Gép-tudós

Gép-tudós

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A gyártók szinte naponta lepik meg a háziasszonyokat újabb és újabb technikai újdonságokkal, amelyek a konyhai munkát segítik, és a kényelmet szolgálják. az alábbiakban összegyűjtöttünk egy csokorra valót azokból a fogalmakból, amelyek a megszokottól eltérő funkciókat részletezik.

 

 

HűTőK, FAGYASZTÓK

 

0°C-os zóna - A 0°C-os zónában az élelmiszereket, borokat „pincehőmérsékleten" tárolhatjuk, úgymint húsok, halak, tenger gyümölcsei, felvágottak és egyéb romlékony élelmiszerek. Páratartalma néhány gépnél beállítható.
Aktív figyelmeztető rendszer - Vörös kontroll-lámpa jelzi a fagyasztó hőmérséklet-elérését és a szuperfagyasztás bekapcsolt állapotát, hangszignál a fagyasztótér túlmelegedését.
Chiller-frissentartó rekesz - Hűtők normál terében található rekesz, amelyben 3°C körüli hőmérséklet uralkodik, ideális tárolási feltételeket biztosítva a kényes élelmiszereknek (halak, húsok). Segít megőrizni az élelmiszerek színét, íz- és vitamintartalmát.
No-Frost rendszer - A fagyasztókban a belső tér levegője nem jegesedik le, és a tárolt élelmiszerek sem lesznek deresek. Leolvasztásra csak tisztításkor van szükség. A rendszer magasabb energiafelhasználással jár.


MOSOGATÓGÉPEK
Aqua-Stop - A legtöbb mosogatógép rendelkezik ezzel a vízbiztonsági rendszerrel, védelmet nyújtva a vízkárok ellen. Közvetlenül a vízcsatlakozáshoz szerelik, így a cső sérülése esetén automatikusan elzárja a befolyó vizet. Áramtól függetlenül működik.
ECO program - Alacsonyabb hőmérsékletű mosogatóprogram (mosogatógépeknél), előmosogatás nélkül. A normál programhoz képest víz- és energiamegtakarékos.
Időrövidítés funkció - A mosogatógépek néhány mosogatási programja kb. 20 százalékkal gyorsabban fut le, a normál üzemmódot megközelítő teljesítménnyel.
Fuzzy-control - A fuzzy-kontroll felismeri, hogy szükséges-e a vízlágyító regenerálása.
Regeneráló elektronika - A mosogatógépek vízlágyító egységének regenerálása automatikusan, csak szükség szerint - és nem minden mosogatási programnál - aktiválódik.


FÕZÕLAPOK, SÜTÕK
Booster funkció - Indukciós főzőlapoknál a kiválasztott főzőzóna teljesítményét néhány percre akár 50 százalékkal is növelheti, így gyorsítva a forralást.
Gyorsfőző zóna -A normál főzőzónához képest 500-800 wattal több, de túlmelegedésvédelemmel ellátott elektromos főzőzón. A zóna közepén látható piros pontról ismerhető fel.
Katalitikus tisztítás - A katalitikus tisztítású sütők speciális belső zománcozása a rácsapódó zsírokat gáz halmazállapotúvá változtatja. Bizonyos idő elteltével a betéteket cserélni kell.
Levegőtisztító katalizátor - A sütő katalizátora kivonja a zsírt a sütés közben keletkező gőzökből, megakadályozva a lerakódását a konyhában, csökkentve az ételszagot.
Maradékhő kijelző - Az üvegkerámia főzőlapon ez mutatja, ha a főzőzóna hőmérséklete 60°C fölött van. Ez elsősorban biztonságot nyújt, mert a főzőlapon nem látszik a forróság, így az égési balesetek elkerülhetők.
Diamant hullámterelés - A mikrohullámú sütő gyémánt formára kialakított oldalfala megtöri a vele szemközti magnetron hullámait. Forgótányérral együtt az ételek egyenletes felolvadását, átmelegedését, főzését biztosítja.
Pirolítikus tisztítás - Pirolítikus tisztításnál a sütő belső részén visszamaradó szennyeződések magas hőfokon leégnek. A tisztításhoz elég egy nedves szivacs is, vegyszerekre sincs szükség.

PÁRAELSZÍVÓK
Coanda effektus - A páraelszívó elülső peremében elhelyezett ventillátor légáramot hoz létre, amely a főzés során keletkezett gőzöket a szívófelületre tereli. Ez a módszer a főzőlap területéről 100 százalékos elszívást garantál.
Utánfutó automatika - A páraelszívó a kikapcsolás után még néhány percig működésben marad, hogy a szagokat teljesen eltávolítsa.
Zsírszűrő filter - A páraelszívó hatékonysága nagyban függ a szűrőrendszertől, hiszen ez tisztítja meg a beszívott levegőt a zsírtól és a gőzöktől. A fém zsírszűrő filter tartós, környezetbarát, tisztítása egyszerű, mosogatógépben is tisztítható. A páraelszívó készülékek többsége jelzi a zsírszűrő filter telítettségét.
Aktív szén filter - A páraelszívók keringtetéses üzemmódjánál használatos szűrő. Egy filter kb. egy évig biztosít tiszta levegőt a konyhában.
Intervallum-szellőztetés - Ez a páraelszívó funkció az elszívás automatikus bekapcsolását jelenti, méghozzá periodikusan (óránként 5 percre). Funkciója a konyha levegőjének felfrissítése.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}