Zajmentes komfortra vágyva

A világ most nem rohan. Csend honol az utcákon, és lassan megerősödik egy új világnézet: az egymás felé és a befelé fordulás. Ám zavaró zajforrások ettől még lehetnek, lakáson belül is… Érdemes ezek kiküszöbölésére néhány gondolatot szánni.

zajmenteskomfortravagyva 720

A ház asszonya a home office mellett főzi az ebédet, nagyobbik csemetéjét segíti az online tanulásban, a kisebbikkel mondókát gyakorol, telefonkonferencián vesz részt…Nemsokára hazaér a ház ura éhesen, fáradtan, és csöndre vágyik. Hát innen szép nyerni.

A ház akusztikai minősége
Amikor egy épület szigeteléséről beszélünk, nem mindig jut eszünkbe, hogy a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is meghatározott követelményeknek kell megfelelnie! Egy tér akusztikai minőségéről elsősorban a hallásunk útján jutunk információkhoz, ezáltal alkotunk véleményt róla. Felállítható egy skála, amely alapján meghatározható a számunkra még elviselhető zajszint, és az egyes épülethatároló szerkezetekkel szemben ennek alapján támaszthatunk akusztikai minimum követelményt. Zavar bennünket a kintről az épületszerkezeten át beszűrődő közlekedés zaja, ha a szomszéd hangosan hallgat zenét vagy a kutyája egész nap ugat. Hosszú távon az is idegőrlő, ha családtagjaink mindegyike otthon lévén folyamatosan duruzsol az egyik szobában, és a szobák, emeletek között áthallás van…

zajmenteskomfortravagyva 1
Nem meglepő, hogy az élhető mindennapok megteremtése érdekében egyre inkább előtérbe kerül az általános igény, hogy az energiahatékony hőszigetelésen felül egy épület megfelelő zajvédelmét is biztosítsuk. A gyártók is fel vannak erre készülve. Homlokzati és belső falak esetében, födémeknél és ferde tetőknél a léghang-gátlást, a lakószintet lakószinttől elválasztó födémek esetében a lépéshang-szigetelést kell megoldani. Tévedés, hogy „ami jó hőszigetelő anyag, az jó hangszigetelő anyagnak is”, mert egy adott terméknek teljesen más tulajdonságai határozzák meg, hogy hőszigetelésként fel tudjuk-e használni, és megint mástól függ, hogy alkalmas-e akusztikai szigetelés céljára! Az URSA BiOnic ásványgyapot hőszigetelések különleges szálszerkezeti kialakításuknak köszönhetően egyben kiváló hangszigetelők is – nem mellesleg pedig tűzvédelmi szigetelési szerepük is kiemelkedő –, ezért például beépített tetőterek szigeteléséhez különösen ajánlottak. Rendkívül leegyszerűsíti a dolgunkat, hogy két legyet üthetünk egy csapásra – nem kevés költséget, munkadíjat takarítva meg ezzel.

zajmenteskomfortravagyva 2
Gipszkarton válaszfalak szigetelése
Ha a homlokzatot, tetőt és födémet kipipáltuk, maximális akusztikai komfort teremthető meg a lakáson belül a szerelt gipszkarton válaszfalak szigetelésével. Több okból szerencsésebb, ha a belső falak nem hagyományos falazattal téglából, hanem gipszkartonból készülnek. Rugalmas a térkialakítás: ha bővül a család, a falak tetszőlegesen (kis munka és költségráfordítással) áthelyezhetők. Mivel szárazépíthető, ezért építése során nincs nedvességbevitel az épületbe, így nem kell száradási időkkel számolni sem. Optimális a súlya, ami tetőtér beépítés esetén nem elhanyagolható szempont. Gyors megoldás, azonnali kész felületeket ad, amelyek festhetők, burkolhatók. Végül, de nem utolsósorban, az akusztikai komfort: az egyéni igényekhez igazodó léghang-gátlási paraméterek könnyen tervezhetők és megvalósíthatók.

zajmenteskomfortravagyva 3
A szerkezeti rétegrendet alkotó anyagok minden eleme más hangszigetelési feladatot lát el, együtt tudják teljesíteni a kívánt hangszigetelési követelményeket megfelelő rétegrendi kialakítás mellett: a gipszkarton a hanggátlásért, az URSA ásványgyapot pedig az üregi hangelnyelésért felel. A kiváló sárga vagy zöldesbarna URSA BiOnic hangelnyelő ásványgyapot táblák mind a szimpla, mind pedig a dupla vázkialakítású szerelt jellegű gipszkarton válaszfal szerkezetekben is kitűnő akusztikai szigetelést biztosítanak. Mivel az anyag magas rugalmasságának köszönhetően tökéletesen befeszül a fém bordavázak közé és maradéktalanul kitölti a rendelkezésre álló teret (javasolt a beszabásánál erre külön figyelmet fordítani!) – hosszú távon fogja biztosítani a megfelelő léghang-gátlást.
Bár a gipszkarton falak hangszigetelése egyszerű, azért néhány dologra ügyelni kell a szerelt válaszfalak építésénél-szigetelésénél. A komplett szerkezet léghang-gátlási értéke akkor éri el a tervezett szintet, ha a padlóra és a födémre rögzítendő vízszintes tartóprofilok aljára felragasztásra kerül az öntapadó hangszigetelő szivacs csík. Javasolt a teljes bordaköz kitöltése szélességileg és vastagságilag is URSA ásványgyapot hangelnyelő anyaggal, mert ez növeli a kész fal léghang-gátlási képességét. Érdemes a gipszkarton lapok tartószerkezetre történő felcsavarozását a rendszergyártók alkalmazástechnikáját követve készíteni, mert a túl sűrű csavarozás lerontja a kész szerkezet léghang-gátlását (pontonkénti hanghidak). Az épületgépészeti vezetékeknek nem kellene közvetlenül érintkezniük a gipszkarton burkolattal, az az előnyös, ha a hangelnyelő anyagba beágyazva kerülnek elhelyezésre (a vízvezetékben fellépő nyomásingadozások következtében kellemetlen zajok szűrődhetnek a lakótérbe). Optimális, ha az elektromos dobozok (konnektorok, kapcsolók) nem esnek egy tengelyvonalba, hanem úgy kerülnek elhelyezésre, hogy köztük min. 50 cm elhúzás van.

Pincefödém szigetelése
A pincéhez érve a tetőtől-talpig szigetelt házban, érdemes előre gondolni arra, hogy ha a ház pincéjében hangos tevékenységet tervezünk folytatni, a pincefödém szigetelésére is gondolni kell. Ilyenkor az alsó tér, azaz a pince irányából kerül elhelyezésre a speciális hőszigetelő és egyben hangszigetelő-hangelnyelő URSA ásványgyapot, amellyel a hangelnyelés csökkentése révén a födémszerkezet látszólagos léghang-gátlását tudjuk megnövelni. (A varázslatos, csak ragasztott garázsfödém szigetelési megoldásról részletesen áprilisi számunkban írtunk.)

A megfelelő minőségű szálas ásványgyapot szigetelőanyagok beépítésével egyszerre valósul meg a hosszú távon komfortos épület, valamint a fenntarthatóság fogalma is. Az ár-érték arányt tekintve is optimális költségű URSA szigetelések valóra váltják mind a tervezők és kivitelezők épületenergetikai, mind a lakók kényelmes, komfortos, zajmentes otthonnal kapcsolatos álmait.
zajmenteskomfortravagyva 5
URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop