Ahol igazi tűz lobog - fafűtéses tüzelőberendezések

Ahol igazi tűz lobog - fafűtéses tüzelőberendezések

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Reneszánszát éli a fafűtés, ezen belül is fontos helyet foglalnak el a hagyományos fűtőberendezések. Hideg téli estéken egy bögre forró tea és egy befűtött cserépkályha igazán barátságos, békés hangulatot teremt. Hiába a modern fűtési rendszerek, hiába az alacsony hőmérsékletű takarékos felületfűtések, a tűz látványa, a fa ropogása sokunk számára pótolhatatlan, hozzátartozik a zimankós téli esték meghitt hangulatához.

aholigazituzlobog 720


Kezdjük a konyhában!
A magyar szóval kombinált tűzhely napjainkban is mind gyakoribb a hagyományos stílust kedvelők nagyméretű konyháiban. Gyermekkori emlékeinkben feldereng a míves fafűtésű sparherd-en készült vasárnapi ebéd, a kellemes meleg, a finom illatok, amint beléptünk a konyhába egy vödör fával a csípős hidegből. És ha nem vasárnap volt, a tűzhely akkor is be volt gyújtva, mert az adta a fűtést a konyhában: alsó részén fatároló, felette a sütő és tűztér, az öntöttvas fedeleken pedig a leveses fazék. Azt be kell látnunk, hogy egy ilyen fűtőberendezéshez persze megfelelő hely is dukál, tőlünk nyugatabbra valahogy ez sosem ment ki a divatból, ott mindig volt piaca a robusztus berendezéseknek. A neten böngészve igazán sokféle tűzhelyet találunk a hagyományos kinézetűtől egészen az ultramodernig. Ami mindegyikben közös, hogy környezetbarátnak tekinthető, hisz a fatüzelés gyakorlatilag nulla emissziójú, figyelembe véve, hogy fa élete során annyi CO2-t nyel el, mint amennyi elégetése során keletkezik.

aholigazituzlobog 1
A nappalik dísze – cserépkályha
A cserépkályha régen is dísztárgy volt, de használata alapvetően megváltozott. Korábban a szoba egyetlen fűtőeszköze, ma viszont csak kiegészítő fűtésre, inkább csak hangulati elemnek tekintjük. Külső megjelenésében sokat változott, ám belső kialakítása a mai napig szinte kizárólag hagyományos anyagokból történik: agyag, használt tetőcserép, samott tégla, kályhacsempe. A tűztér a kályha alsó részén kap helyet, a füstjáratok behálózzák az egész kályhát, egy nagyobb kályhában akár 4-5 méternyi is lehet. Az ökölszabály szerint olyan hosszú lehet a füstjárat a kályhában, amennyi a hozzá tartozó kémény magassága, tehát a kémény magassága meghatározza a cserépkályha legnagyobb méretét, így ne álmodozzunk a tetőtérben szép nagy kályháról. Építése manapság is használt tetőcseréppel történik, mert azok már nagyon sok napsütés miatti felforrósodást és lehűlést kibírtak anélkül, hogy a nagy hőingadozás eltörte volna őket. Ezt a hőingadozást továbbra is bírniuk kell, hiszen minden felfűtés nagyon magas hőmérsékleteket eredményez.
Figyelembe kell azt is venni, hogy ezeknek a hagyományos fa, széntüzelésű berendezéseknek napjainkban a légellátása szokott kritikus lenni. A modern nyílászárókkal ugyanis úgy becsomagoljuk a házunkat, hogy azokon egy porszem sem tud bejutni, hát még az égéshez szükséges levegő! Pedig ha azt akarjuk, hogy a kéményen menjen ki a füst, és ne a szobában maradjon, akkor gondoskodni kell olyan légbevezetésről, amely alkalmas annyi levegő bevezetésére, amennyi a kéményen keresztül távozik. Őseink cserépkályhái a folyamatos használat miatt inkább a praktikumról szóltak, gazdag házakban a kályha ajtaja a folyosóra nézett, hogy a személyzet zavarás nélkül tudja megrakni, takarítani a fűtőberendezést. A mai cserépkályhák leginkább a látványt szolgálják, azaz helyesebben, szinte minden mai cserépkályhának fontos kelléke a tűz látványa. Az már csak ízlés kérdése, hogy mekkora üvegajtót rakunk rá, a méretek az egy csempe nagyságtól egészen a hat csempe méretig terjednek. Tapasztalatok szerint nem szabad túlzásba vinni az ajtó méretét, mert a nagy, viszonylag hideg üvegfelület könnyen bekormolódik, annak takarítása általában nem tartozik a lakók kedvenc elfoglaltságai közé. Ha azonban valaki szeret a tűzzel bíbelődni, nem rest a hidegben kisétálni a tüzelőért, akkor igazán jó választás egy cserépkályha megépítése. Mivel szinte kivétel nélkül csak kiegészítő fűtésre szolgálnak, ezért legtöbbet esténként és a hétvégén gyújták be, ilyenkor pedig nem különösebb fáradság foglalkozni a tűzrakással.

aholigazituzlobog 2
Látvány, dizájn, kitűnő hatásfok
Tény tehát, hogy a tűz látványa nagyon fontos az emberek jelentős részének, éppen ezért megalkották a modern kor hi-tech kályháit, kandallóit, amelyek a látványból is ötöst kapnak, és a kor követelményeit is dicséretesen elégítik ki. Időtálló formatervezésük otthonunk díszévé teszi őket, üvegablakain át élvezhetjük a tűz tökéletes látványát, hallhatjuk a tűz ropogását. Mindennek a kulcsa az automatizálás, szabályozhatóság és a jó hatásfok. A legjobb minőségű kályák, kandallók alapanyaga öntöttvas, ezért rendkívül tartósak, nagy a hőtároló képességük, ám árúk nem olcsó. Kitűnő szerkezeti felépítésüknek köszönhetően a kályhák képesek 8–12 órán át egyszeri begyújtással folyamatos fűtést biztosítani, a kandallók pedig az ún. nyújtott égésidővel akár 6-8 órán keresztül is üzemelhetnek. A magas hatékonyság kulcsa a CleanBurn, azaz utánégetés, amellyel akár 40 százalékos tüzelőanyag-megtakarítás is elérhető ugyanakkora teljesítményleadás mellett.
Választhatunk pellet tüzelésű vízteres kályhát is egy kisebb, modern lakásba is. A pellet faforgácsból, fűrészporból préselt tüzelőanyag, egy kis mozgó rostély annyit szállít be a tűztérbe, amennyire éppen a fűtési feladat ellátásához szükséges. Akár teljesen le is éghet a tűz, így kikapcsol, majd egy igen magas hőmérsékletű hőlégfúvóval a kis darabok könnyen begyújthatók. Üvegablakon keresztül itt is látjuk az égő fadarabkákat, a tűztérből kiáramló hő a berendezés vízterét átmelegítve képes fűteni a lakás radiátorait.

Mindent túlél a vegyes
Vidéken biztosan mindenki látott már vegyes tüzelésű kazánt, de nagyvárosokban sem ritka akár a gázkazán mellé beépítve, kerti fahulladék eltüzelésére, kiegészítő fűtésként. Lehetőség szerint ne a lakótérbe helyezzük, hanem mind az udvarról, mind a lakásból megközelíthető helyiségbe, mert bizony a fakazánokkal sokat kell foglalkozni. De ahol sok fa van vagy ha a takarékosság fontos szempont, esetleg a zöld hőenergiaellátás a lényeges, ott ma is van helye ezeknek a hasznos berendezéseknek. A fatüzelés ugyan munkás, sokszor piszokkal jár, de a forintok tekintetében körülbelül a felébe kerül, mint a gázfűtés, természetesen manapság inkább gázkazánok mellett második fűtőberendezésként alkalmazva.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}