a jövő év végére már szerkezetkész állapotban lesz. A mélyépítési szakaszt követően javában zajlanak a Magyar Zene Háza kivitelezésének magasépítési munkálatai, az alaplemez és a belső oldali szigetelés már elkészült, jelenleg a bélésfal és az oszlopok vasalása van folyamatban. Egy éven belül szerkezetkész lesz a világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. A Magyar Zene Háza egy éven belül szerkezetkész állapotban lesz (Fotó: Városliget Zrt.) Előrehaladott állapotban van a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése is, a tavaly nyáron indult építkezésnél az alaplemez kialakítása mellett jelenleg az épület vasbeton szerkezetének kialakítása zajlik. A három szinten, mintegy 800 autót befogadni képes mélygarázst várhatóan már jövő nyártól használhatják majd a Ligetbe látogatók, illetve kedvezményesen vehetik igénybe a környéken lakók. Az autómentes Városliget elérése érdekében további földalatti parkolók is épülnek, az Állatkerti körúton 700, míg a Hermina úton egy 275 férőhelyes létesítmény épül. A Kós Károly sétányt pedig valódi, forgalommentes sétánnyá alakul át, ezzel napi 10-15.000, a parkon keresztül haladó autótól szabadul meg a Liget. Jól halad a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése (Fotó: Városliget Zrt.) Videó megtekintése ITT! Elkészült már a Vakok Kertje, az Ifjúsági Sportpályák vagy a Kutyás Élménypark, amelyek mind-mind nagyon népszerűek, utóbbi látogatottsága már átlépte a 300 ezer főt, és látogatottsági rekordokat dönt a történetének legnagyobb, a Liget Budapest projekt keretében megvalósult rekonstrukciója után tavaly október végén újra megnyílt a Szépművészeti Múzeum is. A parkfejlesztés első ütemének részeként megvalósult beruházások már mutatják azt az Európában is egyedülálló színvonalat és átgondoltságot, amely az egész tájépítészeti rehabilitációt jellemzi majd. A 2019-ben elindult a parkfejlesztés második üteme is, melynek során az ország egyik legnagyobb és legkorszerűbb játszóterét valósítják meg a Ligetben, melyet szintén 2019 őszén vehetnek birtokba a gyermekek. A kivitelezések előrehaladott állapotban vannak, a legkisebbeknek szóló területre már beépítették a játszóelemeket, melyeket biztonságos, eséscsillapító burkolatokkal vettek körbe. A következő munkafázisban az idősebb korosztályok játszóelemeit szerelik fel. A Nagyjátszótéren minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítenek több mint 13 000 négyzetméteren. A családbarát fejlesztések keretében összesen 7 új illetve megújított játszótér kap majd helyet a Városligetben. A parkfejlesztés második ütemében kialakítanak több sportpályát és egy két kilométeres, kivilágított futókört is. Jövőre kezdődhetnek a Magyar Innováció Háza és a Új Nemzeti Galéria munkálatai További ikonikus fejlesztések az év végén, a jövő év elején veszik kezdetüket. A világ egyik legjobb építészirodájaként elismert japán SANAA által tervezett új Nemzeti Galéria és a hazai feltalálói géniusz előtt tisztelgő Magyar Innováció Háza kivitelezése, valamint az 1952-ben lebontott, szecessziós stílusú Városligeti Színház újjáépítése esetében az intézményekkel egyeztetett tervezési folyamat a végéhez közelít, és az eredményes közbeszerzési eljárást követően a kivitelezés, ez év végén, jövő év elején kezdődhet el. Elkezdődött a park beton- és aszfaltfelületek csökkentése is, elsőként az indokolatlanul széles, 14 méter szélességű Olof Palme sétány útburkolatát szűkítik le 6 méterre, csak ezzel közel 1600 négyzetméternyi zöldfelületet adnak vissza a parknak. A gyalogos és kerékpáros közlekedés a kivitelezés ideje alatt végig biztosított marad a 6 méter szélességben megmaradó burkolt felületen. A teljes park felújítása során további több ezer négyzetmétert zöldítenek vissza a ligeti betonutak rovására. „A Liget Budapest Projekt olyan világszínvonalú mágnesberuházás, amely kiemelkedő jelentőséggel bír, mind a turizmus fejlődése, mind pedig a városi ingatlanszövet felértékelődése szempontjából. A befektetők már érdeklődnek, a környékbeli lakások felértékelődnek, hotelek tervei jelennek meg. A megújult Városliget környéke Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő része lesz” – összegezte Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}