A kényelem legfelsőbb foka

A kényelem legfelsőbb foka

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Sokunkban felmerül a gondolat, hogyan is tudnánk otthonunkat még kényelmesebbé tenni, miként tudunk a mai rohanó világban több időt és energiát spórolni, amelyet családunkra, barátainkra fordíthatnánk. Ezekre a kérdésekre ad választ az intelligens otthon.

akenyelemlegfelsobbfoka 720


Vegyük például a kültéri és beltéri árnyékolókat, amelyek mind a forró nyári napokon, mind pedig a téli hidegben segítenek otthonunkban a megfelelő hőmérsékletet megtartani. Az ablakok elé szerelt árnyékolók (redőnyök, zsaluziák) megtervezéséről már a ház építésénél vagy a felújítás során gondoskodni szükséges. A motoros árnyékolók működtetéséhez például az ablakokhoz kell vezetni az elektromos áramot, hogy motoros árnyékolóinkat kényelmesen működtethessük fali kapcsolóról, távitányítóról vagy akár mobiltelefonról is.

Mit tehetünk, ha nem szeretnénk vésni a falat?

A redőnyökhöz tökéletes megoldást nyújt a vezeték nélküli napelemes Oximo rádiós redőnymotor, amelynek számos más előnye is van, például beépített akadályérzékelő van benne. A redőnyökhöz, árnyékolókhoz társított időzítő pedig az előre megadott időpontban, vagy a napfelkeltéhez és naplementéhez igazítja a redőnyök mozgását. A redőnyöket kényelmesen engedhetjük a kívánt pozícióba a távirányítóval, akár egyesével, vagy az összes redőnyt egyszerre működtetve.

A korábban vásárolt beltéri árnyékolóinkat is motorizálhatjuk utólag. A Somfy RollUp Wirefree rádiós motorjai elemmel vagy akkumulátorral is működnek, így nincs szükség falvésésre és vezetékekre. Kényelmesen működtethetjük rolóinkat vagy a mostanában oly divatossá vált sávrolónkat távirányítóval. Az árnyékolók betekintés elleni védelmet adnak, és szabályozhatjuk a beáramló fény mennyiségét a szobába. A saját ízlésünk szerint kiválasztott, otthonunk berendezéséhez illő textilárnyékolók és függönyök esztétikusabbá és otthonosabbá varázsolják életterünket.

akenyelemlegfelsobbfoka 1
A karnis is szerelhető motorral?

A feltölthető akkumulátorral rendelkező Irismo Wirefree karnismotor érzékelők által vezérelt mechanizmusaival megkönnyíti mindennapjainkat, azáltal, hogy otthonunk árnyékolói előre beállított forgatókönyv alapján vagy fali kapcsolók, távirányítók segítségével végzik el helyettünk a függönyök mozgatását. Az akkumulátort elég 9 havonta tölteni, sőt, a motor beépítésénél az elektromos áram vezetékezésével sem kell bajlódnunk.

A csendes motorral a korán kelő szülők sem ébresztik fel a függönyök huzogatásával a még alvó gyerekeket, ugyanis a karnismotor egy 100 kilós függönyt is könnyedén, halkan mozgat. A lágy indítású motor finoman, a függöny anyagát megkímélve, fokozatosan indul. Az akadályérzékelőnek köszönhetően pedig bármi is kerül a függöny útjába, a motor azonnal leáll. Ráadásul a Touch Motion funkció által – ha egy kicsit is megmozgatjuk a függönyt – mozdulatunkat befejezve, a motor önműködően elindul, és a tervezett tevékenységet végrehajtja.

Szerelje fel Ön is ablakait motoros árnyékolókkal, és a felszabaduló idejét töltse pihenéssel!

somfy.hu

somfy sarga
Cikk szerzője: Szemeti Dóra

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.