Az év tapétatrendjei

Az év tapétatrendjei

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Egy jól megválasztott tapéta képes belső tereink egész arculatát, ezzel együtt pedig a helyiségben tartózkodók hangulatát, közérzetét is befolyásolni. Az idei tapétatrendek számos helyre elkalauzolnak bennünket: bent is lehetünk kinn, a szabadban, de akár egy luxus környezetben vagy éppen egy kreatív élményszobában is érezhetjük magunkat – a legújabb, trendi tapéták valamennyi álmunkat teljesítik!

azevtapetatrendjei 720


Akár otthonunk, akár irodánk vagy egy elegáns szalon, üzlethelyiség belső tereit tervezzük, a színválasztást, a stílus kialakítását mindig a térben megjelenő legnagyobb felületek, a padló és a falak tónusai határozzák meg. Hiszen, gondoljunk csak bele: míg egy kellemes vanília árnyalatú falszíntől máris napsütötte hangulatúnak érzékeljük a szobát, az élénk színek, vidám minták kreativitásra sarkallnak.

azevtapetatrendjei 1
Élénk, színes, kreatív mintás falak? Máris jobb kedvünk lesz egy ilyen szobában!


Különösen most, hogy többet tartózkodunk otthonunk zárt tereiben, nagyon lényeges, hogy milyen atmoszféra vesz bennünket körül. Egy jól megválasztott tapéta képes belső tereink arculatát merőben megváltoztatni, új színt, pozitív kicsengést vinni a térbe. Akár egy merőben új stílusba is öltöztetheti az enteriőrt.
Ma már rengeteg gyönyörű, modern tapéta kapható, az enteriőrök stílusához illően lehet nemesen elegáns, egyszerű, de nagyszerű, különleges színű és mintázatú, vagy már-már futurisztikus is – az újdonságok mindig a legújabb irányzatokhoz igazodva jelennek meg a gyártók kínálatában.
A 2021-es tapétatrendek követik ugyan az előző évekből hozott irányokat, azonban egyre erőteljesebben rajzolódik ki az art deco és a minimál vonal, a természetes, organikus motívumok pedig még mindig a lista élén járnak.

azevtapetatrendjei 2
A pálmalevélmintás, organikus tapéták sokunk kedvencei, és számtalan féle van belőlük!

Nézzük meg konkrétan azt a négy legerősebb irányt, amelyek a 2021-es év tapétatrendjeit uralják!

1. Botanikus minták, a természetből szabadon
Akár tapéta, akár lakástextil: a természetes anyagok, színek és mintázatok tarolnak, ami nem meglepő: a tavalyi év bezártságra adott válasz ez. Lévén, hogy időnk 90 százalékát belső terekben töltjük, feltöltődni azonban a természetben tudunk, így nem csoda, ha a zöld minták, organikus motívumok továbbra is vezetik a listát, sőt, egyre erőteljesebbé, hangsúlyosabbá válnak a belső terek díszítésére is.
A tapétatervezők, dizájnerek a trópusi levelek, pálmák rajzolatait egyre gyakrabban egészítik ki egzotikus állatok motívumaival. Ezzel egyébként már az elmúlt években is találkozhattunk, tehát nem újdonság. A változást ezúttal a minták léptékében figyelhetjük meg: nagyobb méretűek lesznek a minták. Az óriáslevelek buja dzsungele kiválóan ellensúlyozza az épített környezet ridegségét, lágyabbá, melegebbé varázsolja városi otthonaink falait.

azevtapetatrendjei 3
A botanikus mintás tapéta, fa padlóval, fa bútorokkal természetes, barátságos atmoszférát nyújt

És, hogy igazán természetközeli legyen az élmény: társítsuk őket fa vagy fa hatású padlóval, bútorokkal! Az így megálmodott enteriőr természetesen energikus tereiben jólesik majd elidőzni, feltöltődni ezekből az energiákból.
Újszerű megoldás lesz még az idén a botanikus mintájú fotótapéta, ezúttal egészen minimalista, monokróm, fekete-fehér kivitelben.

azevtapetatrendjei 4
Fekete-fehér monokróm botanikus tapéta, színes bútorokkal

2. 3D hatások, különleges effektek
2021 -ben fontos szempont lesz a hatás kiváltása. Erre az egyik legalkalmasabb megjelenés a háromdimenziós hatást keltő geometrikus tapéta minták sokfélesége, amelyekkel akár egészen extrém, már-már futurisztikus megjelenést adhatunk szobánk falának.
Ám fontos tudnunk, hogy míg a falpanelek esetében az egyes minták mintegy formákká előlépve valóságosan is kiemelkednek a térből, addig a tapéta esetében a térbeli hatást a minták árnyékolásával érik el a tervezők.
A geometrikus tapéták sajátossága, hogy egy vagy akár több minta keveredik rajtuk trükkösen oly módon, hogy ezek együttesen valami más motívumot, különleges térhatást hozzanak létre. Akár a lágyabb körformák, akár a határozott szögletesek, a háromszögek, négyzetek, rombuszok és téglalapok vidám egymásra illesztésével harmonikus, új formák születnek meg a szemünk előtt.

azevtapetatrendjei 5
3D hatású, geometrikus tapétával optikailag tudunk csalni a térérzetünkön

Egy-egy ilyen tapéta esetében a színeknek is jelentős szerepük van: átgondolt és precíz alkalmazásukkal különleges optikai hatásokat érhetünk el.
Egy 3D hatású tapéta azonban nem csupán geometrikus, szabályszerű vonalakról szólhat, hanem akár egy falfestményszerű tájkép minta ábrázolásáról is.

3. Márványmintás tapéták
A márvány felületek divatja nem csupán egy múló trend: évről évre egyre hangsúlyosabb szerepet kap a modern belsőépítészetben. Legyen az csempe, konyhapult, asztallap vagy akár tapéta – a nemes és különleges elegancia magért beszél. Ám a márvány igen drága alapanyag, ezt a hatást jóval ésszerűbben, költséghatékonyabban teremthetjük egy mutatós márványhatású tapétamegoldással. A jó hír, hogy a technológia évről évre fejlődik, s amíg korábban a papírtapéták esetében szinte lehetetlen volt átvinni a márványminta sajátos hangulatát, ez a természetes mintázat 2021-ben egyre tökéletesebben jelenik meg a minőségi tapéták felületein.
A márványmintás tapétamegoldások egyik idei újítása a metál effekt: a fémesen megcsillanó megjelenésnek köszönhetően ez a struktúra egy loft enteriőrtől kezdve, egy arisztokratikus art deco enteriőrben is éppúgy megállja majd a helyét.

azevtapetatrendjei 6
Márványmintás tapéta, fémes, csillámos effektekkel?
Pompás hátteréül szolgál egy fehér vagy fekete bútornak

4. Az egyre inkább kiteljesedő art deco
Luxus, csillogás és fényűzés, ízléses módon? Igen, ez az art deco stílus! Története egészen a ’20-as évekig nyúlik vissza, amit a huszonegyedik század modern köntösébe bújtatva egyre többen választanak otthonuk berendezésére, talán azért is, mert jellegzetes, geometrikus formavilága időtlenné teszi. Az art-decomintás tapéták itt-ott már megfigyelhetők voltak korábban is, azonban 2021-ben várható ennek az iránynak a kiteljesedése, olyannyira, hogy 2021-re a tapétagyártók külön könyvekkel is készülnek e stílushoz.
Az irányzat számos különböző stílust foglal magába, ennek is köszönheti sajátos formavilágát. A kubizmus, futurizmus, konstruktivizmus, de leginkább az avantgard és a szecesszió jegyei mind együtt élnek itt. Az art deco ugyanakkor luxus a javából: kedveli az egzotikus anyagokat, a fémesen csillogó felületeket, s ezek is mind kifinomultságát, eleganciáját erősítik – többen az „elit modernizmusaként” tekintenek rá.

Összességében egy végtelenül eklektikus, mégis kifinomult, elegáns irányzat, amely figyelembe veszi a kényelmet és a praktikumot is. Időtlen minta és luxust sejtető anyaghasználata mellett leginkább e tulajdonságának is köszönhető, hogy még korunkban is megvan a maga létjogosultsága.

azevtapetatrendjei 7
Az Art Deco tapéta tökéletes választás lehet a kifinomult elegancia és geometrikus formavilág kedvelőinek

Ez a négy irány képviseli tehát leginkább az idei tapétatrendeket, ám ezen túl, s ezen belül is elképesztően sokszínű tapétamegoldás látott napvilágot.

És hogy mindezt a sok szépséget hol nézhetjük meg élőben?
Személyesen a száz százalékos elégedettségi garanciával büszkélkedő Tapéta Bolt Budapest, online pedig a Tapéta Trend Webáruház és Tapétabolt Budapest vár bennünket biztonságos kiszolgálással, több ezer kiváló minőségű termékkel. Az üzletben készséges, motivált és tapasztalt munkatársak dolgoznak, akik minden kívánságunkat figyelembe véve segítenek a lehető legoptimálisabb megoldást megtalálni.
A webáruház kínálatát pedig stílusok, fajták, szobatípusok szerint is szűrhetjük, így biztos, hogy könnyen megtaláljuk aktuális kedvencünket, legyen az gyerektapéta, elegáns, exkluzív tapéta, vagy akár az itt bemutatott, legújabb trendeknek megfelelő igencsak gazdag tapétaválaszték egyik kiváló gyöngyszeme.

www.tapetatrend.hu

 

azevtapetatrendjei 8

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.