Energiatakarékosan – a tetőtérben is

Nyár vége óta az energiaárak körüli, szűnni nem látszó bizonytalanság egyre szélesebb körben formálja át a gondolkodásunkat. Mind többen keresnek gyors, ugyanakkor hosszú távon ható megoldást a háztartásban felmerülő megemelkedett költségekre, különösen a fűtésre fizetendő összegekre. Miként járul hozzá egy jól megválasztott tetőablak a tetőtér komfortos, egyben energiatakarékos használatához? Erre érdemes figyelni!

Télen-nyáron előnyös a jól hőszigetelt tetőtér

Ez a kijelentés 30 évvel ezelőtt talán értelmetlennek tűnt volna: a tetőtér akkoriban nem lehetett más, mint a ház kényelmetlenül forró vagy felfűthetetlen energiazabálója. Ami igaz, az igaz: a tetőtéri helyiségek lakóterei emeleti elhelyezkedésükből adódóan erősebben vannak kitéve az évszakok változásainak, legyen szó forróságról vagy januári fagyokról. Ma azonban a megoldások széles tárháza áll az építkezők, felújítók rendelkezésére: ezek között az egyik sarkalatos pont a tetőtéri ablak és annak minősége, valamint beépítésének hatékonysága. Szükségszerű, hogy már a tervezésnél vagy a felújítás előtt átgondoljuk – akár földrajzi adottságokat is figyelembe véve – hogy a tetőszerkezet és minden kapcsolódó eleme milyen hatásokkal fog szembenézni. A Roto tetőablakokban jártas szakértői szerint az első lépések között erősen javasolt a teljes tetőszerkezet hőszigetelésének vizsgálata, hiszen megfelelő állapota alapfeltétel a későbbi energiahatékony belső tér kialakításához. A másik tényező a tetőtéri nyílászárók kérdése, azok időtállósága, szerkezeti felépítése, szakszerű beépíthetősége – ezek jelentik az úgynevezett „lyukakat”, szakszerűbben áttöréseket a tető szerkezetén. Tapasztalatok szerint a legtöbb energia ezek mentén, ezeken keresztül távozik, a kényszerű energiapocsékolás mellett akár penészedést és egy sor más problémát is okozva.

Minőségi szerkezeti felépítés

A különféle tetőablakok műszaki megoldásaiban – főként a kivitelezésnél – találkozhatunk eltérésekkel, viszont az első és leginkább szembetűnő különbség azok alapanyagában rejlik. A mai napig népszerűek a fakeretes nyílászárók elegáns és természetközeli megjelenésük miatt, ám éppen anyaguk miatt műanyag társaiknál kevésbé időtállók. A műanyag bevonatos fa keretmagú tokok esetében – bár strapabíróbbak, mint tisztán fa társaik – a beépítés szakszerűsége mellett fokozott óvatosság is szükséges: csavarozásnál a bevonatréteg sérülhet, így a későbbiekben a belső faszerkezet vizesedésnek és penészesedés veszélyének van kitéve.
A Roto tetőablakainak modern és „zöld” generációja ezzel szemben teljes szerkezetében újrahasznosítható műanyagból készül, amelyeket acélmerevítéssel egészítenek ki. Ezeknek a tetőablakoknak, gyárilag szerelt megoldásaik miatt, nincs szükségük átmenő csavarozásra sem, ezzel elkerülvén az esetleges sérüléseket és a jövőbeni minőségbeli romlást.

Gyári megoldás a fokozott energiahatékonyságért

A tetőtér megfelelő hőszigetelése két alappillérre támaszkodik: a tetőszerkezet és a nyílászárók megfelelő hőszigetelő képességére. Sőt, ezeknek nagyon hasonlónak kell lenni, hiszen semmit nem ér egy jól hőszigetelt tetőben egy rosszul hőszigetelő tetőablak, és fordítva. Ez utóbbi ugyanis szakszerű beépítés és masszív szerkezet esetén hozzájárul a hőhidak képződésének elkerüléséhez, melyet általában már a szabad szemmel is jól látható páralecsapódás, rosszabb esetben penész megjelenése követ. Noha általában az üvegezés rétegszámát hibáztatjuk az ablakok esetében, a probléma kulcsa az esetek többségében nem ez. A gondot az említettnek megfelelően a tetőszigetelésben vagy a tetőablak tokszerkezetének elavultságában és helytelen beépítésében érdemes keresni – hőkamerás tesztelések alapján elsősorban a sarokpontok környékén. Fontos tehát, hogy állapotfelmérésnél a szerkezet széleit és csatlakozási pontjait se kerülje el a figyelmünk.

A tetőablakok természetükből fakadóan minimális szinten síkban kiemelkednek a tetőszerkezetből, így az élek védtelenebbé válnak a környezeti hatásokkal szemben, szintén egy gyenge pontot létrehozva a kereteken. Ezek megelőzésére a Roto tetőablakok gyárilag szerelt megoldással bővíthetők. A „Hőszigetelő csomag” része egy, a kereten körbefutó UV álló szigetelő réteg, amely az ablaktok felső síkjáig tart, ezzel minimálisra csökkentve annak esélyét, hogy a nyílászáróból hőhíd váljon, későbbiekben intenzív párásodást, nyirkosságot és penészképződést vonva maga után. Ennek hatékonyságát tovább fokozza a csomaghoz tartozó párazáró fólia. A két kiegészítés együtt így hatékonyan és hosszú távon támogatja a tetőterünk költség- és energiahatékony fenntartását.

A Roto „Hőszigetelő csomag”-ról és egyéb energiahatékonysági megoldásokról a linkre kattintva olvashat: Hőszigetelő Csomag | Roto (rototetoablak.hu)


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop