Kínai nagy falat

A wok nem csupán egy serpenyő, amiben a kínai konyhatechnológia szerint „dobva-rázva” (stir-frying) sütnek, hanem maga a gasztronómiai csodaedény. Az ételek vilámgyorsan készülnek el benne, de ehhez jól előkészített alapanyagokra van szükségünk. Mire gondolunk – A zöldségeket három-négy centiméteres, ceruza vastagságú darabokra, a fokhagymát és a gyömbért gyufaszál vékonyra aprítsuk fel, mielőtt nekiállunk a főzésnek. Ha húst készítünk, vágjuk ujjnyi csíkokra, és egy-két evőkanálnyi szójaszósz és ugyanennyi étkezési keményítő társaságában pácoljuk be.

 

 

BEAVATÁS

 

A frissen vásárolt wok belsejét kenjük be papírtörlőbe mártott étolajjal, majd alacsony hőmérsékleten égessük ki, körülbelül tíz perc alatt. Ezután töröljük szárazra a wokot, távolítsuk el a befeketedett, elégett olajat. A műveletet addig ismételjük, míg a papírtörlő tiszta nem marad.
A legjobb minőségű wok vasból készül, és ha már eléggé „bejárattuk”, ha feketére sült az alja, többé nem ragad, nem rozsdásodik.

JUHARSZIRUPOS KACSA
Éles késsel fejtsük le a kacsamell szalonnáját, majd a húst vágjuk vékony csíkokra. Tegyük egy tálkába, csorgassunk rá egy evőkanálnyi szójaszószt, szórjuk rá az étkezési keményítőt, és alaposan keverjük össze. Fedjük be egy fóliával, majd helyezzük hűtőszekrénybe pár órára. Forrósítsuk fel a wokot, és erős lángon, állandóan kevergetve pirítsuk meg olívaolajban a bepácolt húscsíkokat. Ha a hús szélei kezdenek pirulni, daráljunk rá borsot, majd adjuk hozzá az ujjnyi csíkokra felmetélt póréhagymát, a durvára darált diót. Pirítsuk egy-két percig, reszeljük rá a gyömbért és a fokhagymát. Keverjük jól össze, utána csorgassuk meg juharsziruppal és szójaszósszal. Forraljuk össze, és keverjük hozzá a szójacsírát. A párolt rizs és
a brokkoli kitűnő körete a juharszirupos kacsának.

Hozzávalók: 20 dkg kacsamell, 1 teáskanál étkezési keményítő, fél marék dió, 3 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál juharszirup, 15 dkg póréhagyma, bors, 5 dkg szójacsíra, 2 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, 1 diónyi friss gyömbér, 2 gerezd fokhagyma.

ZÖLDSÉGES SÜLT RIZS
Öntsük a wokba az étolajat, forrósítsuk fel, majd tegyük bele a gyufaszál vékonyra vágott fokhagymát és gyömbért. Hevítsük, hogy jól sisteregjen, majd tegyük hozzá a felaprított zöldségeket. Erős lángon, állandóan kevergetve hirtelen süssük körülbül 5-7 percig, míg a zöldségek pirulni kezdenek. Daráljunk rá borsot, majd csorgassuk meg szójaszósszal. Jól forraljuk össze, és utána keverjük bele a megpárolt rizst. Pár percig pirítsuk még, majd tálaljuk tálkákba, tetejét dekorálhatjuk vékony csíkokra vágott póréhagymával.
Süthetünk a tetejére tofuszeleteket is: szórjuk meg zöldséges fűszerkeverékkel, csorgassuk meg olívaolajjal, majd forró serpenyőben süssük pirosra. Izgalmasabb, ha sütés előtt napraforgómagokat nyomunk a szeletekbe.

Hozzávalók: 4 adag párolt rizs,
1 szál sárgarépa, 1 darab cukkini,
1-1 darab színes paprika, 2 szál újhagyma, 1 darab karalábé,
1 diónyi friss gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál szójaszósz, darált bors, 3 evőkanál étolaj.

MARHA WOKBAN KESUDIÓVAL
A lehártyázott marhahúst vágjuk ujjnyi csíkokra. Tegyük tálká-ba, szórjuk rá az étkezési keményítőt, és csorgassunk rá egy evőkanálnyi szójaszószt. Keverjük össze, és fél órára tegyük a hűtőszekrénybe. A rózsáira szedett brokkolit dobjuk kevés sóval ízesített, forrásban lévő vízbe, majd egy perc forralás után szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe, majd csepegtessük le. Forró wokba csorgassunk olívaolajat, tegyük bele a bepácolt húscsíkokat és a vé-
kony cikkekre felszeletelt hagymát, majd erős lángon addig pirítsuk, míg a hús szélei pirosodni kezdenek. Kanalazzuk rá a szilvalekvárt, adjunk hozzá szójaszószt, borsozzuk, tegyük bele a szójacsírát, a brokkolit és a száraz serpenyőben megpirított kesudiót. Forraljuk össze, és azonnal tálaljuk kurkumával megfestett párolt rizzsel.

Hozzávalók: 30 dkg marha vesepecsenye vagy hátszín,
30 dkg brokkolirózsa, 3 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál olívaolaj,
1 evőkanál szilvalekvár, 2 fej lilahagyma, 1 maréknyi kesudió,
1 marék szójacsíra, darált bors, 1 teáskanál étkezési keményítő.

KÍNAI GOMBALEVES
Mossuk meg alaposan a gombákat, a laskagombát vágjuk ujjnyi
csíkokra. Dobjuk a gyufaszál vékonyra felaprított gyömbért forró olajba, pároljuk egy percig, és öntsük hozzá a jól lecsepegtetett gombát. Erős lángon, állandóan kevergetve süssük. Az átforrósodott gombára öntsünk szójaszószt és annyi vizet, hogy épp ellepje. Dobjuk hozzá a leveskockát, daráljunk rá borsot, karikázzunk bele chili paprikát, és főzzük még öt percig. Ha elkészült, néhány kanál hideg vízzel keverjük el az étkezési keményítőt, majd sűrítsük be vele a levest, utána adjuk hozzá a felcsíkozott újhagymát és a szójacsírát. Forraljuk fel újra, majd tálaljuk levesestálakba.

Hozzávalók: 10 dkg laskagomba, 15 dkg shiitake gomba, 10 dkg barna csiperkegomba, fél diónyi friss gyömbér, 3 szál újhagyma, 3 evőkanál szójaszósz, darált bors, chili paprika,
2 evőkanál étkezési keményítő, 1 darab zöldségleves kocka,
1 marék szójacsíra, 1 evőkanál olíva- vagy szezámolaj.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop