Lábunk alatt hever

Lábunk alatt hever

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A megfelelő burkolat kiválasztása ma szinte nehezebb feladat, mint a lerakása. Amikor eldöntjük, hogy parketta, linóleum, parafa, terrakotta, mozaik – és még sorolhatnánk – kerül a padlóra, az nem csak a helyiség megjelenését, hangulatát határozza meg, hanem a majdani kezelését is. A következő oldalakon hideg- és melegburkolatokból válogattunk.

 

labunkalatt

 

hidegburkolatok

kerámia és gres
Nagy szín- és mintaválasztékban, fényes vagy matt kivitelben, általában mázas felülettel kapható. A kerámia viszonylag könnyű (több hidegburkolathoz viszonyítva), széles árkategóriában mozog. Kezelése: elegendő a rendszeres porszívózás és a padlóápolószeres vízzel való áttörlés. A fémszálú kefe maradandó sérülést hagyhat rajta. A mázatlan és porózus kerámialapokat védőbevonattal kell ellátni, hogy a szennyeződések ne hatoljanak be az anyagba. Előnye: strapabíró, nem igényel különösebb karbantartást, jó ár-érték arány.

terrakotta
Színe általában téglavörös, narancssárga vagy rózsaszín. Anyagában színezett, kopásálló. Általában széles, kb. 2 centiméteres fugákkal rakják le. Felülete hamar megkopik, ami csak fokozza patináját. Kezelése: az új burkolatot 6 héten keresztül hetente kenjük át felületkezelő anyaggal, később elég hathetente egyszer. Előnye: tartós, egyéb hidegburkolatoknál melegebb érzetet kelt. Hátránya: ahhoz, hogy vízhatlan maradjon, rendszeresen ápolni szükséges.

palakő
Színe sötétzöld, szürkés, vagy lilás. Ha kicsi fugákkal fektetik, rendkívül elegáns. A hasított palakő felülete enyhén érdes és csúszásmentes, vastagsága egyenetlen. A vágott lapok felülete sima, éle szabályos; csúszósak lehetnek, ezért ne polírozzuk túlságosan. Előnye: rendkívül tartós, a legtöbb palafajta vízálló. Színe, mintázata rendkívül szép.

mészkő/homokkő
Számtalan természetes színárnyalatban kapható, legtöbbször mézszínű. Kis fugákkal elegáns, nagyobb fugákkal rusztikus hatást kelt. A mészkő és a homokkő akár évszázadokat is kibír! Előnye: rendkívül tartós, könnyen kezelhető (porszívó, padlóápolószeres víz), sokféle stílushoz illik. Hátránya: borsos árú, nehéz, ezért nem minden aljzatra fektethető.

Palakő Indiából

A mediterráneum jellegzetes díszítőköve a pattintott, csiszolt, illetve drótkorongozott felülettel kapható palako. Az Oscar Kft. egyenesen Indiából hozza el otthonunkba a legszebb palaköveket.
www.oscarkft.hu 

A betonnal vagy műgyantával kevert, márvány- vagy gránitszemcsékből készült terrazzo elegáns, modern. Ha sima az aljzat, és dilatációs (tágulási) hézagokat hagyunk, elkerülhetjük a csúnya repedéseket. A finoman csillogó terrazzo rendkívül tartós és könnyen tisztán tartható, vízhatlan.

mozaik
Szín- és formai változatai lenyűgözőek. A hordozóhálóra kasírozott mozaiklapokkal könnyű és gyors a munka: egyszerű felragasztani, szükség szerint méretre vágható, „gyerekjáték” az íves felületek burkolása. Előnye: vízálló, életteli, látványos felület, tág teret nyújt a kreativitásnak. Különösen fürdőszobában, konyhában kedvelt, egyéb helyiségekben különleges belsőépítészeti elemnek tekinthetjük.

tégla
Divatos és különleges, rusztikus vagy ipari hatású. Kevésbé tartós, mint a kő, de megfelelően kopásálló, látványra, érintésre kellemesen meleg hatású. A padlóburkoló téglák vastagsága kb. 2-5 centiméter. A legvékonyabbat válasszuk, mert általában ágyazóhabarcsba rakják le, ami növeli a burkolat tömegét. A téglát felületkezelő védőbevonattal tegyük vízhatlanná, de gyártanak vízhatlan kivitelt is. Előnye: könnyen kezelhető, tartós, melegebb a többi hidegburkolatnál, mintázatokat lehet belőle kirakni.

márvány/gránit
Csodálatos mintázat, tükörsima felület. A luxus megtestesítői, egy életen át szépek. Nem érdemes a házilagos lerakással próbálkozni, mivel az anyagok nagyon drágák. Kezelése: A gránit rendkívül strapabíró, a rendszeres tisztítástól eltekintve nem igényel különösebb kezelést. A márvány jóval kényesebb, védőbevonattal kell ellátni, különben elszíneződik.

melegpadlók

PVC

A PVC burkolólapokkal könnyebb dolgozni, mint a lemezzel, emellett jóval gazdaságosabbak. A PVC lemeznek azonban gyakran van habalátétrétege, amely miatt kellemesebb rajta járni. Kezelése: könnyű tisztítani, és kaphatók kifejezetten a PVC ápolásához ajánlott szerek is, amelyektől csillogó lesz. Érdemes évente speciális szennyeződéseltávolítóval kezelni. Előnye: praktikus, hatalmas a szín- és mintaválasztéka, az egészen olcsó árkategóriától a drágább, tartósabb burkolatig sokféle típus kapható. Nedvességtűrő, ezért jó konyhába, fürdőszobába, háztartási helyiségbe. Hátránya: forgalmasabb helyeken gyorsan kopik, mesterséges anyagokból készül.

linóleum
A linóleum kizárólag környezetbarát anyagokból készül: lenolajból, fa- és parafalisztből, fenyőgyantából és mészkőörleményből, amelyeket juta szövetre sajtolnak, és nagy hőmérsékleten kezelnek. Lemez és lapok formájában gyártják. Ha lapokat használunk, kevesebb hulladék keletkezik. Kezelése: könnyen karcolódik, ezért óvatosan tisztítsuk. Végleges színét fény hatására nyeri el. A szőnyegek, bútorok alatti terület sárgásan elszíneződhet, de fény hatására eltűnik. Előnye: nagyon tartós, környezetbarát, kényelmes, többféle árkategóriában kapható.

Ha tisztán és zölden szeretjük, az Electrolux praktikus és népszerű kéziporszívója tökéletes választás! A kézreálló Ergorapido Green környezetbarát kivitel: műanyag alkatrészeinek a hetven százaléka újrahasznosított műanyagból készül. A rangos nemzetközi dizájndíjakat „beszippantott” porszívót nyugodtan szem előtt tarthatjuk, mert szép, ráadásul mindig bevetésre kész. A töltőállványról leemelve egy mozdulattal bekapcsolhatjuk a nyelén lévő billenőkapcsolóval. A feje 180 fokban elfordul, és beépített LED világítást kapott.

A bor padlóburkolat rendkívül elegáns, kifinomult. Meglepően tartós, és ahogy az évek során kopik, szép patinát kap. Meleg, sötét színe akkor érvényesül a legjobban, ha viaszolják. Általában lapok formájában kapható, és felületkezelve árusítják, ezzel együtt beépítéskor további védőbevonattal kell ellátni. Különleges ápolást igényel. A takarításhoz ne használjunk vizet, ehelyett viaszos polírozással tisztítsuk.

parafa
A barna – mézszíntől a sötétbarnáig – mellett bármely színárnyalatban beszerezhető. Közepes árkategóriájú, kiváló hangszigetelő, kellemesen meleg. Igaz, hogy az anyag puha, mégis rendkívül kopásálló. Kezelése: idővel a felületkezelt lapok is megkophatnak; ha fénytelen, kenjük át speciális parafalakkal. Előnye: puha, jó hangszigetelő, antiallergén, rugalmas. Különösen jó gyerekszobába, emeleti helyiségekbe. Hátránya: fektetése különösen gondos munkát igényel. Lakkozáskor, ragasztáskor a gyártó által ajánlott terméket alkalmazzuk. padlószőnyeg
Lehet elegáns, hosszú szálú, fényűzően süppedős, durvább, vagy finomabb, kedvünk szerint választhatunk. A lapokban kapható kreatívan variálható. Az alátétréteg kiegyenlíti az aljzat egyenetlenségeit, ezért nem igényel tökéletesen sík aljzatot. Előnye: meleg és kényelmes. Hatalmas a szín-, mintaés anyagválasztéka. Többféle árfekvésben kapható. Jó hangszigetelő. Hátránya: könnyen szennyeződik. Magába gyűjti a port, ami allergiát okozhat. Rosszul tűri a nedvességet.

természetes rostok
A szizál-, juta- és kókuszrost burkolat meleg és kellemes, természetes megjelenésű, érdekesen texturált felülettel. Kezelése: nehéz eltávolítani a foltokat, ezért óvintézkedésként kezeljük szennyeződéstaszító spray-vel, vagy vásároljuk ilyen bevonattal ellátva (a tengeri fű természetétől fogva taszítja a szennyeződéseket). Ne használjunk se vizet, se gőzt a takarításkor, mert a nedvesség hatására zsugorodhat, vagy felpúposodhat, meg is penészedhet. Előnye: megújuló forrásból származó nyersanyagból készül. Természetes, jó ránézni.

laminált padló
Élethűen imitálja a valódi fát, gazdag színskálán mozog. Egyre nagyobb a hidegburkolatokat utánzó és az egyéb látványos felületkezelésű laminált padlók választéka is. Az illesztési technikának köszönhetően magunk is könnyen lerakhatjuk. Előnye: könnyen lefektethető és kezelhető. Széles árkategóriában kapható. Hátránya: kevésbé tartós, mint a fa, és zajosabb is.

parketta
Számtalan fafajból készül, a színválaszték a majdnem fehértől a mélybarnáig terjed. Legnagyobb erénye a természetessége és szépsége, stílusgazdagsága. A szakember kezei között szinte életre kelnek. A ragasztott és szegezett parketta lerakása nagy szakértelmet igényel. Kezelése: a felületkezelés nélkül forgalmazott burkolatok több ápolást igényelnek, mint a gyárilag felületkezelt változatok. Számtalan speciális ápolótermék kapható. Előnyök: nagyon tartós és könnyen tisztítható. Meleg, természetes hatású, bármely stílushoz illik.

Tölgytől a szivárványszínig -Hannoverből jelentjük

A szőnyegek és padlóburkolatok világában mozgó szakemberek minden évbentalálkoznak Hannoverben, hogy a DOMOTEX kiállításon értesülhessenek a legfrissebbtrendekről. Mit látott Kovács Miklós, a Bakonyerdő Zrt. kereskedelmi osztályvezetője?Egyértelműen a tölgy a parketták „királynője” idén. A felületén színezett parkettatovábbra is nagy trend. Egészen extrém, rózsaszín, piros, kék és zöld árnyalatokban,szivárványszerűen pompázó parkettát is bátran lefektetünk például a gyerekszobában.A rusztikus padlófelületek egyre erősödő divatot teremtenek. A gyártókmindent megtesznek azért, hogy hűen visszaadják az ódon-kopott hangulatot: fűrészelt,szegekkel öregbített parkettát, és egészen hosszú repedéseket ujjnyi vastagonjavítópasztával javított parkettát is választhatunk. A tömörfa parketták kedveltségéheznem fér kétség. A svédpadlószerű, egysávos parketta iránti igény jelentős növekedésea háromrétegű parkettánál is megfigyelhető.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}