Borhűtő

A borospincék a bor tárolásának minden feltételét maradéktalanul teljesítik: kiegyenlített a hőmérsékletük és a páratartalmuk, nem szűrődik be a napfény, valamint a palackokban, illetve hordókban tárolt borok teljes nyugalomban érik el a megfelelő érettségüket. De mit tehet az a borkedvelő, akinek nincs pincéje, mégis szeretné borhoz méltó környezetben tárolni a palackokat? A megoldás a borhűtő.

 

 

Miért válasszunk borhűtőt?

A borhűtőket úgy tervezik, hogy segítsék a nemes nedűt tartalmazó  borospalackok optimális feltételek közötti tárolását. Így  fényelnyelő képességű, UV-szűrős, sötétített üvegezésű ajtókkal  készülnek. A normál hűtőkészülékek belső tere fehér színű, amely  az élelmiszerek tárolása során a tisztaságot jelenti. A borhűtő belső  része viszont általában mattfekete, amely tökéletesen modellezi  a pincekörnyezetet. A belső világítást – kiviteltől függően – általában  hideg fényű mini neoncsővel oldják meg, amely nem jelent  még lokális hőmérséklet-növekedést sem, és fényspektruma sem  árt a bornak. A levegő minőségére ügyelve, aktívszén szűrőbetét  segítségével gondoskodik a megfelelő, por-, szag- és penészgombamentes  beltéri levegőről. A legfontosabb pedig a tárolópolc,  amelyre a palackokat fektetjük. Ez a kémiailag kezeletlen trópusi  fából, tölgyfából, vagy egyéb értékes nemesfából készült tartórács  biztosítja, hogy a bor, a kompresszor mikrovibrációjától függetlenül,  teljes nyugalomban lehessen, így nem történhet meg, hogy  felrázódik az üledék.

Elérhető-e egy háztartás számára?

Gyártótól, márkától, kiviteltől, mérettől, felszereltségtől függően,  a borhűtők árainál jóval nagyobb áreltérés tapasztalható, mint  egy átlagos háztartási hűtőkészüléknél, de kapható miniborhűtő  készülék 40 000 forinttól is, 219 000 forintért már nagy kapacitású,  komoly készüléket is beszerezhetünk.

Mi az optimális bor hőmérséklet?

A palackos borok közül a leghidegebb helyre, tehát a legalsó polcra  a rozéborok kerüljenek. A felette lévő polc a száraz fehérborok  helye, ahol az ajánlott tárolási és fogyasztási hőmérséklet fajtától  függően tíz-tizenkét Celsius-fok. Még feljebb kell elhelyezni  a könnyű vörösborokat – a tizennégy Celsius-fok körüli tartományban  –, míg a legfelső polcra, a tizenhat Celsius-fok körüli  tartományba a nemes, testes vörösborok kerüljenek.

A borhűtő energiafogyasztása?

A borhűtő átlagos energiafogyasztási adata 197 kWh/év, ami  jelentősen nem tér el egy hasonló méretű „A” energiaosztályú  hűtőkészüléktől.

Végül néhány jó tanács

A bor eltarthatósága szempontjából a páratartalom nagyon fontos:  túl száraz környezetben összemegy a parafadugó, a bor  levegőt kaphat, túl nedvesben pedig a mikroorganizmusok és  penészgombák túlzott jelenléte lehet nemkívánatos. A relatív  páratartalom ötven-hetven százalék között ideális. A palackokat  mindig fektetve tároljuk. Így a parafadugó érintkezik a borral, és  megőrzi rugalmasságát. A palack minél sötétebb helyre kerüljön,  hogy a lehető legkevesebb fényt kapja, hiszen a borospince is teljes  sötétségben van az év legnagyobb részében.

 

 

 

 

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop