Gép-tudós

Gép-tudós

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A gyártók szinte naponta lepik meg a háziasszonyokat újabb és újabb technikai újdonságokkal, amelyek a konyhai munkát segítik, és a kényelmet szolgálják. az alábbiakban összegyűjtöttünk egy csokorra valót azokból a fogalmakból, amelyek a megszokottól eltérő funkciókat részletezik.

 

 

HűTőK, FAGYASZTÓK

 

0°C-os zóna - A 0°C-os zónában az élelmiszereket, borokat „pincehőmérsékleten" tárolhatjuk, úgymint húsok, halak, tenger gyümölcsei, felvágottak és egyéb romlékony élelmiszerek. Páratartalma néhány gépnél beállítható.
Aktív figyelmeztető rendszer - Vörös kontroll-lámpa jelzi a fagyasztó hőmérséklet-elérését és a szuperfagyasztás bekapcsolt állapotát, hangszignál a fagyasztótér túlmelegedését.
Chiller-frissentartó rekesz - Hűtők normál terében található rekesz, amelyben 3°C körüli hőmérséklet uralkodik, ideális tárolási feltételeket biztosítva a kényes élelmiszereknek (halak, húsok). Segít megőrizni az élelmiszerek színét, íz- és vitamintartalmát.
No-Frost rendszer - A fagyasztókban a belső tér levegője nem jegesedik le, és a tárolt élelmiszerek sem lesznek deresek. Leolvasztásra csak tisztításkor van szükség. A rendszer magasabb energiafelhasználással jár.


MOSOGATÓGÉPEK
Aqua-Stop - A legtöbb mosogatógép rendelkezik ezzel a vízbiztonsági rendszerrel, védelmet nyújtva a vízkárok ellen. Közvetlenül a vízcsatlakozáshoz szerelik, így a cső sérülése esetén automatikusan elzárja a befolyó vizet. Áramtól függetlenül működik.
ECO program - Alacsonyabb hőmérsékletű mosogatóprogram (mosogatógépeknél), előmosogatás nélkül. A normál programhoz képest víz- és energiamegtakarékos.
Időrövidítés funkció - A mosogatógépek néhány mosogatási programja kb. 20 százalékkal gyorsabban fut le, a normál üzemmódot megközelítő teljesítménnyel.
Fuzzy-control - A fuzzy-kontroll felismeri, hogy szükséges-e a vízlágyító regenerálása.
Regeneráló elektronika - A mosogatógépek vízlágyító egységének regenerálása automatikusan, csak szükség szerint - és nem minden mosogatási programnál - aktiválódik.


FÕZÕLAPOK, SÜTÕK
Booster funkció - Indukciós főzőlapoknál a kiválasztott főzőzóna teljesítményét néhány percre akár 50 százalékkal is növelheti, így gyorsítva a forralást.
Gyorsfőző zóna -A normál főzőzónához képest 500-800 wattal több, de túlmelegedésvédelemmel ellátott elektromos főzőzón. A zóna közepén látható piros pontról ismerhető fel.
Katalitikus tisztítás - A katalitikus tisztítású sütők speciális belső zománcozása a rácsapódó zsírokat gáz halmazállapotúvá változtatja. Bizonyos idő elteltével a betéteket cserélni kell.
Levegőtisztító katalizátor - A sütő katalizátora kivonja a zsírt a sütés közben keletkező gőzökből, megakadályozva a lerakódását a konyhában, csökkentve az ételszagot.
Maradékhő kijelző - Az üvegkerámia főzőlapon ez mutatja, ha a főzőzóna hőmérséklete 60°C fölött van. Ez elsősorban biztonságot nyújt, mert a főzőlapon nem látszik a forróság, így az égési balesetek elkerülhetők.
Diamant hullámterelés - A mikrohullámú sütő gyémánt formára kialakított oldalfala megtöri a vele szemközti magnetron hullámait. Forgótányérral együtt az ételek egyenletes felolvadását, átmelegedését, főzését biztosítja.
Pirolítikus tisztítás - Pirolítikus tisztításnál a sütő belső részén visszamaradó szennyeződések magas hőfokon leégnek. A tisztításhoz elég egy nedves szivacs is, vegyszerekre sincs szükség.

PÁRAELSZÍVÓK
Coanda effektus - A páraelszívó elülső peremében elhelyezett ventillátor légáramot hoz létre, amely a főzés során keletkezett gőzöket a szívófelületre tereli. Ez a módszer a főzőlap területéről 100 százalékos elszívást garantál.
Utánfutó automatika - A páraelszívó a kikapcsolás után még néhány percig működésben marad, hogy a szagokat teljesen eltávolítsa.
Zsírszűrő filter - A páraelszívó hatékonysága nagyban függ a szűrőrendszertől, hiszen ez tisztítja meg a beszívott levegőt a zsírtól és a gőzöktől. A fém zsírszűrő filter tartós, környezetbarát, tisztítása egyszerű, mosogatógépben is tisztítható. A páraelszívó készülékek többsége jelzi a zsírszűrő filter telítettségét.
Aktív szén filter - A páraelszívók keringtetéses üzemmódjánál használatos szűrő. Egy filter kb. egy évig biztosít tiszta levegőt a konyhában.
Intervallum-szellőztetés - Ez a páraelszívó funkció az elszívás automatikus bekapcsolását jelenti, méghozzá periodikusan (óránként 5 percre). Funkciója a konyha levegőjének felfrissítése.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.