Az év tapétatrendjei

Egy jól megválasztott tapéta képes belső tereink egész arculatát, ezzel együtt pedig a helyiségben tartózkodók hangulatát, közérzetét is befolyásolni. Az idei tapétatrendek számos helyre elkalauzolnak bennünket: bent is lehetünk kinn, a szabadban, de akár egy luxus környezetben vagy éppen egy kreatív élményszobában is érezhetjük magunkat – a legújabb, trendi tapéták valamennyi álmunkat teljesítik!

azevtapetatrendjei 720

Akár otthonunk, akár irodánk vagy egy elegáns szalon, üzlethelyiség belső tereit tervezzük, a színválasztást, a stílus kialakítását mindig a térben megjelenő legnagyobb felületek, a padló és a falak tónusai határozzák meg. Hiszen, gondoljunk csak bele: míg egy kellemes vanília árnyalatú falszíntől máris napsütötte hangulatúnak érzékeljük a szobát, az élénk színek, vidám minták kreativitásra sarkallnak.

azevtapetatrendjei 1
Élénk, színes, kreatív mintás falak? Máris jobb kedvünk lesz egy ilyen szobában!

Különösen most, hogy többet tartózkodunk otthonunk zárt tereiben, nagyon lényeges, hogy milyen atmoszféra vesz bennünket körül. Egy jól megválasztott tapéta képes belső tereink arculatát merőben megváltoztatni, új színt, pozitív kicsengést vinni a térbe. Akár egy merőben új stílusba is öltöztetheti az enteriőrt.
Ma már rengeteg gyönyörű, modern tapéta kapható, az enteriőrök stílusához illően lehet nemesen elegáns, egyszerű, de nagyszerű, különleges színű és mintázatú, vagy már-már futurisztikus is – az újdonságok mindig a legújabb irányzatokhoz igazodva jelennek meg a gyártók kínálatában.
A 2021-es tapétatrendek követik ugyan az előző évekből hozott irányokat, azonban egyre erőteljesebben rajzolódik ki az art deco és a minimál vonal, a természetes, organikus motívumok pedig még mindig a lista élén járnak.

azevtapetatrendjei 2
A pálmalevélmintás, organikus tapéták sokunk kedvencei, és számtalan féle van belőlük!

Nézzük meg konkrétan azt a négy legerősebb irányt, amelyek a 2021-es év tapétatrendjeit uralják!

1. Botanikus minták, a természetből szabadon
Akár tapéta, akár lakástextil: a természetes anyagok, színek és mintázatok tarolnak, ami nem meglepő: a tavalyi év bezártságra adott válasz ez. Lévén, hogy időnk 90 százalékát belső terekben töltjük, feltöltődni azonban a természetben tudunk, így nem csoda, ha a zöld minták, organikus motívumok továbbra is vezetik a listát, sőt, egyre erőteljesebbé, hangsúlyosabbá válnak a belső terek díszítésére is.
A tapétatervezők, dizájnerek a trópusi levelek, pálmák rajzolatait egyre gyakrabban egészítik ki egzotikus állatok motívumaival. Ezzel egyébként már az elmúlt években is találkozhattunk, tehát nem újdonság. A változást ezúttal a minták léptékében figyelhetjük meg: nagyobb méretűek lesznek a minták. Az óriáslevelek buja dzsungele kiválóan ellensúlyozza az épített környezet ridegségét, lágyabbá, melegebbé varázsolja városi otthonaink falait.

azevtapetatrendjei 3
A botanikus mintás tapéta, fa padlóval, fa bútorokkal természetes, barátságos atmoszférát nyújt

És, hogy igazán természetközeli legyen az élmény: társítsuk őket fa vagy fa hatású padlóval, bútorokkal! Az így megálmodott enteriőr természetesen energikus tereiben jólesik majd elidőzni, feltöltődni ezekből az energiákból.
Újszerű megoldás lesz még az idén a botanikus mintájú fotótapéta, ezúttal egészen minimalista, monokróm, fekete-fehér kivitelben.

azevtapetatrendjei 4
Fekete-fehér monokróm botanikus tapéta, színes bútorokkal

2. 3D hatások, különleges effektek
2021 -ben fontos szempont lesz a hatás kiváltása. Erre az egyik legalkalmasabb megjelenés a háromdimenziós hatást keltő geometrikus tapéta minták sokfélesége, amelyekkel akár egészen extrém, már-már futurisztikus megjelenést adhatunk szobánk falának.
Ám fontos tudnunk, hogy míg a falpanelek esetében az egyes minták mintegy formákká előlépve valóságosan is kiemelkednek a térből, addig a tapéta esetében a térbeli hatást a minták árnyékolásával érik el a tervezők.
A geometrikus tapéták sajátossága, hogy egy vagy akár több minta keveredik rajtuk trükkösen oly módon, hogy ezek együttesen valami más motívumot, különleges térhatást hozzanak létre. Akár a lágyabb körformák, akár a határozott szögletesek, a háromszögek, négyzetek, rombuszok és téglalapok vidám egymásra illesztésével harmonikus, új formák születnek meg a szemünk előtt.

azevtapetatrendjei 5
3D hatású, geometrikus tapétával optikailag tudunk csalni a térérzetünkön

Egy-egy ilyen tapéta esetében a színeknek is jelentős szerepük van: átgondolt és precíz alkalmazásukkal különleges optikai hatásokat érhetünk el.
Egy 3D hatású tapéta azonban nem csupán geometrikus, szabályszerű vonalakról szólhat, hanem akár egy falfestményszerű tájkép minta ábrázolásáról is.

3. Márványmintás tapéták
A márvány felületek divatja nem csupán egy múló trend: évről évre egyre hangsúlyosabb szerepet kap a modern belsőépítészetben. Legyen az csempe, konyhapult, asztallap vagy akár tapéta – a nemes és különleges elegancia magért beszél. Ám a márvány igen drága alapanyag, ezt a hatást jóval ésszerűbben, költséghatékonyabban teremthetjük egy mutatós márványhatású tapétamegoldással. A jó hír, hogy a technológia évről évre fejlődik, s amíg korábban a papírtapéták esetében szinte lehetetlen volt átvinni a márványminta sajátos hangulatát, ez a természetes mintázat 2021-ben egyre tökéletesebben jelenik meg a minőségi tapéták felületein.
A márványmintás tapétamegoldások egyik idei újítása a metál effekt: a fémesen megcsillanó megjelenésnek köszönhetően ez a struktúra egy loft enteriőrtől kezdve, egy arisztokratikus art deco enteriőrben is éppúgy megállja majd a helyét.

azevtapetatrendjei 6
Márványmintás tapéta, fémes, csillámos effektekkel?
Pompás hátteréül szolgál egy fehér vagy fekete bútornak

4. Az egyre inkább kiteljesedő art deco
Luxus, csillogás és fényűzés, ízléses módon? Igen, ez az art deco stílus! Története egészen a ’20-as évekig nyúlik vissza, amit a huszonegyedik század modern köntösébe bújtatva egyre többen választanak otthonuk berendezésére, talán azért is, mert jellegzetes, geometrikus formavilága időtlenné teszi. Az art-decomintás tapéták itt-ott már megfigyelhetők voltak korábban is, azonban 2021-ben várható ennek az iránynak a kiteljesedése, olyannyira, hogy 2021-re a tapétagyártók külön könyvekkel is készülnek e stílushoz.
Az irányzat számos különböző stílust foglal magába, ennek is köszönheti sajátos formavilágát. A kubizmus, futurizmus, konstruktivizmus, de leginkább az avantgard és a szecesszió jegyei mind együtt élnek itt. Az art deco ugyanakkor luxus a javából: kedveli az egzotikus anyagokat, a fémesen csillogó felületeket, s ezek is mind kifinomultságát, eleganciáját erősítik – többen az „elit modernizmusaként” tekintenek rá.

Összességében egy végtelenül eklektikus, mégis kifinomult, elegáns irányzat, amely figyelembe veszi a kényelmet és a praktikumot is. Időtlen minta és luxust sejtető anyaghasználata mellett leginkább e tulajdonságának is köszönhető, hogy még korunkban is megvan a maga létjogosultsága.

azevtapetatrendjei 7
Az Art Deco tapéta tökéletes választás lehet a kifinomult elegancia és geometrikus formavilág kedvelőinek

Ez a négy irány képviseli tehát leginkább az idei tapétatrendeket, ám ezen túl, s ezen belül is elképesztően sokszínű tapétamegoldás látott napvilágot.

És hogy mindezt a sok szépséget hol nézhetjük meg élőben?
Személyesen a száz százalékos elégedettségi garanciával büszkélkedő Tapéta Bolt Budapest, online pedig a Tapéta Trend Webáruház és Tapétabolt Budapest vár bennünket biztonságos kiszolgálással, több ezer kiváló minőségű termékkel. Az üzletben készséges, motivált és tapasztalt munkatársak dolgoznak, akik minden kívánságunkat figyelembe véve segítenek a lehető legoptimálisabb megoldást megtalálni.
A webáruház kínálatát pedig stílusok, fajták, szobatípusok szerint is szűrhetjük, így biztos, hogy könnyen megtaláljuk aktuális kedvencünket, legyen az gyerektapéta, elegáns, exkluzív tapéta, vagy akár az itt bemutatott, legújabb trendeknek megfelelő igencsak gazdag tapétaválaszték egyik kiváló gyöngyszeme.

www.tapetatrend.hu

 

azevtapetatrendjei 8

 

Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop