Gesztenyés pulyka mandulás rizzsel



gesztenyespulyka mandulasrizzsel 720

Hozzávalók 6-8 fő részére:
1,5 kg nagy egész pulykamell, 3 tk. só, 50 + 25 dkg szeletelt nyers bacon, 20 dkg főtt egész gesztenye, kötözőzsineg
A töltelékhez: 25 dkg gesztenyepüré (natúr, édesítésmentes), 15 dkg csirkemáj, 25 dkg darált sertéshús, 2 tk. őrölt majoranna, 3 tk. só, 1 tojás
A szilvához: 20 dkg aszalt szilva, 2 dl bor, 3 csillagánizs, 1 rúd fahéj, 4-5 szegfűszeg
A kompóthoz: 60 dkg alma, 1-2 evőkanál barna cukor, 1 citrom leve, 2 rúd fahéj, 3-4 csillagánizs, 2-3 zöld kardamom, 1,5 liter víz
A rizshez: 25 dkg rizs, 1 tk. só, 10 dkg darabolt mandula

HÚS. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, közben a pulykamellet kettévágjuk úgy, hogy egyben maradjon és meg tudjuk tölteni, majd folpack-kal bevonva megklopfoljuk (kb. 25×40 cm-es, 1-1,5 cm vastagságra), besózzuk. A munkafelületünkön egy kb. 30×40 cm felületet befedünk folpack-kal, kiterítjük rá az 50 dkg szalonnaszeletet (a 25 dkg-ot később használjuk fel!), és ráhelyezzük a húst.
TÖLTELÉK. A töltelékhez a gesztenyepürét összekeverjük a darált sertéshússal, az aprítóban feldarabolt májat. beleszójuk a sót és a majorannát, a tojást, és az egészet jól összekeverjük. A kiterített, besózott mellre halmozzuk a krémet, feltekerjük a folpack segítségével, úgy, hogy a bacon szeletek mindenhol körbeérjék a húst. Kötözőzsineggel betekerjük, megkötözzük úgy, hogy a sülés során ne váljon szét a hús. Egy nagy tepsire helyezzük, alufóliával lefedjük, és másfél órán át sütjük az előmelegített sütőben.
SZILVA- ÉS ALMAKOMPÓT. Amíg a hús sül, elkészítjük a kompótokat. A szilvát a borral és a fűszerekkel egy kis lábasban 30 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni (a szilva beszívja az összes bort). A meghámozott, feldarabolt almát vízzel, cukorral, fűszerekkel együtt feltesszük főni, hozzáadjuk a citromlevet, és 30 perc alatt összefőzzük. Tálalásig szobahőmérsékleten tároljuk.
RIZS. A rizst enyhén sós bő vízben megfőzzük, leszűrjük. A mandulát serpenyőben megpirítjuk, és a rizzsel összekeverjük.
ÖSSZEÁLLÍTÁS. Miután letelt a hús sütési ideje, hústűvel ellenőrizzük, hogy megpuhult-e. Ha igen, mellétesszük az egész gesztenyeszemeket és a maradék 25 dkg bacont, úgy, hogy a szalonnaszeleteket feltekerjük. A húst további 30 percig sütjük lefedve (így is szépen kell pirulnia, de sütőfüggő, ezért ha nem pirul, az utolsó sütési idő utolsó 15 percére vegyük le a fedést). A megsült húst tálalás előtt vegyük ki a tepsiből, és 15 percig pihentessük, majd szeleteljük föl. Miközben pihen a hús, a tepsibe 1,5 dl forró vizet öntünk, és a lesült szalonnát, szaftot felkaparjuk, az egészet beleöntjük egy lábasba, hozzáadjuk a megsült gesztenyét, és az egészet összefőzzük 5 percig, végül összeturmixoljuk. A húst a mandulás rizzsel, a gesztenyés mártással, a sült baconrózsákkal, a szilvával és az almakompóttal tálaljuk.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop