Lábunk alatt hever

Lábunk alatt hever

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A megfelelő burkolat kiválasztása ma szinte nehezebb feladat, mint a lerakása. Amikor eldöntjük, hogy parketta, linóleum, parafa, terrakotta, mozaik – és még sorolhatnánk – kerül a padlóra, az nem csak a helyiség megjelenését, hangulatát határozza meg, hanem a majdani kezelését is. A következő oldalakon hideg- és melegburkolatokból válogattunk.

 

labunkalatt

 

hidegburkolatok

kerámia és gres
Nagy szín- és mintaválasztékban, fényes vagy matt kivitelben, általában mázas felülettel kapható. A kerámia viszonylag könnyű (több hidegburkolathoz viszonyítva), széles árkategóriában mozog. Kezelése: elegendő a rendszeres porszívózás és a padlóápolószeres vízzel való áttörlés. A fémszálú kefe maradandó sérülést hagyhat rajta. A mázatlan és porózus kerámialapokat védőbevonattal kell ellátni, hogy a szennyeződések ne hatoljanak be az anyagba. Előnye: strapabíró, nem igényel különösebb karbantartást, jó ár-érték arány.

terrakotta
Színe általában téglavörös, narancssárga vagy rózsaszín. Anyagában színezett, kopásálló. Általában széles, kb. 2 centiméteres fugákkal rakják le. Felülete hamar megkopik, ami csak fokozza patináját. Kezelése: az új burkolatot 6 héten keresztül hetente kenjük át felületkezelő anyaggal, később elég hathetente egyszer. Előnye: tartós, egyéb hidegburkolatoknál melegebb érzetet kelt. Hátránya: ahhoz, hogy vízhatlan maradjon, rendszeresen ápolni szükséges.

palakő
Színe sötétzöld, szürkés, vagy lilás. Ha kicsi fugákkal fektetik, rendkívül elegáns. A hasított palakő felülete enyhén érdes és csúszásmentes, vastagsága egyenetlen. A vágott lapok felülete sima, éle szabályos; csúszósak lehetnek, ezért ne polírozzuk túlságosan. Előnye: rendkívül tartós, a legtöbb palafajta vízálló. Színe, mintázata rendkívül szép.

mészkő/homokkő
Számtalan természetes színárnyalatban kapható, legtöbbször mézszínű. Kis fugákkal elegáns, nagyobb fugákkal rusztikus hatást kelt. A mészkő és a homokkő akár évszázadokat is kibír! Előnye: rendkívül tartós, könnyen kezelhető (porszívó, padlóápolószeres víz), sokféle stílushoz illik. Hátránya: borsos árú, nehéz, ezért nem minden aljzatra fektethető.

Palakő Indiából

A mediterráneum jellegzetes díszítőköve a pattintott, csiszolt, illetve drótkorongozott felülettel kapható palako. Az Oscar Kft. egyenesen Indiából hozza el otthonunkba a legszebb palaköveket.
www.oscarkft.hu 

A betonnal vagy műgyantával kevert, márvány- vagy gránitszemcsékből készült terrazzo elegáns, modern. Ha sima az aljzat, és dilatációs (tágulási) hézagokat hagyunk, elkerülhetjük a csúnya repedéseket. A finoman csillogó terrazzo rendkívül tartós és könnyen tisztán tartható, vízhatlan.

mozaik
Szín- és formai változatai lenyűgözőek. A hordozóhálóra kasírozott mozaiklapokkal könnyű és gyors a munka: egyszerű felragasztani, szükség szerint méretre vágható, „gyerekjáték” az íves felületek burkolása. Előnye: vízálló, életteli, látványos felület, tág teret nyújt a kreativitásnak. Különösen fürdőszobában, konyhában kedvelt, egyéb helyiségekben különleges belsőépítészeti elemnek tekinthetjük.

tégla
Divatos és különleges, rusztikus vagy ipari hatású. Kevésbé tartós, mint a kő, de megfelelően kopásálló, látványra, érintésre kellemesen meleg hatású. A padlóburkoló téglák vastagsága kb. 2-5 centiméter. A legvékonyabbat válasszuk, mert általában ágyazóhabarcsba rakják le, ami növeli a burkolat tömegét. A téglát felületkezelő védőbevonattal tegyük vízhatlanná, de gyártanak vízhatlan kivitelt is. Előnye: könnyen kezelhető, tartós, melegebb a többi hidegburkolatnál, mintázatokat lehet belőle kirakni.

márvány/gránit
Csodálatos mintázat, tükörsima felület. A luxus megtestesítői, egy életen át szépek. Nem érdemes a házilagos lerakással próbálkozni, mivel az anyagok nagyon drágák. Kezelése: A gránit rendkívül strapabíró, a rendszeres tisztítástól eltekintve nem igényel különösebb kezelést. A márvány jóval kényesebb, védőbevonattal kell ellátni, különben elszíneződik.

melegpadlók

PVC

A PVC burkolólapokkal könnyebb dolgozni, mint a lemezzel, emellett jóval gazdaságosabbak. A PVC lemeznek azonban gyakran van habalátétrétege, amely miatt kellemesebb rajta járni. Kezelése: könnyű tisztítani, és kaphatók kifejezetten a PVC ápolásához ajánlott szerek is, amelyektől csillogó lesz. Érdemes évente speciális szennyeződéseltávolítóval kezelni. Előnye: praktikus, hatalmas a szín- és mintaválasztéka, az egészen olcsó árkategóriától a drágább, tartósabb burkolatig sokféle típus kapható. Nedvességtűrő, ezért jó konyhába, fürdőszobába, háztartási helyiségbe. Hátránya: forgalmasabb helyeken gyorsan kopik, mesterséges anyagokból készül.

linóleum
A linóleum kizárólag környezetbarát anyagokból készül: lenolajból, fa- és parafalisztből, fenyőgyantából és mészkőörleményből, amelyeket juta szövetre sajtolnak, és nagy hőmérsékleten kezelnek. Lemez és lapok formájában gyártják. Ha lapokat használunk, kevesebb hulladék keletkezik. Kezelése: könnyen karcolódik, ezért óvatosan tisztítsuk. Végleges színét fény hatására nyeri el. A szőnyegek, bútorok alatti terület sárgásan elszíneződhet, de fény hatására eltűnik. Előnye: nagyon tartós, környezetbarát, kényelmes, többféle árkategóriában kapható.

Ha tisztán és zölden szeretjük, az Electrolux praktikus és népszerű kéziporszívója tökéletes választás! A kézreálló Ergorapido Green környezetbarát kivitel: műanyag alkatrészeinek a hetven százaléka újrahasznosított műanyagból készül. A rangos nemzetközi dizájndíjakat „beszippantott” porszívót nyugodtan szem előtt tarthatjuk, mert szép, ráadásul mindig bevetésre kész. A töltőállványról leemelve egy mozdulattal bekapcsolhatjuk a nyelén lévő billenőkapcsolóval. A feje 180 fokban elfordul, és beépített LED világítást kapott.

A bor padlóburkolat rendkívül elegáns, kifinomult. Meglepően tartós, és ahogy az évek során kopik, szép patinát kap. Meleg, sötét színe akkor érvényesül a legjobban, ha viaszolják. Általában lapok formájában kapható, és felületkezelve árusítják, ezzel együtt beépítéskor további védőbevonattal kell ellátni. Különleges ápolást igényel. A takarításhoz ne használjunk vizet, ehelyett viaszos polírozással tisztítsuk.

parafa
A barna – mézszíntől a sötétbarnáig – mellett bármely színárnyalatban beszerezhető. Közepes árkategóriájú, kiváló hangszigetelő, kellemesen meleg. Igaz, hogy az anyag puha, mégis rendkívül kopásálló. Kezelése: idővel a felületkezelt lapok is megkophatnak; ha fénytelen, kenjük át speciális parafalakkal. Előnye: puha, jó hangszigetelő, antiallergén, rugalmas. Különösen jó gyerekszobába, emeleti helyiségekbe. Hátránya: fektetése különösen gondos munkát igényel. Lakkozáskor, ragasztáskor a gyártó által ajánlott terméket alkalmazzuk. padlószőnyeg
Lehet elegáns, hosszú szálú, fényűzően süppedős, durvább, vagy finomabb, kedvünk szerint választhatunk. A lapokban kapható kreatívan variálható. Az alátétréteg kiegyenlíti az aljzat egyenetlenségeit, ezért nem igényel tökéletesen sík aljzatot. Előnye: meleg és kényelmes. Hatalmas a szín-, mintaés anyagválasztéka. Többféle árfekvésben kapható. Jó hangszigetelő. Hátránya: könnyen szennyeződik. Magába gyűjti a port, ami allergiát okozhat. Rosszul tűri a nedvességet.

természetes rostok
A szizál-, juta- és kókuszrost burkolat meleg és kellemes, természetes megjelenésű, érdekesen texturált felülettel. Kezelése: nehéz eltávolítani a foltokat, ezért óvintézkedésként kezeljük szennyeződéstaszító spray-vel, vagy vásároljuk ilyen bevonattal ellátva (a tengeri fű természetétől fogva taszítja a szennyeződéseket). Ne használjunk se vizet, se gőzt a takarításkor, mert a nedvesség hatására zsugorodhat, vagy felpúposodhat, meg is penészedhet. Előnye: megújuló forrásból származó nyersanyagból készül. Természetes, jó ránézni.

laminált padló
Élethűen imitálja a valódi fát, gazdag színskálán mozog. Egyre nagyobb a hidegburkolatokat utánzó és az egyéb látványos felületkezelésű laminált padlók választéka is. Az illesztési technikának köszönhetően magunk is könnyen lerakhatjuk. Előnye: könnyen lefektethető és kezelhető. Széles árkategóriában kapható. Hátránya: kevésbé tartós, mint a fa, és zajosabb is.

parketta
Számtalan fafajból készül, a színválaszték a majdnem fehértől a mélybarnáig terjed. Legnagyobb erénye a természetessége és szépsége, stílusgazdagsága. A szakember kezei között szinte életre kelnek. A ragasztott és szegezett parketta lerakása nagy szakértelmet igényel. Kezelése: a felületkezelés nélkül forgalmazott burkolatok több ápolást igényelnek, mint a gyárilag felületkezelt változatok. Számtalan speciális ápolótermék kapható. Előnyök: nagyon tartós és könnyen tisztítható. Meleg, természetes hatású, bármely stílushoz illik.

Tölgytől a szivárványszínig -Hannoverből jelentjük

A szőnyegek és padlóburkolatok világában mozgó szakemberek minden évbentalálkoznak Hannoverben, hogy a DOMOTEX kiállításon értesülhessenek a legfrissebbtrendekről. Mit látott Kovács Miklós, a Bakonyerdő Zrt. kereskedelmi osztályvezetője?Egyértelműen a tölgy a parketták „királynője” idén. A felületén színezett parkettatovábbra is nagy trend. Egészen extrém, rózsaszín, piros, kék és zöld árnyalatokban,szivárványszerűen pompázó parkettát is bátran lefektetünk például a gyerekszobában.A rusztikus padlófelületek egyre erősödő divatot teremtenek. A gyártókmindent megtesznek azért, hogy hűen visszaadják az ódon-kopott hangulatot: fűrészelt,szegekkel öregbített parkettát, és egészen hosszú repedéseket ujjnyi vastagonjavítópasztával javított parkettát is választhatunk. A tömörfa parketták kedveltségéheznem fér kétség. A svédpadlószerű, egysávos parketta iránti igény jelentős növekedésea háromrétegű parkettánál is megfigyelhető.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}