Fűtés a levegő energiájával

A telekválasztás csapdái
ZeroCO2 mozgalom
Házassági vagyonjog – enyém, tiéd, kié –

A Panasonic vállalat a közelmúltban elfogadott öt szabadalmával újból magasra tette a mércét az általa kínált hűtés- és fűtéstechnikai termékek színterén. Mindez annak a cégfilozófiának az eredménye, amely szerint a Panasonic növekedésének sarokkövei a termékinnováció és a megbízhatóság.

 

 

A Panasonic nem kevesebb, mint öt különböző technológiai eljárást szabadalmaztatott legújabb Aquarea T-CAP levegő-víz hőszivattyúi forgalomba hozatala előtt.  Az intenzív műszaki fejlesztés eredményeképpen a berendezések maximális teljesítménytényezője, az un. COP, a 9 kW-os készülék esetén elérte a 4,74 értéket (EN 14511 szerint). Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy Aquarea T-CAP hőszivattyú +7°C külső hőmérséklet és +35°C előremenő vízhőmérséklet esetén 1 kW villamos energiából akár 4,7 kW fűtési energiát képes előállítani, ami fűtésre és meleg víz termelésére fordítható. (Eltérő külső hőmérséklet és vízhőmérséklet esetén a COP érték változik, a különböző hőmérsékletkehez tartozó COP értékek megtalálhatók a készülékek katalógusaiban.) Összehasonlításképpen az elektromos fűtés hatásfoka COP=1.

 

A növekvő gázárakkal szembeni kiszolgáltatottság mérséklését és a széndioxid-kibocsátás csökkentését szolgálják a Panasonic továbbfejlesztett „T-CAP” sorozatú hőszivattyúi. A levegő-víz rendszerű hőszivattyú a külső levegőben jelenlévő hőenergiát hasznosítja a ház fűtésére, hűtésére, valamint a meleg víz előállítására.  Elsősorban az újonnan kifejlesztett és szabadalmazott hűtőköri megoldásoknak és vezérlő mechanizmusoknak köszönhetően az Aquarea hőszivattyúk képesek még alacsony hőmérsékleten, mínusz 15 fokos hidegben is jó hatásfok mellett a névleges fűtőteljesítményük leadására, és így megfelelő méretezés esetén akár önállóan – elektromos rásegítés nélkül – képesek biztosítani egy háztartás fűtésienergia-szükségletét.

 

A kedvezőtlen forintárfolyam, a gázár nemzetközi piaci árhoz történő közelítése és a fokozatosan leépülő gázártámogatás miatt Magyarországon is egyre több ember kényszerül arra, hogy alternatív módszereket keressen otthona fűtésére-hűtésére. A megújuló energiát hasznosító berendezések csökkenő árai, a berendezések javuló hatékonysági mutatói, valamint a kedvezményes elektromosáram-tarifák (Geotarifa, H tarifa), amelyek a hőszivattyúk beépítése esetén igényelhetők, együttesen lerövidítik az újonnan telepített rendszerek megtérülési idejét. Továbbá egyre kevésbé elhanyagolható, és egyre több ember számára megfontolandó szempont az is, hogy a hőszivattyúval üzemeltetett fűtési rendszereknek nincs helyi széndioxid-kibocsátásuk.

 

„Magyarországon a háztartások fűtési és használati melegvíz-előállítási költségei adják az energiafogyasztás döntő részét, és ennek az energiának a megtermelésekor keletkező szén-dioxid-kibocsátás is számottevő. A hőszivattyúk ezért – amellett, hogy jelentős költségmegtakarítást eredményezhetnek – hozzájárulhatnak az üvegházhatás, a környezetterhelés csökkentéséhez is” – hangsúlyozza Bánhalmi Zoltán, a Panasonic Marketing Europe GmbH klíma és megújuló energia üzletágának magyarországi képviselője.

 

Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop